“Lätkäjätkä-Ville pussas mua” – Tuure Boeliuksen uusi biisi tuo uuden kulman lätkäbiisien kaanoniin

Biisi on tärkeä ja hauska kannanotto jääkiekon MM-kisojen kynnyksellä.

Lätkän MM-kisat painavat päälle jokakeväiseen tapaansa ja lätkäbiisejä putoilee kuin vettä Kaivarin vappupiknikillä. Oman kortensa kekoon kantaa Tuure Boelius, jonka biisi kertoo Lätkäjätkä-Villestä. Biisin sanojen mukaan Ville pussasi ja se tuntui hyvältä.

Tuure Boelius
Tuure Boelius Kuva: Teemu Lindroos

”Pintatasolla biisi kertoo kahden pojan välisestä rakkaudesta, jossa toisen ei ulkoisten paineiden alla ole helppo myöntää sitä mitä on. Syvällisemmällä tasolla biisillä rikotaan homosensuurin asettamia tabuja”, Boelius kertoo. 

"Aiheen esille nostaminen on tärkeää ja tarpeellista yhä edelleen vuonna 2018, ja tää on mun tapa viedä asioita eteenpäin. Toivon että biisi edistää moniarvoisuuden hyväksymistä ja tarjoaa vertaistukea – ja saa hyvälle tuulelle ja tanssimaan."

Jääkiekon, kuten monien muiden joukkuelajien, parissa asennekasvatukselle on vielä tilaa. Kaikissa lajeissa on homoja harrastajina, mutta etenkin huipputasolla suuntautumisestaan avoimesti kertoneita on äärimmäisen vähän. Kun googlaa hakutermeillä “gay nhl hockey players”, ensimmäinen hakutulos on satiirilehti The Onionin pilauutinen, jossa irvaillaan NHL:n kulttuurille hetkellä, kun ensimmäinen NBA-sarjan ensimmäinen avoimesti homo koripalloilija Jason Collins tuli kaapista ulos pari vuotta sitten.

Wikipediasta löytyy LGBT-urheilijoiden lista, jolta löytyy kaksi avoimesti homoa jääkiekkoilijaa, kanadalainen Brendan Burke ja ruotsalainen Peter Karlsson. Heistä vuonna 1988 syntynyttä Burkea kutsuttiin “lähimmäksi NHL:ää päässeeksi pelaajaksi, joka on kertonut olevansa homo”. Julkitulollaan paljon kiitosta saanut Burke kuoli auto-onnettomuudessa vain 21-vuotiaana vuonna 2010.

Ruotsalaisen Peter Karlssonin tarina on vielä traagisempi. Lähteiden mukaan Ruotsissa ammattilaisena pelannut Karlsson puukotettiin kuoliaaksi 29-vuotiaana skinheadin toimesta ja epäilyjen mukaan hyökkäyksen motiivi oli homofobinen.

Tuure Boeliuksen ei kuitenkaan ole biisillään tarkoitus muistella vanhoja kauheuksia, vaan kertoa uudesta avautuvasta kulttuurista. Siihen tarinaan oleellisena osana kuuluu muun muassa ainoa LGBT-urheilijoiden listalta löytyvä suomalaisnimi, jyväskyläläisuimari Ari-Pekka Liukkonen. Liukkonen kertoi ensimmäisenä suomalaisena mieshuippu-urheilijana homoseksuaalisesta suuntautumisestaan ja teki sen suorassa tv-lähetyksessä vuonna 2014.

Liukkosen ulostulon uutisointia gradussaan tutkinut Antti Lehtonen toteaa median seuranneen aihetta jatkouutisilla viikkojen ajan. Keskusteluun kuuluivat muun muassa Juhani Tammisen tölväisy siitä, ettei homoja ole Suomen jääkiekkoliigassa (“siellä ei pikkuhiirulaisiin törmää”) sekä Sinuhe Wallinheimon tökerö selittely, jonka mukaan homous on häiriötekijä, joka kannattaa piilottaa jääkiekon parissa, vaikka on periaatteessa ihan ok.

Onneksi Boelius ja Lätkä-Ville pistävät painetta päätyyn. Ehkä pian kannustamme ensimmäistä avoimesti homoa MM-kisaleijonaa.

3 kommenttia

Ville TasaVallaton

4.5.2018 15:16

Sääliksi käy lätkää pelaavia Ville nimisiä, joille vittuillaan nyt aika rankasti pukukopeissa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

autotune

4.5.2018 17:09

Kyseinen biisi on musiikillisesti aivan järkyttävän huono. Sääli, että noin tärkeä aihe nousee tapetille noin kammottavan autotunen kanssa...

Ei sitä tarvitsisi julkisesti aivan rumasti lytätä, mutta biisin musiikilliseen antiin ei kukaan uskalla ottaa kantaa. Toivottavasti tuota kammotusta ei tarvitse kuunnella kisoja katsoessa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

MeluaTyhjästä

8.5.2018 05:58

18.9.2014
http://www.iltalehti.fi/jaakiekko/2014091818673169_jk.shtml

"- Olen puhunut vain ja ainoastaan omista kokemuksistani 48 vuoden ajalta ja samalla toivottanut tasan kaikki jääkiekon pariin. En ole itse tietääkseni toiminut homojen kanssa pitkän urani aikana. Ehkä olen, mutta en ole ollut siitä erikseen tietoinen, Tamminen sanoi Veikkaajat.comille.

- En voi ymmärtää, miten omakohtaisen kokemukseni kertomalla voidaan asiaa vääristellä ja paisutella näin väärään suuntaan irti oikeista asiayhteyksistä. Käyttämälläni "pikku hiirulainen" -termillä ei ole mitään tekemistä homouden tai heterouden kanssa. Jääkiekko on äärimmäisen maskuliininen ja fyysinen peli, jossa pikku hiirulaisen fyysinen presenssi ei riitä huipulle."

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi