Lapset pilvessä terveytensä vuoksi

Vicen uudessa dokumentissa kerrotaan, miten kannabis auttaa syöpäpotilaita.

Kuva: Viceland / Weediquette

Yhdysvaltojen päihdepolitiikassa eletään suuren muutoksen aikaa. Ajatus huumeiden vastaisesta sodasta tuntuu yhä useammasta taistelulta, jota ei voi voittaa, sillä vuosikymmenten työn tuloksena huumeiden aiheuttamat ongelmat ovat vain lisääntyneet. Kannabis elää kultakauttaan USA:ssa, sillä Colorado, Oregon, Alaska ja Washington ovat viimeisen parin vuoden aikana sallineet myynnin ja käytön sekä huvi- että lääkekäytössä ja yhä useampi osavaltio on seuraamassa niiden esimerkkiä.

Vicen uuden Viceland-kokonaisuuden Weediquette-sarja sukeltaa pilven ihmeelliseen maailmaan monista eri näkökulmista. Hetki sitten julkaistu ensimmäinen jakso heittää katsojan tilanteeseen, jota tiukan huumelainsäädännön alla kasvaneiden on vaikea sulattaa. Stoned kids -nimellä kulkevassa jaksossa Vicen toimittaja Krishna Andavolu nimittäin matkustaa Oregoniin ja Kaliforniaan tapaamaan perheitä, joiden lapset sairastavat syöpää ja kokevat saavansa siihen apua kannabiksesta.

Ajatus pilvessä olevista pienistä lapsista, jotka pomppivat pomppulinnassa yhtä pilvessä olevien vanhempiensa kanssa tuntuu irvokkaalta. Jos lapsen vaihtoehtona on maata sairaalasängyssä kipujensa kanssa, tuntuu edellämainittu irvokkuus lähinnä pikkumaisuudelta.

Kannabista on käytetty lääkkeenä tuhansia vuosia, mutta sen tunnustaminen virallisena hoitomuotona on edelleen vaiheessa. On todistettua, että kannabiksella voi olla positiivisia vaikutuksia syövän oireiden hoidossa. Oireita voivat olla muun muassa unettomuus, kivut, ruokahaluttomuus tai masennus, ja kannabis tehoaa näihin kaikkiin. Dokumentissa eräs lääkäri mainitsee määräävänsä potilailleen mieluummin kannabista kuin viisi eri pilleriä eri oireiden hoitoon.

Dokumentissa esitellyssä syöpähoidossa kannabista nautitaan äärimmäisen vahvana öljynä, joka on tiivistetty kasvin kukinnosta. Vaikka se auttaa syöpäpotilaiden oireisiin, on epäselvää, millaisia vaikutuksia nuoren ihmisen kasvaville aivoille voi suurten kannabismäärien nauttimisesta koitua.

USA:ssa kannabis on liittovaltion tasolla A-luokan huume, mutta yhä useampi osavaltio sallii sen lääkekäytön, vaikkei USA:n elintarvike- ja lääkevirasto tunnustakaan sitä hoitomuotona syöpään - eikä muihinkaan terveysongelmiin. Los Angelesissa lääkekannabisreseptin saa helposti esimerkiksi selkävaivoihin, migreeniin, uniongelmiin tai kiputiloihin. Suomessa lääkekäytössä ollaan vielä alkutekijöissä. Muutamia harvoja lääkekannabisreseptejä on täälläkin kirjoitettu, muun muassa henkilöille, jotka sairastavat MS-tautia, Parkinsonin tautia, vaikeaa reumaa, aidsia, syöpää tai kroonistunutta migreeniä.

Mullistavaa kannabiksen suhteesta syöpään tekee se, että aine saattaa vaikuttaa itse sairauteen, estää sitä leviämästä ja jopa poistaa syöpää elimistöstä. Tutkimus aiheen suhteen on kuitenkin vasta alkuvaiheessa. Aiemmin kannabista on tutkittu lähinnä sen aiheuttamien haittojen kautta, ja sen potentiaali lääkkeenä on lainsäädännöllisistä syistä johtuen jäänyt vähemmälle tutkimukselle. Yhdysvalloissa syöpätutkimusta tekevä The National Cancer Institute päivitti alkusyksystä sivuilleen tietoa uudesta tutkimuksesta, jonka mukaan kannabis todella tappaa syöpäsoluja.

11 kommenttia

AsderMastr

3.3.2016 00:01

iljettää että joku saa apua lääkkeestä?

mikä kohta? ai se kun laki sanoo sitä huumeeks. tiedoksi, lääkeannokset kannabista eivät huumaa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

jiajia

3.3.2016 12:33

Nuo määrät mitä noille lapsille annetaan huumaa kyllä keskivertoihmisen. Heillä on toleranssi sen verran korkea että se ei sekoita päätä liiaksi mutta poistaa kuitenkin heikon olon ja parantaa ruokahalua. Toleranssi rakenettu tietenkin nostamalla annoksia hiljalleen eikä huumaamalla lapsi täysin. Kemoterapian sivuvaikutuksia hoidetaan nimenomaan huumaavilla ainesosilla. Vicen sivuilla oli myös tehty vertaileva haastattelu kahden 10-vuotiaan välillä samoin kysymyksin. Toinen käyttää kannabista lääkkeenä ja toinen ei. Järjenjuoksussa ei siinä ainakaan näkynyt eroa. Suosittelen dokumentin katsomista lämpimästi.

Tohtori_Sativa

3.3.2016 13:16

Ja ylipäätään lääkekannabiksessa suositaan yleensä CBD-pitoisia lajikkeita, joissa psykoaktiivisen THC:n osuus on pienempi.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Tutkija?

4.3.2016 10:14

Kasvimateriaalivalmisteista Bedrocan sisältää 22 % THC:ia ja alle 1 % CBD:ia

Psphsh

5.3.2016 13:37

Ei pidä paikkaansa, esim. Bedrocan on Jack Hereriä jossa on taatusti THC:tä enemmän kuin CBD:tä. CBD on yli-hypetetty ja toimii vain tiettyihin ongelmiin, THC on kuitenkin esim. kivunhallinnassa välttämätön.

Oikaisu tai JSN

3.3.2016 17:29

Fimean Arja Wilman vastasi, kun noin vuosi sitten kysyin kuinka monta erityislupaa on myönnetty kannabis valmisteille (kuivatuilla kukinnolle).

"Lääkekannabiskukka -valmisteille on vuonna 2014 tehty myönteisiä erityislupapäätöksiä seuraavasti:
Cannabis Flos varieteit Bedica: 56
Cannabis Flos varieteit Bediol: 53
Cannabis Flos varieteit Bedrocan: 114"

Eli "Muutamia harvoja....tai kroonistunutta migreeniä." Ei todellakaan pidä paikkaansa.

Korjaus Oikaisu tai JSN.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Paristo86

4.3.2016 12:40

Lapsille annetaan cbd"öljyä jossa Ei ole thc"ta kun pieniä määriä

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Cael

22.3.2016 18:27

Kuuluisin näistä on Charlotte's Web, jonka on dokumentoinut hyvin itse Sanjay Gupta.

Cuppi

4.3.2016 17:29

Mua harmitti kun jaksossa ei ollut yhtään puhetta toleranssista. Siinähän se juttu nimenomaan on kun toleranssi kasvaa, häviää se "pilvi" ja jäljelle jää se lääkinnällinen osa.
Ei ne lapset missään sohvalla mutustaneet sipsejä silmät punasena kuten ehkä otsikko vähän antaa ymmärtää.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Tietäjä

6.3.2016 00:40

"Suomessa saatava lääkekannabis gamma-säteilytetään jonka on tunnettu muuttavan molekyylien rakennetta sikäli koska gamma-säteily ionisoi molekyylejä. Sen on myös tunnettu tuhoavan kannabiksen kukinnon terpeeneitä, jotka ovat tärkeässä osassa koko lääkekannabiksen synergisen vaikutusmekanismin kannalta.
TANTALUS LABS on julkaissut asiasta artikkelin ja esitteleekin heidän omaa laadunvalvontamallia ja -mekanismia jolla he pyrkivät minimoimaan gamma-säteilyttämisen tarpeen potilasturvallisuutta ajatellen. On tärkeää huomata että samalla kun gamma -säteilytys heikentää oleellisesti lääkekannabiksen hoitovastetta tuhoamalla sen synergiikkaa, se ei millään tavalla takaa että lääkekannabis olisi vapaa kontaminanteista.
https://tantaluslabs.com/populace/you-are-probably-smoking-mouldy-weed-why-does-quality-assurance-matter/

Enemmän informaatiota terpeeneistä ja niiden roolista kannabiksen synergisessä vaikutuksessa: https://www.leafly.com/news/cannabis-101/terpenes-the-flavors-of-cannabis-aromatherapy";

https://www.youtube.com/watch?v=bN3QRSjCnS8

http://maryjanesdiary.com/terpenes/
- Asianomistaja"

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

kantsu420

13.3.2016 03:14

minusta on hauskaa tämä keskustelu lääkekannabiksen ympärillä koska lääkkeet joita käytetään voidaan verrata lähes suoraan heroiiniin, sekö olisi parempi?. syöpää sairastavan lapsen elämä ei ole helppoa eikä kehitys tule olemaan normaalia noilla nykyajan "turvallisilla" lääkkeilläkään. kaikki kipulääkkeet ovat periaatteessa huumeita. kannabis nyt vain sattuu olevaan huume, samoin heroiini mutta siintä muokatut opiaatit taas ovat hyväksyttyjä? yeah right :)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi