Juhlaviikot Go-Go

Helsingin Juhlaviikot, Art goes Kapakka ja Taiteiden yö. Kerromme mitä, missä ja milloin.

Juhlaviikot Go-Go (23.8.- 8.9.)

Kosminen, Pohjonen ja Assefa Kalmukkisinfoniassa.
Kosminen, Pohjonen ja Assefa Kalmukkisinfoniassa.
Kalmukkisinfonia
Kaksi perkussionistia, valoshow, sähköistetty 15-henkinen Tapiola Sinfonietta -orkesteri ja haitari. Harmonikkaguru Kimmo Pohjosen säveltämän Kalmukkisinfonian väitetään rikkovan musiikin rajoja. Sinfonia esitettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2000.
Kalmukkisinfonia Huvila-teltassa 23.8. Liput 22 e.

3 x Paul Auster
Juhlaviikoilla esitetään kolme amerikkalaisen nykykirjallisuuden vaikuttaja Paul Austerin käsikirjoittamaa elokuvaa. Yhteistä elokuvissa Smoke, Blue in the Face ja Lulu on myös se, että niiden pääosissa on Harvey Keitel.
3 x Paul Auster Andorrassa ja Orionissa 23.–27.8. Liput 3,50 e (sekä SEA:n kantakortti 4 e) Orioniin ja 5 e Andorraan.

Poor Reality
Brasiliassyntyisen koreografikaksikko Rosane Chamecki ja Andrea Lerner teki suomalaistanssijoiden kanssa yhteistyössä ryhmäteoksen viidelle naiselle, joka käsittelee minuuden pirstoutuneisuutta. Tanssijoina muun muassa Vera Nevanlinna ja Anne Hiekkaranta.
Poor Reality Stoassa 23.–31.8. Liput 15 e.

Maaria Wirkkala
Vuonna 1991 Ars Fennica -palkitun ja harvoin näyttelyitä pitävän Maaria Wirkkalan teoksia on esillä Taidehallissa. Wirkkalan uusimpaan Tutkijan kammiot -ympäristöteokseen voi tutustua Lundin yliopiston biolääketieteen keskuksessa.
Maaria Wirkkala: SO WHAT Helsingin Taidehallissa 23.8.-8.9. Liput 7 e.

Erilaisia duettoja
Umo Jazz Orchestran säestämänä lavalle astuu solistipareja, joita ei kukaan uskonut näkevänsä. Tapani Kansa & Emmi, Muska Babitzin & Paleface ja The Crash & Paula Koivuniemi tulkitsevat ainakin Kissin ja Queenin kappaleita.
Ylipormestarin populaarikonsertti Senaatintorilla 24.8. klo 20. Vapaa pääsy.

Portugali-pop
Yksi Portugalin kuumimmista laulajista, Sara Tavares, sekoittaa musiikkiinsa gospelia, soulia, funkia ja popia. Illan aloittaa Quintessence-yhtyeen laulaja Emma Salokosken bossanova-trio.
Sara Tavares, Emma Salokoski bossanova-trio Huvila-teltassa 24.8. Liput 20 e.

Hagen-kvartetti
Kolmen Hagenin sisaruksen perustama kvartetti esiintyi Juhlaviikoilla ensimmäistä kertaa jo vuonna 1988. Kansainvälisesti arvostettu kvartetti on vieraillut muun muassa Wienin filharmonikkojen uuden vuoden konsertissa. Nyt kuullaan Schubertia, Zemlinskya ja Weberniä.
Hagen-kvartetti Temppeliaukion kirkossa 26.8. Liput 20 e.

Runoilijoiden ilta
Illassa esitellään kirjallisuuden linjoja lännestä itään. Vieraina ovat amerikkalainen nykykirjailija Paul Auster sekä pietarilainen lyyrikko Arkadi Dragonostitshenko. Kotimaista runoutta esittävät Saila Susiluoto, Henrika Ringbom ja Markku Paasonen.
Elävien runoilijoiden ilta Huvila-teltassa 26.8. Liput 12 e.

Soul-svensson
Ruotsalainen laulaja-lauluntekijä Lisa Nilsson päättää Pohjoismaiden kesäkiertueensa Huvila-teltassa. Keikkamateriaalista on tuskin pulaa, sillä tummaääninen Nilsson on levyttänyt soulpopia jo viiden pitkäsoiton verran.
Lisa Nilsson Huvila-teltassa 27.8. Liput 26 e.

Sveitsistä
Zürichin teatteriylpeys Schauspielhaus esittää Christoph Marthalerin mustan komedian Die Spezialisten. Slapstick-huumorilla ja tanssilla höystetty tarina kertoo kuudesta huippuvakoojasta, joilla jokaisella on oma omituinen erikoistaitonsa.
Die Spezialisten Helsingin kaupunginteatterissa 27.–28.8. Liput 27- 35 e.

10 x Kubrickia
Kunnian polut, Spartacus, Kellopeliappelsiini, Hohto. Edesmenneen ohjaajalegenda Stanley Kubrickin tuotoksia ihaillaan elokuvateatteri Orionissa. Kymmenen elokuvan maratonin aloittaa Jan Harlanin Kubrick -dokumentti.
Stanley Kubrick -sarja Orionissa 27.8.–8.9. Liput 3,50 e (SEA:n kantakortti 4 e).

Tsirkka!
Trombi- ja Gekko-esityksillään hurmannut ohjaaja Minna Vainikainen jatkaa uudessa teoksessaan tutulla sirkusteatterilinjalla. Tsirkka!:ssa yhdistyy uusi sirkus, tanssiryhmä Tsuumin liikkeet, kansanperinne ja tuore konemusiikki.
Tsirkka! Savoy-teatterissa 27. ja 29.8.–13.9. Liput 20 e.

Tshaikovskia
Arvostettu siperialaissyntyinen baritoni Dmitri Hvorostovski tulkitsee Kansallisoopperassa Tshaikovskin ja Rahmaninovin kauneimpia lauluja. Hvorostovskin maine on kiirinyt tännekin asti. Esitys on loppuunmyyty.
Venäläisiä romansseja Kansallisoopperassa 28.8. Liput 25-35 e. Peruutuspaikkoja Lippupisteestä.

Vienti-ilta
Suomen lupaavimmat vientiartikkelit esitellään jälleen Tokoinrannassa. Tällä kertaa kuullaan rockia, popia ja hiphopia, kun lavalla musisoivat The Lab, Killer ja Kwan. Jokaisen yhtyeen keulahahmo on nainen. Sattumaako?
Export-ilta Huvila-teltassa 28.8. Liput 14 e.

Naisrockia
Vuonna 2000 maan parhaaksi naissolistiksi valittu ja Emma-pystillä palkittu Jonna Tervomaa soittaa Huvila-teltassa tutut hittinsä ja kenties myös uutta materiaalia. Naisenergiapitoisen illan aloittaa Maritta Kuula & Karvanopat.
Jonna Tervomaa, Maritta Kuula & Karvanopat Huvila-teltassa 30.8. Liput 14 e.

Nykytanssia
Italialainen tanssija-koreografi Emio Greco tutkii liikekielen ilmaisumahdollisuuksia Double Points Zero -teoksessaan. Minimalistinen viiden tanssijan Conjunto di NERO leikkii teknomusiikilla, valoilla ja varjoilla.
Double Points Zero 30. ja 31.8. Conjunto di NERO 3. ja 4.9. Kansallisoopperan Alminsalissa. Liput 20 / 15 e.

Radio Tarifa
Espanjan eteläkärjestä Huvila-telttaan saapuva Radio Tarifa soittaa iloista ja rytmikästä maailmanmusiikkia, siitä pitää huolen kaksi perkussionistia. Kuusihenkisen orkesterin instrumenttikirjoa lisää kitaristi Amir Jon Haddadin taidokkasti käsittelemä luuttu.
Radio Tarifa Huvila-teltassa 1.9. Liput 22 e.

Filharmonikot
Kapellimestari Esa-Pekka Salosen johtama Los Angeles Philharmonic -orkesteri esiintyy kaksi kertaa Juhlaviikoilla. Tiistaina solistina on Grammy-palkittu pianisti Yefim Bronfman. Keskiviikkona filharmonikot soittavat Sibeliusta ja Ravelia.
Los Angeles Philharmonic Finlandia-talossa 3. ja 4.9. Liput 62–75 e.

Tero Saarinen
Kansainvälistä mainetta niittänyt tanssija-koreografi Tero Saarinen esittää Juhlaviikoilla uutukaisen sooloteoksensa HUNT. Musiikkina on Igor Stravinskyn Kevätuhri. HUNT on tilausteos Euroopan vanhinta nykytaiteen näyttelyä, Venetsian biennaalia varten.
HUNT Aleksanterin teatterissa 5. ja 6.9. Liput 18–20 e.

Festivaalit
Päätösviikonloppuna Makasiineilla viihdyttävät Kotiteollisuus, Lord Est ja Ezkimo. Paikalla voi seurata Häkki-kilpailua, jossa kymmenen henkilöä suljetaan suureen häkkiin 30 tunniksi tekemään tehtäviä. Päivisin näkee videotaidetta.
Can You Festival? VR:n Makasiineilla 6. ja 7.9. Iltalippu 9 e. Päivällä vapaa pääsy.

Olli Mustonen
Pianovirtuoosi Olli Mustosen käsittelyssä on 24 Bachin ja Shostakovitshin preludia ja fuugaa. Mustonen on sovittanut kappaleet toisiaan täydentäväksi kokonaisuudeksi. Nyt kuultava resitaali on pianistin kokoaman konserttiparin toinen osa.
Olli Mustonen Finlandia-talossa 8.9. Liput 22–30 e.

Art goes kapakka (22.- 31.8.)

Helsingin Poliisilaulajat perustettiin jatkosodan aikana.
Helsingin Poliisilaulajat perustettiin jatkosodan aikana.
Kuorojen kierros
Laulu raikaa kapakoissa, kun kuorot valtaavat yli seitsemänkymmentä ravintolaa. Valinnan varaa on, sillä äänijänteitä venyttää Cantores Minores Ensemble, Ylioppilaskunnan laulajat, Helsingin Poliisilaulajat ja kolmekymmentä muuta kuoroa.
Kuorojen kierros Art goes Kapakka -ravintoloissa 22.8. klo 20-24.

Abbaa!
Money money money! Miltä kuulostaa Ruotsin suosituin yhtye viiden naislaulajan voimalla? Asian voi tarkistaa Vanhalla, kun Tiina Isohanni, Hanna-Riikka Siitonen, Saara Soisalo, Hanna Kalla ja Nina Tapio irrottelevat Abban tahtiin.
Abbaa! Vanhalla 23.8. klo 22.30.

Punajuuren salat
Armoton show-mies ja Vian ravintoloitsija Jyrki Sukula kokkaa punajuuresta kaikkea taivaan ja maan väliltä. Jos kaipaat vaihtelua ravintoympyrääsi ja hallussa on vain etikkapunajuurten valmistus, hae muutama uusi resepti vihkoosi.
Yksi raaka-aine / legendaarinen annos Viassa 26.8. klo 17.

Iskelmää
Pateettisen tulkinnan mestari Ville Leinonen herkistelee tällä kertaa Valumon sijasta kakkosyhtyeensä Unilehdon kanssa. Kitararockia ei kuulla, sillä yhtyeen soittimina ovat viulu, huilu, kontrabasso ja harmonikka.
Ville Leinosen Unilehto Zetorissa 26.8. klo 22.

Koneveljet
Ambientia, drum’n’bassia ja kaikkea siltä väliltä kuvaa Koneveljet-kolmikon musiikkia. Yhtye sai alkunsa vuonna 1996 Rinneradio-ryhmän sivuprojektina. Koneisto-festivaalilla ryhmä aiheutti tungoksen. Koneveljet harrastaa keikoillaan myös satunnaisia aerobic-esityksiä.
Koneveljet Sodassa 26.8. klo 24.

Cover-ilta
Eternal Erectionin keulahahmo Sam Huber a.k.a. Rick Lover tulkitsee tunnettuja ja vähän tuntemattomampia bailukappaleita Juttutuvassa. Funkia taidetaan kuulla, sillä Eternal Erectionin kitaristi Joakim Guthwert soittaa myös kolmen miehen kombossa.
Duck & Cover Juttutuvassa 28.8. klo 22.

Rock’n’rollia
Nykyrockin esi-isän, Chuck Berryn, kunniaksi on varattu koko ilta Leningrad Cowboys -ravintolassa. 1950-luvun rock’n’roll-legendan musiikkia tulkitsevat Aki Sirkesalo, Mika Kuokkanen ja Aki Louhela. Mutta miten taittuu valkoisilta miehiltä Roll Over Beethoven?
Tribute to Chuck Berry Leningrad Cowboysissa 28.8. klo 23.

Naislaulua
Killerin heleä-ääninen laulaja Siiri Nordin ja Anssi Kelan sekä Alimo&Controlin levyillä vieraillut Alexandra Babitzin pistävät hynttyyt yhteen yhdeksi illaksi. Mutta tuskin kuulemme Anssi Kelan Puistossa-kappaletta kahden naisen laulamana.
Siiri Nordin & Alexandra Babitzin Helmessä 30.8. klo 22.

DJ Aki Sirkesalo
Soulrokkari Aki Sirkesalo siirtyy dekkien taakse tanssittamaan bailukansaa. Seurakseen hän saa jo hieman enemmän deejii-kokemusta omaavan Bunuelin. Live-rytmeistä vastaa aikoinaan Giant Robotissa rumpuja paukutellut Zarcus Poussa.
Fuck art, let’s dance Motissa 30.8. klo 22.30.

Taiteiden yö (29.8.)

Soman debyyttilevy julkaistaan syksyllä.
Soman debyyttilevy julkaistaan syksyllä.
Yö Kaapelilla
Kaapelitehdas muuttuu monitaiteelliseksi kokonaisuudeksi Taiteiden yönä. Runohissi, performanceinteraktiokilpailu, elokuvia sekä näyttelyitä, museoita, ATV, antikvariaatteja ja esityksiä. Musiikkipuolen hoitaa Soma sekä Ali ja Rosvot.
Taiteiden yö Kaapelitehtaalla klo 17-24.

Uutta: breaks
Brittiläisen Muzik-klubikulttuurilehden maailmankiertue saapuu VR:n makasiineille. Esittelyvuorossa on Englannin klubipiirien tämän hetken ilmiö, breaks-tyyli. Musiikista vastaa breaks-pioneeri Krafty Kuts ja Jay Cunning.
Muzik Magazine World Tour VR:n Makasiineilla klo 21-04. Liput 10 / 14 †.

Luova seminaari
Suomalaisessa Kirjakaupassa keskustellaan luovasta työstä. Mukana on Claes Andersson, Kata Kärkkäinen, Jarkko Martikainen ja Helena Lindgren. Päälavalla on myös Erlend Loe, Itse valtiaat, M.A. Numminen, Sami Garam ja Vexi Salmi.
Taiteiden yö Suomalaisessa Kirjakaupassa, Aleksanterinkatu 23, klo 15-24.

Kirjojen Yö
Akateemisen kirjailijavieraina Aila Meriluoto, Reijo Mäki ja Jari Tervo. Areenalla keskustelunaiheina on luovuus ja taikausko. Kaj Stenvall signeeraa halukkaille. Musiikkitarjonnasta vastaa M.A. Numminen ja trubaduuri Petri Hohenthal.
Kirjojen Yö Akateemisessa Kirjakaupassa, Keskuskatu 1, klo 17-24.

Coca-Cola 50 v.
Postimuseo on täynnä kasvisuutejuomaa, kun Coca-Cola 50 vuotta Suomessa -juhlanäyttely esittelee vanhoja Coca-Colan mainosfilmejä sekä muita oheistavaroita. Elävien Runoilijoiden Seura lausuu runojaan tasatunnein KirjeKahvilassa.
Coca-Cola 50 vuotta Suomessa -juhlanäyttely Pääpostitalossa klo 10-24.

Maa, tuuli ja tuli
1970-luvun diskopallofunkin legendaarisen yhtyeen, Earth, Wind and Firen hittejä soittaa Suo, kuokka ja Jussi. SkJ:ssa groovaavat muun muassa Jukka Perko ja Severi Pyysalo.
Suo, kuokka ja Jussi plays Earth, Wind and Fire Huvila-teltassa klo 19. Liput 14 †.

Kuorokavalkadi
Tuomiokirkossa järjestetään perinteinen kuorojen ja urkureiden kavalkadi. Laulusta vastaavat Cantores Minores, kamarikuoro Viva Vox ja Akademiska Damkören Lyran. Urkuja soittavat Harri Viitanen ja Lasse Erkkilä. Illan päättää Hanna-Maarit Kohtamäki-Pentikäisen tanssi.
Tuomiokirkko, Unioninkatu 29, klo 19-23.

Sibeliusta
Kapellimestari Susanna Mälkki johtaa Radion sinfoniaorkesteria. Sibeliuksen Viulukonserton Solistina on venäläisen viulukoulun kasvatti Julian Rachlin. Lindbergin ja Saariahon teoksia tulkitsee Rachel Harnisch ja Vincent Le Texier.
Susanna Mälkki & Radion sinfoniaorkesteri Finlandia-talossa klo 19.30. Liput 22-30 ¤.

Astrologiaa
Tähdistä ennustetaan tulevaisuutta ravintola Silvopleessa. Parhaiten horoskooppimerkkinsä mukaisesti pukeutuneet palkitaan. Horoskooppien lisäksi on mahdollista saada astrologisia analyyseja, kasvisannoksia ja luomuviiniä.
Astrologian yö ravintola Silvopleessa, Toinen linja 3, klo 19.40-24.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi