Jari Sarasvuo

Egoisti, ylittämätön narsisti vai voittamaton mediakruiseri?

Jumala sanoi: "Tulkoon valkeus." Tuli Sarasvuo - valkeus tai pimeys, mutta ei harmaus. Onko Sarasvuo vuosikymmenen egoisti, ylittämätön narsisti vai voittamaton mediakruiseri?

Anna-lehden valokuvassa Jari Sarasvuo makaa lakanoiden välissä kalsarisillaan. Hän kertoo unen tarpeestaan. Eeva-lehden kansikuvassa hän poseeraa avovaimonsa Ninan kanssa ja kertoo Kotilääkärissä kokemuksiaan elämänlaadusta. Hän on yksi medioiden mielipideautomaateista, jotka kommentoivat ja tilittävät, jotka antavat aamenen asiaan kuin asiaan.

Tätä haastattelua Jari Sarasvuo pohjustaa epäilemällä ja tivaamalla, minkä vuoksi hän suostuisi juttuun, jossa hänestä ilmiselvästi halutaan tehdä vuosikymmenen egoisti, persereikä ja mulkvist pahinta lajia.

Ei tästä mitään tule!

Jari Sarasvuo takoi kannuksensa Radio Cityssä sekä MTV 3:n Hyvät, pahat ja rumat - ohjelmassa. Tänä syksynä hän aloitti samalla kanavalla oman shownsa. Minä ja Sarasvuo. Pitäisikö ja-sana ottaa välistä pois ja laittaa tilalle pilkku?

"Tässä ohjelmassa olen tuottaja Saku Tuomisen muovailuvahaa", Sarasvuo väittää.

Hän saapuu haastatteluun valloittavana ja sydämellisenä, koska on samana päivänä päättänyt antaa itselleen luvan olla ottamatta itseään vakavasti. Niille, jotka Minä ja Sarasvuo -ohjelman kolmen ensimmäisen osan perusteella epäilevät Sarasvuon pehmentyneen, hän julistaa: "I'm coming back."

Sarasvuo on kuunnellut toimittaja Matts Dumellin radio-ohjelman, jossa häntä on yritetty nuijia kiven koloon. "Saatana. Dumell haukkui mua Jukka Kajavalta sanoin. Siis ihmisen mielikuvitus on sitä luokkaa, että sen täytyy lainata sanat toiselta ajattelun Vantaanjoelta. Sitten soitti Ruben (Stiller) ja sanoi suoraan haluavansa laittaa minut lujille pehmo-Sarsvuo -imagon vuoksi omassa ohjelmassaan. Tottakai mä suostuin menemään mukaan. Rubenilla on kuitenkin selkärankaa."

No, Ruben ei liiemmin kaveriaan haukkunut.

"Oikeastaan mä tajusin, että mitä mä tässä rypistelen..., että mitä oikeutta mun tarvii itselleni hakea. Nyt on menossa tämä vaihe, joka on ollut tilauksessa jo jonkin aikaa." Sarasvuota tympivät asiayhteyksistään irrotetut otsikkositaatit, ja esimerkiksi se, että hänet valitaan kysymättä sopivimmaksi mieheksi kantamaan Egoiste-merkkistä partavettä.

"Näissä asioissa mä olen pikkumainen, niin kuin vereslihalla töitä tekevät ihmiset yleensä ovat."

Arvostelet kärkevästi toimittajia. Minkä vuoksi?

"En arvostele toimittajia yleensä, vaan joitakin tiettyjä ihmisiä, jotka ovat pahansuopia ja laiskoja ajattelijoita. Mulle on sietämätöntä se, että näillä ihmisillä, jotka saavat rahaa ajattelemisesta ja analyysistä, pusertuu pintaan pelkkää pahansuopaisuutta ja heidän ainoa metodinsa on laiskuus ja pahansuopuus."

"On sietämätöntä, ettei toimittaja edes jaksa itse ajatella vittumaisia ilmaisuja, vaan laittaa toisen sanat omaan suuhunsa. Tai että Katso-lehden toimituspäällikkö kirjoittaa mun Ari Vatanen -ohjelman olevan kuin jokin Sielun peili -ohjelma, kun hän kuitenkin myöntää, ettei ole edes katsonut minun ohjelmaani. Siitä hyvästä hän saa rahaa toistakymmentätuhatta markkaa kuukaudessa. Onhan se ihme, ellei mediakritiikki nouse."

Millainen kritiikki loukkaa sinua eniten?

"Kuten jo sanoin, pahansuopainen ja laiska ajattelu. Olisi nastaa lukea joskus älykkäitä arvosteluja. Nautin hyvin kirjoitettujen ja älykkäiden juttujen lukemisesta. Esimerkiksi Timo Harakan juttuja pidän älykkäinä, vaikka en aina olekaan samaa mieltä hänen kanssaan. Jyrki Lehtola on kirjoittaja, jonka teksteissä pahansuopuus on keskeinen motiivi, mutta joka kuitenkin osaa kirjoittaa. Hänen kolumninsa heijastavat alhaisia tunteita, mutta on se jo jotakin, että hän osaa kirjoittaa."

"Sitten on hirveän iso joukko raijaparikoita, joiden henkinen laiskuus paistaa läpi. Tällaisilla kirjoittajilla on peräpukamat sormien paikalla ja niistä valuu anaalirauhasten mustetta. Se on henkistä piereskelyä."

"Raija Parikka tosin kirjoittaa omalla nimellään. Alhaisimpia ovat pensaan takaa lumipalloja heittelevät tyypit."

Minkä vuoksi sitten suostut haastatteluihin?

"Syynä on kai sama huomionkipeys kuin halussa esiintyä. En ole osannut kieltäytyä. Olen luonteeltani impulsiivinen ja ekstrovertti . Ja tehän näitä juttuja kerjäätte, en minä soita toimituksiin ja tarjoa itseäni haastateltavaksi."

Minulla ei ollut selkärankaa sanoa City-lehden toimituspäällikkö Pete Suhoselle, että vedä kuivat senkään jälkeen, kun hän halusi minun poseeraavan yläruumis paljaana. Tässä ollaan."

"Maissa, joissa julkisuusteollisuus on kypsempää kuin meillä, julkisuuden ihmiset pitävät välimatkansa. Suomessa sitä on vaikea pitää."

Miltä sinusta tuntuu nähdä kasvosi lehtien kansikuvissa?

"Ihan kuin joku lääppisi persettä ruuhkabussissa."

Paisunut ego

Miten määrittelet sanan egoismi?

"Yleensähän sillä tarkoitetaan itsekkyyttä ja kyvyttömyyttä ottaa toisia ihmisiä huomioon. Egoistin maailmaan mahtuu vain hän itse."

Oletko egoisti?

"En tietenkään. Mulla on poikkeuksellinen siunaus nauttia pitkistä ja lojaaleista ystävyys- ja rakkaussuhteista. Kusipäät eivät siihen pysty."

"Olen ihminen, jonka ego on paisunut erityisesti viime vuosina, mutta ei toisten ihmisten kustannuksella. Päinvastoin olen pyrkinyt auttamaan joitakin ihmisiä menestymään."

Mistä haaveilet?

" Haaveilin ansaitsevani niiden ihmisten kunnioituksen ja arvostuksen, joita itse kunnioitan. Se on oikeesti onnistunut viimeksi kuluneiden kymmenen vuoden aikana. Aluksi en vain tiennyt, miten toteuttaisin haaveeni."

"Muistan ihailleeni Esa Saarista, joka 80-luvulla teki Poikarakkaus-levyn. Tiesin, ettei Saarinen ole homo, että hänellä on akateeminen ura, hän on hovikelpoinen ja hänellä on myös kansainvälistä painoarvoa. Silti se meni ja teki sellaisen biisin."

"Olin siihen aikaan jossakin kesäduunissa ja kaikki siellä haukkuivat muodikkaasti Saarista. Itse ajattelin, että jumalauta, jos joskus olisi itsellä munia tehdä jotakin vastaavaa. Sellainen ihminen elää komeeta elämää, toteuttaa itseään."

Pelkäätkö tippuvasi jalustalta?

" Kyllä, pelkään . Mutta eniten pelkään sitä, että ote omaan itseen ja työhön herpoaa, että luovuttaisin, etten enää uskaltaisi. Esiintyvät ihmiset ovat tyypillisesti herkkiä masentumaan ja epävarmoja."

Et suostunut keväällä 94 City-lehden pikaälykkyystestiin. Suostuisitko nyt?


"En."

Miksi et?

"En mä suostu kondomitestiinkään. Sitä paitsi mun ei tarvitse perustella kieltäytymistäni."

Minkä vuoksi jätit Hyvät, pahat ja rumat?

"Lähtööni ei liity mitään dramaattista. On veikkailtu, että olisin saanut potkut tai että minulla olisi mennyt välit poikki Simo Rantalaisen kanssa. Kumpikaan väite ei pidä paikkaansa. Mietin, onko minulla enää hirveästi annettavaa HPR:lle ja voinko itse oppia lisää. Nyt, kun olen katsonut ohjelmaa, jota muuten pidän edelleen hyvänä, olen joskus ajatellut, että olisin jotakin vielä voinut sille antaa, mutta en oppia itse."

"Minulta kysyttiin, lähtisinkö vetämään omaa ohjelmaa. Mietin asiaa tarkkaan, koska Rantalaisen kanssa oli vannottu verivaloja. Tiesin myös, että omassa ohjelmassa minulla olisi tilaisuus sukeltaa samaan laavakylpyyn kuin vuonna 92 HPR:n alkaessa. Olisin taas tilanteessa, jossa konkreettinen epäonnistumisen mahdollisuus on olemassa. Mutta kaikki tämä on tullut niin helposti, että saa mennäkin, jos niikseen on. Haluan säännöllisin välein opetella jotakin uutta."

Miesvieraat ovat hallinneet ohjelmaasi. Miksi?

"En mä tiä. On osoittautunut vaikeaksi löytää naisia, joiden karisma kantaa tunnin mittaisen ohjelman. Naiset ovat myös joidenkin asioiden suhteen älykkäämpiä ja hienotunteisempia kuin miehet. Itselläni ei ole sellaista moraalista selkärankaa kieltäytyä haastatteluista kuin esimerkiksi Assi Koivistolla, joka on päätöksensä tehnyt ja pitää siitä tiukasti kiinni. Tavoitteenamme on löytää enemmän naisvieraita."

"Ei tästä asiasta saa aikaiseksi sukupuolisotaa. HPR:ssä meillä kävi tuhat vierasta, naisia etsittiin täikamman kanssa. Tai ehkä itsessä on sisäänrakennettuna dementiamekanismi, joka estää näkemästä ympärillä olevia karismaattisia naisia. Eiväthän ne kunditkaan aina niin loistavia ole."

"Sitä paitsi mun firmassani (Writers' Studio) työntekijöistä enemmistö on tällä hetkellä naisia, mutta sitähän ei pidetä jutun aiheena."

"Kaikesta, mitä mä televisiossa teen, etsitään konspiraatiota (=vehkeilyä)."

"Kauna, epäily ja kyräily eivät kuulu mun elämääni. On sanottu, ettei esimerkiksi Wegeliusta pitäisi ottaa vieraaksi televisio- ohjelmaan. Ihminen hänkin on ja hänelläkin on oma tarinansa, joka kaiken kaikkiaan on kiinnostava."

"Paistattelen naisten ihailussa"

Sinulla on avovaimo ja kaksi pientä lasta. Millainen isä olet?

"Tyypillinen kiireinen ja väsynyt isä. Voisin olla parempi isä lapsilleni."

Entä avomies?


"Huono. Olen helposti poissaoleva, niin kuin kaikki miehet, jotka tekevät tänkaltaista työtä. Mä työstän paljon juttuja kotona. En heittele astioita, vaikka sekin saattaisi avovaimon mielestä olla joskus parempi kuin poissaolevuus."

Oletko uskollinen?

"Ilman muuta. Joku asia tässä elämässä pitää olla lattiaan pultattu."

Imarteleeko naisten ihailu sinua? Miten torjut houkutukset?

"Totta helvetissä mä paistattelen naisten ihailussa, mutta juttu jää siihen. Jossakin vaiheessa iltaa teen katoamistempun. Siihen on kaksi metodia: lyöttäydyn kaveriseuraan tai siinä vaiheessa, kun sormet ovat paitani napeilla tai tulee suora ehdotus lähteä mukaan, vastaan, että joo, mä käyn vain ensin vessassa - ja I never come back."

"Varmasti jokainen meistä joutuu kohtaamaan kiusaajansa. Sen torjuminen ei ole helppoa."

"Mulla on vaimo, joka ei koskaan kysy, missä olen ollut, vaikka tulisin kotiin seitsemän aikaan aamulla. Minulla on myös upeita naisystäviä, joiden kanssa minulla kuitenkaan ei ole seksuaalisuhdetta. He ovat tavallaan inhimillisiä kondomeja: heidän seurassaan saan viettää illan rauhassa."

Miten juhlit?

"Varhain viime sunnuntaiaamuna päätin lopettaa juhlimisen. Multa on mennyt niin paljon aikaa hukkaan krapulamasennuksen vuoski. Olen saanut viinalta niin paljon, että nyt on aika lopettaa. En ole silti koskaan sekoillut tai löytänyt itseäni väärästä paikasta viinan vuoksi."

Vedit kamaa HPR:n suorassa lähetyksessä. Käytätkö huumeita?

"En. HPR:n kokeilu oli ensimmäinen ja viimeinen kerta."

Mitä vihaat?

"Tarkoituksellista ilkeyttä. Minua usein väitetään ilkeäksi. Kun sitten kysyn, miten niin ja pyydän kertomaan esimerkin ilkeydestäni, ei kukaan yleensä muista mitään konkreettista esimerkkiä."

Osaatko itkeä?

"En. Jos osaisin, olisin todennäköisesti enemmän sovussa itseni ja muun maailman kanssa. En muista, milloin viimeksi olisin itkenyt. Minulla ei tule kyyneleitä, joskus pieni kehon läpi kulkeva vavistus."

Oletko koskaan lyönyt ketään?

"Olen. Kansanedustaja Vesa Laukkasta suorassa lähetyksessä. Joskus olen joutunut lyömään puolustaakseni läheistä ihmistä."

Ketä ihailet?

"Uskaltavia yrittäjiä, työteliäitä ihmisiä, jotka uivat vastavirtaan. Vain kuolleet kalat uivat myötävirtaan."

"Olen persoonallisuus"

Oletko toimittaja, yritysjohtaja vai juontaja?

"En tietenkään ole toimittaja, koska en ole journalistisesti mitenkään merkittävä. Silloin tällöin olen tehnyt haastatteluja, joista on noussut ylös jokin sitaatti. Toimittajuus on ammatti, jossa on tiettyjä eettisyyteen ja pidättyväisyyteen liittyviä reunaehtoja. Mä en ole pidättyväinen enkä myöskään konspiroi (=vehkeile)."

"Juontaja en ole, koska en tee juontokeikkoja. En esimerkiksi suostu juontamaan huoltoaseman avajaisissa."

"Päätyöni on yrittäminen. Yritysjohtaja en kuitenkaan ole. En ole vuoteen ollut edes firmani toimitusjohtaja. Tyylipuhdas yritysjohtaja ei paistattelisi julkisuudessa, ei söisi rauhoittavia lääkkeitä ja joisi keskiolutta suorassa lähetyksessä. Nää kaikki jutut aiheuttaa uskottavuuden murentumista." "En suostu mihinkään lokerikkoon. Televisiossa mä olen tv- persoonallisuus, muussa elämässä ylipäänsä persoonallisuus, joka toteuttaa itseään yrityselämässä, yleisön edessä ja erilaisissa esiintymiseen liittyvissä yhteyksissä. Tärkeintä on tehdä asioita, jotka koskettavat ihmisiä."

"Ei pidä ajatella, että haluan tehdä kaikkea mahdollista. Kaikessa mitä teen, on kysymys viestinnästä. Mä osaan yhden asian hyvin: mä osaan käyttää kaikkia tiedotusvälineitä, useimmiten niin hyvin, että ne ovat kelvanneet myytäväksi asti. Osaan myydä ja opettaa yrittäjiä myymään tuotettaan. Mulla on kyky oppia nopeasti ja jakaa oppimani niin, että muutkin innostuvat siitä. Se on viestintää: informaation, tunteen ja tahdon prosessointia."

Vedät kursseja ja pidät koulutustilaisuuksia mitä moninaisimmissa yrityksissä ja yhteisöissä. Mitä annettavaa sinulla on?

"Erilaisia luentorunkoja on toistasataa, mutta niille kaikille on yhteistä rohkeus nähdä, toteuttaa ja yrittää. Mä uskon, että kasvaminen on yksi ihmisen perusmoodeista. Ihmisellä on luontainen halu ja tarve kasvaa. Mun tehtäväni on auttaa nopeuttamaan tuota kasvua. Välillä mä olen onnistunut tosi hyvin, välillä on laimeampaa, mutta floppeja ei ole ollut."

"Parhaimmillaan ihmisissä tapahtuu luentojeni ansiosta radikaalia kehitystä, joka monissa tapauksissa näkyy myös taloudellisena menestymisenä. Mun hetkeni, mun palkintoni on se, kun yrittäjä ilmoittaa henkisen suorituskykynsä triplaantuneen - sellainen motivoi työtäni."

"Mä valmennan joitakin itseäni helvetisti parempia yrittäjiä, todellisia ammattilaisia - täytyy muistaa, että mun yrityksissäni pyörii vain kymmenen miljoonaa markkaa vuosittain, vaikka se onkin katteellista toimintaa. Nämä ammattilaiset ovat oikeasti virittyneitä uusille asioille, joita mä niille kerron." "Monet pitkään yritystään pyörittäneet ovat urautuneita. He kamppailevat päivittäisten ongelmiensa kanssa ja tekevät ratkaisunsa automaattisesti samalla tavalla kuin ovat aina tottuneet tekemään. Mä nostan levysoittimen neulan uudelle uralle."

Paljonko veloitat valmennuksestasi?

"Veloitus riippuu projektin laajuudesta sekä siitä, kuinka iso ryhmä on valmistellut luentoa. Enhän mä tätä yksin tee, mukana on paljon eri alojen asiantuntijoita. Yksin tekemistäni keikoista veloitan noin 15 000 markkaa.

Montako yritystä itselläsi on?
"Varsinaisesti toimivia yrityksiä, joiden liikevaihto ylittää puoli miljoonaa, on kolme. Writers Illuminaatti on tv-työni taustalla,
Writers Execution hoitelee markkinointia ja koulutusta ja Mandrake tekee animaatioita."

Oletko luonut imagosi itse?

"Ei mulla ole tehtyä imagoa. Mun herkkyyteni perustuu juuri siihen, ettei mulla ole suojanani imagonahkaa. Olen sama pieni reppana, joka lapsena seisoi verkkarit jalassa tuulen riepoteltavana. Aika vähän mä kaiken kaikkiaan olen imagoani miettinyt. Yksi raja on se, etten tee juontokeikkoja. Käytän mieluummin ammattitaitoani siellä, missä ihmiset saavat rahoilleen vastinetta."

Mitä harrastat?

"Yritän pitää fysiikkaani yllä. Harrastukseni liittyvät diletantismin laajentamiseen. Olen utelias ja minulla on kyky heittäytyä asioihin, joista en ymmärrä yhtään mitään. Harrastan diletantismia."

Täytit kesällä 30 vuotta. Mitä ikä sinulle merkitsee?

"Olen aina nauranut sydämellisesti kuullessani juttuja kriiseistä. Mä olen pitänyt niitä keinotekoisina, jonkinlaisena kahden markan eksistentialismina. Mulla on nyt vaikeempaa kuin 29-vuotiaana. (Naurua). Ei kun oikeesti, en mä ajattele tällaisia asioita." "Mä olen elänyt upeat vuodet 20-30 ikävuoteen. En ikinä voi sanoa, että multa olisi jäänyt jotakin saamatta tai yrittämättä. Voin olla kärsimätön, mutta tyytymätön en ole. Monet ovat sanoneet, että olisi ollut parempi mennä hiljempaa. Itse en tekisi mitään toisin."

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi