Matti Nykänen

Tuhma poika

Hyppyrin jälkeen tulee alamäki. Mutta mitä tulee sen jälkeen? Antisankari Matti Nykänen paljastaa sisimpänsä Jaana Rinteen vastaanotolla.

Baarikärpäsessä on juhlittu Matti Nykäsen uutta levyä ja jaettu mustia kommandopipoja. Niissä lukee: Ehkä otin, ehkä en. Tilaisuus on ohi, mutta toimittajia riittää. Jokaiselle on varattu viisi minuuttia. Nykänen istuu looshissa ja poseeraa valokuvaajille. Tervehtiessämme hän kutittaa keskisormellaan kämmentäni ja näyttää ujolta pikkupojalta. Poistumme On The Rocksiin.

"Sinussa on jotain tuttua. Ollaanko tavattu aikaisemmin?"

Ei, mutta sä olet niin tuttu lööpeistä ja lehtien sivuilta, että tuntuu kuin tapaisin sarjakuvahahmon.

"No sitten olemme tavanneet edellisessä elämässä. Vaisto sen sanoo. Mulla on hyvä ihmistuntemus."

Missä elit edellisessä elämässä ja millaisena hahmona?

"En muista. Tämä on niin rajua tämä nykyinen, että edellinen on varmasti ollut helpompaa."

Pienenä olit mummon poika?

"Kyllä. Mummo oli minulle yhtä läheinen kuin äiti. Hänen seurassaan tunsin oloni turvalliseksi. Mummo piti puoliani muuta maailmaa vastaan."

Minkätyyppinen nainen mummo oli?

"Mummo oli todella kiltti ihminen. Hän ei ollut määräilevä, ei mikään Niskavuoren emäntä. Jos pyysin mummolta rahaa karkkiin tai muuhun, hän antoi aina."

Mummo ei vaikuttanut siihen, että pikku Matista tuli mäkihyppääjä. Spede kuulemma vaikutti?

"Kyllä. Spede oli peto keksimään asioita. Hän kehitti muovisen linkomäen. Mäki oli Lappeenrannassa ja siitä hypättiin suoraan järveen. Kyllähän se niin on, että se mäki oli ponnahduslauta mäkimiehen uralle."

"Treenasin ja treenasin, mäessä riitti laskemista. Rakastin sitä touhua. Se oli hienoa aikaa."

Höyry Häyrisen mielestä susta tuli maailmanhuippu, koska olit kiltti ja kova treenaamaan?

"No, ainahan menestys perustuu harjoitteluun. Siihen, että tekee järkähtämättä työtä, mistään tinkimättä. Olin silloin teini, mutta en joutunut uhraamaan mitään, koska treenaaminen oli mulle kaikkein rakkainta tekemistä. Tein sitä ihan samalla poverilla kuin hyppäsin kilpaa, eli täysillä.

Janne Ahonen ja kumppanit itkivät Torinossa huonoa mäkimenestystä. Miksi mäkimiehet ovat nyyhkiviä luusereita? Miksi niille ei kelpaa hopea?

"Kyllä se kelpaa, mutta pettymys johtuu siitä, että lajissa on koettu hyvää menestystä kautta aikojen. Pakkohan sieltä on lähteä kultaa hakemaan, ja niin sen pitää ollakin. Tottakai se vähän harmittaa, jos hypyt eivät mene nappiin."

Mutta kun ei hopea ole huono?

"Ei se ole huono ollenkaan. Kyllä pojat kieltämättä aika myrtseinä olivat."

Uusissa lajeissa urheiluun suhtaudutaan hauskanpitona. Tanja Poutiainen tuuletti isosti hopeaa, ja lumilautailijat bailaavat aina. Väännettiinkö sinun aikanasi mäkihyppyä otsa kurtussa?

"Ei, kyllä mää olen iloinnut jopa pronssista. Tykkään kattella lumilautailijoita, ja olisi kiva osata itsekin lajia. Ne ovat niin taitavia kavereita, että elän täysillä mukana heidän temppujaan. Nautin ylipäätään ihmisten onnistumisesta ja toivon kaikille urheilijoille menestystä. Muillekin kuin suomalaisille."

Tuo on hyvä asenne.

"Huippusuoritukset ovat joka lajissa ihailtavaa katsottavaa. Ne ovat harvinaisia, ja siksi niissä on kiva olla hengessä mukana. Kun joku onnistuu, on ihan sama, mistä maasta kaveri on. Hetki on aina yhtä upea. Kyllä siinä kylmät väreet kulkevat pitkin selkää."

Saat siitä parhaat kicksit?

"Kyllä."

Kickseistä. Montako kultamitalia sulla oikein on?

"Neljä kultaa ja yksi hopea."

Mistä olet saanut elämäsi parhaat kicksit: olympiamitalista, viinasta vai rakastelemisesta?

"Toki mäkihyppy on tunnetason kovin juttu, mutta vaimon kanssa rakastelu... Silloin kun vaimo nauttii ja on täysillä mukana... Jaa-a, molemmat ovat hienoja hetkiä. Olympiamitalin voittamisessa on mukana koko Suomi, siinä mielessä se on erilaista."

Orgasmeja koko Suomelle?

"No, koko Suomi nautti siitä."

Mäkihypyn jäätyä taakse aloit hyppäämään lööppimäkeä. Mäkimonttu muuttui julkisuuden kidaksi, joka jauhaa kaiken mahdollisen ja mahdottoman Nykäsmateriaalin.

"Kyllä. Tässä ei uskalla kohta kätelläkään ketään ja taas on pahoinpitelysyyte vetämässä."

Nyt Aleksi Mäkelän Matti-elokuva rahastaa Matti-lööpeillä. Elokuvassa jeesustellaan, kuinka lehdet käyttävät hyväkseen Nykästä, ja tehdään sama temppu. Nerokasta?

Kaupungilla puhutaan, että Solar Filmsin Markus Selin lupasi sinulle miljoonan Matti-leffasta. Oletko saanut rahat?

"En ole saanut."

Tieto pitää kuitenkin paikkansa?

"Aika lailla."

Mikä leffassa on pahinta vääristelyä?

"Jos mää lähtisin sitä paskakasaa tikulla tökkimään, se räjähtäisi. Elokuva on tekijöiden näkemys asioista. Mutta onhan se toisaalta niin, että mulla on lapsia, ja jos minusta aika jättää milloin tahansa, niin jokuhan siitä leffasta paineet ottaa..."

Ei kai sulla ole enää ollut sydämen rytmihäiriöitä?

"Ei niitä nyt ole pahemmin ollut. Yritän ottaa rauhallisesti, elää päivän kerrallaan. Kyllä mulla silti on tavoitteita tulevaisuuden suhteen. Sellaista tavallista. Punainen mökki ja perunamaa."

Asut Mervin isossa talossa. Eikö se riitä?

"Oma täytyy saada. Vaikka me tehdään yhdessä ja rakennetaan niin... helevetti, välillä tulee sellainen tunne, että elän vaimon siivellä."

Mutta onhan sinulla keikkoja ja levykin ilmestyi tänään.

"Niin, mutta joskus se hitsaa kiinni. Joskus tulee tiedäkkö semmoinen minäminä-tunne. Sitä olen yrittänyt karsia itsestäni mahdollisimman paljon pois."

Mene terapiaan, poika.

"Kyllä mää olen vakavasti harkinnut, että jonkun kanssa olisi hyvä päästä juttelemaan ja purkamaan asioita. Eihän se sitä tarkoita, että ihminen olisi hullu. Tämä elämä on ollut niin rankkaa touhua, että olisi ihan hyvä päästä puhumaan ja avautumaan jollekin asiantuntijalle."

Alkoholi muuttaa Hyvän Matin Pahaksi Matiksi?

"No, niin voi sanoa, mutta en enää pidä sellaisesta maailmasta. Siinä ei ole mitään hienoa. Nyt mun sisällä ei ole sellaista tunnetta, että pitäisi ottaa se humalatila. Olen jättänyt viinan suurimmaksi osaksi pois. Voin ottaa kaljalonkeron ja se jää siihen, eikä mene överiksi. Yritän pysyä järjissäni. Ei ole sellaista fiilistä, että tänään vedetään perskännit. Enkä mää halua sitä aamuista huonoa oloa. Ja on siinä muitakin asioita. Kun juon paljon alkoholia, poltan vastaavasti paljon tupakkia. Selvinpäin en polta ollenkaan. Se on kurjaa se yskiminen ja köhiminen ja se, että tulee paha mieli, kun on taas polttanut."

Taidat olla sillä tavalla kiihkeä, että kun aloitat dokaamisen, teet sen perusteellisesti?

"No kyllä."

Tai jos otat matsia kännissä olevan Mervin kanssa, niin päät halkeilevat ja poliisiauto ulvoo...

"Helevetti. Mä en jää katsomaan enää yhtään riitaa."

Onko totta, että Mervissäkin löytyy taistelutahtoa?

"En kerro."

Jotain samaahan teissä täytyy olla. Musta tuntuu, ettei viina jätä teitä rauhaan, ennen kuin te jätätte sille lopulliset hyvästit.

"Kyllä. Se on se viinanpaska meidän perheessä se varsinainen perkele. Mää lähden mieluummin pois kuin jään katsomaan sen tekosia. Pakko lähteä. Vaikka valat on vannottu ja sanottu, ettei jätä toista missään tilanteessa, niin silloin on yksinkertaisesti pakko lähteä. Ensin katson tilanteen, ja jos se menee mahdottomaksi, niin lähden. Välillä sekin menee näyttelemiseksi. Sitä toivoo, että toinen sanoo: älä nyt lähde kultarakas, älä mene mihinkään. On tuo tunne-elämä ihmeellinen asia."

Karmeita riitoja ja hienoja sovintoja?

"Ylös ja alas meneminen kuluttaa eniten, siinä ei ole mitään järkeä."

Olen varma, että hyötyisit terapiasta. Olen lukenut kirjaa zen-buddhismista. Zen-harjoituksissa ollaan ja istutaan paikallaan. Sä voisit tykätä sellaisesta. Voin lähettää sen sulle, jos olet kiinnostunut?

"Kyllä kiinnostaa, kovasti."

Siinä on neuvoja mielenhallintaan.

"Mielenhallintaa, sitä mä tarvitsen. Koko elämähän on sitä, päivästä päivään mielenhallintaa ja sen kanssa taistelemista."

Entä keikoilla, oletko onnellinen lavalla? Olet kuulemma ensi kesän kovin keikkatykki. Mikä huitomisessa viehättää?

"Kun yleisö on mukana ja musiikki soi miljoonalla... se on se fiilis! Nyt kun on hyvä levy alla, on mukava lähteä esittämään biisejä livenä."

Olet tehnyt kaikenlaista, myös stripannut. Mihin asetat strippaamisen elämäsi moka-asteikolla?

"Kuule, mää en ole ikinä stripannut. Strippaaminen tarkoittaa sitä, että ottaa kaikki vaatteet pois. Minulla oli pikkuhuosut jalassa. Jätkät strippaavat polttareissa. En ole sen kummempi kuin nekään."

No et, sä olet jätkä.

"Niin."

Olit puukon kanssa heilumisesta yli vuoden vankilassa. Eräs fanisi, eli Pauli, haluaisi tietää, onko sun ollut vaikeaa totutella siviilielämään?

"On. Kaikki asiat on pitänyt opetella uudestaan. ‘Mitähän ihmiset ajattelevat?’ oli vaikein kysymys. Se pyöri päässä."

Tarkoitat vankilassa istumiseen liittyvää häpeää?

"Häpeä oli kaikkein kovin juttu. Menee minne tahansa, ihmiset tietävät, että on tullut mokattua. Onneksi he ovat ottaneet hyvin vastaan. Ei ole ollut mitään hätää. Olen rangaistukseni kärsinyt ja hoitanut jutut mallikkaasti sen jälkeen."

Ajattele pedofiileja. Heille ei anneta anteeksi. Jotkut haluaisivat hirttää ne munista.

"No he olivat jossain eri osastoilla. Ei niille pidäkään antaa anteeksi, ei helevetti."

Kannatatko kuolemantuomiota?

"Ei, en kannata."

Ihanaa Matti. Se on julmaa?

"On. Pahaa tehnyt ihminen pitää saattaa hoitoon. Vankila ei ole se paikka, missä sairasta ihmistä hoidetaan. Itse olin 1,1 vuotta siellä, ja kyllähän vankila jälkensä jättää. Ne asiat on vaan käsiteltävä läpi."

Arvostatko nykyään enemmän vapautta kuin ennen vankilaan joutumistasi?

"Kyllä. Vapauden menetys on pahinta, mitä ihminen voi kokea."

"Aamulla pitää kirjoittaa soittolapulle listaa, kenelle aikoo soittaa. Kaikki puhelut kuunnellaan ja niin edelleen. Mulla oli sillä tavalla hyvä kohtalo, että oli ystäviä, jotka hoitivat asioitani istuessani."

Elokuvaohjaaja Pekka Lehto pyysi kysymään, oletko nyt valmis tekemään dokumenttia elämästäsi? Olette kuulemma lyöneet kättä päälle, että juttu tehdään.

"Totta kai olen valmis. Pekka, ota yhteyttä. Se ei ole yhtään hullumpi idea nyt kun mielikuvitustarina on nähty."

Oletko nähnyt sen Andy McCoy dokumentin? Sopiva cocktail faktaa ja fiktiota voisi toimia hyvin sulla?

"Joo, se Andy-leffa oli hyvä."

Ja Mervi olisi tietty mukana. Kuinka monta suurta rakkautta elämässäsi on ollut?

"Yksi, Mervi. Ne tunnekuohut, joita me ollaan koettu yhdessä, ovat olleet niin suuria ja voimakkaita, että kyllä siinä on pakko olla suuresta rakkaudesta kysymys."

Mervi on sielunkumppanisi?

"Kyllä, ainakin minun puoleltani."

Olet löytänyt kadonneen puoliskosi?

"Kyllä. Olemme käyneet läpi niin laajan skaalan tapahtumia kuin elämässä ylipäätään on mahdollista."

Oletteko tällä hetkellä naimisissa?

"Ollaan."

File: Matti Nykänen

  • Ikä: 42
  • Pituus: 180 cm
  • Paino: 75 kg
  • Auto: Audi
  • Tuoksu: Adidas
  • Siviilisääty: Naimisissa, 3 lasta
  • Juoma: Ap-piimä

Oikolukija

Rap-artisti Steen1 esiluki artikkelin

"Mun kirjoissa Rinne on loistava toimittaja. Se osaa kaivaa ihmisistä esiin ihan eri asioita kuin muut sen ‘kollegat’. Ne kun ovat tehneet Nykäsestä ihmisen irvikuvan. On perseestä, että sen nimellä rahastetaan. En puhu leffasta, vaan iltapäivä -ja viikkolehdistä. Jos ihminen on sisältä niin rikki kuin ‘Koko kansan Matti’, sitä tulisi tukea sen sijaan, että revittäisiin siitä viimeinenkin hyöty irti.

Olen ollut kerran Matin keikalla. Se notkui jurrissa lavalla playback-nauhan soidessa taustalla. Katselin Matin sijasta enemmän muuta yleisöä, jotka virnuilivat sille ja osoittelivat sormella.

Mua alkoi kuvottaa se juttu ihan vitusti. Ihmiset maksaa rahaa päästäkseen nauramaan sille, ihan kuin se olisi joku Elefanttimies."

12 kommenttia

MiestäMäessä

17.3.2006 23:41

Kyllähän tuo Matti kuulostaa selvin päin ihan tolkulliselta. Pitäisi vaan media jättää mies rauhaan ja miehen päästä kunnolliseen katkaisuun ja asioiden selvittämiseen.

Tämä oli ihan hyvä Matti-juttu. Tähän on hyvä lopettaa. Tämän jälkeen en aio enää yhtään Nykäs-juttua lukea. Miestä on riepoteltu ihan liikaa. En halua tukea sen suunnan toimitustyötä ollenkaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

antabus

18.3.2006 01:46

Sain lapsena lahjaksi kirjan nimeltä: "Matti, Maailman Paras". Matti on mäkimiehenä härkä vailla vertaa, mutta samalla malliesimerkki maailman parhaasta luuserista. Mäkihyppy on kuitenkin aika rock'n'roll laji saksaa puhuvassa maailmassa, Matti voisi olla mäkihypyn vanhempi valtiomies, kunhan olisi hoitanut asiansa oikein.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

äksdee

18.3.2006 09:28

meilläkin oli toi matti, maailman paras-kirja :D ón muuten aika hauskaa luettavaa, jos osaa ottaa sen ironialla xD

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

56+97utisf

20.3.2006 13:43

Kyllä niin paljon kuulee sanottavan ja kirjoittavan, että Matti on selvin päin mies parhaasta päästä, ja niin hyväntahtoinen ja kiltti. Miten sellainen mies joutuu vankilaan puukotuksesta, miten sellaiselle miehelle sattuu ja tapahtuu, niinkuin matille on sattunut niin, etteivät lööpit tahdo perässä pysyä? Miten hyvälle miehelle voi sellaista sattua?

Miksi aina muistutetaan, millainen hän on selvinpäin. Milloin muistetaan, että humalatila ei ole pätevä selitys millekään? Milloin lopetetaan alkoholistien paapominen? Milloin lakataan hyväksymästä kännissä mokailua?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Arghh

20.3.2006 13:59

On se hienoa, että toimittaja on "tehnyt" taustatyötä ennen haastattelua... "Montako kultamitalia sulla oikein on?" Voi tuska...

Onhan pelkkä jutustelu ja lässytys mukavaa, mutta edes pikkuisen voisi ennakolta nähdä vaivaa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Janne

20.3.2006 16:40

ja taas häkki heiluu matin johdosta.käsittääkseni siitä pahoinpitelystä joka tapahtui heti matin linnasta päästyään.oli kait merviä muksinut heti

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Aceof

20.3.2006 18:15

Mun mielestä ihminen on kännissä lähempänä omaa itseään ja selvinpäinhän jokainen voi vetää millaista roolia tahansa. Tosi-ihminen tulee kännissä esiin ku ei pysty enää kulissia ylläpitämään.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Aceof

20.3.2006 18:15

Mun mielestä ihminen on kännissä lähempänä omaa itseään ja selvinpäinhän jokainen voi vetää millaista roolia tahansa. Tosi-ihminen tulee kännissä esiin ku ei pysty enää kulissia ylläpitämään.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Jorma.V

18.4.2006 08:15

Matti on kasvanu, ennen se oli 177 cm:))))

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Karmal

18.4.2006 17:16

kannattaa muistaa että avioliitossa on kaksi osapuolta -yleensä molemmat yhtä syyllisiä jos metsään menee. Matille häkki alkoi kuitenkin heilua silloin kuin Mervi astui kuvioihin mukaan. veikkaan rankkaa nalkutusta kännissä..
Matti (ja vastikään myös Myllylä) osoittavat sen, miten huippu-urheilijoita kohdellaan suomessa. Aktiiviuran jälkeen putoaa tyhjän päälle, vaikka on kultamitalleilla sohvakansaa viihdyttänyt.Ei hyvä!
Toivottavasti tulevaisuuden urheilijoiden henkinen valmennus on hoidettu jo nyt kuntoon, ja nämä vanhat ketut saavat ansaitsemansa pään hoidatuksen vaikka vähän myöhässä..

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

eki-65

6.5.2006 20:24

matille kaikkee hyvää.sul on samallainen prenkkupää kuin mulla.muuttuu erihenkilöksi.siihen muutama lekurin määräämä ni voi tehdä sitä mikä ei selvinpäin tulis edes mieleen.itse dokaan suht järkevästi nykyään.mahdollisimman harvoin ja sopiva määrä.onnistuu jos ei enää jaksa olla joku hemmetin puupää.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

eki.fi

6.5.2006 20:27

matille kaikkee hyvää.sul on samallainen prenkkupää kuin mulla.muuttuu erihenkilöksi.siihen muutama lekurin määräämä ni voi tehdä sitä mikä ei selvinpäin tulis edes mieleen.itse dokaan suht järkevästi nykyään.mahdollisimman harvoin ja sopiva määrä.onnistuu jos ei enää jaksa olla joku hemmetin puupää.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi