Kybersota kolkuttelee oven takana

F-Securen Mikko Hyppönen selittää, mistä uudenlaisessa vakoilussa on kyse.

Kilpavarustelu on käynnissä.
Kilpavarustelu on käynnissä.

Valtioiden välinen kybersota kuulostaa kehnolta ysärin Cyberpunk-fantasialta. F-Securen Mikko Hyppönen sanoi kuitenkin eilen Thinking Digital -konferenssissa Gatesheadissa, Englannissa, että kilpavarustelu on alkanut.

Keskustelu kybersodasta heräsi taas henkiin, kun Flame-niminen haittaohjelma paljastui ja nousi otsikoihin. Kyseessä on mitä ilmeisimmin valtiotasolta tuleva vakoiluohjelma, jolla urkitaan tietoja Lähi-idän maista. F-Securen Hyppösen mukaan se on maailman monimutkaisin haittaohjelma. Mötikällä on kokoa jopa 20 megaa, mikä on siinä genressä ilmeisesti todella paljon.

F-Securen Hyppönen ihmetteli The Next Webin Martin Bryantin haastattelussa, kuinka Flame on pystynyt jylläämään yli kaksi vuotta systeemeissä ilman, että sitä on havaittu. Flame on ollut aktiivisena ehkä jopa pidempään, mitä Iranin ydinohjelmaa varten kehitetty, edellinen maailman monimutkaisin virus Stuxnet. 

Ehkä Suomen armeijankin tulisi pitää kybersota vahvemmin mielessä tekemisessään. Näin armeijaan tulevan aineksen kunnon rapistuminen tietokoneen edessä voitaisiin kääntää voitoksi. Viimeksi aihe nousi Suomessa julkiseen keskusteluun tammikuussa, kun pääesikuntamme eversti hamuili länsinaapurin teleurkintalain perään.

Hyppösen mukaan vielä ei olla "sodassa", mutta armeijat ovat alkaneet kilpavarustelun. Kyberaseiden kehittäminen on käynnissä ja tarve osaajille näkyy rekrytoinnissa. Onneksi kyberhyökkäysten seuraukset eivät juuri peruskäyttäjän arkea kosketa. Ainakaan vielä. Läpeensä digitalisoitunut yhteiskunta antaa kyllä tilaa sci-fi-fantasioille siitä, miten kyberhyökkäykset saattaisivat lamaannuttaa koko paskan.

2 kommenttia

MAgrippa

3.6.2012 19:08

Digitalisoitunutta, verkottunutta yhteiskuntaa voi vakavastikin haitata verkon kautta.
Mutta superkybernörttien maa on avuton,
jos sinne hyökkää 2-4 kpl
100:n taistelupanssarivaunun yhtymää, joillla on ilmatorjuntaohjukset.
Tällaisia on naapurimaassamme täysvalmiudessa nyt 39.
Suomi uhkaa tuoda jenkkien ydinohjukset yms. Pietarin viereen.
Nörtit eivät asiaa auta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

ihmemuks

1.11.2012 14:07

On se jännä pakko sanoo kohta alamme menemään ajassa taakse jos internet tuhoutuu mitei eläisimmen 1950 aikoina taas ilman nettia silleen ihan ok ajatas mutta kauhistuttavat vaikutukset! minun mielestä sotaa ei kannattaisi edes käydä ns ''virtuaalimuodossa'' vaikka siviili uhreja ei tulo tuosta mutta miksi pitää aina riidellä eikö voi laittaa kättä päälle ja sopii rauha siitä hyötyy kaikki enemmän kuin sotimisesta! minun mielipide älkää miettikö perusteluani ns ''hippimäisenaä'' on vaan niin hassuu et ihmiskunta on agressiivinen jo aikojen alusta saakka

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi