Juhlaviikot Go-Go

City kuorii kermat Juhlaviikko-kakusta 18.8.–3.9.

Katuviulistista tähdeksi

Keijumainen Alina Pogostkina on 22-vuotias.
Keijumainen Alina Pogostkina on 22-vuotias.

Sibelius-viulukilpailun tuore voittaja, venäläis-saksalainen viulisti Alina Pogostkina aloitti harjoittelun 4-vuotiaana ja piti ensimmäisen konserttinsa 5-vuotiaana, mutta joutui ansaitsemaan elantonsa musisoimalla perheensä kanssa kadulla. Juhlaviikoilla tarjolla Mozartia.

Alina Pogostkina Kansallisoopperan Alminsalissa 24.8. Liput 10/25 e.

Ooppera keihäänheittäjästä

J.S. Bach ei ikinä säveltänyt yhtään oopperaa, mutta Taite-ryhmä on sovittanut sellaisen hänen kantaateistaan. Ja minkälaisen! Herkules-ooppera kertoo Antiikin taruston inspiroiman keihäänheittäjän (Jaakko Kortekangas) vaikeuksista rakkauden ja dopingin kanssa.

Herkules Aleksanterin teatterissa 19.–29.8. Liput 15–30 e.

Huippuorkesteri

Minnesota Orchestra on kohonnut taas amerikkalaisten sinfoniaorkestereiden ykkösriviin, eikä syynä ole vähiten suomalainen ylikapellimestari Osmo Vänskä. Juhlaviikolla orkesteri soittaa mm. Stravinskya ja Sibeliusta, toisessa konsertissaan solistina viulisti Viktoria Mullova.

Minnesota Orchestra Finlandia-talossa 27. ja 28.8. Liput 15–62 e.

Tribuutti Lasselle

Iskelmiä ja elokuvamusiikkia säveltävää Lasse Mårtensonia kunnioitetaan Huvilassa oikein urakalla. Asialla ovat hänet oppi-isäkseen myöntävät Nieminen & Litmanen -duo solisteinaan Pauli Hanhiniemi, Emma Salokoski, Tommy Lindgren ja Paleface. Lassen tuotannon lisäksi kuullaan hänen käännös-hittejään.

Mårtenson Remix Huvilassa 18.8. Liput 32 e.

Emma ja Mulatu

Huvilan keikoista kaksi myi loppuun ennen kuin lipunmyynti ehti edes kunnolla alkaa. Mulatu Astatqé & The Either Orchestra nousi suureen maineeseen etiopialaisena jazzina Broken Flowers -elokuvassa. Jazz-laululintu Emma Salokoski esiintyy Ensemblensä kanssa.

Mulatu Astatqé Huvilassa 29.8. Liput 35 e. Emma Salokoski Ensemble Huvilassa 31.8. Liput 28 e.

Rakkaus on sokea

Malilaisen duon tarina on ihana. Sokeat muusikot Amadou ja Mariam tapasivat 25 vuotta sitten näkövammaisten koulussa, ja siitä lähtien musiikkiduo on pitänyt yhtä. Duon meininki on maailmanmusiikille ominaisen letkeää. Toinen kuriositeetti Huvilassa on Bollywood-orkesteri Jaipur Kawa Brass Bandin kanssa 24.8. esiintyvä ihkaoikea fakiiri.

Amadou & Mariam Huvilassa 1.9. Liput 44 e.

Tuomari ja Spede

Juhlaviikkoihin kuuluu kaksi jazz-festivaalia, Viapori Jazz ja UMO Jazz Fest. Suokin helmiä ovat How Many Sistersin keikka 24.8. ja musiikkia Spede Pasasen elokuvista 26.8., UMO:ssa UMO Jazz Orchestran kanssa soittava Tuomari Nurmio 1.9.

Viapori Jazz Suomenlinnassa 23.–26.8. Liput 15–23 e. UMO Jazz Fest mm. UMO Jazz Housessa 31.8.–3.9. Liput 0–25 e.

Siiri ja veljekset

Huvilassa vietetään oikeaa velikullallista iltaa, kun lämppärin, Siiri Nordinin, bändissä rumpuja soittaa oma veli Reino Nordin, ja pääaktissa Von Hertzen Brothersissa kaikki kolme muusikkoa, Kie, Jonne ja Mikko, ovat veljeksiä. Von Hertzen progettaa, Nordin tanssimusisoi.

Von Hertzen Brothers ja Siiri Nordin Huvilassa 25.8. 18 e.

Sensuellia maailmanmusiikkia

Egyptiläistä syntyperää olevan Natacha Atlasin musiikissa yhdistyvät pohjoisafrikkalainen etno, perinteiset arabisävelet, hiphop, pop ja drum´n bass. Jotkut saattavat muistaa hänet edelliseltä Huvilan-keikalta vuodelta 1998. Illan aloittavat dj Borzin ja Hosni Boudali.

Natacha Atlas Huvilassa 3.9. 32 e.

Runoja Huvilassa

Huvilan perinteisessä runoillassa esiintyvät katalaaniksi kirjoittava Anna Aguilar-Amat ja irlantilaislyyrikko Michael Longley. Nuorempaa, suomalaista runoilijapolvea edustavat Eino Santanen ja Anja Erämaja. Musiikkia kuullaan instrumentaaliduo Kytäjältä, jonka jäsenet vaikuttavat myös Sister Flo -yhtyeessä.

Elävien runoilijoiden ilta Huvilassa 22.8. Liput 12 e.

Kärsä ja nainen

Ensin Juba Tuomolan Viivi ja Wagner -sarjakuvasta tehtiin teatteriesitys, nyt musiikkiteatteria, alalajinaan kärsämysoperetti. Eternal Erectionin laulajana tunnettu, näyttelijä Sam Huber on varmasti ilmetty Wagner-sika, ja tuskin Hellen Willbergkään jää Viivinä jalkoihin.

Viivi ja Wagner Stoassa 19.8.–3.9. Liput 17/25 e.

Suklaateatteria

Hannu ja Kerttu -nukketeatteriesityksessä on makea idea. Ensin valmistetaan lasten työpajassa suklaasta hahmoja ja lavasteita, sitten huilin jälkeen katsotaan itse esitys. Tsekkaa myös Tanssiteatteri Glims & Glomsin kuvataiteilija Outi Heiskasen hahmoihin perustuva Suurperhe Alminsalissa.

Hannu ja Kerttu Luotsikatu 7:ssä 19.–27.8. Liput 10 e.

Jumalaista tanssia

Koreografia Arja Raatikaisella on koossa kolmen suomalaistanssijan unelmatiimi. Jonna Eiskonen, Terhi Vaimala ja Jenni-Elina Lehto ovat kaikki niin hyviä, ettei tiedä ketä katsoisi. Kehutun nykykoreografi Raatikaisen uutuusteos Numen tutkii naisen, eläimen ja jumalhahmon yhteyttä.

Numen Kaupunginteatterin Studio Elsassa 18.–22.8. Liput 12/20 e.

Valokuvia klubeilta

Wolfgang Tillmans on ensimmäinen arvostetulla Turner-kuvataidepalkinnolla palkittu valokuvataiteilija. Saksalaista Tillmansia on kuvattu sukupolvensa silmiksi, kuvissa näkyy niin mielenosoituksia, klubinäkymiä ja maisemia kuin muotokuvia ystävistä ja julkisuuden henkilöistä.

Wolfgang Tillmans Taidehallissa 19.8.–24.9. Liput 5/7 e.

Buñuelin kuvia

Juhlaviikot esittelee sarjan espanjalaisen mestariohjaajan Luis Buñuelin elokuvia. Helminä Andalusialaisesta koirasta uudelleen restauroitu versio sekä erikoisvieras, ohjaajan poika Juan Luis Buñuel. Katsasta myös Juhlaviikkojen Rakkautta ja Anarkiaa -varaslähtöleffat.

Luis Buñuel Orionissa 22.8.–3.9. Liput 4 e.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi