Matkailun ihmeet 2012

Sokkomatkoja, kiinalaisia aamiaisia, kilpikonnien pelastusta ja myrskyjen jahtaamista.

Glamour camping. Telttailua, jossa sähköt ja ilmastointi pelaavat.
Glamour camping. Telttailua, jossa sähköt ja ilmastointi pelaavat.

1. Yllätysmatkat

Tällä ei tarkoiteta äkkilähtöjä, joissa "tarkemmin määrittelemätön majoitus" on kuusi kilometriä rannalta kaatopaikalle päin. Monet matkatoimistot Euroopassa ja Yhdysvalloissa ovat alkaneet tarjota sokkomatkoja, joiden määränpää ja ohjelma selviävät vasta viime hetkellä.

Suurin yllätysmatkajärjestäjä lienee American Expressin Nextpedition. Asiakas tekee ensin netissä persoonallisuustestin, joka määrittää 15 kysymyksen avulla, minkä tyyppinen matkustaja hän on. Kysymyksissä udellaan muun muassa, minkä supervoiman asiakas ottaisi, minne hän haluaisi tulla siirretyksi Star Trekistä tutulla teleportilla tai mitä hän tekisi zombien hyökätessä. Seuraavaksi matkatoimiston henkilökunta haastattelee asiakkaan. Kun matka on varattu, reissaajalle annetaan älypuhelin. Siihen saapuu matkan aikana ohjeita ja lippuja sitä mukaa kun niitä tarvitaan. Hinta alkaa noin 850 eurosta, jolla saa viikon matkan kahdelle.

http://www.nextpedition.com

2. Proffien vetämät kaupunkikierrokset

Ei enää täyteen ahdettuja turistibussikierroksia tai oppaan heilutteleman pienen viirin seuraamista. Pienet, asiantuntijoiden tarjoamat muutaman tunnin kaupunkikierrokset ovat nousussa. Esimerkiksi Context Travel -niminen yritys tarjoaa tutkijoiden, dosenttien ja professorien vetämiä kaupunkikierroksia 18 kaupungissa Berliinistä Istanbuliin ja Pekingistä Bostoniin. Kierrokset voivat keskittyä vaikkapa designiin, taidehistoriaan, arkeologiaan, kaupunkisuunnitteluun, historiaan, ruokakulttuuriin tai ympäristötieteisiin. Kierroksella on korkeintaan kuusi osallistujaa, ja sen voi tilata myös vain omalle porukalle. Opaslistalla on yli 200 alansa huippuasiantuntijaa.

http://www.contexttravel.com

3. Kivempi turistiluokka

Halpalentoyhtiöiden hintapolitiikka on saanut monet vanhat lentoyhtiöt kilpailemaan palvelulla. Seuraavaksi yritetään parantaa turistiluokan matkustusmukavuutta.

Monet yhtiöt ovat lisänneet bisnes- ja turistiluokan väliin yhden lisäosion, yleensä nimeltään Economy Comfort tai Economy Plus. Siihen lippunsa varanneet pääsevät useimmiten ensimmäisinä koneeseen sekä saavat hieman lisää jalkatilaa ja paremmat tarjoilut.

Useissa turistiluokissa tarjotaan jo langaton wi-fi joko ilmaiseksi tai pientä maksua vastaan. Singapore Airlines on ymmärtänyt, ettei se riitä: tarjolla on myös USB-portti, josta tietokoneen voi ladata. Sama yhtiö tarjoaa turistiluokassa 80 elokuvaa, 180 tv-ohjelmaa, 12 radiokanavaa ja kunnon Dolby-kuulokkeet. Halpalentoyhtiö Jetstar ei tarjoa tv-ruutuja, mutta edessä olevaan tuolinselkämykseen on asennettu teline iPadille.

Mielikuvituksellisempiakin parannuksia löytyy: japanilaisen ANA:n koneiden vessoissa on ikkuna ja japanilaiset pöntöt, jotka nappia painamalla suorittavat alapääpesun.

Hikoilu ja kierrätetty ilma ovat pian historiaa ainakin Continental Airlinesin, LAN Chilen, Japan Air Linesin, Air Indian ja Royal Air Marocin koneissa, joiden uusiin Boeing-koneisiin on asennettu uudenlainen, ulkoilmaa käyttävä, bakteereja tehokkaammin suodattava ilmastointi.

Jalkatilaakin on luvassa lisää: Lufthansan koneisiin aletaan asentaa uusia penkkejä, jotka ovat yhtä leveitä ja pitkiä kuin vanhat, mutta ohuempia. Eihän niissä valtavan paksuissa penkeissä olekaan mitään järkeä.

Myrskyn ratsastajat. Mene sinne, mistä paikalliset tahtovat pois.
Myrskyn ratsastajat. Mene sinne, mistä paikalliset tahtovat pois.

4. Myrskymatkat

Yhdysvaltoihin on parin viime vuoden aikana noussut kymmeniä myrskymatkoihin keskittyviä matkatoimistoja, jotka alkavat nyt markkinoida matkoja myös eurooppalaisille. Reissut suuntautuvat Yhdysvaltojen kaakkoisosiin ja Suurille tasangoille, ns. tornadokujaan. Noin viikon kestävillä matkoilla jäljitetään, ihastellaan ja valokuvataan tornadoja ja suuria myrskyrintamia. Matkatoimistoja löytää panemalla hakusanaksi "storm chasing tours".

Vuonna 2012 myrskyturistit suuntaavat myös Islantiin, Sveitsin Lausanneen bongaamaan alppimyrskyjä, maailman salamapääkaupungiksi itseään tituleeraavaan Tampa Bayhin Floridaan sekä Thaimaahan katseleman monsuunisateita. 37-kerroksinen Anantara Bangkok Sathorn -hotelli mainostaa, että sen parvekkeilta on monsuunin aikana erityisen hyvä näköala tulvivaan kaupunkiin ja lahden yli valuviin sadepilviin.

5. Kiina tulee aamiaispöytään

Kiinan keskiluokalla on matkakuume, ja se näkyy myös hotellien tarjonnassa. Länsi odottaa sataa miljoonaa kiinalaista matkailijaa vuoteen 2015 mennessä. Esimerkiksi Hilton-, Starwood-, ja Millennium-hotelliketjut asentavat täyttä häkää kiinalaisia tv-kanavia sekä etsivät kuumeisesti lisää mandariinin taitajia ja aamiaiskokkeja, joilta onnistuisivat paitsi pekoni ja muna, myös you tiao (eräänlainen friteerattu leipätikku), congee-riisipuuro ja makoisat aamiaisnuudelit.

6. Luksus-camping

Glamour camping eli glamping on tarkoitettu matkailijoille, joita retkeily periaatteessa kiehtoo, mutta jotka haluavat luksusta myös luonnon helmassa. Teltat ovat usein huippusuunnittelijoiden ideoimia, tilavia ja kauniita majoitteita, joissa ei nukuta nihkeässä makuupussissa vaan laatutekstiilien välissä sängyissä tai hyvillä ilmapatjoilla. Sähkö ja ilmastointi pelaavat. Glamping-retkeen yhdistetään usein luonnossa liikkumista, kuten safareja, koskenlaskua ja vaelluksia. Useimmat glamping-matkojen järjestäjät tarjoavat täysylläpidon.

Luksusretkeily on mahdollista myös itsenäisesti. Eurooppaan, Pohjois- ja Etelä-Amerikkaan on noussut luksustelttailualueita, joissa majoitus on valmiina. Euroopassa glampingia voi harrastaa esimerkiksi puihin rakennetuissa majoissa Ruotsin Kolarbyssa, ylellisissä jurtissa Andalucian Hoopoe Yurt Hotelissa ja Hollannissa, jossa Tonke Campers vuokraa hienostoasuntovaunuja.

http://goglamping.net

Omantunnon puhdistusmatka. Lentopäästöt unohtuvat, kun teet lomallasi vapaaehtoistyötä.
Omantunnon puhdistusmatka. Lentopäästöt unohtuvat, kun teet lomallasi vapaaehtoistyötä.

7. Tee lomalla hyvää

Kilpikonnien suojelua Sri Lankalla? Englannin opettamista nepalilaisella ala-asteella? Kolme viikkoa slummin soppakeittiön kokkina Buenos Airesissa? Vapaaehtoistyömatkat kasvattavat suosiotaan, ja niitä tarjoavat jo monet suomalaiset matkatoimistot. Yleensä kohteeseen matkustetaan ensin töihin pariksi viikoksi, sitten lomaillaan toinen mokoma. Hinnat alkavat yleensä noin 150 eurosta viikko ja sisältävät ylläpidon.

Vapaaehtoistyö on mainio tapa tutustua paikallisiin ja viettää erilainen loma. Ihan Äiti Teresaksi sillä ei kuitenkaan kohoa – vapaaehtoistyömatkat ovat ensisijaisesti bisnestä.


Matkamessut 19.-22.1. Messukeskuksessa. 10/15 e.

1 kommentti

Amandasvr

16.5.2012 22:16

Itse hain matkoja http://www.lomailija.net/apollomatkat/ kautta ja täytyy sanoa, että siinä vasta matkatoimisto. Olen aikaisemmin käyttänyt Aurinkomatkoja, mutta niiden tarjonta ei tunnu olevan ihan se nykyaikaisin. Näistä myrskymatkoista oli etenkin kiinnostavaa lukea!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi