Kestävään kulutukseen

Kolumni

Viime viikkoina ja kuukausina valtakunnan johto on viimein uskaltanut sanoa ääneen sen, minkä keskivartalolihavat, hyvin toimeen tulevat kansalaiset ovat tienneet jo kauan: vastuullinen kuluttaja kuluttaa paljon - ei suinkaan vähän. Toivottavasti hysteriaa jo vuosien ajan lietsoneet älä-osta-mitään-päivä ja anna lahjaksi vuohi -fanaatikot ymmärtävät nyt edes hävetä. Miten teidän opeillanne taltutettaisiin taantuma? Joskus kuulee väitettävän, että länsimaissa kulutetaan aivan liikaa, eikä nykyinen talouden notkahdus ole erityisen merkittävä ilmiö tämän rinnalla. Tuolloin minä en kuuntele.

Edessämme on kriisi, mutta olemme selviytyneet kriiseistä aiemminkin. Toivon vain, että kaikki muistavat esimerkiksi sotamme ja osavaat ottaa oppia silloisesta yhteishengestä. Ne, jotka epäilevät kasvavan kulutuksen tarpeellisuutta voivat kysyä itseltään, olisimmeko säilyttäneet itsenäisyytemme kahdessa sodassa, jos kotirintamalla olisi ryhdytty säästämään tarpeita? Entä olisimmeko selvinneet sotakorvausten taakasta säästämällä? Vastaus on varmasti kaikille ilmeinen.
oppujen lopuksi kysymys on siitä, millaisen maailman haluamme jättää jälkeemme. Säästäväinen ihminen opettaa lapsilleen, ettei näiden tarvitse omilla teoillaan edesauttaa talouden rattaiden pyörimistä. Vastuullinen kuluttaja sitä vastoin osoittaa omalla esimerkillään, kuinka meistä jokaisen täytyy tehdä osamme yhteisessä taloudessamme.

Talouskriisin uhatessa meidän täytyy toden teolla tarttua lompakoihimme ja auttaa Suomi jaloilleen. Emme kuitenkaan saa unohtaa kuluttajanvelvollisuuttamme muina aikoina. On todella helppoa ja vaivatonta luistaa vastuusta ja antaa kuluttamisensa hiipua heti, kun taantumaa ei enää ole välittömässä näköpiirissä. Tähänhän näkee usein suorastaan kannustettavan! Säästämisfanaatikot ovat vuosia kehottaneet meitä tarkkailemaan kulutustottumuksiamme. Niin meidän toki tuleekin tehdä. Meidän pitää uudestaan ja uudestaan muistaa kysyä: ostanko tarpeeksi?, omistanko riittävästi? Omalta osaltani voin myöntää: en.

Kirjoittaja on piippu.

1 kommentti

HHH*

17.2.2009 10:51

En tiedä ymmärsikö kirjoittaja itsekään mitä horisi: kotirintamalla sodan aikaan nimenomaan säästettiin KAIKESSA. Valtio kehoitti kansaa säästämään kaiken ja olemaan nuuka- tuosta johtuu nykypäivän mummojen into kierrättää 50 vuotta vanhoja räkäpapereita.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi