Luksuksen pääkaupunki

Pariisi päättää, mikä on kaunista.

Pariisi on harlekiiniromantikon pääkaupunki. Sokerinmakeiden unelmien ja Napakymppi-häämatkojen ykköskohde. Mutta Pariisi on myös intellektuellien keskus. Maailman ensimmäiset yhteiskunnallisesti kantaaottavat älyköt olivat pariisilaisia. Emile Zolan kapteeni Dreyfusin tapausta ruotivaa J´accusea pidetään merkkipaaluna, mutta jo 1868 Victor Hugo kuohutti kirjoittamalla Kurjat-romaanin Pariisin köyhistä.

1. Luksus

Pariisi on luksuksen kotikaupunki. Maailman suurin luksustavaroiden tuottaja LVMH on listattu Pariisin pörssiin. 69 miljardin markan liikevaihtoa pyörittävä LVMH omistaa muun muassa Christian Dior -, Givenchy-, Celine-, Louis Vuitton -, Guerlain-, Donna Karan - ja Loewe-vaatemerkit sekä Veuve Cliquot-, Moët & Chandon- ja Krug-samppanjamerkit. Talliin kuuluu myös konjakkia ja kelloja.

Pariisi on tunnettu haute couture -muodistaan. Kaupungissa on 23 haute couture -taloa ja säännöt haute couture -nimityksen käyttämiseksi ovat tiukat. Esimerkiksi Karl Lagerfeld ei ole haute couturea.

Pariisin luksustavarakauppojen keskus on oikealla rannalla Rue du Faubourg-St-Honorélla ja Avenue Montaignella. Cours Albert I:lla sijaitsevat muun muassa Christian Dior, Givenchy ja Yves Saint Laurent. Boulevard Haussmannilla sijaitsevalla Galeries Lafayette -tavaratalolla on myös laaja merkkivalikoima. Asusteille on omistettu kokonainen kerros! Maailman tunnetuin jalokivivalmistaja Cartier on ranskalainen. Sen kuuluisin tuote lienee Trinity ring. Cartierin liike on muun muassa Rue de la paix´lla.

Pariisissa ovat maailman yhdet hienoimmat hotellit. Place Vendômella sijaitsevassa Ritzissa aamiaista kanssasi, Ludvig XVI:n ajan sisustuksessa, voi nauttia vaikka Madonna. Windsorin sviitti sai nimensä asukkaansa Windsorin herttuan mukaan. Prinsessa Dianan viimeinen matka alkoi Ritzistä.

2. Taide

Pariisista tuli taiteilijoiden kaupunki jo Ludvig XIV:n aikana. 1700-luvulta 1900-luvulle Pariisi oli maailman taiteen mekka. Pariisissa ovat asuneet impressionistit Paul Cézanne, Edouard Manet, Claude Monet, Henri Toulouse-Lautrec ja Vincent van Gogh, sekä modernistit Henri Matisse, Marc Chagall, Max Ernst, Alberto Giacometti, Joan Miró ja Pablo Picasso. Itse asiassa Pariisi on impressionismin synnyinkaupunki.

Ei ihme, että Pariisissa on Euroopan upeimmat taidemuseot: Rue de Thorignylla sijaitseva Musée Picasso, Rue de Bellechassen Musée d´Orsay, Place Georges Pompidoulla sijaitseva Pompidou Centre ja Louvre.

Monen taiteilijan viimeinen leposija, muun muassa Max Ernstin, Edith Piafin ja Jim Morrisonin, on Père Lachaisen hautausmaalla.

3. Kohteliaisuus?

Pariisissa voi saada hyvää palvelua tai sitten ei. Kaupoissa huono ranskan ymmärtäminen voi johtaa tirskumiseen. Ja kaikki tietävät, millainen kohtelu on, jos ranskaa ei lainkaan puhu.

4. Kahvilat

Pariisi on maailman ensimmäisen kahvilan kotikaupunki. Rue de l´Ancienne-Comédiella sijaitseva Le Procope -kahvila avattiin jo vuonna 1686. Asiakkaina sillä olivat muun muassa Napoleon, Voltaire ja Benjamin Franklin. Le Procopen sisustus palautettiin takaisin 1700-lukulaiseen asuunsa kymmenen vuotta sitten. Pariisin kahvilakulttuuri sai tuulta purjeisiinsa 1800-luvulla. Kuuluisimmat kahvilat ovat vasemmalla rannalla eli Rive gauchella St Germainilla ja Montparnassella. Boulevard du Montparnassen La Closerie des lilas -kahvila oli Leninin ja Trotskin kantapaikka ennen ensimmäistä maailmansotaa. Hemingwayn novelli Ja aurinko nousee kertoo kahvilasta. Itse asiassa Hemingway kirjoitti sen kahvilan terassilla kuudessa viikossa. Boulevard St Germainilla sijaitseva Café du Flore -kahvila oli taas Jean-Paul Sartren ja Simone de Beauvoirin kantapaikka.

5. Puistot

Puistot ovat olleet Pariisin keuhkot jo 300 vuotta. Pariisin suurimmat puistot ovat Bois de Boulogne eli Bois, jossa on upea ruusupuisto ja Bois de vincennes, jossa on muuten vain paljon kukkia. Jardin du Luxembourg taas on geometrisen tarkkaan suunniteltu puisto. Siellä käyvät latinalaisten kortteleiden asukkaat. 1600-luvulta peräisin olevaa Place des Vosgesia, Marais´n kaupunginosassa, pidetään yhtenä maailman kauneimpana aukiona. Puistoa ympäröivässä talossa asui kirjailija Victor Hugo. Hugon entisessä kodissa on nykyään Victor Hugo -museo.

Juoma

Pariisilaiset skoolaavat samppanjalla.

Ruoka

Tarte tatin
Omenakeikauskakku on pariisilainen erikoisuus.
Piirakanpohjataikinaa
1/2 kuppia sokeria
1/2 kuppia voita
Kolme omenaa
Lämmitä uuni 175 asteeseen. Levitä voi tasaisesti halkaisijaltaan 22 senttimetriä olevaan vuokaan. Ripottele sokeria ja sen päälle omenapaloja. Peitä omenat taikinalla. Paista esilämmitetyssä uunissa tunnin ajan. Anna jäähtyä ja käännä torttu suurelle lautaselle. Poista vuoka.

Kirja

Victor Hugo: Notre Damen kellonsoittaja
Tarina Notre Dame -kirkon kellonsoittajasta Quasimodosta, joka rakastuu kauniiseen mustalaistanssijaan Esmeraldaan. Kun Esmeraldaa syytetään rakastamansa miehen, Phoebuksen, murhasta, Quasimodon elämäntehtäväksi tulee Esmeraldan suojeleminen.

Ihmiset

Taitelija Pablo Picasso
Laulaja Jim Morrison
Kirjailija Oscar Wilde
Kirjailija Ernest Hemingway
Säveltäjä Richard Wagner
Taiteilija Salvador Dali
Vallankumouksellinen Leo Trotski
Näyttelijä Catherine Deneuve

Yö & baari

V.I.P.
Avenue Champs Elysées
Kalliit juomat (120 mk), mutta suosittu disko.

Bar vend me
Place Vendôme
Hotelli Ritzin baari, jossa nautiskelevat samppanjaa Donatella Versace ja Pariisin muotibisneksen kuka kukin on.

Marais´n kaupunginosan baarit
Marais, Pariisin juutalaiskaupunginosa, on Pariisin baarikeskus.

Buddha Bar
Place de la Concorde
Länsimaalaisjapanilaista ruokaa. Pariisin trendikkäin ruokapaikka.

Kaupat

Agnes B, 6 Rue du Jour, Ranskalaisia tyylikkäitä vaatteita Bensimon, Bon Marché -tavaratalo, Bensimonissa myydään yksinkertaisia, linjakkaita joskin hieman tyyriitä vaatteita. Ketju on levinnyt laajalti Pariisissa viime vuosina. Muji, Japanilaisia merkittömiä vaatteita, kodintarvikkeita ja huonekaluja pikkuriikkiseen tilaan. Colette , 213 Rue St.-Honor, Tavaratalo, jonka kosmetiikkaosastolla käyvät supermallit. Kaikkea kynttilöistä vaatteisiin. Galeries Lafayette, 40 Boulevard du Haussmann, Maailman paras tavaratalo: kaikki merkittävät merkit Zarasta ja Benettonista Armaniin edustettuna. Omat talot naisten ja miesten vaatteille.

3 kommenttia

cafe latte

22.11.2001 19:28

pariisi on inha inha kylmä kaupunki.ihmiset on ikävän kylmiä ja ilmeettömiä, pariisi on jääsydämmien kaupunki. kaunista on vain vanhat historiaa humisevat rakennukset...niihin voi rakastua, mutta ei pariisiin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

SimbaBEL

14.11.2003 16:20

Pariisi on aina tuntunut kliseiselle paikalle jonne en ole edes halunnut. Kun vaihto-oppilaana ollessa Belgiassa olen reissaillut ympäri Eurooppaa, tuli käytyä Pariissakin. Kannatti lähteä: Mikään kaupunki ei ole tehnyt samanlaista vaikutusta kuin Pariisi. Mieletön tunne kun jokainen isompi rakennus keskustassa on itselle jotenkin entuudestaan tuttu. Minä olin Pariisissa 4 päivää, ja reissua helpotti älyttömästi se että mukana oli Lonely Planetin kartta ja opaskirja; Näkemistä ja tekemistä on niin paljon että kaikkea ei voi tehdä niin lyhyessä ajassa, kunnon opas(kirja) on tarpeen.

Lähde jo!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kukri

14.11.2003 22:15

Tuoreen ketjun päätit nostaa ylös. No, Bariisi on aina trendikäs. Sinne siis ja pastilli suuhun ja korvalapuista Timo Harakan talk-showta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi