Kuka keksi sexin?

Kolumni

"Vauvaiän jälkeen ihminen alkaa omaksua tietyn sukupuoliroolin." "Seksuaalinen itsemääräämisoikeus kuuluu ihmisoikeuksiin." "Seksikauppa on nykyaikaista orjakauppaa." Nämä lauseet eivät ole peräisin feministisestä manifestista vaan kirjasta nimeltä Sexpack. Se on nuorille pojille suunnattu uunituore seksuaalisuusopas, joka käsittelee kaikkea satiaisista sitomiseen ja sitoutumiseen.

Toista oli kultaisen 80-luvun lopulla. Yhdellä terveystiedon tunnilla eläkeikää lähentelevä jumppamaikka, koulumme rehtori, istahti tuttavallisesti punaisessa jakkupuvussaan pulpetin päälle ja kertoi, että seksiä on olemassa. Biologian kirjassa oli tosin kerrottu, kuinka h-hetkellä "yhdytään rytmisin liikkein". Saatavilla oli myös Uma Aaltosen kirjoja, joista joka ainoan nimessä oli sana "murkku". Omat vanhemmat eivät tuntuneet luontevalta tietolähteeltä.

Minä sain seksivalistukseni Falcon Crestistä ja Harlekiini-romaaneista. Tiesin, miten 18-vuotias, vanhempansa lento-onnettomuudessa menettänyt viaton kaunotar voihkaisee tukahdutetusta intohimosta, kun murahteleva mutta herkkä kreikkalaisen laivanvarustajasuvun perijä suutelee häntä vaativasti ja tunnustelee hänen granaattiomenamaisia rintojaan huvipurren kannella. Kirjasivistyksen käyttökelpoisuus onkin toinen tarina.

Tarjolla on loputtomasti tietoa seksistä, kiinnosti tai ei. Kaapelikanavat lähettävät asiantuntevia makasiiniohjelmia mekaanisesta ähinästä eri asennoissa, internetin tarjonnasta puhumattakaan. Valtakunnalliset tv-kanavat ja sanomalehdet jakavat palstatilaa kauniille nuorille naisille, jotka ovat valinneet elämäntyökseen konttaamisen kameroiden edessä, jotta kotikatsomoissa äijät voisivat masturboida ihan ilmaiseksi.

Olikin häkellyttävää törmätä seksuaalioppaaseen, jonka jokaisella sivulla toistetaan, kuinka seksi ei ole pelkkää yhdyntää ja kuinka tunne-elämä on tärkeä osa sukupuolista kehittymistä. Toinen asia on, kehtaavatko vanhemmat antaa kirjaa lahjaksi murrosikäisille pojanhujopeilleen.

Kirjoittaja toimii tutkijana Helsingin yliopiston viestinnän laitoksella.

3 kommenttia

Hollaninkukka

13.2.2004 19:27

>>Olikin häkellyttävää törmätä seksuaali-
>>oppaaseen, jonka jokaisella sivulla tois-
>>tetaan, kuinka seksi ei ole pelkkää yhdyntää
>>ja kuinka tunne-elämä on tärkeä osa suku-
>>puolista kehittymistä.

Siis mitähän tuossa tarkoitettiin? Minua ainakin alkaisi rasittaa, jos kirjassa oikeasti joka sivulla muistutettaisiin samasta asiasta. OK jos se muutaman kerran mainitaan kirjassa.

Mutta noin niinkuin realistisen kyynisesti: tuntuu, että koko opus olisi kehitetty ämmäinjournalismin jutunjuureksi. Syy, miksi nuoret pojat eivät jaksa kuulla siitä, että seksi on muutakin kuin yhdyntää (vaikka se totta onkin), on juuri se, että naiset paasaavat siitä kyllästymiseen asti.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Mikael_Gatien

21.2.2004 10:16

Kuvauksesi herkästä koskettelusta laivan kannella sai minut sotkemaan housuni - kahvilla - maitokahvilla.

Varsin hyvä kolumni, mutta todella lyhyt. Joskus tulee mieleen kolumneja lukiessa, että olisi ihan mukava tavata tuo Tuomas Nevanlinna tai Timo Airaksinen. Noh, nyt on taas yksi syy pitää silmällä - jotain Annaa.

Hoplaa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Leena

24.2.2004 03:35

Oman seksivalistuksen aikaan jatkuva tunteiden painottaminen ja hyssyttely odottelun ihanuudesta meni vähän yli.Vaikkei nyt ollutkaan enää kyse lapsenteon suorittamisesta, tietty konservatiivinen pidettäväisyys oli kuitenkin ilmassa. Kyllä se on minusta ihan ok sanoa nuorelle,että seksuaalisuutensa kanssa sinut olevat ihmiset voivat harrastaa seksiä ilman pitkäaikaista suhdetta ja rakkautta.Kehottamisesta samaan kun ei kuitenkaan ole kyse.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi