Keittiö

Kookosmaitopoika

Tuottaja Jaakko Salovaara seisoo kerran viikossa höyrypatojen äärellä Albertinkadun avokeittiössään. Yleensä tyttöystävän innoituksesta.


“Ennen olin huono tekemään ruokaa. Nykyäänkin jos haluan nopeasti ruokaa, teen voileivän. Teemme ruokaa vain yhdessä.”


Työnjako on selvä: tyttöystävä tekee kauppalistan ja Jaakko menee kauppaan.


“Käyn yleensä Stockmannin herkussa, koska se on hyvätasoinen ja siellä on hyvä valikoima etnisiä tuotteita. Raaka-aineiden tuoreus on tärkeää.”


Jaakko pitää erityisesti intialaisesta ja japanilaisesta ruoasta, mutta vannoo olevansa kaikkiruokainen.


“Käyn usein työpaikkani vieressä sijaitsevassa nepalilaisessa ravintolassa. Hampurilaispaikoissa en käy hirveän usein. En halua, että minusta tulee plösö. Muuten en juuri tarkkaile ruoan terveellisyyttä.”


Intialainen kelpaa myös kotona: kanasatayta kokki kuusitoista on tehnyt usein. Perheen kolmesta keittokirjasta yksi on intialainen.


“Ruokaa tehdessämme keskustelemme ja maistelemme viiniä. Viinit valitsemme ystävien tai Alkon myyjän suositusten perusteella. Ostamme 10 euron viinejä, tosin joskus halvemmallakin saa hyvää. Taustalla soi rauhallinen musiikki.”


Ei kiitos siis teknolle ja demonauhoille, kun ruokaa tehdään.


Usein keittiön tuotanto tarjotaan ystäville. Silloin on tarjolla pääruoan lisäksi alkuruoka.


“Jälkiruoista en välitä. En oikeastaan pidä makeasta.”


Kookos-kanakeittoa


5 dl paksua kookosmaitoa

100 g kanafileitä

Herkkusieniä

Tuoretta inkivääriä

Sitruunaruohoa

3 rl sitruunamehua

3 rl kasvis- tai kalafondia

1 rl chiliä


Kookosmaito keitetään kattilassa. Paloiteltu kana lisätään joukkoon ja annetaan kypsyä miedolla lämmöllä 5 minuuttia. Lisätään viipaloidut herkkusienet, pieneksi pilkottu inkivääri, sitruunaruoho ja sitruunamehua. Lurautetaan sekaan fondit. Kiehutetaan ruokalusikallinen rouhittua chiliä. Koristellaan limesiivuilla.


Juoma: vettä, valkoviiniä


Soundtrack: itämainen musiikki, esimerkiksi thaimaalaiset iskelmät.

Suosittelemme