Lauantaiyönä voi törmätä ulkona nukkuviin ihmisiin

Nuku yö ulkona -tempaus kannustaa ihmisiä yöpymään metsässä, pihassa tai vaikka parvekkeella.

Kuva: thirdkey/Fotolia

Älä säikähdä, jos törmäät lauantaiyönä puistoissa, metsissä ja pihoilla kuorsaaviin ihmisiin. He saattavat osallistua luontokampanjaan. (Tai sitten heillä on astetta villimpi viikonloppu.) 

Yli 8000 ihmistä on vastannut sosiaalisessa mediassa haasteeseen ja kertonut aikovansa nukkua lauantaina yönsä ulkona. 

”Nuku yö ulkona on Suomen Ladun ideoima haaste, jonka tavoitteena on kannustaa kaikkia nauttimaan jokamiehenoikeuksien suomasta mahdollisuudesta ulkoilla ja nauttia luonnosta”, laji- ja tapahtumapäällikkö Juhani Lehto Suomen Ladusta kertoo.

Yön voi nukkua omalla parvekkeella tai takapihalla, tai sitten voi mennä Metsähotelliin. Niitä on pystytetty kolmeen kansallispuistoon: Nuuksioon, Hossaan ja Salamajärvelle. Maksuttomissa metsähotelleissa yöpyy yhteensä 700 osallistujaa. Muutakin puuhaa on.

”Teltta- ja riippumattopaikat varattiin paikoin täyteen jo toukokuussa, mutta tapahtumiin voi tulla mukaan omalla majoitteella tai vain vierailemaan päiväseltään. Metsähotelleissa on maksutonta ohjelmaa kaikenikäisille”, Lehto kertoo.

Nuku yö ulkona -tempaus järjestettiin viime vuonna ensimmäistä kertaa, ja sen suosio yllätti järjestäjät. Huomattiin, että suomalaiset ovat innokkaita luonnon ja ulkoilun ystäviä. Tapahtuma on osa Luonnon päiviä, joita on tänä vuonna juhlittu jo kahdesti: talvisena luonnon päivänä 4.2. ja keväisenä luonnon päivänä 20.5. Jäljellä on vielä kaksi: lauantain kesäyöhön rakastumisen päivä 17.6. ja Suomen luonnon päivä 26.8. Luonnon päivinä on runsaasti muutakin ohjelmaa. 

”Kahden edellisen Luonnon päivän tapahtumiin on osallistunut yhteensä yli 60 000 ihmistä. Tätä kesän Luonnon päivää kohtaan kiinnostus on ollut huomattavasti aikaisempaa suurempaa. Uskaltaudun väittämään, että viikonloppuna saatetaan tehdä ulkona yöpymisen epävirallinen Suomen ennätys. Riittääköhän siihen esimerkiksi 30 000 yöpyjää?” miettii Luonnon päivät -hankkeen projektipäällikkö Joel Heino.

Suomen Ladun vinkit ensi kertaa ulkona yöpyvälle:

  1. Päätä ensin, missä haluat nukkua. Teltassa, taivasalla, laavussa vai riippukeinussa?
  2. Valitse sitten kohde. Lähde luontoon, metsään, korpeen tai lammen rantaan, tai yövy omalla takapihallasi, kavereiden kanssa parvekkeella tai trampoliinilla. Tasainen kattokin käy, mutta ole varovainen, erityisesti jos harrastat unissakävelyä.
  3. Ota mukaan evästä, juotavaa (vettä), villapaita, pipo, hanskat, makuupussi ja -alusta. Helpoiten tavarat saa kannettua repussa, mutta muovikassikin käy.
  4. Miten metsässä voi kuluttaa aikaansa? Ui, kuuntele luonnon ääniä, nuuhki tuoksuja. Liiku, kuntoile. Seuraa illan hämärtymistä tai pidä sadetta. Nuku, jos siltä tuntuu.
  5. Kielletty osasto. Älä tee nuotiota metsään, käytä vain rakennettuja tulipaikkoja. Älä leiriydy toisen pihamaalle tai muuhun sopimattomaan paikkaan. Älä roskaa tai jätä muita jälkiä käynnistäsi yöpymispaikalle.

Nuku yö ulkona ympäri Suomen 17.6.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi