Isä Mitro - Pop-papin tunnustukset

Julkkispappi isä Mitro puhuu.

Katse horisonttiin? Isä Mitro osti itselleen purjeveneen siulunhoidolisiin tarkoituksiin 15 vuotta sitten.
Katse horisonttiin? Isä Mitro osti itselleen purjeveneen siulunhoidolisiin tarkoituksiin 15 vuotta sitten.

"Jos ei tee syntiä, ei ole mitään, mitä katua", isä Mitro hymyilee, tilaa 12 senttiä Jacob’s Creek -valkoviiniä ja käskee Cafe Ursulan tarjoilijaneidin olla nyrpistelemättä. Helsingin ortodoksisen seurakunnan 45-vuotias pastori on pukeutunut mustaan viittaan. Kaulassa roikkuu kookas kultainen papinristi. Viinin lisukkeeksi isä Mitro tilaa silakkaruisleivän. Paaston aikana lihatuotteet ovat kiellettyjä.

"En ole paras esimerkki puhumaan ruokapaastosta, mutta Suomessa luterilaisen puritanismin painostuksesta olemme langenneet vähättelemään sen merkitystä hengellisyyden nimissä. Mitä vanhemmaksi tulee, sen enemmän pitää ottaa ruumis huomioon. Siksi kannan huolta jopa tarjoilijan otsarypyistä."

Isä Mitro on ortodoksisen seurakunnan tunnetuin pappi ja yksi harvoista kirkkojulkkiksista. Hän on muun muassa vieraillut Uutisvuodossa ja radiossa. Onpa isä Mitro pitänyt drive in -jumalanpalveluksen moottoripyörämessuillakin.

"Se oli urani huipentuma. Sunnuntain Hesarissa oli tiivistelmä saarnan oleellisimmasta osasta: jos on helvetin enkeleitä, niin on muitakin enkeleitä. Ja nekin voivat ajaa prätkällä. En ole vielä Harrikkaa hommannut, mutta haussa on."

Ihan kaikkeen ei isä Mitrokaan suostu.

"Ruben Stiller on yrittänyt saada minut Levyraatiin. En mennyt, koska musiikkivideot ovat usein huonolla maulla tehtyä pornografiaa. Ohjelmassa pitäisi olla vähintään Joutsenlampea tai Karita Mattila ilman vaatteita, jotta suostuisin."

Isä Mitro asuu äitinsä kanssa syntymäpappilassaan Kruununhaassa. Hän on sinkku, ja tulee aina olemaan.

"Jos olisi ollut tarvetta ja halua, niin naimisiin olisi pitänyt mennä ennen papiksi vihkimistä. Sen jälkeen avioliittoon ei voi enää astua. Mutta se on fair play. Tiedetään‚ mikä on systeemi. Samaa peräänkuuluttaisin poliitikoiltakin, sisäsyntyistä eettisyyttä ja suoraselkäisyyttä."

Selibaatissa eläminen on melkoinen uhraus. Tietääkö isä Mitro, mistä hän jää paitsi?

"Mitä seksiin tulee niin kokemattomuuskin voi olla kokemus."

Muilta maallisilta kiusauksilta ei pappikaan välty.

"Olen nautinnonhaluinen. Ajelen täysin siemauksin vastikään hankitulla viininpunaisella Alfa Romeollani."

"Mutta kypsään aikuisuuteen liittyy se, ettei tarvitse kadehtia muita. Joskus kyllä naapurin tehokas rouva vaikuttaa vetävältä. Olenkin kehunut rouvaa naapurin isännälle. Hän totesi vain, että pastori on hyvä ja vie ilman palautusoikeutta."

Kummallista ortodoksisessa uskonnossa on se, että papin toimenkuvaan kuuluu myös peltojen, tehtaiden tai autojen siunaaminen.

"Ideana on koko luomakunnan huomioonottaminen. Pyhä ja arki eivät saa olla vastakohtia. Parhaimmillaan uskonto lyö läpi itsensä kaikessa, eikä ole vain jokin lisä persoonalle. Minua pyydetään usein siunaamaan autoja. Olen koko ikäni ajanut Ladoilla ja vanhoilla manne-Mersuilla, joten tiedän, että vähempikin pyhä vesi riittää uusiin autoihin."

Osansa siunauksista saavat myös kotieläimet.

"Viime juhannuksena heikkona hetkenä lupasin vuorineuvoksetar Anja Toivaselle, että tulen siunaamaan hänen tiibetinspanielinsa Eero Huovisen kanssa Senaatintorille. Piispa Huovinen hannasi omilla perusteluillaan, ja minun täytyi pitää lupauksestani kiinni."

Isä Mitro on pappi jo kolmannessa polvessa.

"Tässä työssä saa olla näköalapaikalla kuoleman ja sairauden kohdilla, mutta onneksi myös ilon hetkillä. Mutta olen yllättynyt siitä, että papilla on uskomattoman paljon kysyntää. En tiedä tämän haastavampaa ammattia. Jos tehtävän ottaa tosissaan, niin väkisinkin tulee uskoon."

Papin kanssa puhe kääntyy väkisinkin kuolemaan. Ortodoksisen tavan mukaan vainaja tulisi haudata kolmantena päivänä kuoleman jälkeen.

"Oikeissa metropoleissa kyllä asia järjestyy, mutta Helsingissä ei ole duunareilla aikaa kaivaa hautoja. Kerran tarjouduin itse kaivamaan haudan, mutta minua ei päästetty."

Isä Mitro on huolissaan myös siitä, että elämää pidetään kertakäyttöhyödykkeenä.

"Viimekädessä todellinen elämänviisaus tulee kuoleman muistamisesta, memento mori. Elämämme näyttää päättyvän aina jääkaappiin, jossa saa odottaa pari viikkoa ennen kuin jälkipolville sopii siunata meidät haudan lepoon. Sitten odottaa usein polttouuni. Polttohautaaminen kertoo länsimaisen kristillisyyden ja protestanttisuuden järkiperäisyydestä. Se vie jalat alta uskolta ja luomakunnan kierron kunnioittamiselta. Halutaan varmistaa, ettei ruumis vahingossakaan nouse ylös. Ihme, etteivät vihreät ole esittäneet julkilausumaa siitä, millaista energian tuhlausta polttohautaaminen on. Se vähä, mikä meissä on biologista energiaa, poltetaan isolla rahalla savuna ilmaan."

Isä Mitro kiittää aamiaisesta, tekee ristinmerkin, hyppää viininpunaiseen Alfa Romeo 156:een ja kaasuttaa takaisin Uspenskin katedraalille.

Pääsiäispäivän ehtoopalvelus Uspenskin katedraalissa 11.4. klo 15.

Ortodoksikirkko kasvaa

Kun evankelis-luterilainen kirkko painii kirkosta eroavien kanssa, ortodoksinen kirkko nostaa kannatustaan. Kolmessa vuodessa ortodoksien määrä on noussut seitsemän prosenttia, kirkkoon kuuluvia on lähes 60 000. Onkohan ortodoksien uuteen nousuun vaikuttanut esimerkiksi isä Mitron medianäkyvyys?

"Joidenkin kohdalla se saattaa vaikuttaa, mutta todellisuudessa uskonnon vaihtamiseen ei riitä hyvä mainoskampanja", pohtii Helsingin yliopiston kirkkososiologian professori Eila Helander.

"Suurin tekijä lienee venäläiset maahanmuuttajat, jotka nostavat ortodoksisen kirkon lukuja."

Suomalaisten liittymisbuumi ortodoksiseen osui 1980-luvulle.

"Ortodoksiseen seurakuntaan liittyvät saattavat hakea elämyksellisyyttä", Helander toteaa.

Muuten: luterilaisesta kirkosta eroamisen piikki on aina marraskuussa.

"Silloin tulevat seuraavan vuoden verokortit."

14 kommenttia

Jep_Jep

13.4.2004 23:02

Mielestäi tässä haastatellulla Isä-Mitrolla oli aivan oikeaa elämän asennetta ja asenne elämään uskovana... Elämä on annettu elettäväksi ja Jumala on antanut meille lahjaksi monia asioita, joista saamme olla kiitollisia ja joista saamme nauttia. Tärkeintä kuitenkin unohtamatta, eli Häntä ja Hänen ristin sovitustyössään(kin) osoittamaa rakkautta ja armoa meitä kohtaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

G-O-D

14.4.2004 15:04

En ole erityisen uskovainen ja ympäristössä missä elän, niin jengi lähinnä eroaa kirkosta.

Sanoisin, että jos kirkko on vähänkin tästä huolissaan, niin enemmän isä Mitroja kehiin. Mukava hemmo. Ei tuputa ajatuksia, ja on rento. Juuri oikea asenne ja huumoria.

Pois siitä kauheasta körttiläisestä tuputuksesta ja "itsensä-ruoskimis-asenteesta-syntien-takia", johon kristinusko aina kompastuu, ja vähän iloista mieltä hommaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Dinky_King

15.4.2004 19:10

Jeesus teki säännöistä suosituksia ja Isä Mitrollakin voisi mennä vieläkin lujempaa. Aina vaan molotetaan siitä kuinka se siellä ristillä kärvisteli, vaikka olennaisin eli jätti samalla syntien suhteen ns."piikin auki" on se mistä pitäisi kiittää! Jos joku tähän Mooses&Co:n joutohetkinään kyhäämän jännityspläjäyksen(runsaalla miekalla ja seksillä höystettynä-Lootista lähtien)toisen osan antropologiseen "Aku Ankkaan" haluaa uskoa.

Prrraaaiise the LORD, MA BROTHES, MY SISTAS MA FLOCK!!!!!!

Dinky King

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

-Mandi

20.7.2004 10:28

Uskonnosta tulisi puhua juuri isä Mitron tyyliin. Silloin kirkko löytäisi kannattajansa ja jumalanpalveluksiin saisi jonottaa ovella. Todellisuudessahan uskonto, uskominen tai uskomatta jättäminen on jokaisen henkilökohtainen asia. Mutta moni saattaisi löytään sen sisällään nukkuvan pienen uskovaisen isä Mitron kautta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Doksie

20.1.2005 10:35

Suurin ero luterilaisen ja ortodoksisen kirkon välillä onkin juuri syntikäsitys. On käsittämätöntä, että luterilaiset uskovat jopa vastasyntyneen lapsen olevan maailmaan tullessaan jo syntinen, koska hänet on syntisellä tavalla siitetty. Ortodoksit uskovat, että 'olio', jolla ei ole käsitystä oikeasta ja väärästä, ei voi tehdä syntiä, koska ei tekonsa vääryttä ymmärrä. Synnittömiksi lukeutuvat siis mm. eläimet ja pienet vauvat.
Itse olen vaihtanut luterilaisesta kirkosta ortodoksiksi juuri protestanttikirkon kapeakatseisuuden ja tuomitsevuuden vuoksi. Ja onhan siellä ortodoksikirkossa niin paljon mukavampi tunnelma... :)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

kirsukka

25.4.2006 12:09

luin artikkelin ilta-sanomien plussa -lehdestä,
jossa Pop-pappi kertoili autoilustaan. poliisi kysyi kuinka pappi saa auton kulkemaan niin kovaa että tulee ylinopeussakot. tähän pappi, että pyhän hengen voimalla.
sitä ei sanottu tuliko sakot. ihmettelen kyllä papin lauselmaa, enkä hyväksy sitä. mitä mieltä muut ovat?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Nöyrä tohtori

10.5.2006 08:34

Mitrokin oli nuorempana hengenmies ja erehtyi joskus puhumaan julkisesti Jumalasta. Nyt selibaattipoikamiehenä kulkee kaiken maailman konsulttihommissa puhumassa selviytymisestä työelämässä, perheen ja työn yhdistämisestä ja muusta mistä hän ei oman elämänkokemuksensa taikka opintojensakaan kautta tiedä yhtään mitään! Eli taas yhden sortin "kimppakivaa työaikana" huuhaaveikko. Lisäksi veljeilee estoitta ja vielä nimillä leveilee (ei ainakaan Paakkasen Ritva tällaisesta tykkää) rahamaailman tuttavuuksillaan. Arkkipiispa Paavali oli sentään nöyrä vierellä kulkija ja työn mies. Johannes taas samassa hommassa sellainen konserteissa kuorsaileva läskimaha kirkkoruhtinas. Nyt on sitten pastorispuolellakin tällaisia uuden maailman konsulttipellejä kuten tämä Alfa-Romeo mies.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

tbpresent

21.5.2006 03:06

Isä Mitrolle:
Ekkös ole edes kuunnellut sanoja? Loordin
osalta uskon heihin nyt enemmän kuin Siun aikaisempaan puheeseesi. Mene itseesi!
Siuta aikaisemmin arvostaen. Sano jotakin!

Timothy

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anteeksi kuinka

22.2.2007 13:44

"Jos ei tee syntiä, ei ole mitään, mitä katua"

Eikös asia ole kuitenkin niin, että kaikki ovat perisynninalaisia, mutta Kristukseen uskovat ovat siitä viimeisellä tuomiolla vapaat. Kummallinen kommentti kristityltä papilta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Jumalan lapsi, vielä evlut

26.4.2007 10:34

Isä Mitrolle Jumalan Siunausta ja kaikkea hyvää!
Toivoisin, että hänkin pyytäisi Siunausta minulle ja lapselleni.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

sanguine

7.11.2007 08:23

vaikka näin myöhään vastaankin niin toivon jonkun huomaavan..:) ortodokseilla ei ole perisyntioppia, kuten luterilaisilla. kuten isä mitro sanoi, syntiä on vasta jos tekee sitä. meille esimerkiksi vastasyntymyt ei ole jo syntinen.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

gregorios

12.1.2008 00:14

Ortodoksisella kirkolla tasan tarkkaan on perisyntioppi. Aivan kuten raamatussa ilmaistaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Itse alkoholisti

22.12.2008 22:19

Hei.

Isä Mitro olet pahemman luokan alkoholisti hae apua ja heitä papin puku pois päältäsi olet häpäissyt sen.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

hmmmmmmmmm

10.9.2010 21:37

"Siksi kannan huolta jopa tarjoilijan otsarypyistä." hah.. :D

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi