Jouni Rissanen

Tämä kuorojohtaja ei johda hirviöpukuisia tv-kilpailijoita vaan laulua harrastavia poikia.

Helsingin ja Tampereen väliä matkaavalle Jouni Rissalle rautatieasema on yhtä tuttu kuin Tuomiokirkko.
Helsingin ja Tampereen väliä matkaavalle Jouni Rissalle rautatieasema on yhtä tuttu kuin Tuomiokirkko.

Sibelius-Akatemiasta viime keväänä valmistunut Jouni Rissanen aloitti vuoden alussa Pirkanpoikien kuorojohtajana. Pirkanpoikien perinteinen Psallite-joulukonsertti järjestetään Tampereen Tuomiokirkossa 17. joulukuuta.

Onko kuorolaulanta vieläkin eläkeläisten harrastus?

"Ei se ole koskaan ollutkaan. Kuoro on aina ollut nuorten ja akateemisten henkilöiden harrastus. Se on satojen vuosien ajan kehittynyt taidelaji."

Kuinka kuorolaulannan nouseminen tv-ilmiöksi näkyy Pirkanpoikien toiminnassa?

"Meille tulee laulajat jo 7-10-vuotiaina, joten en usko tv-suosion olevan syynä siihen, että poikia tuodaan harrastukseen. Ennemminkin syynä ovat tietyt arvot, kuten sosiaaliseen kanssakäymiseen, yhteistoimintaan ja kuuntelemiseen taitoon kasvattaminen."

Kenen kuoro on suosikkisi Kuorosodassa?

"En ole yhtään perehtynyt koko ohjelmaan. Kanava melkeinpä vaihtuu meillä, kun ohjelma pyörähtää käyntiin. Kuorosotaa katsoessa ensimmäisenä tulee mieleen, että samat taustalaulustemmat on viety isommalle porukalle. Siinä ei näy ollenkaan kuorolaulun tärkeimmät instrumentti, kuten laulaminen ilman säestystä ja eri äänialoilla."

Saako kuorolaulannassa käyttää playbackia?

"Mielestäni se vie pois kiinnostavimman elementin, eli sen, mitä ihmiset laulavat samassa tilassa ja samalla hetkellä. Sen elämyksen takia kuoroja mennään katsomaan. Playback on pahinta, mitä voidaan normaalissa esiintymistilanteessa tehdä."

Oletko nuorena saanut kuulla kuorolauluharrastuksestasi kuittailua?

"Ihan pikkupoikana se oli salainen taito, josta oli ylpeä ja samalla ymmärsi, että muut eivät ehkä tajua sen merkitystä. Yläasteella ja lukiossa kuorolaulanta alkoi olla jo iso ja näkyvä juttu."

Glee on jättisuuri hitti ympäri maailmaa. Minkälaisen fiktiivisen tv-ohjelman saisi suomalaisesta poikakuorosta?

"Esimerkiksi sellaisen, jossa pojat tulevat eri puolelta Tamperetta ja koittavat tulla toimeen keskenään. Seurauksena voi syntyä erilaisia porukoita. Taustalla häärii hyväntahtoinen opettaja."

Poikakuoron ääntä on kuvattu enkelin ääneksi. Millainen ääni enkelillä on?

"Ilmaisulla pyritään kuvaamaan sitä, kuinka heleä ja kaunis poikakuoron ääni voi olla. Mielestäni ilmaisu on kuitenkin turhan strereotyyppinen, jos sitä käytetään liikaa. Poikakuoron laulu ei ole aina suloista."

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi