Matti Vanhanen

Vallan sylikoira Jaana Rinne kohtaa pääministerin

Mitä tapahtui kaupunkilaisten vihalle ja epäluulolle Matti Vanhasta kohtaan? Kuinka ihmeessä raivoraitis kepulainen pääministeri onnistui uimaan kansansuosioon, jonka laineet näkyvät Helsingissäkin. Ihastummeko aina pitkiin harmaisiin herroihin? Jaana Rinne ja imagotutkija Vaula Norrena selvittävät V-tyylin salaisuutta.

Eduskuntatalo kieltäytyy. Sisäänpääsymme estetään. Pitäisi olla kirjoissa ja kansissa, vähintään tietokoneella. Tassussa pitäisi olla pressikortti. Valokuvaajallakaan ei ole, assistentista puhumattakaan.

"Aloitan juttuni sillä, ettemme pääse sisään! " Lupa heltiää. Läpifunktionalistinen rakennus on pirun kaunis. Niin on Matti Vanhasen erityisavustajakin, mustien korkokenkien kopina viimeistelee tyylin. Pääministeri näyttää yllättävän hyvältä. Tummassa puvussa ja lilassa paidassa hänen punapigmenttinen ihonsa ja hiuksensa tulevat kivasti esille.

Kertoessani taksikuskille tulevani haastattelemaan pääministeriä mies pyysi kysymään kengännumeroasi.

"Se vaihtelee valmistajittain neljästäkymmenestäkuudesta neljäänkymmeneenseitsemään. Jompikumpi."

Ihan kunnioitettava.

"Ei sentään isompi, heh."

Olet älyttömän pitkä. Lisääkö pituus auktoriteettia?

"Ei. Pitkä joutuu kumartumaan, kallistamaan päätään kuullakseen mitä toinen puhuu. En usko, että pituudellani on hirveästi merkitystä. Ehkä 70-luvulla, kouluneuvostovaaleissa. Mulla on kuuluva ääni pituuden lisäksi."

Yläkulma on hyvä kulma. Ihmiset näyttävät paremmilta. Keskustan pahojen jätkien jälkeen pääministerinä on hyvä jätkä. Mikä sinun suhteesi on bad guys -kolmikko Paavo Väyryseen, Esko Ahoon ja Anneli Jäätteenmäkeen?

"Esko Aho selvisi neljä vuotta lama-ajan pääministerinä. Siitä ei olisi yhteistyökyvytön selvinnyt. Kamppailu kuuluu politiikkaan, ja vuosien mittaan syntyy myös vastakkainasetteluja, joista sikiää stereotypioita. Stereotyyppiset kuvat eivät tee ihmisille oikeutta. Tein jo puheenjohtajakampanjaa käydessäni selväksi, etten ole politiikassa rakentamassa vastakkainasetteluja, ainakaan tieten tahtoen. Silloin tällöin niitä syntyy asiapohjalta, mutta minun luonteeseeni ei jatkuva vääntäminen sovi."

Bad guys -imagelle löytyy kyllä perusteita. Vai olemmeko me kaupunkilaiset itse keksineet lehmänkaupat?

"Aika vähän niistä on todisteita. Ne tulevat pääasiassa 70-luvulta. Punamulta- ja kansanrintamahallitukset olivat vallassa, kun rakennettiin peruskoulu- ja terveyskeskusverkostoa. Valtionhallinto paisui siinä sivussa ja niistä päätöksistä syntyi käsitys lehmänkaupoista. Veikkaan, että ajatus periytyy tuolta ajalta jonkinlaisena politiikan mytologiana. 90-luvun Keskustasta lehmänkauppoja on aika vaikeaa löytää."

Mitä mieltä olet tyypeistä jotka roikkuvat vallankahvassa? Jos Keskusta voittaisi vaalit kerta toisensa jälkeen, pysyisitkö pääministerinä loputtomiin?

"Olen pelännyt jonkun kysyvän tuota."

Vallan vahtikoirien olisi pitänyt. Asiaa kysyy sylikoira.

"Olen pelännyt kysymystä siksi, ettei mulla ole siihen vastausta. Aikaisemmin olisin vastannut, että olen aika innostunut yhteiskunnallisesta toiminnasta ja koen tämän sellaisena, että jos luottamusta riittää, olen eläkkeelle saakka poliittisissa tehtävissä. Pääministerin tehtävä on kuitenkin kulutustasoltaan ihan eri luokkaa kuin kansanedustajan normaali työ. Mitä kulutus merkitsee oman motivaation kannalta, sitä en uskalla lähteä ennustamaan. Hmm. Kuinkas kauan tässä on kulunut aikaa... Olen nyt ollut viisitoista kuukautta pääministerinä, eikä mulla ole ollut päivääkään sairaslomaa. Tällä hetkellä motivaatio on hyvä."

Suomen kansalaiset rakastavat koiramaisesti matalan profiilin tyyppejä.

"Olen koulutukseltani politiikantutkija, ja tiedän että suosio tulee ja menee. Poliitikon uran varrelle osuu useita eri vaiheita. Tämän hetken kahdeksankymmenenviiden prosentin suosioluvut ovat epänormaaleja. Niihin tulee varmasti muutosta."

Puhutaan vähän EU:sta. Miten mainostaisit putiikkia EU-kriittisille nuorille?

"Ne nuoret, jotka koulutuksensa tai työnsä kautta ovat tekemisissä kansainvälisten yhteyksien kanssa, ovat aika vahvasti pro EU. Jako menee seuraavasti: nuori on joko kansainvälisesti orientoitunut tai epäilevä. EU-myönteisyys on osittain synonyymi kansainvälisyydelle, mutta vain osittain, koska osa nuorista kokee itsensä globaalisti aktiivisiksi ja on huolissaan sellaisista asioista, joissa kokevat EU:n pikemminkin edustavan vapaakauppaideologioineen sellaista, jota on syytä varoa. Suomi on kuitenkin pieni maa ja poikkeuksellisen voimakkaasti ulkomaankaupasta riippuvainen. Suomen menestys ja hyvinvointi perustuvat korkeaan teknologiaan ja osaamiseen eri alueilla, siksi ME tarvitsemme EU-yhteistyötä ja yhteisiä pelisääntöjä. Euroopan alueella niitä on saatu, mutta meidän intressimme mukaista on tavoitella niitä myös koko maailmankaupan alueella. Jos meillä olisi isot sadan miljoonan asukkaan kotimarkkinat omasta takaa, voisimme elellä enemmän omillamme, mutta nykyisessä tilanteessa meidän pitää saman tien saada kaupallistettua innovaatiomme maailmalle, jos haluamme ylläpitää hyvinvointia."

Miina Äkkijyrkkä vihaa EU:ta, hän vastustaa ikeeseen asti lehmien korvamerkkejä. Sinä tykkäät Miinasta. Miksi?

"Tykkään hänen persoonastaan. Puhuimme alussa poliitikkojen stereotyyppisistä kuvista. Miina edustaa stereotyyppistä taiteilijaa. Kaikkea mitä ihmiset boheemissa näkevät. Hän on kuvanveistäjänä kerta kaikkiaan taitava, mutta myös graafikkona."

Kiinnostaako Suomi muita maita?

"Kiinnostaa. Olin juuri Sloveniassa ja hämmennyin uteliaisuudesta, aidosta kiinnostuksesta ja halusta kopioida ja ottaa mallia siitä, mitä Suomessa on tehty. Olemme monissa mittauksissa hämmästyttävän korkealla maailman maiden joukossa. Uteliaisuus siitä, mitä olemme koulutusjärjestelmässä tehneet, miksi terveydenhuolto on niinkin tehokas kuin on, miksi me olemme teknologian kehittämisessä niin kärkisijoilla. Me, pikkuinen kansa! Tämä herättää uteliaisuutta, ja ennen muuta luulen sen johtuvan siitä, että olemme EU:n jäsen ja kanssakäyminen meidän kanssamme on helppoa."

Meillä ei kuitenkaan ole sellaisia hittituotteita kuin Ruotsilla ja Tanskalla. Miksi?

"Meillä on pitkään ollut insinöörivetoinen ajattelutapa taloudessa. Se on tuottanut hyviä tuloksia, mutta kyllä minuakin harmittaa, ettei meillä ole Ikean kaltaista menestystarinaa. Norjalaisilla on Dressman ja niin edelleen. Osa suomalaisista huonekaluliikkeistä oli 70-luvulla samoissa lähtöasemissa kuin Ikea, mutta mistä johtuu, että emme ole brändien luomisessa yhtä innovatiivisia kuin perusinsinööritaidossa ja teknologiassa? Meidän kannattaa olla aidosti kateellisia ruotsalaisille ja myös tanskalaisille. Ruotsalaiset varsinkin ovat mielikuvien luomisessa erittäin hyviä. Ei ole mitään esteitä, miksi me emme voisi päästä samaan! Innovaatiopolitiikan ulottaminen luovan talouden puolelle on iso haaste. Tämä liittyy myös Kiina-ilmiöön. Suomi ei pysty vahvistamaan asemaansa verstastyön puolella, siellä olemme menettäjän puolella. Sen sijaan jokaisen tuotteen, kaupallisen palvelun tai kulttuuriteollisuuden tuotteiden puolella on valtavasti muuta työtä, jossa me voimme pärjätä, vaikka emme siellä verstaan puolella pärjääkään."

Farkut on hyvä esimerkki. Ne ovat samanlaisia, eri brändit erottaa toisistaan logo ja markkinointi.

"Huomasin, että Diesel on ruvennut käyttämään Suomea markkinoinnissa, ainakin suomalaisia tekstejä. Hyvä markkinointijippo Suomeen päin!"

Toivottavasti tekstit eivät ole pelkkää vittuilua. Meidän pitäisi panostaa elämysbisneksiin?

"Kyllä. Matkailusta ohjelmistotuotantoon, musiikista urheiluun, kuvataiteista muotiin. On selvä puute, ettei meillä ole noille toiminnoille vielä edes kunnollista termiä. Kun perustarpeet on tyydytetty yhteiskunnassa, on liikkeellä kasvavassa määrin omaksi huviksi käytettäviä tuloja. Niitä käytetään sisustamiseen ja puutarhaan. Tämä on maailmantalouden nopeimmin kasvava alue."

Voisimme kehittää jotain muutakin Fiskarsin saksien ja Nokian kännyköiden lisäksi?

"Kyllä. Meillä ei ole kovin montaa maailmanlaajuisesti tunnettua tuotetta."

Entä matkailu? Millä Helsinki nousisi joksikin muuksi kuin hullunkuriseksi pohjoiseksi kuriositeetiksi?

"Matkailumarkkinoinnissa pitäisi tähdätä Itämeren alueen ja Pohjoismaiden mielikuvan ja brändin vahvistamiseen. Markkinoida aluetta kokonaisuutena, saada ihmiset mieltämään se samalla tavalla kuin me miellämme Karibian alueen muodostavan aikalailla yhtenäisen alueen."

Puhutteko koskaan pääministerien kanssa tällaisista asioista?

"Olen ajatellut nostaa asian esille Baltian ja Pohjoismaiden kesken. Viranomaisten tasolla yhteistyötä on totta kai kaavailtu, mutta, Suomi ei ole tässä jarrumiehenä."

Olet itse asiassa melko stadilainen?

"Synnyin Jyväskylässä. Isäni oli siellä hetken Keskisuomalaisen toimittajana. Muutimme saman tien Helsingin seudulle. Olen asunut täällä kohta liki viisikymmentä vuotta eli melkein koko ikäni."

Faija kertoi teidän perheen asuneen Laajalahdessa samaan aikaan kuin me, eli ihan 60-luvun alussa.

"Ahaa! Kävin Laajalahden kansakoulussa kaksi ensimmäistä luokkaa. Me asuimme taiteilija Oili Mäkeä vastapäätä. Hänen lapsensa olivat parhaita leikkikavereitani. Se talo, jossa asuimme, oli vuokratalo, iso puuhuvila, jossa asui neljä perhekuntaa. Asuinpaikkanani on tosiaan vain viisitoista vuotta ollut Nurmijärvi. Onko se maaseutua? Osittain. Olen kolmessakymmenessäviidessä minuutissa kotona. Bussipysäkiltä näkyvät Espoon lähimmät kerrostalot. Mulla on puolentoista hehtaarin tontti, jonka ylin huippu nousee sadan metrin korkeudelle. Sieltä näkyy Martinlaakson voimalan piiput."

Olet puhunut pientaloasumisen puolesta. Jos ihminen ei pääse omakotitaloon, voi käydä niin kuin Juoksuhaudantien Matti Virtaselle. Oletko lukenut kirjan?

"Joo, luin sen ennen kuin se sai edes Finlandia-palkintoa. Tykkäsin. Mitä nyt loppu oli vähän surullinen. Oli helppo samastua Matti Virtaseen, vaikka tapa jolla oman unelmani toteutin oli vähän erilainen. En lähtenyt hakemaan valmista, vaan ryhdyin tekemään omaa sellaiseen paikkaan, johon varat riittivät: siirryin Espoosta Nurmijärvelle."

Rentoudut hakkaamalla halkoja?

"Pääministeriaiheet pyörivät koko ajan päässä, mutta paras tapa irrottautua on tehdä jotain missä ei tarvitse keskustella kenenkään kanssa. Halkojen hakkaaminen on hyvää vastapainoa."

Harrastatko liikuntaa?

"Soudin kesällä paljon, nyt kävelen, poljen kuntopyörää ja jossain vaiheessa ajattelin hankkia soutulaitteen. Talvella harrastan hiihtoa. Harrastan ylipäätään sellaisia liikuntaharrastuksia, missä en pysty repimään itseäni rikki. Aikaisemmin harrastin pelkästään hyötyliikuntaa, mutta kun aloin tajuamaan millainen ohjelma pääministerillä on, aloin harjoittamaan säännöllisesti liikuntaa. Ei se hirveän helppoa ollut. Alku oli pakottamista, nyt kuntopyörän selkään on päästävä."

Ministerit lentävät paljon. Se ei ole terveellistä.

"Ei, se on totta. Onneksi kansanvalta pitää huolta, ettei näihin tehtäviin jäädä loputtomiin!"

Puhutaan lopuksi Matti Vanhasen Helsingistä. Mitkä ovat parhaita paikkoja, mistä saat inhon- tai kauhunväristyksiä?

"Ei mulla ole koskaan ollut erityisiä kauhukuvia Helsinkiä kohtaan. Osittain se johtuu tietysti siitä, että olen mies ja ollut aina aika isokokoinen, eli mun ei ole tarvinnut kokea fyysistä uhkaa. Asematunneliin menoa ei ole tarvinnut arvuutella.

Helsingissä ilman muuta parasta ovat kulttuurilaitokset. Lähes kaikkea on tarjolla, ja sehän on valtavan iso juttu. Sama koskee urheilulaitoksia. Tytär ryhtyi juuri harrastamaan yhtä monipuolista lajia, jonka harjoitukset ovat Helsingissä. Vierestä olen huomannut, kuinka monipuolisia täkäläiset laitokset ovat. Kirjakaupat ovat Helsingissä erinomaisia, tosin olen alkanut viihtyä vaarallisen hyvin Myyrmannin kirjatorilla. Kirja säilyttää sisältönsä ja arvonsa vielä vuoden ilmestymisen jälkeenkin. Käyn paljon taidenäyttelyissä. Edelfeltin näyttelyyn pitää ehdottomasti mennä."

Jossain vaiheessa huhuttiin, että haluat sulkea ravintolat ja patistaa jengin kotiin nukkumaan?

"En ole missään vaiheessa sanonut niin. Ilmaisin vain tukeni sosiaaliministeriön ratkaisulle selvittää ravintoloiden aukioloon ja valvontaan liittyviä kysymyksiä. Muistaakseni johtopäätös liittyi valvonnan lisäämiseen, mutta mitään päätöksiä aamuisten aukioloaikojen supistamisesta ei ole tehty."

Käytätkö itse helsinkiläisiä ravintoloita?

"Viran puolesta vastaanottamani vieraat syövät valtioneuvoston tiloissa. Sen verran paljon tulee ruokailtua viran puolesta, että viimeksi kävimme vaimon kanssa bliniaikaan varta vasten ravintolassa syömässä."

Nyt kannattaa viedä vaimo uuteen italialaiseen ravintolaan Sassoon. Annatko valtioneuvostossa palan painikkeeksi viiniä?

"Annan, annan. Ammattilaiset huolehtivat yleisten etikettien mukaan toimimisesta. Omat tilat, siis kotini, on poikkeus. Siellä toimin oman tapani mukaan."

Oletko tavannut EU-kuvioissa muita täysin raittiita pomomiehiä?

"Olen. Viimeksi kaksi viidestä oli raitista. Jouduimme toteamaan olevamme vähemmistönä, mutta se täytyy sanoa, että alkoholin käyttö on EU-kokouksissa ylipäätään todella vähäistä. Jokaisen täytyy pysyä työkunnossa, jaksaa seuraavana päivänä. Suomessa on muuten kymmenisen prosenttia täysraittiita."

Entä alkoholisteja?

"Vähemmän. Muualla Euroopassa humalahakuinen juominen ei kuulu kulttuuriin."

File: Matti Vanhanen

 • Ikä: 48
 • Pituus: 197 cm
 • Paino: 97 kg
 • Juoma: Coca-Cola
 • Tuoksu: Terva
 • Kello: Omega
 • Auto: Toyota
 • Siviilisääty: Naimisissa, 2 lasta
 • Palkka: 13 700 e/kk

Liian puhtoinen mies?

Vanhasen hämmentävän suuri suosio herättää kysymyksiä. Mitä tapahtui kaupunkilaisten epäluulolle? Imagotutkija Vaula Norrenan mukaan Matti Vanhasen etu on se, ettei hän pyrkinyt pääministerin tehtävään.

"Hän on mies, joka on pakkoraossa ottanut homman kantaakseen. Suomalaiset kokevat sellaiset henkilöt moraalisesti laadukkaammiksi kuin ne, jotka tuovat itseään tarjolle."

Norrena väittää, että tällaisten henkilöiden toiminta osoittauttuu jälkikatsannossa usein kestävämmäksi. Edes Vanhasen raivoraittius, joka saattaa kaupunkilaisissa herättää jopa enemmän epäluuloa kuin luottamusta, ei Norrenan mukaan ole imagollinen haitta.

"Se on osa Vanhasen kunnollisuutta."

"Tasoittelevine lausuntoineen hän sopii mainiosti pääministeriksi ristiriitaiseksi koetun Anneli Jäättenmäen jälkeen."

Norrena löytää poliittisten päättäjien kulloisistakin figuureista ja talouden suhdanteista mielenkiintoisen yhteyden.

"Lama-aikana nousevat aina vanhat vatsakkaat miehet, he tuovat turvaa. Nousukaudella valtaa jaetaan naisillekin."

Nykyisen taloudellisen suhdanteen perusteella Matti Vanhanen lienee jotakin tuolta väliltä.

Imago Norrenan mukaan (1-10)

 • Hauska 5
 • Läheinen 7
 • Seksikäs 6
 • Älykäs 9
 • Moderni 5
 • Jämäkkä 7
 • Luonteva 9
 • Tyylikäs 8
 • Aito 9

6 kommenttia

sdfsdf

30.9.2004 23:53

Vanhanen on ainoa mies josta tulee mieleen termi "kukkahattutäti".

Ehdin jo tänään iloita hetken että Suomessa on yksi ilonpilaajanyhvö vähemmän, mutta se olikin Vanhala eikä Vanhanen joka kuoli.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kaivopuisto

1.10.2004 09:13

Olipa ilkeä kommentti.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

annaerika

1.10.2004 10:11

Olenko todellakin ainoa ihminen, jonka mielestä tämä kyseinen herra Vanhanen on jopa sangen seksikäs. Ehdottomasti huolisin miehekseni. Suomeen tarvitaan lisää noin komeita aikuisia miehiä!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anneli_alr

1.10.2004 15:40

Olen aivan samaa mieltä Vanhasen seksikkyydestä, komea, pitkä, hyvin säilynyt ikäisekseen, lisäksi hän omaa suomalaisen miehen parhaat omainaisuudet, rauhallisuuden ja harkitsevuuden.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Lukija

5.10.2004 18:11

Vanhasesta syntyy tosiaan luotettava vaikutelma. Osittain ehkä siksi, että hän tuntuu aika hyvin hallisevan asiasisältöjä. Toisin kuin jakkupuku-Anneli, joka on täysin avustajista riippuvainen. Tanja on samaa porukkaa Annelin kanssa.

Kepulaiset silti eivät pääse perusongelmastaan eroon. Kaupunkilaisten palkansaajien toisaalta ja maaseudun viljelijäväestän (ja näitä passaavien julkisen sektorin työntekijöiden, kepumafian orjien/jäsenten) toisaalta ovat sovittamattomasti ristiriidassa. Me kaupunkilaiset elätetään nuo kepulaiset kökkötraktorit. Ja ne pitää meitä ylimielisinä, jos tämä tosiasia sanotaan ääneen...

Kepu pettää aina, erityisesti Anneli ja Tanja. Kysykää vaikka Saulilta tai Tarjalta...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

onnenhippu

12.10.2004 14:42

Missä ne 10% absolutisteja ovat? Jos vielä löytyisi yli 180 cm, niin...
Olen muuten sitä mieltä, että valtakunnan asioiden käsittelyssä pitäisi olla kaikkien selvin päin. Eihän tavallinenkaan työntekijä saa/voi esiintyä humalassa työpaikallaan. Hoitoonohjausmääräyshän siitä tulisi.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi