Maria Lindell: Enkeli Mtv-taivaan

Hän on tuhansien miesten päiväuni, pikkutyttöjen idoli ja matkalla Euroopan tunnetuimmaksi suomalaiskasvoksi.

25-vuotias Radio Cityn kultakurkku Maria Lindell siirtyi kesäkuussa Lontooseen MusicTV Europen video jockeyksi. Nyt hän on tuhansien miesten päiväuni, pikkutyttöjen idoli ja matkalla Euroopan tunnetuimmaksi suomalaiskasvoksi. MTV:n valtapiirissä hän ei saa kävellä rauhassa muualla kuin Suomessa.

Maria Lindell purjehtii klassisessa mustassa mekossa Café Mariaan. Juuri sellaisessa, josta hänen stylistinsä on varoittanut. JOTAIN RÄVÄKÄMPÄÄ, VÄRIKKÄÄMPÄÄ MARIA! Grungea tai 70-lukua on stylisti määrännyt, paitsi silloin kun Marialla on edessään ruotsalaiselta Rebecca de Ruvolta peritty Awake on the wild side –aamushow. Silloin spiikit ja vaatetus rakennetaan aamu-unisten pehmeään maailmaan. Tosin Maria ei ole kova koskaan. Useimmissa arvioissa hän on viehkosti päätään kallellaan kannatteleva enkeli, luonnonkaunis, selkeästi artikuloiva, hieman ujo mutta varma. Jokatapauksessa hän on pop. Helvetin pop. Hän näkyy ja kuuluu 33 maassa viitenä päivänä viikossa. Hän on teinityttöjen superidoli ja isojen poikien päiväuni, matkalla tunnetuimmaksi suomalaiskasvoksi Euroopassa. Maria ei enää voi kävellä rauhassa muiden Euroopan pääkaupunkien kaduilla kuin Helsingissä. Kun suomalainen tunnistaa jonkun, "suomalainen tuijottaa, ei juttele, ei kosketa", Maria on oppinut ja on ihan hyvillään. Lontoossa kaikki juttelevat ja koskettelevat.

Marian arvoa ei Suomessa oikein tajuta. Neljän kuukauden aikana kotimaasta on tullut kolme (!) ihailijakirjettä. Enemmän huomiota Maria on saanut osakseen marokkolaisilta ja turkkilaisilta lesbonaisilta.

Kun istumme alas, kuuloetäisyyden päähän kiirehtii kaksi MTV-sukupolven kaupunkilaiskollia. He ottavat kahvit ja jäävät odottelevalle kannalle.

Maria säteilee mustassaan. Ei uskoisi, että edessä istuu nainen, joka huhujen mukaan juo halutessaan tequilalla pöydän alle miehen kuin miehen. Maria hihkuu, ettei ole vieläkään uskoa näkemäänsä "salaista tutkimusta", jonka mukaan vj Maria Guzeninan tuuraama Music Nonstop oli Ruotsin kolmanneksi katsotuin MTV-ohjelma Beavis & Butt-Headin ja MTV at The Moviesin jälkeen. Music Nonstop on parasta primetimea, sen katsoo Euroopassa yli kymmenen miljoonaa ihmistä.

Mistä sun tiesi miljooniin koteihin sai alkunsa, Maria?

"MTV:stä soitettiin Radio Cityyn Mage Vainiolle ja ne pyysi mua koekuvauksiin."

Mistä MTV oli saanut vihjeen?

"Se on mysteeri vielä tänäkin päivänä, MTV:llä on jatkuva haku päällä. Suomesta etsittiin kykyjä tietääkseni vain Radio Citystä. Nyt kun mä olen suomalaisena MTV:ssä, ne etsivät norjalaisia ja ruotsalaisia, kun Rebecca de Ruvo lähti keskittymään laulu-uraansa."

Se on siis jättänyt talon... Rebeccasta on jotenkin jäänyt sellainen roisi vaikutelma, että se oli kova bailaamaan, hyvä kun hiuksensa muisti pestä...

"Rebecca oli sellainen luonnon lapsi. Mä arvostin sen uskallusta leikkiä hullua, koska Rebecca sai haastattelemansa bändit relaamaan... Tosiasia on, että MTV:ssa ei pärjää, jos bailaa paljon, mutta Rebecca selvisi aika kauan."

Ai jaa, saiko se siis fudut?

"Hienovaraisesti sanottuna sille annettiin mahdollisuus tehdä jotain muuta."

Miksi juuri sut valittiin, oliko venäjänkielen taidollasi merkitystä?

"Ei MTV:stä ole kommentoitu sitä suoraan. Teoriani mukaan MTV:llä on intressejä itäblokin suuntaan. Kun on Aasian MTV, Latino MTV, MTV Europe, luulen että tulee myös MTV Russia."

Sähän siivilöidyit noin tuhannesta hakijasta. Millaiseen testitilanteeseen jouduit?

"Joo, ensin oli tuhat, mutta finaalissa oli kymmenen tyttöä. Nehän haki uutistoimittajaa. Kielitaito tsekattiin, piti puhua ilman kameran linssiin heijastettua tekstiä, sekä haastatella puoli tuntia Steve Blamea. Testin jälkeen sain kuulla, etten ole mikään uutistyyppi. Kun olin lukenut uutisia aidsista tai Bosniasta, niin mä olin hymyillyt. Sainkin vaikutelman, että en saa hommaa. Ajattelin että alright, mulla on hyvä duuni Helsingissä ja hyvä etten mainostanut koekuvauksiani kenellekään."

Mutta sitten...

"Kului pari viikkoa, kun sain puhelun Radio Cityyn. Ne olivat kierrättäneet koenauhaani ympäri taloa ja kysyivät haluaisinko veejii-paikan. MTV olisi halunnut mut sinne jo viikon päästä. Lupasin soittaa takaisin. Kun kävin kuiskaamassa uutisen Christian Moustgaardille, Vainiolle ja Eero Hyvöselle, niin ensin herrat kauhistuivat, mutta sitten otimme samppanjat. Kolmen viikon päästä lähdin Lontooseen."

Kuinka ensimmäiset showt menivät, olitko puissa?

"Ensimmäinen kuukausi oli kammottava. Pääpomot olivat lomalla kun minä ja hollantilainen Caroline tulimme uusina sinne. Mitä tahansa teimme, meitä palvottiin. Mä olin jotenkin ujo, enkä tuntenut oloani ruudussa ollenkaan luonnolliseksi. Kun katsoin omaa jälkeäni, ajattelin että mitä hemmettiä! Tämähän on ihan kauheata. Onneksi pomot tulivat lomalta ja käskivät ohjaukseen."

Otettiinko keltanokka MTV:ssä avosylin vastaan?

"Kyllä, tosi ystävällisesti. Kun olin ollut toista viikkoa kameran edessä, yksi ohjaajista oli jättänyt kuulokkeensa sohvalle. Satuin kuulemaan niiden kautta, mitä galleriassa, siis kameran takana, puhuttiin. Yksi homopoika Tim, se on ohjaaja, huusi täyteen: Oh my god! I’m gonna marry that girl! ... Se oli palautteista paras."

Et siis törmännyt kateuteen tai nokkimiseen?

"Siellä ollaan ammattilaisia ja hyvin diskreettejä toisia kohtaan. Ei puhuta pahaa, koska se tulee heti takaisin. Tunteet jätetään himaan."

Kuinka tarkasti tv-persoonat tehdään? Tuntuu siltä, että sä olet sellainen enkeli, poikien kiltti päiväuni. Rebecca oli rankempaan makuun, Ray Cokes naisille ja Paul King homoille...

"Heiii, Paul King ei ole homo... MTV yrittää lähinnä vahvistaa persoonaa, ei muuttaa sitä. Mä olen ottanut englannin kielen puhetunteja, se on antanut itsevarmuutta, sillä vaikka kielitaito on kuinka hyvä, mulla on kielimuuri. Lisäksi olen tehnyt hengitys- ja puheharjoituksia. Nyt kaikki on jo rutiinia, mä vaan menen kameran eteen ja olen siellä, en jännitä."

Olet siis löytänyt oman tyylisi?

"En ole vielä tyytyväinen, katson kriittisesti omia tekemisiäni. Haluaisin pystyä parempaan. Toisaalta spiikit kestävät vain 20 sekuntia, se on lyhyt aika. MTV on kai tutkinut, että pitempiä spiikkejä ei kuunnella."

Mitä teet, kun et ole ruudussa?

"Mä kirjoitan käsikirjoituksia ohjelmiini ennalta annetun musiikkirungon pohjalta, musiikkiin mulla ei ole sananvaltaa."

Mistä sä ammennat sen 20 sekunnin smalltalkin ennen jokaista videota?

"Päätarkoitus on välittää hyviä viboja. Kauheeta, mä en saisi sanoa tätä, mutta se mitä sanon ruudussa ei ole tärkeää, vaan se mikä biisi tulee seuraavaksi. Eurooppahan on täynnä MTV-friikkejä, jotka vaan venaavat jotain tiettyä biisiä."

Eikö se ole vähän surullistakin?

"Siitä mä saan leipäni."

Onko MTV:n biisikierto liian hidas?

"Siellä on paljon toistoa, mutta viime vuodesta kierto on nopeutunut, koska ohjelmaosastolle palkattiin nuoremmat tyypit. Tottakai nämä pakolliset mariahcareyt ja aerosmithit pyörivät kuukaudesta toiseen."

Jatkuuko sopimuksesi?

"Koeaika on nyt ohi. Tämä sopimus on voimassa vuoden loppuun ja sitä jatketaan automaattisesti jos en mokaa."

Oletko ollut tyytyväinen duuniisi koko ajan?

"Yhdessä vaiheessa meillä oli häikkää. Monessa aamushow’ssa studiovalot olivat epäkunnossa ja ne heittivät mun kasvoille omituisia varjoja. Mun mielestä on tärkeää, että jälki on todella hyvää."

Studiovalot kauan epäkunnossa tv-talossa... Miten se on mahdollista?

"Se on niin byrokraattinen talo kaikki etenee hitaasti. No, nyt valot toimivat niin kuin pitääkin."

Sun täytyy saada hulppeaa palkkaa?

"En saa. Ajattele, että tälle paikalle haki tuhat ihmistä, joista puolet olisi tehnyt työtä palkattakin. Niiden ei tarvitse maksaa hulppeasti."

Kai sun palkkas sentään nousi Cityn ajoista?

"En voi tehdä samaa mitä Angelica Kallio, eli rakentaa taloa äidilleni. Kun olin Cityssä töissä tein paljon muutakin. Nyt mulla on toisaalta palkkani lisäksi tiettyjä muita etuja."

Palkat eivät ole siis verrannollisia katsojamääriin samalla tavalla kuin Yhdysvalloissa?

"Ei, mutta kyllähän Ray Cokes ja moni muu saa toisenlaisia rahoja, tämä on ensimmäinen sopimukseni."

Onko legenda Cokes siviilissä samanlainen irroittelija kuin ruudussa?

"Se on todella sympaattinen. Televisiopersoona ja yksityispersoona vastaavat toisiaan, joka on uskomatonta. Tähän mennessä hauskin hommani oli juontaa Ray Cokesin kanssa livenä Most Wantedia."

Entäs tämä, lähinnä kynäilevän rockälykön näköinen, Steve Blame?

"Steve lopettaa ruudussa ja alkaa tuottaa ohjelmia. Olen hieman ihmetellyt sen Suomi-asennoitumista. Stevelle tarjottiin Leningrad Cowboysia, mutta se kieltäytyi tekemästä niistä juttua. Nythän Cowboysit heitti keikan MTV:lle New Yorkissa."

Onko Cowboyseilla jo jonkinlaista asemaa MTV:n sisällä?

"Koko MTV:n väki tuntee Aki Kaurismäen ja Cowboysien töyhtöpäät. Toisaalta meidän toimistossa ei mee mikään läpi ellei käy koko ajan tunkemassa itseään. Cowboyt ovat siinä mielessä poikkeus, että ne ovat Saksassa jo niin suuri nimi ja MTV Europen tärkein maa on juuri Saksa."

Itseasiassa tällä hetkellä sä lienet kasvoiltasi tunnetumpi kuin Cowboysit tai yleensä kukaan suomalainen Euroopassa. Voitko sä kulkea enää Lontoossa miss nobodyna?

"Lontoo on MTV:n päämajaksi hyvä paikka siinä mielessä, että Englannissa MTV on kytketty kaapeliverkkoon ja suurin osa maasta on kaapelivapaata aluetta. MTV ei ole Englannissa kovinkaan suuri kanava. Turistisesonkina ihmiset pysäyttelevät ja tervehtivät. Ja onhan MTV:n portilla aina lauma ihailijoita, tyttöjä ja miehiäkin, jotka on tullut vartavasten Lontooseen nähdäkseen meidät. Kun sitten astuu ulos portista pikkutytöt kiljuvat ja juoksevat perässä. Usein menee puolikin tuntia ennen kuin on antanut nimikirjoituksensa kaikille halukkaille."

Saatko paljon härskiä fanipostia?

"En härskejä, mutta hälyttäviä. Joissakin kirjeissä luvataan upeita lahjoja, mutta sillä edellytyksellä että annan kotiosoitteeni. Fanipostia on kamala kasa, enkä ole voinut vastata kenellekään, koska MTV ei ole saanut vielä aikaiseksi fanicardia."

Eikö yksikään miljonäärivanhus ole vielä kosinut?

"On niitä ollut muutama."

Entä ovatko naiset ihastuneet suhun?

"Marokosta ja Turkista on tullut joitakin naisten kirjeitä, joissa pyydettiin niin sanotuksi "ystäväksi". Luulen, että syy on siinä, että niissä kulttuureissa naisen on vaikea saada kontaktia miehiin."

Paljonko on tullut palautetta Suomesta?

"Olen saanut Suomesta kolme kirjettä: raumalaiselta Ramilta, joka on perustanut Madonna-klubin, helsinkiläiseltä Tealta ja Matilta, joka kirjoitti, että hyvältä näyttää."

Miten sä asut?

"Mä olen juuri muuttamassa Lontoon Camdeniin ihanaan viktoriaaniseen taloon kahden ohjaajan, brittiläisen Anthonyn ja puolalaisen Vladin kanssa."

Kahden miehen kanssa, eikö siinä ole hankaluutensa?

"Mun mielestä se on päinvastoin hyvin turvallista."

Tarkoitatko, että he ovat homopari?

"Eiiih... Suomessa jaotellaan niin karkeasti ihmiset homoihin, lesboihin ja heteroihin. Lontoossa ihmisiä ei voi jakaa noin tarkasti. MTV:n mieshenkilökunnasta kahdeksankymmentä prosenttia on kyllä homoja."

Se on aika paljon...

"Ei ole, se kuuluu tähän alaan. Jos mä lähden Lontoossa ulos niin kierrän ystävieni kanssa homoklubeja ja homodiskoja, koska niissä on vapaampi tunnelma, relammat ihmiset, paras musiikki, uusimmat trendit, eikä kukaan tuijota. Lontoon homopaikoissa käy myös paljon heteroja. Homoklubi Heaven Lontoon keskustassa on erityisen kiva. Lisäksi joskus tulee käytyä duunin jälkeen oluella pienessä baarissa Camdenissa, siellä on koko MTV-jengi."

Käytätkö sä Lontoon yössä alkoholin lisäksi muita vauhdittajia?

"Mä en polta edes pilveä, jonka vetäminen on kyllä todella yleistä. Tätä työtä ei pysty tekemään jos vetää kamaa, edes kunnon känneihin ei ole varaa, koska se näkyy seuraavana päivänä."

Olet saanut nuoreksi naiseksi elämältä jo paljon. Olet ollut mallin töissä Espanjassa, radiodeejiinä Suomessa ja nyt kasvosi tunnetaan läpi Euroopan. Klassinen kysymys: onko kaikki tullut liian helposti?

"Olen miettinyt, että tästä työstä voi olla haittaakin, koska on vedetty mukaan tehtävään, joka ei anna mahdollisuutta keskittyä mihinkään muuhun. Luulen, että MTV leimaa vahvasti ihmisiä ja kasvot kuluvat. Aikataulut ovat sellaisia, että opiskeleminen ei onnistu. Jos mä aloitan vasta 30-vuotiaana opiskelun, menee kaikki tavallaan väärinpäin."

Oletko nyt työssä jota olet aina halunnut tehdä?

"En, mä rakastin radiota, se oli mun rakkaus. Vaikka radio oli osin helpompi, se antoi myös mahdollisuuksia ihan toisella tavalla kuin televisio. Mä olin Radio Cityssä matkalla hyväksi toimittajaksi, musta olisi voinut tulla todella hyvä, mutta MTV keskeytti kehittymiseni. Jos mä vertasin itseäni muihin Cityn toimittajiin niin kyllä mulla oli paljon opittavaa."

Viereisen pöydän kollit nousevat. Toisella on kädessään demokasetti ja paperin pala. "Moi Maria, tässä on meidän bändin kasetti ja laulujen sanat. Kuuntelethan." Maria kiittää hymyillen ja sulkee demon laukkuunsa. Ylihuomenna hän ja laukku ovat MTV:n studiolla.

1 kommentti

PikkuMariaParka

12.7.2012 18:18

Tie johti levynpyörittäjästä demarien kumileimasimeksi joka lupasi olla käyttämättä aivojaan kun PUOLUE otti Marian kansanedustajaehdokkaaksi. Huonosi kävi Marialle. Nyt on tullut äänestettyä Euroopan Vakausrahastoon liittymisen puolesta (maksaa Suomelle miljardeja) ja ollaan niin Syyrian Ystäviä niin Syyrian Ystäviä (joka tulee maksamaan Syyrialle tuhansia ruumiita). Mutta sellaista on pyrkyrien ja opportunistien elämä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi