Maailman ensimmäinen pyörivä pilvenpiirtäjä – uhka vai mahdollisuus?

Tietenkin Dubaissa.

Kuva: kuvakaappaus videolta

Italialaisisraelilainen arkkitehti David Fisher on suunnitellut maailman ensimmäistä 4D-rakennusta jo vuosia. Rakennusta, joka muuttaisi jatkuvasti muotoaan, eikä näyttäisi aina samalta. Rakennusta kutsutaan Dynamic Toweriksi tai Da Vinci -torniksi, ja Fisher on lupaillut, että se nousee jonnekin jo vuodesta 2008.

Todellisuudessa Dynamic Tower ei olisi ihan ensimmäinen laatuaan: vuonna 2001 Brasiliassa avattiin Suite Vollard, pyörivä asuinrakennus. Ja onhan meillä Suomessakin jo vuonna 1971 valmistunut Tampereen Näsinneula, joka pyörii. Mutta Dynamic Tower olisi korkeampi, monimutkaisempi ja spektaakkelinomaisempi kuin edeltäjänsä.

Näyttävää 4D-rakennusta suunnitellaan tietenkin kunnianhimoisen arkkitehtuurin kehtoon Dubaihin – minnekäs muualle. Pyörivän rakennuksen edut näkyisivät sekä maisemissa asukkaille että talon siluetissa kaupunkilaisille. Asunnon omistaja voisi säädellä oman kotinsa pyörimistä haluamaansa tyyliin: seurata vaikka auringon liikkeitä tai pysyä paikallaan. 

Toistaiseksi pyörivän tornin rakennusta ei ole kuitenkaan (ainakaan meidän tietojemme mukaan) vielä aloitettu, joten Da vinciä saadaan todennäköisesti odotella vielä hetki. Sillä välin voimme katsella videoilta, miltä se voisi näyttää:

1 kommentti

licence27

18.2.2017 01:10

Ideana hieno ja uskoisin että toimmikin hienosti siellä missä ei ole talvea ja öljy on halpaa. Tuulimyllyt on pyörineet jo satoja vuosia sitten tuulen suuntaan, Tuolla tekniikalla yksi sei aurinkopaneeleita täyteen ja se seinä aina auringon suuntaan.

Hyvinkin voi olla että moinen rakenne tulee ainakin katon tai ylimpien kerrosten osalta yleistymään riippuen siitä saadaanko aurinkopaneelit toimimaan ikkunoina ja jos niin millä neliöhinnalla ja millä hyötysuhteella. .

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi