Kuinka hauska juttu Jari Sillanpään päihdeongelma oikeasti on?

Eilen nauratti, tänään mietityttää.

Kuva: Petri Aho / Nelonen

Ei sille mitään mahda. Eilen keskiviikkona nauratti paljon, kun selasi meemejä ja läppiä, mitä Jari Sillanpään amfetamiininarahdus sai aikaan. Oli vauhdikasta päivää, nenäleipureita, Valkeaa unelmaa ja niin edelleen.

Mutta hetkinen. Mitä hauskaa päihdeongelmassa oikeasti on? Huumeidenkäyttö on yleisyydestään huolimatta suomalaisessa keskustelussa tabu ja tabut monesti naurattavat. Joku voisi sanoa, että on raikastavaa, kun pääsee vihdoinkin puhumaan julkisen henkilön kautta vaietusta aiheesta. Valitettavasti Sillanpään uutisesta syntynyt keskustelu ei tavoittanut päihdeongelman monimutkaisuutta, vaan synnytti puhtaasti pilkkaamiseen keskittyvän diskurssin.

Tiedämme entuudestaan, että Sillanpää on kärsinyt ongelmista alkoholin kanssa. Viihdemaailman huipulla jatkuvasti esillä olevalle tähdelle päihdeongelma voi olla vankila, joka tuomistaan psyykkisistä ja fyysisistä ongelmista huolimatta saattaa mahdollistaa reissuelämän ja  jatkuvasti esillä olemisen.

Monet sanovat, että päihdeongelma on itse aiheutettu, toiset ymmärtävät, että se on fysiologinen sairaus.

Mitä tulee huumeiden käytön tabu-luonteeseen, tuntuu että monelle irvileualle tuli yllätyksenä, että muusikko käyttää huumeita. Uutisväläys: aika moni on sortunut samaan.

17 kommenttia

Seppo O. Saarela

14.9.2017 15:32

Asia on tosi surullinen...itse en käytä huumeita, mutta en ole Jeesus itsekään juomisen osalta. Huolestuttavin piirre on se, ettei asiaa oteta vakavasti, kun päähenkilönä onkin kaikkien oma lemmikki. Olen 100 varma, että tästä alkaa "kerrankos näitä nyt sattuu"- ilmiö, eli ensin itsensä ruoskiminen julkisuudessa, sitten anteeksianto ja levymyynnin kasvu. Nelonen hieroo käsiään, kun Vain elämää- ohjelman katsojaluvut nousevat. Eli Jari antoi tavallaan "kasvot" satunnaiselle käytölle.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

En nyt tajua

15.9.2017 16:31

Levymyynnin kasvu?? Katsojaluvut nousevat?!? Selitä vähän miten ja miksi näin kävisi.

kontulankasvatti

16.9.2017 11:47

"En nyt tajua": yhtäkkiä tämmöstä kontulan kasvattiakin alkaa kiinnostaa pirinistien tosi-tv ohjelmat ja mussiikki.

DivineFA

16.9.2017 11:49

Kyseessä oli siis piriä, joka nimenomaan boostaa ajosuoritusta. Sodassa lentäjät ja sotilaat käyttävät piriä pysyäkseen valppaina ja parantaakseen suoritusta. Kadottaa myös väsymyksen.

Joten jos joutuisi valita siitä, että ajaako jartsa väsyneenä vai pienet amfetamiinit nokkaansa vetäneenä, niin todellakin amfetamiinia vetäneenä. Taksin tilaaminen toki paras, mutta ottakaapas pää pois perseestä. Jartsalla ei ole todennäköisimmin mitään päihdeONGELMAA. Kunhan käyttää.

Vauhtiveikkoko

14.9.2017 16:55

Tuntematta tapausta tarkemmin sanoisin yleisellä tasolla, että ei yhdestä amfetamiininarahduksesta voi automaattisesti vetää johtopäätöstä, että henkilöllä on kyseisen aineen kanssa päihdeongelma. Kyllä niitä pirin viihdekäyttäjiäkin löytyy, joilla homma on pysynyt hanskassa ja melko satunnaisena.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Waka Wanha

19.9.2017 14:14

"Yhdestä hairahduksesta"... yleensä kun jäädään kiinni, on jo useita piripäisiä ajokeikkoja takana, mutta sitähän emme tiedä.

Näin kuitenkin useimmiten on ja entä jos joku olisi jäänyt alle ja päässyt hengestään, ei ehkä nyt mutta kenties seuraavilla kerroilla?

pökö

14.9.2017 23:10

Itseasiassa päihdeongelma on kyvyttömyyttä sietää ja käsitellä tunteita, kyky ratkaista sisällä vallitsevaa kaaosta ja oman elämän olosuhteita ovat puutteelliset joka johtaa päihteiden tai muun addiktiivisen käytöksen ilmentymään. Kyseessä ei siis ole yksiselitteisesti fysiologinen sairaus vaan hoidettavissa oleva ongelma pitkän toipumistyön myötä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Viracocha

15.9.2017 13:28

Juuri näin! Ei kukaan pakota päihteisiin, aina voi kieltäytyä, kyse on vain itsekontrollista! Itselläni kontrolli on rautaa, vaikkakin joudun käyttämään eräänlaisia laillisia päihteitä eli lääkkeitä!

Mutta ymmärrän hyvin niitä, jotka eivät kestä nykymaailmaa, on se senverran sairasta menoa!

Ville Kurki

15.9.2017 11:12

Tässä päivitys minkä asiasta eilen kirjotin.

Tästä Sillanpää jutusta tuli mieleen asia mikä jäi hieman häiritsemään. Monet julkisuuden henkilöt, etenkin muusikot, ajautuvat jossain elämänvaiheessa päihteiden käyttöön. Oli ne reseptilääkkeitä, viinaa tai vaikka amfetamiinia. Monet heistä ovat jo aikoja sitten raitistuneita alkoholisteja/addikteja ja kaikki se paine, minkä hyvänä esimerkkinä, sosiaalinen media ja iltalehdet ym. heille aiheuttaa tekee sen että ei enää jaksa taistella sairauttaan vastaan. Näin siis monet ratkeavat vaikka juomaan. Tästä syystä monet julkisuuden henkilöt joutuvat painiskelemaan vieläpä sen asian kanssa että, vaikka tiedostaisivat kuinka hyvin tarvitsevansa hoitoa, kynnys hoitoon lähtemiseen on kasvanut liian suureksi, koska siitä heti uutisoitaisiin ja leviteltäisiin varsin idioottimaisia juttuja juorulehdissä ja somessa. Helpompi jatkaa vetämistä, piilotella asiaa ja näin siis jatkaa itsensä tuhoamista. Monet ihmiset, jotka paasaavat humanismista tai vaikka solidaarisuudesta, kuitenkin jakavat näitä samoja paskajuttuja. Eikö ole hieman ristiriitaista? Minä en ole mikään sanomaan siitä mikä on oikein tai väärin. Suurin osa facebook kavereistani tietää hyvin tarkkaan minun paskat menneisyydessä, tehkää siis mitä teette. Mutta haluan kirjottaa tän lähinnä siksi että, kärsin itse vakavasta päihdeongelmasta ja haluaisin että ihmiset hieman ajattelisivat asiaa sen ihmisen kannalta, jolla päihdeongelma on. Kun joku sairastuu kivessyöpään, ei asiasta vitsailla. Jos joku synnyttää kuolleen vauvan, ei asiasta vitsailla. Miettikää omia tekoja mistä voitaisiin vitsailla ja miettikää, olisiko kivaa kun asiaa pyöriteltäisiin jopa omassa kaveripiirissä herjaavaan sävyyn.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Iltsukka

15.9.2017 12:33

Keltä tää on pois, toisen amfetamiinin käyttö? Jokaisen oma valinta. Vetäkööt niin paljon kuin tykkää. Aikuinen ihminen.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Änkyrä

20.9.2017 22:40

Liikenteessä tuo ei ole mikään "oma juttu". Siellä on muitakin. Ei tuo mömmö ole mikään leppoisa piriste. Kaukopartiomiehet kertoivat aggressioista ja oudoista harhanäyistä, näkivät "painajaisia keskellä päivää" ja kun aineen teho loppui, mies sammui siihen paikkaan.

smulla

15.9.2017 13:33

Mistä toimittaja on vetänyt johtopäätöksen, että Jarilla on päihdeongelma?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

kaso2266

15.9.2017 15:16

Ihan tyhmää puolustella. Toimittaja ite ajelis tollai ja jäis kii olisko puolustavia otsikoita? Samaan kastiin vaan tavisten kanssa ja tuomiot samaa laatua. >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>Voi voi miksu nu vaan kerran ny kokeili ja oli mielestään ihan ajokunnossa. Joku vaan sattui hyppää auton eteen... sillai sit otsikot?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Urban2

16.9.2017 08:37

Ei se Minnesota-hoito autuaaksi tee, kuten ei monelle muullekaan esim. M Myllylä.
Itellä raittina oloa kesti 3 kk hoidon jälkeen, sen jälkeen homma jatkui pahempana.
Nyt oon ollu raittiina vuoden ihan omin avuin kun vaan väsyi koko touhuun ja sivusta seuraamiseen kun elämä menee ohi ja karmeat aamut seura toisiaan.
Vaikka ikää on jo kohta 50, niin on sitä vielä edessäkin.
En ymmärrä Sillanpään kommentteja asiasta ollenkaan, puhuu tavallaan kaikesta muusta ku itse asiasta.
Selviää toki sakoilla ja ehdollisella, me tavikset käydään istumassa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Mingusti

16.9.2017 14:10

Ei kyllä kukaan ensikertalainen taviskaan tosta jutusta joutuisi istumaan, kun kellekään ei käynyt mitään ja tuskin siellä kotietsinnässä kovin paljon on mitään löytynyt, tai otsikot ois vielä isompia.

Zäbläm

18.9.2017 14:54

"Käyttää laitonta huumetta kerran = päihdeongelmainen". Vittu Sillanpää jäi kerran kiinni metan käytöstä, ei tarkoita automaattisesti että on päihdeongelmainen! Mikään helvetin hoitoon meneminen varmaan auttaa paljon, jos oli tyyliin eka kerta kun otti. Jotain vitun järkeä taas tähän touhuun.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Jani187

3.10.2017 07:32

Siltsuuu!!!!Täysin oma mogashan toi nyt on ollut. Mitäs lähdet piripäissäs ratin taakse ja nyt sit jälkipuinneissa otat tommoisen uhrin roolin.Sua täs vähän lainaten,ei se kaman veto mikään sairaus ole tai, jos ois niin ei kyllä sun kohdalla.Oikeasti hävettää lukea,näitä sun haastattelujasi, kun menee, niin tekopyhäksi diibadaabaksi.Et ole silti mikään heroiinin narkkari,SE on sairaus,joten lopeta heti alkuun toi sääli pisteiden keräys ja anna asian olla.Ellei ollut vaan pelkkää PR:ää, koko touhu?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi