Kuumaa kamaa

Sisustuksen propellipäät suosittelevat

Ikea-anttilat on jo koluttu ja nuori koti tarvitsee uutta näkökulmaa? Sisustuksen ammattilaiset, Marimekon hovisisustaja, professori Antti Eklund, Kuutamolla-elokuvan lavastaja Minna Santakari ja sisustamisen grand old lady Kaisa Blomstedt paljastavat parhaat ostospaikkansa. Ammattilaisten rough guide Helsingin sisustusliikkeisiin.

1. 1950-luvun valaisimia
”1950-luvun hienoja valaisimia, muun muassa jalkavalaisimia. Hankin Kauniista arjesta sekä Ihanat naiset rannalla- että Kuutamolla -elokuvaan lamppuja, muun muassa Iriksen jalkalampun ja Lauran ja Samin keittiön kattolampun.”
Kaunis arki, Mariankatu 17
Suosittelija: Santakari

2. Pöydät pyörille
”Vaikka millaisia pyöriä ja saranoita. Pöydästä tai sängystä tulee aivan erilainen, kun siihen laittaa pyörät.”
Hokola, Hämeentie 20
Suosittelija: Blomstedt

3. Vaahtomuovia akustiikkaongelmiin
”Vaahtomuovista tehdään jopa huonekaluja, mutta minä olen käyttänyt vaahtomuovia parantaakseni akustiikkaa. Pistin vaahtomuovia esimerkiksi luentopöytien alle. Etolasta saa myös lakkamuovia, jolla päällystin laverin. Siitä tuli sohva, kun pistin päällystetylle laverille tyynyt.”
Etola, Hitsaajankatu 14
Suosittelija: Blomstedt

4. Diggareiden salasekatavarakauppa
Alan diggarit ja trenditietoiset nuoret sisustajat käyvät osto- ja myyntiliikkessä 100 kilometrin päästä Helsingistä. Olen ostanut sieltä divaanin 2 000 markalla. Tavaraa laidasta laitaan.”
Kasvihuoneilmiö, Nummi-Pusula, Nummi, ykköstien varrella
Suosittelija: Blomstedt

5. Kulje usein Kierrätyskeskuksen kautta
”Kierrätyskeskuksessa pitää käydä kaksi kertaa viikossa. Elokuvaan Kuutamolla ostin puisen 1920-luvun keittiönpöydän 200 markalla. Pöytä on se, joka on Samin ja Lauran keittiössä. Myös hyviä 1960- ja 1950-luvun kirjahyllyjä.”
Kierrätyskeskus, Lönnrotinkatu 45,
Kyläsaarenkatu 8
Suosittelija: Santakari

6. Hengarit Formverkissa
KK: ”Tyylikkäitä naulakoita, jotka sopivat jokaiseen tilaan. Käytin Formverkin naulakoita muun muassa Klaus Kurjen ja Café Karelian sisustuksessa.”
AE: ”Avonaulakkoon tyylikkäät henkarit. Ei bulkkitavaraa niin kuin monessa kaupassa.”
Formverk, Annankatu 5
Suosittelijat: Kanerva ja Eklund

7. Antti Eklundin ja Stefan Lindforsin mansikkapaikka
”Räätälintyönä kalusteen hankkiminen on halvempaa kuin hankkia ylellinen kaluste kaupasta. Ammattilaiset, muun muassa Stefan Lindfors, käyttävät paljon Fat Douglasia. Liike teki kalusteet suunnittelemiini Marimekon Kämpin ja Svenska Teaternin myymälöihin ja neuvotteluhuoneisiin. Prototyyppi priimatyönä ja karkeatkin piirrokset riittävät.”
Fat Douglas, Suvilahdenkatu 10 E
Suosittelija: Eklund

8. Päällystä Ikea-sohva
”Ikeasta saa sohvia, joissa rungot ovat kelvollisia, mutta kangas halpaa. Kun sohvan päällystää itse kalliilla kankaalla, siitä saa design-sohvan näköisen. Avotakan toimittaja luuli päällystämääni Ikea-sohvaa Alvar Aallon sohvaksi.”
Ikea, Espoontie 21
Suosittelija: Packalén

10. Kuumin suomalaisnimi Stanzassa
”Stanzassa myydään arvostetun ruotsalaisen Offecin tavaroita. Offecille suunnittelee huonekaluja suomalainen Harri Korhonen, jonka ura on kovassa nousussa Euroopassa nyt.”
Stanza, Annankatu 24
Suosittelija: Blomstedt

11. Lyhdyllä Marokkoon
”Pikkuesineillä muodistaa hyvin sisustuksen. Itämaista tunnelmaa voi luoda marokkolaisilla lyhdyillä. Käytin Oulun Seurahuoneen sisustuksessa niitä.”
Casuarina, Fredrikinkatu 30
Suosittelija: Kanerva

12. Luksusruuveja
”Jos rakentaa itse huonekaluja. Hintahaitari on laaja: euron ja 400 euron ruuveja. Todella kalliita ruuveja käytetään muun muassa lamppuihin.”
Laaturuuvi, Työpajakatu 2
Suosittelija: Blomstedt

13. Matot Ikeasta
”Ikeasta saa hyviä villamattoja edullisesti. Ikeasta kannattaa hankkia myös kaikki sellainen, joka on tärkeää, muttei oleellista. Design on hyvää, materiaalit eivät välttämättä.”
Ikea, Espoontie 21
Suosittelija: Eklund

14. Ammattilaistaju kankaalla
”Kaikki suunnittelijat ostavat kankaansa Decoramasta. Suuri edustus eri maiden kankaita. Käytin Decoraman kankaita muun muassa sisustaessani Kappelia ja Palacenrantaa.”
Decorama, Nilsiänkatu 15
Suosittelija: Blomstedt

15. Vanhat ruukut
”Maalaisantiikkia: talonpoikaiskalusteita ja ruukkuja, erityisesti terrakottaa. Suositeltava, jos etsii sisustusyksityiskohtia. Käytän liikettä sisustaessani edustuskohteita.”
Wanha isäntä Igor, Kapteeninkatu 9
Suosittelija: Kanerva

16. Rei’itä tyylillä
”Rexiten desk top -tavaroita ei saa Suomessa muualta kuin Funktio Alessista. Ne ovat laadukkaita, ajattoman modernisti tehtyjä konttoritarvikkeita, joissa on juju. On hyvä, jos pöydällä pidettävät esineet ovat tyylikkäitä.”
Funktio, Fredrikinkatu 39,
Lönnrotinkatu 7
Suosittelija: Aromaa

17. 1970-luvun inkarnaatio
”Kaikkea 1970-luvun tavaraa valaisimista tekstiileihin. Kankaan saa halutessa verhoksi ommeltuna. Auki muistaakseni vain lauantaisin. Sympaattinen pieni liike.”
“Liike”, Helsinginkadin ja Harjukadun
kulmassa
Suosittelija: Aromaa

18. Kilta-tuoleja
”Suuriakin määriä Kilta-tuoleja! Myy käytettyjä toimistohuonekaluja.”
Helsingin tavarakellari, Teollisuuskatu 2
Suosittelija: Aromaa

19. Ravintolahuonekaluja
”Ostin jättiteräsjääkaapin Masa-markkinoinnista. Se myy ravintoloiden, toimistojen ja suurkeittiöiden käytettyjä huonekaluja, jotka eivät ole kovin vanhoja.”
Masa-Markkinointi, Lapinmäentie 2
Suosittelija: Aromaa

20. Paljon laattaa
”Paljon eri kokoja, pintoja, öljyttävästä lattiaklinkkeristä korkeakiiltoisiin lasitteisiin. Laattoja, joissa on Memphis-tyyppisiä silkkipainokuvioita. Olen ostanut kotiini korkeakiiltopuristelaattoja, ne kestävät kovaakin kulutusta. Käytin samoja laattoja Marimekon Tukholman ja Kämpin myymälöiden alakerroissa.”
Pavimento, Sähkötie 8, Vantaa
Suosittelija: Eklund

21. Helsingin paras antiikkiliike?
”Mielestäni Helsingin paras antiikkiliike. Galerie Donnerissa myydään paljon kustavilaiskalusteita, jotka ovat makuuni. Olen käyttänyt liikkeen valikoimaa sisustaessani sekä yritysten että valtion edustuskohteita.”
Galerie Donner, Merikatu 1
Suosittelija: Kanerva

22. Piirrä seinille!
”Levyjä mittatavarana, muun muassa magneettilevyä. Magneettilevystä voi esimerkiksi tehdä lastenhuoneeseen seinän tai pöydän pinnan, johon lapset voivat piirtää ja piirroksen voi pyyhkiä sienellä pois. Magneettilevyä pitää käsitellä taidokkaasti, se menee helposti rikki. Minulla on magneettilevyseinä työhuoneessani. Seinän, johon voi piirtää, saa myös maalaamalla seinän liitumaalilla. Liitumaaleja on muun muassa Benettonin valikoimissa.”
Lore, Linnankoskenkatu 11
Suosittelija: von Renteln

23. Designia ilmaiseksi
Hufvudstadsbladetin Pryltorget vastaa Helsingin Sanomien Markkinoita, mutta tavara jota palstalla tarjotaan on parempaa. Pryltorget ilmestyy kuun ensimmäisenä lauantaina.
Usein ilmoituksessa sanotaan, että tavaran voi vain noutaa, esimerkiksi viimeksi lasten Muurame-kalusteet.
Hufvudstadsbladet
Suosittelija: von Renteln

24. Lisää levyjä
”Kaikenlaisia levyjä mittatavarana. Jos tekee esimerkiksi väliseinää, kannattaa käydä täällä.”
Vink Finland, Silokalliontie 6, Kerava
Suosittelija: von Renteln

25. Roskalavalle mars!
TA: ”Jokapäiväinen rutiinini on käydä roskalavalla ja tarkastaa tarjonta. Sieltä löytää paljon työkaluja, esimerkiksi raudanpätkiä tai johtoja, apukappaleita mallirakennukseen. Tyttöystäväni tekee huonekaluja, valaisimista sohviin, roskalavalta löytämistään tavaroista.”
MP: ”Tein ruostuneesta ja poltetusta R-kioskin verkkoroskiksesta itselleni kattokruunun. Pistin sen roikkumaan pohjasta ja lampun sisälle. Valo heijastaa upeasti ristikot huoneeseen.”
Suosittelijat: Alfström ja Packalén

Cityn suosittelijat

Tony Alfström
Keramiikkasuunnittelija, jonka yritys Tonfiskdesign on saanut nostetta maailmalla.

Arni Aromaa
Taiteiden maisteri, joka omistaa Pentagon design -muotoilutoimiston ja on suunnitellut muun muassa saksalaiselle Koziolille.

Kaisa Blomstedt
Sisustamisen grand old lady, jonka tuotantoa ovat muun muassa Kappeli ja Palacenranta.

Antti Eklund
Taideteollisen korkeakoulun professori, joka on sisustanut useita Marimekon myymälöitä.

Kristiina Kanerva-Mickelson
32-vuotias sisustussuunnittelija. Käsialaa: Oulun uusi seurahuone, Kurki Bar, Café Karelia ja Välimeren loistoristeilijä.

Markus Packalén
Turkulainen lavastaja, joka lavastanut paljon mainoksia. Tunnetuin julkinen työ: Levottomat-elokuvan lavastus.

Meri von Renteln
33-vuotias sisustusarkkitehti, joka on tehnyt työtä paljon Pariisissa, muun muassa näyttelytiloja. Sai viime vuonna alan arvostetun apurahan.

Minna Santakari
Lavastaja, joka tunnetaan elokuvista Kuutamolla ja Ihanat naiset rannalla.

1 kommentti

Tosiaan

9.8.2005 16:28

Kiitos hyvästä esimerkistä, arvokkaat edelläkävijät! Kannustatte muita ympäristön huomioimiseen ja löytöjen tekemiseen.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi