Lukijat kysyvät, vasenkätinen vastaa

Rotuoppi.

Vasenkätisten kaupan Anne Kainulainen vastaa vasenkätisiä koskeviin kysymyksiin.
Vasenkätisten kaupan Anne Kainulainen vastaa vasenkätisiä koskeviin kysymyksiin.

Tapahtuuko vasenkätisille enemmän liikenneonnettomuuksia? Olen ymmärtänyt, että vasenkätiset hahmottavat maailmaa eri tavalla.
Nainen, 29

"Tuntuu tuulesta temmatulta. Mutta vasenkätisillä on parempi kyky hahmottaa ympäröivää tilaa ja he ovat usein luovia. Väestöstä vasenkätisiä on noin 10–13 prosenttia. Olen kuitenkin lukenut, että peräti 50 prosenttia arkkitehdeistä on vasenkätisiä. Ystäväni arkkitehtiluokalla kymmenestä oppilaasta seitsemän oli vasenkätisiä. Vasenkätisillä oikea aivolohko on dominoivampi ja se puoli käsittelee enemmän emotionaalista ja luovaa tietoa."

Tenniksessä kannattaa olla vasenkätinen. Missä muissa urheilulajeissa vasenkätisyydestä on hyötyä? Ja miksi? Entä haittaa?
Kilpaurheilijaksiko, 24

"Vasenkätisyydestä on hyötyä ainakin tenniksessä, sulkapallossa ja kaikissa joukkuelajeissa. Kun vastustaja odottaa tietynlaista toimintaa, siinä on yllätysmomentti kun asiat tekeekin väärinpäin. Pesäpallossa vasenkätisyydestä on lukkarina hyötyä, koska ei tarvitse tehdä samaa kääntöliikettä kuin oikeakätisen, joten vastustajan polttaminen on nopeampaa. Pelasin aiemmin sulkapalloa ja se, että vaihtelin mailakättä tilateen mukaan, hämäsi vastustajaa hyväkseni. Keilaaminen on kuitenkin vaikeaa, jos mukana ei ole omaa palloa, koska reiät on porattu palloon väärin."

Tuntuuko kätteleminen luonnottomalta oikealla kädellä vai tottuuko siihen? Entä vaihteiden vaihto autossa?
Oikeakätinen, 21

"Vasenkätiset ovat sopeutumiskykyisiä. Se ei tunnu luonnottamalta, koska siihen on tottunut. Monet vasenkätiset opetetaan kättelemään oikealla. Jotkut ystävistäni kättelevät minua vasemmalla kädellä ja se tuntuu luonnolliselta, mutta on hyvä, että joissakin asioissa on säännöt. Vaihteiden vaihtoon oikealla kädellä on tottunut. En ole koskaan ajanut autoa, jossa vaihdetaan vaihteita vasemmalla kädellä, mutta haluaisin kokeilla. Postilla on sellaisia autoja. Mutta haluaisin ajaa sillä oikeanpuolisessa liikenteessä. Olen koulutukseltani tarjoilija, ja oppinut avaamaan viinipullon oikeakätisille tarkoitetulla avaajalla, mutta kun ensimmäisen kerran avasin pullon vasemmalle kädelle tarkoitetulla avaajalla, se tuli luonnostaan."

Olisiko mukavampi elää vasenkätisenä maassa, jossa kirjoitetaan oikealta vasemmalle? Kouluaikoina muistan vasenkätisen luokkakaverin aina kironneen mustaa kämmensyrjää lyijärille kirjoitettaessa. Vai onko vasureilla olemassa jokin oma kikka jolla välttää värjäytynyt käsi?
Annu, 22

"Suttuinen käsi on vasenkätisille aina riesana. Monet pitävät kättä omituisesti tai paperia vinossa, jotta sotkisivat vähemmän. Kirjoitan niin, että paperi on suorassa ja käsi oikeassa asennossa ja siksi paperi on aina sotkussa. Ylioppilaskirjoituksissa vastauspaperi oli kokonaan harmaa ja kun siitä kummasi virheitä, jäi valkoinen kohta. Se nolotti. On olemassa kyniä, jotka estävät kättä sotkeentumasta. Kirjakaupoista saa tusseja, joiden muste kuivuu erityisen nopeasti. Vaivaan ei ole täydellistä ratkaisua."

Onko hankalampaa olla vasenkätinen maailmassa, jossa suurinosa on oikeakätisiä ja siksi pelit, vehkeet ja tavarat on suunniteltu oikeakätisten elämän helpottamiseksi? Onko ovissa aina kahvat "väärällä puolella"? Tottuuko tohon silti niin, ettei siitä oo sen kummempaa haittaa? Eikai kukaan enää koulussa tai missään kiusaa tms. vasenkätisyyden takia?
Jempallo, 26

“Monesti ovissa on kahvat “väärällä” puolella. Esimerkiksi monet ammattilaisvälineet, kuten moottorisahat ja kamerat on tehty oikeakätisille. Olisi hienoa, jos kameran voisi laukaista keskeltä. Mutta tilanteeseen pitää vain sopeutua, muuten elämä on hankalaa. On olemassa asioita, jotka on suunniteltu kaikille, kuten kuorimaveitsi, jossa on terät molempiin suuntiin. Välineistä voisi jo suunnitellessa tehdä helppoja kaikille, kuten kakkulapio, jossa olisi sahalaita molemmissa reunoissa. Kahta samanlaista vasenkätistä ei kuitenkaan ole. Melkein ainoa asia, joka yhdistää kaikkia, on vasemmalla kädellä kirjoittaminen. Toki Suomessa on koulussa aiemmin pakotettu kirjoittamaan oikealla. Viimeisimmän jutun, jonka kuulin, jossa oppilas oli pakotettu kirjoittamaan oikealla kertoi 1970-luvun alussa syntynyt vantaalainen. Se ei siis ole ollut paikkakuntariippuvaista. Se opettajien ikäkausi on jo eläkkeellä, joka ei ottanut huomioon vasenkätisiä. Nykyisin vanhemmat ja koululaitos ovat aktiivisempia, joten en usko, että kiusaamista enää tapahtuu. Opettajat kyselevät minulta paljon neuvoja, esimerkiksi siihen kun oppilas kirjoittaa ns. peilikirjoitusta.”

Ovatko vasenkätiset enemmänkin kaksikätisiä kuin oikeakätiset? Maailmahan on tehty oikeakätisille.
Oikeakätinen, 23

“Ehdottomasti! Oikeaa kättä on ollut pakko opetella käyttämään jollain tavalla. Sitä ei ole voinut pitää laiskana roikkumassa. Monilla oikeakätisillä voisi sitoa vasemman käden kylkeen kiinni ja silti he pärjäisivät. Mursin vasemman käteni toukokuun lopussa, enkä ole kuitenkaan täysin avuton, vaan pystyn tekemään asioista oikealla kädellä. Jotkut asiat ovat kuitenkin vaikeampia. Esimerkiksi veitset on usein viistetty oikealta sivulta, joten leivänsiivut ovat usein vasenkätisillä yläosasta sopivan levyisiä ja levenevät alaosaan. Pelkään leikkaavani sormiini oikeakätisten veitsellä, koska en pysty ohjaamaan sitä niin hyvin.”

Kuka Anne Kainulainen?

40-vuotias. Pitänyt vuodesta 2002 Left Over nimistä kauppaa vasenkätisille. Asuu Helsingissä ja on sukunsa ainoa vasenkätinen. Mursi vasemman kätensä 29.5.2009 kaatuessaan pyörällä.

Ensi kerralla: kysy suomenruotsalaiselta

Onko sinulla jotain kysyttävää lesboilta? Saamelaisilta? Ortodokseilta? Kysy meiltä, me kysymme asiantuntijalta. Kirjoita oma perusteltu kysymyksesi osoitteessa http://www.city.fi/q339

6 kommenttia

southpaw1

17.9.2009 11:38

"Keilaaminen on kuitenkin vaikeaa, jos mukana ei ole omaa palloa, koska reiät on porattu palloon väärin."

Ei vaan sä olet vääräkätinen

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

...

19.9.2009 19:43

Eikö tuo aivojen dominoivuus eri kätisillä ole todettu paikkansapitämättömäksi?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

PeruSSuamalainen

21.9.2009 09:26

Vasenkätiset ovat ali-ihmisiä, tulisi karkottaa maasta. Ne ovat outoja ja erilaisia, siis uhka valkoisille oikeakätisille heteromiehille. Väitetään, että vasenkätisyys johtuu neekerigeenistä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Vasenkätinen

30.9.2009 15:10

Kumma ettei hiirtä, jota yleensä käytetään oikealla kädellä, mainittu artikkelissa laisinkaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Vasemmistolainen hiiri

1.10.2009 09:26

Hiiri on helppo vaihtaa puolelta toiselle, se ei muodosta suurta ongelmaa. Itse olen oikeakätinen, mutta käytän hiirtä vasemmalla. Opettelin taidon hermostuttuani normimallin epäkätevyyteen. Nyt voin samaan aikaan käyttää näppistä oikealla kädellä. Homman oppii kunnolla noin kolmessa viikossa, suosittelen!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Hiiri oikealla

13.8.2013 17:37

Vasurina opettelin hiiren käytön aikanaan oikealla kädellä. Sen oppiminen onnistui minulta aika nopeasti, ja siksi pystyn tekemään muistiinpanoja vasemmalla kädellä yhtäaikaa (joko näppäimistöllä tai kynällä+paperilla). Tämä nopeuttaa huomattavasti, kun pystyy esim. selaamaan dokumenttia ja poimimaan sieltä asioita vaihtamatta välineitä välissä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi