“Jonkun on pakko asua Vantaalla” – Kalevauva.fi kertoo, miten Vantaa sai oman kaupunkilaulunsa

Aapo Niinisen mukaan Suomessa suhtaudutaan usein ironisesti omaan asuinkaupunkiin.

Kalevauva.fi iski kultasuoneen viime kesänä, kun Aapo Niininen ja Kimmo Numminen tajusivat yhdistää Vauva.fi-keskustelupalstan sanoitukset musiikkiinsa. Keskustelupalstan runsaasta aihevalikoimasta on syntynyt monia nerokkaita, noloja ja hämmentäviä hittejä. Kaikki sanallinen materiaali on peräisin keskusteluista ja osaavat trubaduurit herättävät sanoman melodiallaan ja laulullaan uudella tavalla eloon.

Parhaillaan Kalevauva.fi häärii kaupunkilaulut-sarjan parissa. Duon ensimmäinen kaupunkikohtainen biisi käsitteli Jyväskylää, eilen julkaistulla videolla ja biisillä vuorossa on Vantaa.

“Ennen kaupunkilauluja olimme tehneet jo biisejä vaikka mistä täsmäaiheista tilaisuuden mukaan. Keväällä ennen meidän ekaa Jyväskylän keikkaa tuli mieleen, että kyllähän Jyväskylä-aiheesta pitää olla biisi esitettäväksi. Vastaanotto oli erinomainen ja teimme parista muustakin kaupungista biisit, kun kiersimme keikoilla”, Niininen kertoo Citylle.

Kun jengi toivoi biisejä jälkikäteen julkaistavaksi, kaverit tajusivat olevansa uuden ison idean äärellä ja päättivät tehdä kaupunkilauluille videot kaveriksi. Videoita ei ole todellakaan vaan sutaistu kasaan, vaan niiden eteen on nähty paljon vaivaa.

“Tosi paljon. Uusia paikkoja on tullut koluttua kuvauslokaatioita etsiessä. Siinä tulee kaupunki tutuksi myös maantieteellisesti.”

Niinisen mukaan maantiedon lisäksi tutuksi ovat tulleet kaupunkeihin liitetyt ennakko-oletukset.

“Stereotypioista ja yleisistä harhaluuloista saa aika hyvän kuvan ja pystyy aistimaan paikallisten suhtautumista kotikaupunkiin, joka on usein aika ironinen.”

Kalevauva.fin kaupunkilaulut luottavat siihen, että suomalaisten kaupunkien asukit osaavat nauraa itselleen. Nerokas paikallisuus nousee helposti niin maakuntalehtien kuin yksittäisten asukkaidenkin some-kanaviin. Kaupungin asukkaat ovat otettuja, kun kerrankin oma mesta saa huomiota, kun taas poismuuttaneet voivat nostalgisoida ja naureskella stereotypioille.

“Kyllähän ne stereotypiat osaksi osuu, mutta mukaan on haluttu ottaa myös absurdeja juttuja, joille ei ole välttämättä mitään totuuspohjaa. Biiseissä on totta ja tarua balanssissa. Ideahan näissä videoissa on näyttää, millaisia kaupungit olisivat JOS nettikommentit pitäisivät paikkansa. Aika hyvin jengi on hiffannut ton, mutta aina niitä närkästyneitä ‘ei pidä yhtään paikkaansa’ -kommenttejakin tulee.”

Uusin kaupunkilaulu kertoo Vantaasta. Se ei ole Kalevauvalle ihan mikä tahansa kaupunki muiden joukossa.

“Meillä on hyvin läheinen suhde Vantaaseen. Kimmo on Myyrmäestä kotoisin ja asui Vantaalla pari vuosikymmentä. Mä taas asun Myrtsissä tällä hetkellä ja elämästä yhdeksän vuotta vierähtänyt Vantaan puolella. Molemmat ollaan oltu Vaskivuoren musalukiossa. Sieltä kaikki musahommat on alun perin lähtenyt. Eli kyllä se lohenpyrstö lepattaa uljaana meidän sydämissä!”

Kaupunkilauluissa on hieman joustettu muiden Kalevauva.fi-biisien tiukasta tavasta, jossa keskustelukeskun otsikko muodostaa kappaleen nimen ja kommentit sanoituksen.

“Sanoitukset ovat kollaasi poimintoja Vauva.fi-foorumin Vantaa-aiheisista ketjuista. Videoiden tekstitykset ovat screenshotteina suoraan palstalta.”

Kalevauva.fi ei suostu paljastamaan, mitä seuraavaksi on luvassa kaupunkilaulujen saralla. Se on kuitenkin varmaa, että sarja saa jatkoa.Kalevauva.fi lauantaina 18. marraskuuta keikalla , Vantaan Myyrmäessä.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi