Maailman rikkain mies neuvoo köyhimpiä sijoittamaan kanoihin

Bill Gates ostaisi kanoja, jos joutuisi elämään alle kahdella dollarilla päivässä.

Kuva: World Economic Forum (Flickr) / Fotolia

Maailman rikkaimmaksi ihmiseksi Microsoftin menestyksen myötä noussut Bill Gates omistaa neuvon niille, jotka tulevat toimeen vähemmällä. Gates on nimittäin innostunut kanoista. Tai ainakin pitää niitä hyvänä keinoa nousta köyhyydestä.

Gates, jonka nettoarvoksi on laskettu noin 87 miljardia dollaria, osoittaa blogissaan neuvonsa niille, jotka elävät alle kahdella dollarilla päivässä. Kahden dollarin päiväansioilla elää maailmassa noin miljardi ihmistä.

“Ei tietenkään ole olemassa yhtä oikeaa vastausta ja köyhyys näyttää erilaiselta eri paikoissa. Säätiömme kautta tekemässäni työssä, olen kuitenkin tavannut paljon kanoja kasvattavia ihmisiä köyhissä maissa ja olen oppinut paljon näistä linnuista. Minulle on melko selvää, että kaikkien jotka elävät äärimmäisessä köyhyydessä, on parempi omistaa kanoja kuin olla omistamatta.”

Gatesin syyt kanojen suosimiseen ovat se, että ne ovat halpoja ja niitä on edullinen pitää, ne ovat hyvä sijoitus, kanan ja kananmunien syönti on hyväksi ja kanoilla pystyy tekemään tuottoa. Gatesin mukaan yhden kanan myyntiarvo on noin 5 dollaria ja kananomistaja voi tienata tonnin vuodessa, kun äärimmäisen köyhyyden raja menee 700 dollarin vuositulossa.

Toinen tunnettu miljardööri Elon Musk on uransa alussa kokeillut elämistä erittäin pienellä päivittäisellä summalla. Hänen kokeilustaan saa hieman käsitystä siitä, miten pennin venyttäminen toimii länsimaissa. Musk kertoi astrofyysikko Neil deGrasse Tysonin podcastissa, kuinka saapuessaan Kanadaan 17-vuotiaana hän päätti kokeilla, miten vähällä hän tulee toimeen. Dollari päivässä riitti kuulemma pitkälle, kun osti ruokaa halvoissa isoissa erissä. Omassa testissään Musk tajusi, että jos hän tulee toimeen noinkin vähällä, hän voi tehdä elämässään käytännössä mitä haluaa.

“Ajattelin, että ‘okei, jos pystyn elämään dollarilla päivässä – ainakin ruoan hinnan näkökulmasta – on melko helppoa tienata 30 dollaria kuussa, joten tulen pärjäämään hyvin.’”

Business Insiderin toimittaja Kathleen Elkins kokeili Muskin innoittamana pärjätä parilla dollarilla päivässä. Elkins pärjäsi enimmäkseen pastalla, baananeilla ja maapähkinävoilla, kun Musk täytti vatsansa aikoinaan vuonna 1988 hodareilla ja appelsiineillä.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi