Lihatiski

Scandinavian Hunk Toni paljastaa kaiken.

Toni voitti viime kesänä Miamissa järjestetyn suuren, kansainvälisen Universe Weekend Fitness Modell -kilpailun. Hän ei ottanut vastaan palkintoon kuuluneita mallisopimuksia.
Toni voitti viime kesänä Miamissa järjestetyn suuren, kansainvälisen Universe Weekend Fitness Modell -kilpailun. Hän ei ottanut vastaan palkintoon kuuluneita mallisopimuksia.

Toni, 26, on erittäin hyvännäköinen mies. Ja minä seison hänen eteisessään. Toni on ruskettunut ja tuoksuu hiusvahalta ja unisex-hajuvedeltä. Hupparin avonainen vetoketju paljastaa rintalihakset. Lihaksien takana siintävät erittäin siisti poikamieskaksio ja prätkäkypärä. Tänä perjantaina Toni tarjoaa minulle kahvia ja punaviiniä. Yleensä perjantaisin hän riisuutuu naisille. Miksi?

Miestanssiryhmä Hunkseihin on tunkua. Viime kevään castingiin ilmoittautui yli 50 miestä, joista kolmen karsintakierroksen jälkeen valikoitui neljä uutta tanssijaa. Toni aloitti Hunkseissa jo neljä vuotta sitten. Sitä ennen hän oli tehnyt mallin töitä.

"Täydellinen vartalo. Hyvä kasvojen luusto. Valloittava lavapersoona." Näin Tonia kuvailee hänen työnantajansa, Hunksien toimitusjohtaja Petri Ahonen.

Tonin sukunimeä emme paljasta. Tonin numero on hänen päivätyönsä vuoksi julkinen ja hän saa naisilta häiriösoittoja. Useimmiten ne alkavat: "sä saat varmaan aika paljon häirintäsoittoja." Naiset kertovat itsestään ja utelevat Tonin intiimejä asioita. Niistäkään Toni ei halua kertoa teille.

Toni on päivisin nörtti. Hän työskentelee it-alalla asiantuntijatehtävissä, eikä varmasti riisuudu rahan takia. Päivätöissään Toni ei puhu tanssimisestaan. Kapuaako hän palvovien katseiden eteen siksi, että on narsisti?

"Olen ujo. Kammoan julkisia paikkoja ja inhoan kun ihmiset tuijottavat. Annan itsestäni kylmän kuvan, kun en katso silmiin ja yritän piiloutua."

Joo joo. Varmaan rankkaa, kun naiset kiljuvat.

"Esiintyminen on tapa päästä fobiasta eroon. On mielenkiintoista olla katseen kohde. Tanssija-Toni on Tietokone-Tonin rooli ja vastakohta. Tanssija-Toni on flirtimpi, itsevarmempi ja vapautuneempi. Ominaisuuksia, jotka olisivat tervetulleita normaalielämäänkin."

Messuilla Hunkseja tapittavat niin haltioituneet kolmetoistakesäiset kuin myhäilevät kuusikymppisetkin. Myynnissä on fanitavaraa, kuten kalenteri, jonka tuotot ohjataan Roosa nauha -keräykseen. Hetkinen. Puolialastomia miehiä keräämässä rahaa rintasyöpätutkimukselle. Entä jos lavalla keikistelisivät puolipukeiset naiset? Kiimaiset teinipojat ja kuolaavat keski-ikäiset ostaisivat muistoksi Martina Aitolehden kalenterin. Tuotto menisi tietenkin eturauhassyöpäpotilaiden hyväksi. Se ei olisi enää sopivaa. Kysytään vaikka visuaalisen kulttuurin tutkijalta Annamari Vänskältä. Miksi minä voin surutta hihkua Hunkseille saamatta pervon leimaa? Jos aviomieheni ja isäni hehkuttaisivat käyneensä vähäpukeisten naisten tanssikeikalla, he olisivat vain säälittäviä runkkareita. Sovinistit!

"Kulttuurissamme on käsitys, jonka mukaan vähäpukeista naista katsova mies tukee sukupuolten epätasa-arvoa. Kun mies on naisen katseen alainen, pidetään sitä arvoasetelman kyseenalaistamisena." Vänskä selittää, että kun minä katson Tonia, muutun aktiiviseksi katsojaksi – rooli, joka on perinteisesti varattu miehille.

Hyvä! Minulla siis on oikeus töllätä Tonia kuola valuen. Tässä sitä rikotaan luutuneita sukupuolirooleja. Mutta kun Toni vaihtaa kuvauksia varten paitaa makuuhuoneessaan, hän pyytää minua kääntämään katseeni. Mitä ihmettä, mies riisuutuu kymmenien tuhansien ihmisten edessä, mutta ujostelee yhtä toimittajaa?

"Lavan ulkopuolella meihin pätevät samat kohteliaisuussäännöt kuin muihinkin. Kun vaihdan vaatteita, sinä katsot pois. Keikoillakaan naiset eivät aina hahmota, mikä on sallittua. Jos joku käy kiinni, paha katse yleensä riittää. Naiset olettavat, että miestanssijaa voi tasa-arvon nimissä lääppiä. No ei voi!"

Tämä pitää tarkastaa feministeiltä. Naisasialiitto Unionin puheenjohtaja Veronika Honkasalo, eikö ole kivaa kun naisetkin saavat silmänruokaa?

"Miestanssiryhmäilmiössä ei ole mitään feminististä. En tee eroa siinä, onko esineellistetty alaston mies vai nainen. Naisten äijäily ei ole feminismiä!"

No, mutta onhan Hunksien katseleminen miellyttävää, myönnä pois!

"Urheilulliset, lihaksikkaat Hunksit edustavat kapeaa kuvaa maskuliinisuudesta. Siihen ei hintelä hevaripoika mahdu."

Mutta kun minä en halua katsoa hinteliä hevaripoikia! Vaadin muskeleita! Sellaisia kuin Tonilla. Toni on nähnyt niiden eteen niin paljon vaivaakin. Feministi Naomi Wolf voisi jopa sanoa, että ulkonäkö oli hänelle toinen työ jo ennen kuin siitä todella tuli sellainen.

"Äetsässä oli vähän tekemistä, mutta siellä oli kuntosali. Kuntoilu on elämäntapani. Saatan miettiä, pitäisikö lähteä salille. Sitten muistan että kävinkin jo tänään. Syömisiäni en juuri vahdi."

Niin varmaan. Jääkaappitarkastus! Oletan löytäväni rasvatonta raejuustoa, rasvatonta maitorahkaa ja säilykeananaksia. Löydän rasvatonta raejuustoa, rasvatonta maitorahkaa ja säilykeananaksia.

"Töissä syön normaalisti. Takahuoneessa kuulee vittuilua, jos on plösähtänyt."

Ahonen vahvistaa, että ryhmäpaine on Hunkseissa kova.

"On mahdotonta olla vuoden jokaisena päivänä hyvässä kunnossa. Ryhmä motivoi pysymään hyvännäköisenä. Palautetta saa niin haban kuin mahankin kasvusta. Kyseessä on myös ammattiylpeys." Varmasti! Toni toteaa lempeän piikittelevään sävyyn Ahosesta:

"Eihän se ole käynyt salilla varmaan viiteen vuoteen!"

Toni on paitsi komea, myös kaunis mies. Hän omistaa noin sata paitaa. Hänen poikamieskylppärissään on kolme kertaa enemmän kauneudenhoitotuotteita kuin omassani. Hiusvahoja, geelejä ja lakkoja, rusketusvoiteita, läjittäin partavesiä, kasvojen- ja vartalonkuorinta-aineita.

"Shoppailu lähti Jenkeissä lapasesta. Se on vaarallinen paikka, jos on taipumusta shoppailuun. Mun kropalle on vaikea löytää vaatteita Suomesta."

Jotenkin kommentti on helpompi kuvitella naisen suuhun. Onko Hunk neiti? Ei ainakaan Vänskän mielestä.

"Hunksit uhkuvat testosteronia. Heteroseksuaalisuus korostuu." Vänskän mukaan showssa halutaan välttää homoeroottista latausta.

"Naisten esityksissä tanssijat voivat kiehnätä toisiaan vasten, Hunksien showssa eivät."

Toni paljastaa, että 10 prosenttia yleisöstä on miehiä, mutta:

"He ovat tulleet katsomaan naisia, jotka ovat tulleet katsomaan meitä. Fiksuja jätkiä, yökerhossa ei yleensä ole 90-prosenttisesti naisia. Keski-ikäiset miehet juttelevat leppoisasti kehonrakennuksesta. 18-vuotiailla kolleilla saattaa olla ongelmia hyväksyä, että tyttöystävä on katsomassa meitä. Silloin on käyttäydyttävä korrektisti, ei tippaakaan ylimielisesti. Hunkseihin otetaan kundeja, jotka eivät provosoidu."

Miltä Hunksin tyttöystävästä tuntuu katsoa naisia fantasioimassa miehestään?

"Joidenkin perheriitojen jälkeen Hunkseissa on nykyään sääntö, että tyttöystävät eivät käy keikoilla. Se vaikuttaa esiintymisiin. Isoäitini sen sijaan oli keikasta innoissaan."

Lähimpänä Hunksien lavaa päivystää korkeintaan 15-vuotiaita, nimikirjoituksenkipeitä tyttöjä.

"Fanittavat pikkutytöt ovat piristäviä. He ovat antaumuksella mukana", toteaa Toni. Vänskän mielestä piristävät pikkutytöt eivät ole ongelma. Hän toteaa, että Hunksien fanittaminen voi olla heterotytöille turvallinen tapa käsitellä heräävää seksuaalisuutta. Komeat miehet ovat läsnä, mutta välimatkan päässä. Kuulostaa järkevältä, mutta käännetään asetelma. Onko Martina Aitolehden Dazzling Ladiesin show 12-vuotiaille heteropojille hyväksyttävä tapa käsitellä heräävää seksuaalisuutta?

Ei ainakaan Honkasalon mielestä:

"Tanssijoiden iän takia kyseessä on valtasuhde." Honkasalon mukaan se, että katsomossa on nuoria, kertoo median pornoistumisesta.

"Alastomuudesta on tullut normaalia. Jos musiikkivideoiden kummallinen ruumiinkuva on osa arkea, mikseivät Hunksitkin."

Urheilulliset, hyväntekeväisyyttä harrastavat Hunksit lienevät pikkutytöille kuitenkin soveliaampia fanittamisen kohteita kuin nistirokkarit. Pikkutytöt eivät kuitenkaan ole kohderyhmä.

Minä, 18–30-vuotias nainen, sen sijaan olen. Minä ja tuhannet muut kohderyhmäläiset odotamme pikkujoulukautta. Pynttäämme itsemme ja lähdemme katsomaan Tonia ja Hunkseja silleen ironisesti, leikillämme. Kun Toni nousee lavalle, kiljumme ja ojentelemme käsiämme silleen ironisesti, leikillämme. Kun Tonin paita lentää yleisöön, kurotamme sitä kohti ja nuuhkimme innostuneesti (mutta huom: silleen ironisesti, leikillämme). Mutta annas olla, jos mieheni nuuhkii mitä tahansa Martinan vaatekappaletta. Edes silleen ironisesti.

Scandinavian Hunks Vaasan Bar'n'Nightissa 28.11. ja Helsingin Feverissa 12.12.

Hunksien riisuutumisvinkit

Mies, järjestä kiva tanssiesitys työpaikkasi pikkujouluissa.

1. Tarvitset: löysät kengät, tyylikkäät, ihonmyötäiset alushousut, mustat, suorat housut, joiden sivusaumat on ratkottu ja harsittu kokoon muutamalla pistolla, valkoinen kauluspaita, liukkaasta kankaasta valmistettu solmio, puvuntakki ja avustaja.

2. Musiikki aloittaa.

3. Pidä koko ajan katsekontakti yleisöön.

4. Flirttaile vuorotellen koko yleisölle ja yleisöstä valitsemillesi yksilöille.

5. Potkaise kengät pois. Sukkia sinulla ei ole.

6. Tartu takin kauluksiin ja poista takki aggressiivisesti, molemmat hihat kerralla. Heitä takavasemmalle lavalle.

7. Avaa kravatin solmu nopeasti yhdellä kädellä. Ota katsekontakti yleisön edustajaan ja leikittele avatulla kravatilla. Lähesty uhriasi ja kietaise nopealla liikkeellä kravatti tämän vyötärön ympärille. Tanssikaa hetki. Vapauta uhrisi ja anna hänelle kravatti muistoksi. Palaa lavalle.

8. Repäise paita auki kerralla. Napit saavat mieluusti lennellä tangentin suuntaan. Riisu paita ja heitä se yleisöön.

9. Tartu tiukalla otteella housujen kaulukseen ja repäise riuskasti eteenpäin. Heitä housut lavan takaoikealle.

10. Käänny selin yleisöön ja vilauta sekunnin murto-osan ajan pakaraa. Työnnä peukalot alushousun vyötärönauhan alle ja laske housut nopeasti puoleenväliin pakaroita. Ei ole tyylikästä tapaa tehdä full montya.

11. Luo viimeinen, flirttaileva silmäys yleisöön ja poistu paikalta. Älä palaa kumartamaan. Avustaja kerää vaatteet.

Oikolukija

Tanssiryhmä Playersin toiminnanjohtaja Anu Kiiveri esiluki artikkelin.

Naistanssijoista puhutaan alistettuina katseiden kohteina. On tuulimyllyjä vastaan taistelemista selittää, että ryhmämme show on tanssiesitys. Alaikäiset pojat voivat katsoa hyvällä maulla toteutettua, tanssillista esitystä, ja kun äijien kuolaaminen jää tuijotustasolle, kaikki on hyvin. Suurempi ongelma ovat yökerhoissa tyttöjä metsästävät keski-ikäiset. Pitääkö naisten seksikkäät bilevaatteetkin kieltää!? Mitä nainen saa tehdä ollakseen kunniallinen? Hyväkroppainen, itsevarma ja tanssitaitoinen aikuinen voi esiintyä vähemmissäkin vaatteissa. Ei kukaan tule katsomaan säkki päällä esiintyvää?! Esiintyjämme eivät polta, eivätkä ikinä juo alkoholia keikoilla. Kaikki treenaavat useita kertoja viikossa.Kun ketään ei pakoteta tekemään itselleen epämiellyttävää työtä, on rikkaus, että on silmäniloa naisille ja miehille. Voi jättää menemättä esitykseen, jos harmittaa katsoa treenattua vartaloa. Siinä tapauksessa ei kannata mennä yökerhoon, sillä tanssilattialta löytyy pornahtavampia näkyjä kuin esityksistämme.

17 kommenttia

åbo

27.11.2008 22:17

Jeee! Tosi hienoo olla strippari koolia ja silleen. Vältetään homoeroottista latausta? Hmmm...ehkä sitä ei tarvita yhtään enempää. Ja ne 10% yleisöstä ovat ihan varmasti naisseuraa hakemassa. Kyllä, aivan varmasti. Ihan heteroita ollaan, ei me homoerotiikkaa harrasteta -eehei.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

terolius

27.11.2008 22:51

Ei ollenkaan hassumman näköinen! Upea vartalo. Älkää olko kateellisia.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

no johan on

28.11.2008 09:30

"Mutta kun minä en halua katsoa hinteliä hevaripoikia! Vaadin muskeleita!"

Totuushan on, että naiset valitsevat [tilastollisesti enemmän; Laasnanen]

Jos noin ajattelevia naisten määrä vähenisi, pitkässä juoksussa olisi vähemmän sotia ja kehittyneempi maailma. Vähemmän muskelia ja enemmän empatia (aivoa + sydäntä)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Marzzza

28.11.2008 12:53

Minä tykkään hintelistä hevaripojista!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

whoot

28.11.2008 13:08

En nyt saanut aivan kirjallisesta ilmaisustasi selvää, mutta tarkoititko että muskeleiden ja empatian välillä olisi negatiivinen korrelaatio?

Ja kehittyneempi maailmahan saavutetaan juuri sillä että ihmiset lopettavat terveelliset elämäntavat ja kaikenlainen urheilu kielletään lainvastaisena.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

oikkariksikoikkariksi

28.11.2008 13:21

Tahtoo oman Hunksin! Paitsi, että en sittenkään. Hyvännäköisiä, mutta varmaan samanlaisia pääkopastaan kuin vaimonsakin (tyyliin Martina).

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

ei kans oikein nappaa..

29.11.2008 14:28

...noin tiukat pojat.
katsottava ja koskettava mies on rento, nahoissaan viihtyvä positiivisine asenteineen. hyvä ryhti ja suora ilkamoiva katse.
itsestään huolehtimisen ei tarvitse tarkoittaa sitä että jokainen lihas näkyy. miehen ei myöskään pidä olla kaunis.

kiitos, katsoa voi, koskea ei :-)

terv. täti 41v

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

öööö

29.11.2008 19:03

Jotenkin sekava artikkeli. Pomppii asiasta toiseen ja sinne sun tänne. Ei jaksa lukea loppuun. Mut pitääkö sitä ulkonäköä noin paljon ylistää? Eihän tässä tehdä mitään muuta kuin nyökytellään stereotypioille.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Mydis

30.11.2008 12:26

Hieno juttu! Toniinhan olen nyt aivan rakastunut, voi elämän kevät. <3 Tahtoo lisää.

Mutta miksi lehden kannessa oli taas joku nainen? Eikö voitais vuorotella, vuorotellen nainen ja mies?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Hetskutäti

30.11.2008 12:28

åbo: Vähäpukeiset miehet nimenomaan ovat heteroerotiikkaa. Naisiako tässä pitäisi tädin katsella?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

youvsme

1.12.2008 16:39

Mydis, se on vaan niin että naiset myy paremmin. Kysy vaikka erotiikkaliikkeestä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

1.12.2008 22:28

Hunksit on kyllä hoitanut hommansa mallikkaasti, mutta taitaa perustajajäsenillä olla jo liikaa kiireitä tai sitten laiskuus/ikä on tehnyt tehtävänsä sillä he eivät kyllä ole enää ihan siinä tikissä kuin olivat muutamia vuosia sitten. Totta puhuen itse kullakin meinaa välillä laiskuus/ikä viedä voiton treenaamisesta ja lihaskunnon iskussa pitämisestä.

PS. Miksi Hunksien riisuuntumisvinkeissä luki kohdassa 5. "Potkaise kengät pois. Sukkia sinulla ei ole" vaikka jalassa onkin ns. repäisyhousut joiden riisumiseen ei tarvitse ottaa kenkiä pois jalasta (minun muistini mukaan Hunksitkaan eivät riisu kenkiä keikoillaan).

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Oldies69

5.12.2008 20:23

Eikös ne vanhemmat miehet ole jääneet "eläkkeelle"? Ainakin Tommi, Mikko... ? Ehkä sen takia eivät piä itteensä enää niin kunnossa...

Tosin pari niistä - nimeltä mainitsematta - vanhusta ehkä kannattais jo jäädä pois. Ne uudet poitsut on tosi freesejä kyllä ja näiden parin - nimeltä mainitsemattoman - tyypin vähän vanhentunut ulkokuori vielä korostuu.

Tai sit ne vaan haluu tanssii ikuisesti...... se on kyllä pelottava asia!!!!!!

Uusii poikii vaan kehiin!!!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

kuku12

6.12.2008 02:23

mitä sä lothar täälläkin valitat?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Henna2Henna

9.12.2008 14:16

miesstripparit on kaikki jotenkin homomaisia. hyi helvetti. en mä mistään läskimahaäijistäkään diggaa, mutta tollaset sliipatut "urokset" on ÄLLÖJÄ!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

sini81xx

10.12.2008 03:20

Toivottavasti Lothar sinä et päästä itseäsi rapistumaan! Kyllä nelikymppisenä voi olla vielä kovassa kunnossa! Sinulla on niin upea vartalo!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

eikiitosplease

21.4.2010 17:46

Joo ei, ei näin. Ällöttävää, jos mies käyttää laittautumiseen enemmän tuotteita kuin minä, saati aikaa! Liian "hyvännäköinen" ei ole enää hyvännäköinen. Makunsa kullakin kai. Mulle mielummin, sopivasti plösön ja timmi väliltä oleva rokkari.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi