Matkailun uudet hitit

Thaimaa koki Kanariansaari-syndrooman, joten mihin nyt mennään?

Luin Citystä, että kaikki haluavat Afrikkaan. Päätin lähteä ensimmäisenä.
Luin Citystä, että kaikki haluavat Afrikkaan. Päätin lähteä ensimmäisenä.

Vuonna 2008 Kambodža on uusi Thaimaa ja Laos on uusi Kambodža. Kroatia on ihan kiva, mutta kuinka moni voi sanoa asuneensa mongolia-laisessa jurtassa? Vuoden loppuun mennessä yhä useampi, uskovat ainakin asiantuntijat.

City nuuski missä matkailun uudet föhnit, buraanit, williwawit, pamperot ja muut tuulet vuonna 2008 puhaltavat.

Kambodža

“Kambodža on kaunein paikka, jossa olen käynyt. Se maa avasi silmäni ja opin valtavasti ihmisiltä, jotka ovat käyneet elämässään niin paljon läpi. He olivat hyvin anteliaita, avoimia ja henkisiä”, lausahti Angelina Jolie Kambodžasta. Hän adoptoi sieltä poikansa Maddoxin.

“Aasia on aina Aasia ja Thaimaa on jo koluttu läpi”, selittää Ebookersin markkinointiassistentti Annukka Pöysä ytimekkäästi Kambodžan nousua.

Kambodža onkin uskomaton sekoitus keveyttä ja syvyyttä: varhaiskeskiaikaisia Khmer-temppeleitä, upeita rantoja ja metsiä täynnä seikkailumahdollisuuksia. Kambodžassa matkaaja ei voi olla törmäämättä tunteiden vuoristorataan, kun paratiisin kolikon toinen puoli löytyy parin vuosikymmenen takaisesta punakhmerien hirmuhallinnon aikaansaannoksista.

Maailmanympärimatka

Se, joka luulee nähneensä kaiken, haluaa nähdä kaiken kerralla.

Helsinki–Kaakkois-Aasia–Australia–Uusi-Seelanti –Tyynenmeren saari–Pohjois-Amerikka–Helsinki, siinä tyypillisin pallon kiertävä matkasuunnitelma.

Phileas Foggin seikkailua televisiosta tuijottanut sukupolvi toteuttaa nyt sen, mihin heidän vanhempiensa mielestä vain miljonääreillä on varaa.

Maailma kierretään yhdellä reissulla, jonka pituus vaihtelee 1–12 kuukauden välillä. Monet saattavat matkallaan pysähtyä muutamaksi kuukaudeksi esimerkiksi Australiaan ja viettää työviisumin avulla kuluja kattavaa working holidaytä.

Lentoliput maailman ympäri saa jo noin 1 700 eurolla.

Laos

“Laos on uusi Kambodža”, sanoo Kilroyn tuotekoordinaattori Tarja Koski.

“Vähemmän kehittyneet turistipalvelut ja tavallista elämää. Paikka, jossa on paljon nähtävää, mutta ei todellakaan ole mikään turistirysä”, hän jatkaa.

Laosilla ei ole rantaviivaa, mutta kohde on oiva chillailuun ja kaikenlaiseen rauhoittumiseen. Paikalliset ihmiset ovat uteliaita ja ystävällisiä, eikä turisteistakaan ole vielä tullut heille pelkkiä tulonlähteitä.

Laosillakin on tunnettu ihailija: 24:sta tuttu näyttelijä Leslie Hope on ihastunut Laosiin, muttei ketjuhotelleihin.

“Jos haluaa yöpyä Hiltoneissa, voi yhtä hyvin jäädä kotiin”, näyttelijä tuumaa. Matkoillaan hän varaakin hotellin etukäteen vain ensimmäiseksi yöksi ja heittäytyy sen jälkeen tilanteiden vietäväksi.

Mongolia

Palmujen alla makoiluun kyllästyneet aktiiviset matkaajat suuntaavat seuraavaksi itään. Mongolia on kokemus jokaiselle “jo kaiken nähneelle”. Täältä ei haeta luksusta, vaan kokemuksia. Miten olisi esimerkiksi yöpyminen jurtassa, eli paimentolaisten kotamaisessa asumuksessa?

Ennen muutaman kuukauden hengailu Thaimaassa oli extremeä, mutta nyt panokset ovat nousseet ja sama tehdään Keski-Aasiassa. Shamaanimystiikkaa, kurkkulaulua ja tujaus vodkalla maustettua tamman maitoa. Aasian arot odottavat leirielämästä ja ulkoilmasta nauttivia travellereita.

Zimbabwe / Etiopia

Etelä-Afrikka on ehkä nähty, mutta Afrikka ei ole. Siksipä nokka käännetään seuraavaksi kohti Zimbabwea ja Etiopiaa.

Tämä on hc-matkailua parhaimmillaan. Ja ennen kuin kun puhe kääntyy kehitysmaaosastolle, on hyvä pitää mielessä, että itse asiassa Etiopiassa on yksi maailman vanhimmista sivilisaatioista. Maassa on erityisen upea luonto ja nykyään siellä on myös hyvä turvallisuustilanne.

Etiopiaa huomattavasti pienemmässä Zimbabwessa sijaitsevat Victorian putoukset ovat ehdottomasti näkemisen arvoiset. Hyperinflaatioon ajautuneen maan aikuisväestöstä jopa kolmannes on arvioitu hiv-positiiviseksi, joten tietynlainen varovaisuus on reissussa paikallaan.

Mutta järjen päässä pitävää matkaajaa Zimbabwessa odottaa unohtumaton seikkailu. Tämän huomasi muun muassa maahan moottoripyörällään päräyttänyt Ewan McGregor.

1 kommentti

Lontoooseen

23.1.2008 16:39

Olen mennossa Cambridgeen Stanstedin lontoon kentältä. Onko kellään hyviä nettilinkkejä josta saisi bussi/juna aikatauluista tietoa tuolle välille.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi