Kaupunki tarttui vihdoin Piritorin haasteeseen – mutta mihin tungetaan paikan vakituinen käyttäjäkunta?

Millainen olisi paras Vaasanpuistikko?

Toukokuussa Vaasanpuistikko keräsi kiinnostuneita ihmisiä Siististi siviiliin! -vankimessuille.
Toukokuussa Vaasanpuistikko keräsi kiinnostuneita ihmisiä Siististi siviiliin! -vankimessuille. Kuva: Jessica Sorola

Sörnäisten metroaseman tuntumassa Vaasanaukiolla vallitsee oma elämänmenonsa, jota osa paikallisista ei hyväksy. Piritoria on pidetty epäviihtyisänä ja kolkkona paikkana jo vuosien ajan. Helsingin kaupunki kertoo nyt kuitenkin ponnekkaasti sivuillaan, että asiaan on tulossa muutos: tulevaisuuden Piritori on viihtyisä ja toimiva.

Virallisesti Vaasanpuistikko-nimeä kantava paikka pääsee rakennusviraston käsittelyyn ja homma alkaa asukkaiden toiveiden kuuntelemisella ja niihin pohjautuvan kehittämissuunnitelman laatimisella. Tavoitteena on luoda Vaasanpuistikosta eloisa, toiminnallinen ja turvallinen katu- ja aukioympäristö.

Setlementtiliiton syyskuun alussa järjestämällä Kallion “viihtyisyysvaelluksella” kerättyihin asukkaiden parannusehdotuksiin kuuluivat muun muassa torikahvila, kioski, kukkaistutukset, penkit, pöydät, esiintymisareena ja metroaukon stailaus. Eilen tiistaina paikalla järjestettiin toritapahtuma, missä kuka tahansa sai mennä esittämään omia ideoitaan ja saamaan vastauksia kaupungin projektista vastaavilta työntekijöiltä. Myös Kallio-liike pohtii tahollaan, mitä paikalle tulisi tehdä.

Tämän vuoden alussa kaupungin yleisten töiden lautakunta päätti poistaa paikalta Kallio-liikkeen sinne vuonna 2013 pystyttämän telttakatoksen, joka poiki valituksia asukkailta. Kallio-liikkeen Jon Sundell kommentoi tuolloin Hesarille, että telttakatoksen poistaminen on virhe ja että Vaasanaukio on aina ollut rauhaton. Kallio-liikkeen silmissä telttakatos oli pyrkimys muuttaa aukiota parempaan suuntaan.

Ne ongelmat, mitkä nousevat ohikulkijoiden ja asukkaiden silmiin päivittäin Vaasanpuistikossa, eivät poistu sillä, että alkoholin suurkuluttajat, piri- ja subuvekkulit ja muu epäilyttävä aines häädetään paikalta. On luonnollista, että päihderiippuvaisten arki yhdistettynä yöelämän rientoihin aiheuttaa lähellä asuville paljon vaivaa. Päihdeongelmaan yksittäisen aukion puhdistamisella on kuitenkin minimaalinen vaikutus. Pahimmassa tapauksessa Ikuisen vapun aukion väki siivotaan pois silmistä ja pois mielestä ja Suomi jatkaa jakautumista niihin, jotka pärjäävät ja niihin, jotka saavat tehdä itselleen ja surkealle elämälleen mitä tahansa, kunhan tekevät sen jossain muualla kuin näkyvällä paikalla naapurissa.

2 kommenttia

Mitävielä

28.9.2016 16:18

Turhaa jeesustelua. Ei ole mitään järkevää syytä miksi päihderiippuvaisten pitäisi hengata päivät liikenteen solmukohdassa "muistuttamassa" meitä itsestään. Päinvastoin moiset kohtaamiset vain tekevät ihmisitä vihamielisiä tätä porukkaa kohtaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Lopen Tympääntynyt

29.9.2016 10:33

Kivasti pääsi kaikki tosiaan tiistaina järjestettyyn avoimeen tilaisuuteen ideoimaan mihin kivaan sitä yhteiskunna rahoja laitetaan Piritorin suhteen.

Paitsi että toki tilaisuus järjestettiin semmoiseen aikaan että päivätöissä käyvät eivät mitenkään voineet osallistua. Eipä siinä, alistukoot työläiset maksajan asemaan, niin saavat yleisimpään työaikaan vapaalla kekkuloivat aivoitella mihin rahaa syydetään.

Jännä että tämmöistä kansalaisten ideariihifoorumia ei voida tehdä ajasta ja paikasta riippumattomaksi Suomessa vuonna 2016.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi