Kerro kaverillesi suorat sanat nimettömästi YouTellin kautta

Uusi sosiaalinen media tarjoaa väylän saada suoraa palautetta.

YouTellin ulkoasu ja brändi ratsastaa tutulla sosiaalisen median fiiliksellä.
YouTellin ulkoasu ja brändi ratsastaa tutulla sosiaalisen median fiiliksellä.

Uusia sosiaalisen median palveluita nousee kuin sieniä sateella. Yksi uusista käyttäjämassojen tavoittelijoista on YouTell. Kyseessä on palvelu, jonka kautta voit esittää kysymyksiä verkostollesi ja saada niihin nimettömästi suoria vastauksia.

YouTellin idea on simppeli. Käyttäjä kirjautuu palveluun Facebook-tunnuksilla tai sähköpostin kautta. Kirjautumisen yhteydessä voit kutsua kavereitasi mukaan. Kun olet saanut kirjautumisen hoidettua, on aika esittää kysymys, johon haluat vastauksen. Saat vastauksen kysymykseesi anonyymisti.

Idea on selkeä, mutta se pitää sisällään pari sudenkuoppaa. Ensimmäinen näistä on ilmeinen: sinun tulee saada kutsuttua mukaan iso lauma kavereitasi, muuten palvelun kautta saadut vastaukset eivät ole aidosti anonyymejä.

Jos saat mukaan riittävän suuren määrän kavereitasi, voit asettaa heille varmistuskysymyksiä, joiden avulla saat kaverit jaettua esimerkiksi perheeseen, työkavereihin ja vapaa-ajan tuttaviin. Työkaverit osaavat vastata työasioihin liittyvään kysymykseen, perheenjäsenet tietävät vastauksen esimerkiksi lapsuuteesi liittyvään kysymykseen, frendisi osaavat vastata juuri tiettyyn inside-läppään ja niin edelleen.

Esitettyjä kuvia voi rikastuttaa liittämällä niiden yhteyteen kuvia tai videoita.

Apps & Media
-lehden Paul Sawer huomioi toisen palvelun lähtökohtaisista ongelmista: Jos et voi kysyä suoraa palautetta ystäviltäsi kasvotusten, ovatko he alun alkaenkaan kovin hyviä frendejä?

Parhaiten YouTell voisi toimia esimerkiksi työyhteisön palautekanavana, jonka kautta toimiston hiljaisemmatkin hahmot saavat äänensä kuuluviin. Pomot voivat olla eri mieltä anonyymin palautekanavan hyödyllisyydestä.

Yksi palvelun kehittäjistä, vasta 13-vuotias Daniel Singer ymmärtää, millaista hyötyä YouTell voi tuoda käyttäjilleen.

"Tiedämme, kuinka vaikea on sanoa se, mitä todella ajattelet Facebookissa tai Twitterissä, koska joudut huolehtimaan myös vastauksesta. YouTell tarjoaa vihdoin keinon, jolla verkossa saa totuudellista tietoa ja suoria mielipiteitä, jotka voivat aidosti auttaa kehittämään elämäsi eri puolia", Singer sanoo Apps & Medialle.

Singerin kuvailema tilanne vaatii sitä, että kaikki palvelussa mukana olevat toimivat rehdisti ja trollaamatta, vaikka nimettömästi toimivatkin. Pahimmillaan se, ettei tarvitse huolehtia vastapuolen kommentista, johtaa kiusantekomielessä negatiiviseen palautteeseen.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi