Kapinan kaupunki

San Francisco on elokuvien, beat-nostalgian ja teknologian kaupunki.

San Franciscossa matkustaa kätevästi paikallisella raitiovaunulla. Hyppää kyytiin Union Squaren kohdalla ja matkusta Fishermans Wharfiin.
San Franciscossa matkustaa kätevästi paikallisella raitiovaunulla. Hyppää kyytiin Union Squaren kohdalla ja matkusta Fishermans Wharfiin.
Saapuminen San Franciscoon on kuin saapuisi New Yorkiin: tuntuu kuin kaiken olisi nähnyt aikaisemmin. Ja varmaan onkin. Nimittäin San Francisco on näytellyt New Yorkin jälkeen eniten elokuvien päätapahtumapaikkaa. Likainen Harry, Vertigo, The Rock, Pako Alcatrazista, The Net, Liekehtivät torni, James Bond ja kuoleman katse, Basic Instinct…

San Francisco seisoo 43 kukkulalla. Käveleminen kaupungissa käy liikunnasta. Kätevästi paikasta toiseen pääsee cable careilla, paikallisilla ratikoilla.

Vaikka kyseessä on lämmin Kalifornia, San Fransiscoon tullessa kannattaa bikinit unohtaa kotiin:

"The coldest winter I have ever experienced was a summer in San Francisco", sanoi kirjailija Mark Twain aikoinaan.

1. Kapinalliset

San Francisco on Yhdysvaltojen kapinallisin kaupunki. 1950-luvulla beat-kirjoittajat, kuten Jack Kerouac ja Allen Ginsberg, muuttivat kaupunkiin New Yorkista. Beat-kirjoittajat olivat tunnettuja liberaalista maailmankatsomuksestaan: he juhlivat rajusti, käyttivät huumeita ja rikkoivat kirjoituksissaan sosiaaliset konventiot. Beatnikista San Franciscossa on jäljellä yhä City lights -kirjakauppa osoitteessa 261 Columbus avenue. Vuonna 1953 perustettu City lights on beat-kirjallisuuden pyhiinvaelluskohde ja Yhdysvaltojen ensimmäinen pokkarikirjakauppa. Kaupan alakerrassa on hyvä lajitelma sosiologista kirjallisuutta.

Beatnik-sukupolvi oli esikuva 1960-luvun radikaaleille ja hippiliikkeelle. Yhdysvaltojen opiskelijamellakat saivat alkunsa San Franciscosta, Berkeleyn yliopistosta. Berkeley on osa Kalifornian yliopistoa ja sitä pidetään tätänykyä Yhdysvaltain korkeatasoisena opinahjoina.

1960-luvun hippiliike elää yhä Haight Ashburyssa. Satunnaisten GAP-ketjutyylisten liikkeiden maihinnnousua lukuunottamatta kaupunginosa hengittää yhä 1960-lukua: talojen seiniä koristavat Jimi Hendrixin kuvat, hippitavarakaupat myyvät suitsukkeita, tyynyjä, lääkäriklinikka mainostaa ilmaisia palveluja. 1960-luvulla haight Ashburyssa ovat asuneet muun muassa laulaja Janis Joplin (112 Lyon street) ja Grateful Deadin kitaristi Jerry Garcia, joka nykynuorille on tunnetumpi Ben&Jerry´s jäätelöiden Jerrynä. Ben&Jerry´s -jäätelöbaari on Haight Ashburyssa muuten Jerry Garcian entisen kodin alakerrassa.

2. Homot

San Franciscoa pidetään maailman suurimpana homokaupunkina. Castron homokaupunginosassa on arvioitu asuvan yli 100 000 homoa. Kaupungin suvaitsevainen asenne on peräisin jo kultakuumeen ajalta. 1800-luvun puolivälissä kaupungin punaisten lyhtyjen alueella oli baareja, joissa suvaittiin myös homot.

3. Teknologia

San Franciscon Financial district on rakennettu täyttömaalle, siksi tasaisen maan pilvenpiirtäjäkaupunginosaan saapuminen on kuin saapuisi eri kaupunkiin. San Francisco on länsirannikon rahan keskus ja sen pörssi länsirannikon merkittävin.

Noin tunnin ajomatkan päässä sijaitseva Piilaakso, Silicon Valley on maailman teknologian keskus. Asunnot Piilaaksossa ovat olleet jo monta vuotta Yhdysvaltain kalliimmat. Moni teknologiayritys on täältä kotoisin: Apple, Sun Microsystems, Intel ja Hewlett- Packard.

San Franciscon tärkein tulonlähde on kuitenkin turismi: joka kuudes työssäkäyvä sanfranciscolainen saa elantonsa turismista.

4. Etnisyys

Yli puolet sanfranciscolaisista on syntynyt muulla kuin Yhdysvalloissa. Chinatownisssa ei hämmästele lainkaan, että Aasian ulkopuolella eniten kiinalaisia asuu San Franciscossa, heitä on peräti 70 000. 20 kadun mittainen Chinatown on täynnä kiinalaisia ravintoloita, kauppoja, onpa siellä jokunen buddhalainen temppelikin. Maista aitoja kiinalaisia herkkuja.

5. Luonto

Kaikki tietävät, että San Francisco kärsii maanjäristyksistä. Viimeisimmän kerran kaupunkia koeteltiin vuosina 1994 ja 1989. Ja asiantuntijat odottavat pahempaa. No, se ei ole koko San Franciscon luonto. Nimittäin kaupungin laitamilla Lands endissa kohtaa upeat näkymät, kun meri hakkaa kallioseinämään. Rauhallista luontoa voi kokea kaupungin keskuspuistossa, Golden Gate Parkissa, joka on yksi maailman suurimpia kaupunkipuistoja. Puistossa on muun muassa oma golfkenttä.

Juoma

Kuiva valkoviini Moose Crown Colombard Chardonnay on Golden State Vintnersin kalifornialaisviini. Alkossa se maksaa noin neljäkymppiä.

Ruoka

Clam chowder eli suurustettu simpukkakeitto
2 selleriä
750 g sipulia pilkottuna
3 kg perunoita
6 purkkiasimpukoita liemineen
1,5 kg voita
6 kuppia vehnäjauhoa
6 valkosipulinkynttä
2,4 litraamaitoa
timjamia, oreganoa, basilikaa, kuppi kalalientä, valkopippuria,
Keitä sellereitä, sipuleita, perunoita, simpukoita ja mausteita 30-45 minuuttia. Sulata voi ja lisää jauho ja valkosipuli toisessa astiassa. Hämmennä kevyen ruskeaksi. Yhdistä vihannessekoitukseenja lisää maito. Sekoita hyvin jakeitä 10 minuuttia.

Kirja

Armistead Maupin: Kertomuksia kaupungista
Kertomukset julkaistiin alunperin sanfranciscolaisessa lehdessä. Kirja kertoo sanfranciscolaisesta vuokratalosta, jossa kukaan ei ole sitä miltä näyttää.

Ihmiset

Kirjailija John Steinbeck
Kirjailija Jack London
Runoilija Allen Ginsberg
Kirjailija Ken Kesey
Kirjailija Jack Kerouac
Gangsteri Al Capone
Kitaristi Jerry Garcia
Laulaja Janis Joplin
Ohjaaja Francis Ford Coppola

Yö & Baarit

NeO
1007 Guerrero
In Style -lehti hehkuttaa NeOa San Franciscon kuumimmaksi ravintolaksi juuri nyt.

Blind tiger, 787 Broadway
Chinatownissa sijaitseva baari, jossa In Style –lehti kertoo näyttelijä Winona Ryderin käyvän.

Café Flore, 2298 Market Street
Aina täynnä oleva homobaari. Jos olet homo se on "the place to be seen".

Armani Café, 1 Grant Avenue
Armanin nimellä myydään myös kahvia. Kahvilan yhteydessä myydään Armanin vaatteita.

Kaupat

Kalifornialaisille vaatteet eivät ole läheskään yhtä tärkeä asia kuin itärannikkolaisille. San Franciscossa vaatteet ovat halvempia kuin New Yorkissa

Emporio Armani, 1 Grant Street
Giorgio Armanin edullisempi pikkuveli.

Nike town, Union square
Pärjää newyorkilaiselle virkaveljelleen:tavaratalo pelkkiä Niken urheilutarvikkeita.

Macy´s, Stockton Streetin ja O´Farrell streetin kulmassa
Mitä ei Macy´silta saa sitä ei tarvitse! Pohjakerroksessa kodin tarvikkeita, katukerros kosmetiikkaa ja asusteita. Loput vaatteita ja sisustusta. Tarkista loputtomat 50 % off -reckit, voit tehdä löytöjä.

San Francisco Shopping centre, 865 Market Street
San Franciscon suurin ostoskeskus, jossa muun muassa Nordstromin tavaratalo, Ann Taylorin ja Body Shopin liike.

Esprit factory outlet, 499 Illinois Street
Esprit´n tehtaanmyymälästä luvataan vaatteet 30-70 prosenttia halvemmalla.

Neiman Marcus, 150 Stockton Street
Kallis tavaratalo, jossa hyvä merkkivalikoima.

Saks Fifth Avenue, 384 Post Street
Neiman Marcusiakin konservatiivisempi ja snobistisempi valikoima merkkivaatteita.

City Lights, 261 Columbus
Beat-runoilijan Lawrence Ferlingettin omistama legendaarinen kirjakauppa. Ferlingetti oli kirjailija Charles Bukowskin ystävä.

1 kommentti

San Francisco

16.1.2003 07:40

Näin KLM lentotarjous 432€ Friskoon sain päähäni lentää
sinne kaipais vinkkejä jos joku tietää missä halpa majapaikka
San Franciscossa netissä näyttää olevan vaan kalliita pitäis olla paljon alle 200$ viikko

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi