Kesäkaupungin koordinaatit

City keräsi kesäkaupungin parhaimmat huvit.

Vielä seitsemän vuotta sitten kesäkaupungin asfaltti poltti vain harvan helsinkiläisen jalkopohjia. Muut ottivat autonsa ja pakenivat maaseudulle.

"Kaupunki elää nykyään kesäisinkin. Ensin tänne jäivät nuoret. Nyt keski-ikäisetkin ovat huomanneet, että Helsinki on mukava kesänviettopaikka", kerrotaan Helsingin kaupungin matkailutoimisto.

Mitä helsinkiläiset sitten tekevät? Käyvät kulttuurimenoissa, istuvat terasseilla ja palvovat aurinokoa puistoissa ja rannoilla. Ja kysyvät kuulemma paljon ulkoilukarttoja ja pyöräreittejä.

"Kaupunkikiertoajelulle helsinkiläiset lähtivät vasta, kun otimme yhdeksi kieleksemme stadin slangin", kertoo markkinointijohtaja Tarja Rinne Helsinki Expertistä.

Silti helsinkiläiset ovat yhä laiskoja kiertoajelijoita. Sen sijaan kävely kelpaa.

"Kävelykierroksemme Helsingin eri kaupunginosiin ovat olleet tavattoman suosittuja. Esimerkiksi Töölön kulttuurimenneisyyteen käy tutustumassa paljon 30–50-vuotiaita kantakaupunkilaisia."

Yhä useampi kaupunkilainen jää Helsinkiin ja yhä useampi tulee tänne.

"Turistit ovat yhä nuorempia. Esimerkiksi Ruotsissa Helsinkiä pidetään tällä hetkellä hyvin trendikkäänä. Ja voisi sanoa, että jokainen keskivertosuomalaisperhe tulee ainakin kerran kesässä Helsinkiin."

Huvit

Huido vedessä
Syvän veden vesivoimistelua uimastadionilla 8.8. asti tiistaisin ja torstaisin 8–8.30. Uimalan sisäänpääsymaksun lisäksi 1 euro.

Huido puistossa
Keskustassa ilmaisia puistojumppia järjestetään kahdessa paikassa. Uimastadionin edustalla. 8.8. asti tiistaisin ja torstaisin 15–15.45. Sopii keskiikäisillekin. Hesperian puistossa jumpataan 7.8. asti keskiviikkoisin 16.30. Siellä käy paljon nuoria.

Uimahyppymaisteriksi?
Opi hyppimään oikein. Uimahyppäämisen viikon kestävä leirimuotoinen alkeiskurssi alkaa Kumpulan maauimalassa 29.7. ja maksaa 90 euroa. Pääsyvaatimuksena 25 metriä kestävä uimataito. Kurssilla opitaan muun muassa alkeellinen pellehyppy.
Kolmosesta jo hyppäävät voivat kehittää taitojaan uimastadionilla pidettävällä jatkokurssilla, joka alkaa myös 29.7.

Kanootti kapea vesille
Melonta on ollut viime vuosina suosittua. Ja lähes kaikkien pääkaupunkiseudun melontaseurojen kurssit ovat tupaten täynnä. Peruutuspaikkoja kannattaa kysyä. Kurssit maksavat noin 50 - 80 euroa ja ne kestävät yleensä kolme iltaa.
Melojakurssilaisen tulee osata uida. Kursseja järjestävät muun muassa Merimelojat, Helsingin melojat ja Helsingin kanoottiklubi.
Sipoon kanoottiklubi saattaa järjestää ylimääräisen kurssin kesällä. Hietaniemen rannan läheistö on sekä suosittu että erinomainen paikka meloa. Alueelta on hyvät yhteydet muun muassa Seurasaareen, eivätkä aallot kaada kanoottia.

Lisätiedot: Sipoon kanoottiklubi: www.pp.clinet.fi/~sibbe
Merimelojat: www.merimelojat.fi

Laukkaa yli esteiden
Ruskeasuon ratsastustalleilla järjestettäville alkeiskursseille ei enää mahdu, mutta keräämällä viiden hengen ryhmän saa hepan alleen ja opastusta hintaan 25 euroa tunti henkilöä kohden. Normaali alkeiskurssi on kymmentuntinen. Iltaisin talleilla järjestetään vakiotunteja, jonne ovat tervetulleita kaikki säännöllisesti vähintään puoli vuotta ratsastaneet.

Aamujumppa puistossa
Tai Chi on kiinalaista aamuvoimistelua. Vapaa harjoitukset keskiviikkoisin ja sunnuntaisin 18.00 Sibelius-puistossa. Edistyneet ohjaavat aloittelijoita. Tai chitä opetetaan myös Töölönlahdella oopperatalon takana torstaina kello 18.00.
Ilmaista opetusta saa myös 8.7. Kaivopuistossa, näköalapaikalla Café Ursulaa vastapäätä kello 19.
Lisätietoa: www.taichichuan.fi ja www.kolumbus.fi/baji

You’re in the army now
Vakoile Suomen armeijan miehittämää Kuivasaarta. Saaressa on upea linnusto ja mielenkiintoinen kasvisto. Seuraavat vierailupäivät: 29.6. 30.6. 3.8. 4.8. 17.8. 18.8. Lähtö Merisatamasta Café Caruselin luota kello 9, 11 ja 13. Ole valmis todistamaan henkilöllisyytesi, vain Suomen kansalaiset pääsevät retkilaivaan.

Pallojen kolinaa
Helsinkiläiset petanquen pelaajat kokoontuvat joka keskiviikko Kaivopuistossa kello 18. Peliä voi mennä seuraamaan ja vinkkejä kysyä. Helsingin petanque-seura järjestää kesällä myös petanque-kurssin, keskiviikkoisin kello 18 26.6. alkaen.
Lisätietoja Matti Törröseltä: 050-570 5222.

Kaahaa neppisautoilla
Helsinkiläinen kymmenen nuoren miehen ryhmä on jo neljän kesän ajan ajanut neppisautoilla Koffin puiston hiekkalaatikolla.
Lisätiedot: e-mail-osoitteeseen: neppis@hotmail.com

Mä öljymaalaan
Suomenlinnassa ulkoilmassa järjestettävällä öljymaalauksen peruskurssilla opitaan muun muassa värin käyttöä valon ja tilan rakentajana. Kurssi sopii aloittelijalle ja sen järjestävät Helsingin seudun kesäyliopisto ja Helsingin Taiteilijaseura. Kurssimaksu on 85 euroa ja maali roiskuu 22.7.–26.7. kello 9.00–15.00. Ilmoittautuminen kesäyliopiston kansliaan.
www.kesayliopistohki.fi

Koirametsään
50 hehtaarin koirametsässä koirat saavat juosta vapaasti kunhan eivät häiritse muita eläimiä.
HPY:n karttalehti sivu 69, ruutu 85/02.

1700-luvun Helsinkiin
Helsinki Expert järjestää kävelyretkiä Helsinkiin. Kevään uutuus on kävelykierros 1700-luvun Helsinkiin. Opas on pukeutunut 1700-luvun tyyliin. Ensimmäiset kierrokset kävellään 24.6. ja lisätietoa saa osoitteesta: www.helsinkiexpert.fi Ekspertit järjestävät myös kävelykierroksia Kallioon, Hietaniemen hautausmaalle ja Etu-Töölöön. Jokaisella kierroksella on oma teemansa, esimerkiksi Töölön kierros esittelee alueen kulttuurihistoriaa.

Ajetaan me skootterilla
Ainoita oikeita Vespoja ovat Piaggion lentokonetehtaan valmistamat skootterit, jotka näkivät päivänvalonsa vuonna 1946. Nostalgiamopedin voi vuokrata Katajanokan ja Kauppatorin väliin avatusta Vespojen vuokrauspisteestä Vesparentistä, joka vuokraa 3-4 uutta 2-tahtista Vespaa. Vuokraamo on auki vain poutasäällä. Menopelin saa itselleen tunniksi 30 eurolla ja 90 eurolla voi tehdä vuorokauden mittaisen huviajelun. Vuotta 1985 aiemmin syntyneet eivät tarvitse ajokorttia. Eikä ylinopeussakkoja tarvitse pelätä, sillä vauhtia Vespa ET2 saa alleen noin 50 km/ h. Varausnumero 044-SCOOTER.

Svingaa ministi
Minigolfia voi pelata Helsingissä Sibelius-puistossa, Itäkeskuksessa, Munkkivuoressa, Merisatamanrannassa ja Eteläisen Hesperiankadun päässä. Merisatamanrannassa palloa voi lyödä aina kello yhteentoista asti.

Pyöräkiertue
Ole itse oma oppaasi, printtaa netistä pyöräreitti ja kuvaukset sen varrelta löytyvistä nähtävyyksistä. Esimerkiksi 19 kilometrin mittaisella kivikaupungin puutalokierroksella esitellään niin ravintola Kaisaniemen kaunis puutalo kuin Pauligin huvila Hietaniemessä. Hullu juoksee saman reitin.
Lisää reittejä, muun muassa Lauttasaaren, Munkkiniemen ja Haagan kierroksiin, osoitteessa www.hel.fi/ksv/liikennesuunnittelu/liikennejarjestelma/kotiseutreit.html

Pyöräile Töölönlahdella
Jokainen osaa pyöräillä Töölönlahden ympäri, mutta yritäpäs pyöräillä sen yli. Töölönlahden venevuokraamo, Finlandia-talon rannalla, auttaa: se vuokraa vesipolkupyriä hintaan 5 euroa tunti, 25 euroa päivä. Vuokraamosta saa myös polkuveneitä, soutuveneitä ja kajakkeja.
Lisätietoja: 041-530 9240.

Ongi keskustassa
Parhaita paikkoja juhannuksen jälkeen narrata kalaa ovat Vantaanjoen suu, jonka anti paranee syksyn myötä, ja kaikki Helsingin lahdet, muun muassa Töölönlahden suu, eli paikka josta lahti laskee mereen. Vantaanjoensuulta saa meritaimenia ja kirjolohia, Töölönlahdelta särkikalaa ja ahvenia. Touko-kesäkuun ja syksyn ehdoton kalapaikka on Lauttasaaren silta, jolta voi narrata silakkaa.

Nyt lentää kiekko!
Joka maanantai ja torstai kello 18–20 Mäkelänrinteen urheilukeskuksen vieressä olevalla nurmikkoalueella lentää frisbee ihan ohjatusti. Suomen liitokiekkoliiton tunnit ovat tarkoitettuja jokaiselle jäsenmaksun eli 20 euroa maksavalle aloittelijalle. Opettajana SM-tason liitäjä.

Välineurheilijoille
Salomon vuokraamosta Ravintola Caruselin edestä Merisatamanrannasta voi vuokrata rullaluistimet, rullalautoja, frisbeetä, pomppukenkiä ja kickboardeja. Ensimmäinen puoli tuntia 5 euroa ja seuraavat puolet tunnit 2 euroa. Pelit ja vehkeet ovat vuokrattavissa aina kello yhteentoista asti.
Lisätiedot: 040-525 7787.

Helsingin kiertueelle?
Löydä viattomuutesi ja leiki turistia. Helsinki Expertin Helsingin sight seeing -kierrokset läjetevät päivittäin kello 10, 11, 12, 13 ja 14 Esplanadinpuistosta Fabianinkadun kohdalta. Puolentoista tunnin Helsingin kierue maksaa 19 euroa. Loistava tavata tavata ulkomaalaisia tai harjoitella uutta kieltä: kierrokset selostetaan 11 kielellä.

Greencardittomat
Laajasalon 6-reikäisellä radalla svingaa kortitonkin. Aikuiset maksavat 9 euroa kierrokselta ja vuoktaavat mailaa 2 euroa kierrokselta. Kenttä on auki 9–22. Reposaarentie.

Filmiä pihalla
Kesäkino Engel käynnistää kautensa taas 28.6. Yön silmänruokaa tarjoaa Penelope Cruzin tähdittämä Ja paholainen loi naisen. Ruokaa ja juomaa. A-oikeudet. 110 eurolla voit vuokrata koko Engelin omaksesi ja esittää ystävillesi Cinema Mondon levityksessä olevan elokuvan.
Lisätiedot: 633 767.

Matkusta banaanilla
Vuokraa banaani ja ota neljä kaveriasi kyytiin. Vesijetti vetää teitä puoli tuntia ja kas teillä on hauskaa. 100 euroa.
Lisätiedot: Fun Action 343 6800.

Tanssia lavalla
Vantaalla Honkanummentiellä on jäljellä vanha kunnon tanssilava. Ja jos tanssitaito on ruostunut, tai sitä ei ole kertynyt lainkaan, opetusta saa 10 euron hintaan. Keskiviikkona 26.6. tanssitaan masurkkaa, 3.7. argentiinalaista tangoa ja 10.7. rumbaa. Opetus alkaa 19.00 ja loppuu 19.50.
Lisätietoa: www.hki-pavi.fi

Kuumailmapallossa
Tekisikö mieli katsella Helsinkiä Jumalan perspektiivistä? Liitää kotikaton yli? Laulaa karaokea juuri sen koulun yläpuolella missä oli se maailman vittumaisin ope? Tutkimattomat ovat tuulen tiet. Se määrää reitin.
Ilmapallolentäminen on tuttua Jules Vernen kirjoista, vaikka maapallo kierrettiin rottinkikorissa vasta muutama vuosi sitten! Ensimmäinen lento tehtiin Ranskassa vuonna 1783, ja sinun lentosi ei ole viimeinen. Kuumailmapallolla pääsee osalliseksi ilman herruudesta. Ei mitään extremeä siellä ylhäällä. Ei kuperkeikkoja eikä adrenaliinikicksejä köyden varassa. Silkkaa rauhoittumista ja hiljaisuutta siellä, missä reitillä ja määränpäällä ei ole enää merkitystä.
Aamulento auringon noustessa, kaupungin vielä nukkuessa on hieno trippi ennen aamiaista. Keittääkö joku tuolla pienessä punavuorelaisyksiössä kaffetta? Puiden yläpuolella leijuminen antaa luomakunnan herralle vaarallisen mahtavan perspektiivin. Jos tekee mieli tehdä lopullisia päätöksiä- papin aamen kuulostaa kuulemma ihan hyvältä korkeuksissa.
Tunnin liitelyn jälkeen pikkubussi odottaa laskeutumispaikalla. On aika kaivaa piknikkori esiin, ja muistella herkkujen äärellä tuulien sylissä koettua.
Better Balloons 09-608003. 167,35 euroa henkilö. Kaksi tai useampi 150,55 euroa/hlö.  
Aerohot 09-22001092. 175 euroa henkilö. Kaksi tai useampi -10%.
Lähdöt Kaivopuistosta.

Rannat

Helsingissä on 25 uimarantaa, joista 13 on valvottuja. Valvotuilla uimarannoilla rantojen pohja on puhdistettu.

Uimahypi Kumpulassa
Helsingin toinen maauimala sijaitsee Kumpulassa. Kesällä uimahypyn alkeiskursseja, vesi- ja puistojumppaa.
Osoite: Allastie
Avoinna: 1.9. asti. Ma - la klo 6.30 - 20.00 ja su klo 9.00 - 20.00
21.6. klo 6.30 - 16.00 ja 22.6. klo 10.00 - 20.00.
Hinta: 3 euroa, lapset, eläkeläiset, opiskelijat ja työttömät (ma-pe ennen klo 16) sekä liikuntarajoitteiset 1,50 euroa.
Miten sinne: bussi 55

Vesiliukua Stadikalla
Mainioiden auringonottomahdollisuuksien lisäksi Uimastadikalla voi harrastaa ohjattua vesijumppaa, hypätä kympistä ja laskea vesiliukumäkeä. Stadikalla on myös kuntosali.
Osoite: Hammarskjöldintie
Avoinna: 15.9. asti. Ma–la klo 6.30–20.00 ja su klo 9.00–20.00
21.6. klo 6.30 - 16.00 ja 22.6. klo 10.00–20.00
Hinta: kuten Kumpulassa.
Miten sinne: raitiovaunut 3, 7, 8, 10

Näyttäydy Hietsussa
Hietaniemen uimaranta on Suomen ainoa ja oikea biitsi. Kiitetty lentopallokenttä. Tuijotetut vartalot.
Osoite: Hiekkarannantie
Palvelut: pukusuoja, suihku, WC, kuntovälineet, lentopallokenttä, koripallokenttä, leikkipaikka, kioski. Valvottu.
Miten sinne: bussit 55 ja 55 A.

Luonnollisesti Kallahdenniemessä
Iso ranta, joka rajoittuu luonnonsuojelualueeseen. Ranta pitkälle matalaa, joten rannalla käy paljon perhitä. Grillipaikka rannan yhteydessä.
Osoite: Rantapaadentie
Palvelut: pukusuoja, suihku, WC, kuntovälineet, lentopallokenttä, leikkipaikka, kioski. Valvottu.
Miten sinne: bussit 90, 90B ja 96.

City-testattu Laajasalo
Laajasalon uimaranta pärjäsi hyvin City-lehden vuoden 2000 rantatestissä. Sen pukukopit saavat kiitosta. Vesivessat. Sopii liikuntaesteisille.
Osoite: Sarvastonkaari
Palvelut: pukusuoja, suihku, WC, kuntovälineet, lentopallokenttä, leikkipaikka, kioski. Valvottu.
Miten sinne : bussit 85 ja 88.

Kasinotunnelmaa Lauttasaaressa
Avomerelle avautuva ranta. Kutsutaan myös Kasinorannaksi ja Hevosenkenkärannaksi.
Osoite: Särkiniementie
Palvelut: pukusuoja, WC, kioski. Valvomaton.
Miten sinne pääsee: bussit 65 A ja 66 A

Family fresh Marjaniemi
Perheranta hyväosaisten Helsingissä.
Osoite: Kivalontie
Palvelut: pukusuoja, suihku, wc, kioski.
Miten sinne pääsee: metro, bussit 93 ja 93 B.

Face-liftattu Munkkiniemi
Pitkän aikaa pommikunnossa ollut ranta on ollut kevään ehostuksessa.
Ensi viikolla uimarannalle valmistuvassa talossa on muun muassa uudet ja uljaat suihkutilat. Lasten leikkipaikka ja kuntoilualue kunnostetaan kesäkuun loppuun mennessä.
Vesivessat. Ensi talvena talviuintimahdollisuus.
Osoite: Munkkiniemenranta
Palvelut: pukusuoja, suihku, WC. Valvottu.
Miten sinne: raitiovaunu 4.

Lillu lämpimässä Mustikkamaalla
Perheranta, jonka vesi lämpenee nopeasti. Vesivessat. Sopii liikuntaesteisille.
Osoite: Mustikkamaa
Palvelut: pukusuoja, suihku, WC, kuntovälineet, lentopallokenttä, leikkipaikka. Valvottu.
Miten sinne: bussit 16, 11, metro.

Tosi makea Pikkukoski
Makean veden keidas, jossa on hyppytelineet.
Osoite: Pikkukoskentie
Palvelut: pukusuoja, suihku, wc, kuntoväliuneet, lentopallokenttä, koripallokenttä, leikkipaikka, kioski. Valvottu
Miten sinne: bussi 65 A.

Perhearvoja Tuorinniemessä
Ranta lapsiperheille. Talviuintipaikka.
Osoite: Kaivolahdenkatu
Palvelut: pukusuoja, WC, suihku ja kioski. Valvottu. Läheisellä nurmikolla puistojumppaa.
Miten sinne: bussit 84 ja 85, metro.

Puistot

Puistojen kuningas: Kaivopuisto
Helsingin tunnetuin puisto: silti harva muistaa että Kaivopuistossa on pururata ja lasten leikkikenttä.
Miten sinne: raitiovaunut 3 T ja 3 B

Alppipuisto, piilopaikka
Linnanmäen kupeessa sijaitseva Kallion keuhkot on kuin piilossa siitä tietämättömistä ihmisistä. Vettä, rauhaa ja vehreyttä.
Miten sinne: raitiovaunut 8, 3 T, bussi 23

Leiki Jarkko Niemistä Kaisaniemen puistossa
Laidunmaasta tehty puisto, jossa on nykyään tennis-, jalkapallo- ja koripallokenttä. Sekä tietysti ravintola. Jos olet nainen, älä vaeltele täällä yksin yöllä.
Miten sinne: junalla rautatieasemalle, raitiovaunut 2, 6.

Japanilaisia turisteja Sibeliuksen puistossa
Monumenttipuisto, jossa harrastetaan tai-chitä ja minigolffia.
Miten sinne: bussi 14

What a view: Tähtitorninmäen puisto
Puisto, josta on Helsingin upeimmat näkymät. Lasten leikkipaikka ja kesäisin paljon auringonottajia.
Miten sinne: raitiovaunut 3 T ja 3 B.

Kirjat

Viisi romaania Helsingistä
Kun ranta on alla, ota kirja viereen. Keräsimme listan kirjoista, jotka kuvaavat hyvin Helsinkiä hyvin.

Kjell Westö: Leijat Helsingin yllä
Suomenruotsalaisen perheen tarina 1950-luvulta kuumalle 1980-luvulle.

Kari Hotakainen: Sydänkohtauksia
Kummisetää kuvataan Helsingissä, Maunulassa. Pirjon Krouvi ja Saunabaari lähikuvassa.

Anja Kauranen: Sonja O. kävi täällä
Kasvukipuja ankeassa 1970-luvun Kalliossa.

Harri Sirola: Abiturientti
Abiturientti kirjoittaa eliittilukio Suomalaisesta yhteiskoulusta.

Henrik Tikkanen: Mariankatu 26
Omaelämäkerrallinen tarina Märtan ja Henrikin suhteesta.

Saaret

Helsingin kaupunki omistaa 300 saarta, joista yli puolet on alle 50 hehtaaria. Saarista yhteentoista on julkinen liikenne: Pihlajasaareen, Sirpalesaareen, Liuskasaareen, Uunisaareen, Harakkaan, Särkkään, Valkosaareen, Korkeasaareen, Suomenlinnaan, Satamasaareen ja Kaunissaareen.

Kaunis, mutta syrjitty
Kaunissaarta pidetään yhtä upeana kuin Pihlajasaarta, mutta se kärsii sijainnistaan 50 minuutin merimatkan päässä mantereesta. Saarella voi muun muassa telttailla ja kalastaa. Siellä on kahvila, keittokatoksia ja kolme saunaa, jotka voi varata. Yksi saunoista on perhesauna. Syksyllä erinomainen paikka sienestää. Myös Kaunissaaressa poltetaan juhannuksena kokkoa: kokkoristeily lähtee kello 20.00. Kallahdesta. Lisätiedot: www.hel.fi/liv
Miten sinne: Lautta Vuosaaren Hiekkajaalanrannan laiturilta tiistaisin ja torstaisin kello 11 ja 18, perjantaisin kello 18 ja lauantaisin ja sunnuntaisin kello 11. Paluu tiistaisin ja torstaisin kello 13 ja 19 ja perjantaisin kello 19 ja lauantaisin ja sunnuntaisin kello 16. 17 euron edestakainen lauttamaksu. Tämän kesän uutuus on päivälippu: 13 euroa.

Tirkistele nakupellejä
Ole oma luonnollinen itsesi: Pihlajasaaren itäisessä osassa on kaupungin ainoa nudistiuimaranta. Pihlajasaaressa on vaatteet päällä aurinkoa ottavillekin erinomaiset rannat. A-oikeus-ravintola Villa Hällebosta saa ruokaa. Saarella on paljon vanhoja huviloita. Yöksikin voi jäädä, kun ottaa teltan mukaan. Täällä käy muun muassa malli Sara Hirvelä.
Uimarannan palvelut: pukusuoja, suihku, WC, lentopallokenttä, leikkipaikka ja kioski. Valvomaton uimaranta.
Miten sinne: Lautta sekä Ruoholahdesta että Merisatamasta tunnin välein. Merisatama-reitin lautta aloittaa aikaisemmin ja lopettaa myöhemmin liikennöinin (9.30 ja 21.00)

Tirkistele eläimiä
Inkoon saaristossa sijaitsevan Elisaaren luontoa pidetään Helsingin saarista upeimpana. Saari on osittain luonnonsuojelualuetta ja sen vakituisia asukkaita ovat hirvet ja valkohäntäpeurat. Saaresta voi esimerkiksi vuokrata saunan tai mökin. Huvilassakin voi yöpyä.
Miten sinne: autolla Hangon tietä Inkooseen Bärösundiin, josta lossi Bärölandetiin. Bärölandetista Elisaareen on 100 metrin merimatka. Saarelle pääsee taksiveneellä.
Lisätiedot: Elisaaren huolto/Paavo Rinkinen 019-241 8003

Paahdu Uunisaaressa!
Uunisaaren ranta on saarirannoista lähimpänä. Saarella on kylpylä, jonka saunatilat voi vuokrata. Saarella on myös ravintola.
Uimarannan palvelut: pukusuoja, suihku, WC, kuntovälineet, leikkipaikka, ravintola. Valvottu.
Miten sinne: Lautta lähtee jatkuvasti Kompassilta Neitsytpolun Merikadun puoleisesta päästä.

Nakuile Seurasaaressa
Saaren länsipuolella on naturistiranta, eli alastomia ihmisiä uimassa. Naturistit eroavat nudisteista kuitenkin sen verran, että miehillä ja naisilla on oma rannanpuolikkaansa, jonka seinä erottaa.
Rannan palvelut: talvipukukopit, kahvio, tikkataulu, puntit, WC, suihkut. Sisäänpääsymaksu 2 euroa.
Miten sinne: bussi 24.

Deutschland über alles
Vuonna 1941 saksalaiskone tipahti Louekarin läheiseen veteen. Sen kunniaksi saksalaiset pystyttivät muistomerkin Louekariin.
Miten sinne: vain omalla veneellä

Piknik

Perinteisellä tyylillä
Seurasaari, Meilahden kartanon vanha laidunsaari, on 90-vuotias kansanpuisto. Ennen vanhaan helsinkiläiset tulivat saareen veneillä, pystyttivät riippukeinunsa, keittivät kahvia ja söivät eväitään. Tänäkin päivänä viehättävällä, vuonna 1892 rakennetulla puusillalla selän taakse jää kavala maailma. Kesäiltaisin voi ihmetellä perinteisiä suomalaisia kansantansseja ja morsiusparien juhlintaa, tai pällistellä Ulkomuseossa maakuntien vaihtelevaa puurakennuskulttuuria ja luonnonläheistä asumismuotoa. Saaren rannoilla purjehtivat joutsenet, sorsat ja kanadanhanhet tekevät innokkaasti tuttavuutta.

Eleganttia
Kaivopuistossa piknik onnistuu vaikka keskarikorin kanssa, mutta kieltämättä samettinurmi diggailee valkoisia liinoja, aitoja laseja ja ruudullisin kankain vuorattuja eväskoreja.... Tähtitorninmäellä on aina tilaa tyylille, ja sille, jonka täydellisessä korissa on roppakaupalla hyvää fiilistä. Lemmekäs pyhäpiknik on parhaimmillaan pienissä kallionkoloissa. Herkkujen kylkeen pikkuriikkisen klassista musiikkia ja vanhaa viiniä, uusia suukkoja ja lupauksia.

Eläimellistä
Go Camping Korkeasaareen! Mukaan paljon tuhteja voileipiä, keltaista jaffaa ja Airamin termokseen vahvaa kahvia. Korkeasaaressa voi myös grillailla. Rannassa odottavat hömähtäneet riikinkukot, jotka vaeltavat kuninkaina pitkin raittia. Kotkat kuuntelevat, ja pupu-yhdyskunnan luota kuuluu lasten riemukkaita kiljaisuja. Ei tarvita muuta kuin yksi apina, ja jengi on ihan banaaneina.

Lentokoneen alla
Helsinki-Vantaan lentokentän kiitoradan itäpäässä on erinomainen paikka piknikille. Mäen päällä voi kokea todellista siipien suhinaa, kun lentokoneet laskeutuvat 200 metriä yläpuolellasi.

Eväät niin ja näin
• Hunajamenonia ja vesimelonia, minitomaatteja, parmankinkkua, mausteisia grillattuja broilerinkoipia, kokonaisia katkarapuja & chilikastiketta, pariloitua graavilohta & tartarkastiketta, marinoituja oliiveja, jättikapriksia, pikkukurkkuja, patonkia, briejuustoa, mansikoita
• Juomana  Champagne Taittinger rose brut ja 1 ere Cru Chablis (ei tamminen), Kylmä Vellamon kivennäisvesi.
• Hyvä kupillinen kahvia.

Keittiöpäällikkö Jarmo Vähä-Savo, ravintola G.W Sundmans

Eväät espanjalaisittain
Sitruunalla ja lehtipersiljalla maustettua vihannes-katkarapu "paella". Reseptistä riittää herkuteltavaa neljälle.

Sitruscremolata:
1/2 punttia lehtipersiljaa
1 kpl sitruuna
1 kpl valkosipulin kynsi
1,5 dl oliiviöljyä
Hienonna persilja, raasta sitruunankuori ja purista mehu persiljanjoukkoon. Lisää pilkottu valkosipulin kynsi ja oliiviöljy, sekoita kaikki aineet keskenään tehosekoittimessa.

Paella:
200g isoja kuorittuja katkarapuja
1,5dl risottoriisiä
ripaus sahramia
1 valkosipulin kynsi
1 dl valkoviiniä
3 dl valmista hummerilientä
pala kesäkurpitsaa
1 kpl paprika
1 kpl punasipuli
oliiviöljyä
suolaa, valkopippuria
Kuori paprikat ja grillaa kasvikset oliiviöljyllä siveltyinä, paloittele sopivivan kokoisiksi haarukkapaloiksi. Valmista risottopohja. Kuullota sipulit ja sahrami kevyesti öljyssä, lisää riisi ja kuullota kaada päälle valkoviini. Lisää hummerilientä riisin joukkoon vähitellenj ja kokoajan sekoittaen. Riisi kypsyy noin 15 minuuttia. Viimeistele risotto grillatuilla kasviksilla, katkaravuilla ja cremolatalla jota 2-4 rkl. Oheen tuoretta patonkia.
Jälkiruuaksi torin tuoreita marjoja, kirsikoita ja mansikoita

Keittiöpäällikkö Marko Laine, Palace Gourmet

Eväät japanilaisittain
• Sashimia: Retikkanauhaa, raakaa kalaa ja äyriäisiä. Esim. lohta, tonnikalaa, kuhaa, ravunpyrstöjä, kalmaria, kampasimpukkaa ja marlinia.
• Suolavihannessalaatti jäänuudelien kera:
Porkkanaa, purjoa, paprikaa, kurkkua
liotetaan suolavedessä. Ohuen ohuet jäänuudelit tarjotaan kylminä.
• Vihannespörssistä marja tai hedelmävarras.
• Kalat Tuomaan kalasta kauppatorilta.
• Juomaksi Gekkeikan pullosakea

Kokki Jouni Salonen, Norisushi

Eläimet

See life, sea life!
Tapaa haita, meritähtiä ja katkarapuja. Linnanmäen huvipuistossa avannut merimaailma sea life esittelee elämää pinnan alla. Suurin akvaario on 230 kuutiota. Rauskun treffihinta on aikuiselta 9,75 euroa ja lapselta 7,50 euroa. Infopuhelin hinta- ja aukiolotiedot: 020 320 320

Tapaa lepakkoja!
Tutustu yölliseen ystäväämme, lepakkoon, Lammassaareen suuntautuvalla retkellä. Lepakkoryhmä tapaa lauantaina 13.7. kello 23 Pornaistenniemiellä Matinsillalla.

Eläimellistä menoa!
Haltialan tilalla saa katsoa kuka tahansa kaupunkilainen lehmää silmästä silmään. Peltoa ja maalaistunnelmaa voi kokea soittamalla kotieläintilalle 794 726. Osoite: Tuomarinkylä, Laamannintie 17

Ystävämme luonnossa
Varmimmin Helsingissä tormää siileihin, rottiin, rusakkoihin, oraviin, metsähiiriin. Yleisimmät linnut ovat varpunen, peippo, talitiainen, kalalokki ja varis. Mutta missä eläimiä näkee? Katso alta.

Orava - Seurasaari
Käärme - Kivikko
Liito-orava - Nuuksion haapapuut
Sammakko - Seurasaaren päässä olevat lätäköt
Piisami - Viikki

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi