Mennään pummilla!

Vai mennäänkö sittenkään?

Jos kaikki pummit saisivat tarkastusmaksun, HKL rikastuisi 200 miljoonalla eurolla.
Jos kaikki pummit saisivat tarkastusmaksun, HKL rikastuisi 200 miljoonalla eurolla.
Vuonna 2001 Helsingissä tehtiin 211 miljoonaa matkaa raitiovaunulla, metrolla ja bussilla. Ilman lippua julkisiin liikennevälineisiin noustiin neljä miljoonaa kertaa.

Liputta matkustaminen busseissa on hankalaa, mutta sporassa ja metrossa pummimatkustajat muodostavat ongelman, vaikka tarkastusmaksu nostettiin vuoden alussa 50 euroon.

“Tarkastusmaksun pelotevaikutuksen pitäisi kasvaa, kun kiinnijäämisen hinta kallistuu. Silti liputta matkustaminen tuntuu yleistyvän. Suurin syy lienee se, että pummilla matkustamista ei pidetä enää moraalittomana tekona. Joillekin se on valitettavasti jopa harrastus”, kertoo HKL:n johtava tariffisuunnittelija Jarmo Riikonen.

Pahvikorttiaikana pummimatkustajat seisoskelivat leimauslaitteen vieressä kymppikortit kädessä. Nykyään he lataavat matkakorttiin rahaa ja tarkastajien iskiessä leimaavat sen. Viimeisin villitys ovat kännykällä tilattavat liput. Sen kun näppäilee tekstarin valmiiksi ja tarvittaessa lähettää eteenpäin. Väärin.

“Kännykkälippu on yksi tapa yrittää väärinkäyttöä. Lippu tulee kuitenkin ostaa ennen kulkuvälineeseen nousua, joten sen tilaaminen on myöhäistä tarkastajien noustessa sisään. Tarkastusmaksu rapsahtaa, jos näemme jonkun leimaavan lippuaan vasta kun tulemme. Tarkastaja pystyy tarvittaessa selvittämän lipun ostoajankohdan sekunnilleen”, selvittää HKL:n tarkastusesimies Sanna Hirvi.

“Teettämämme tutkimuksen mukaan 30 prosenttia kännykkälipun ostajista ei olisi ostanut lippua lainkaan, jos sitä ei olisi voinut tilata matkapuhelimella”, lisää Riikonen.

Helsingissä on noin 50 lipuntarkastajaa ja aina kun liikenne kulkee, tarkastajat voivat osua kohdalle. Heillä on oikeus pidätellä liputonta henkilöä, kunnes hän on todistanut pitävästi henkilöllisyytensä. Leppoisaa hommaa lipuntarkastus ei ole. Haukkuminen on jokapäiväistä ja mustelmiakaan ei voi välttää.

“Tarkastajat kohtaavat suoranaista väkivaltaa useita kertoja vuodessa. Viikonloppuillat ja -yöt ovat raskaimpia. Suurin osa vaaratilanteista syntyy siitä, kun liputon matkustaja yrittää rynnätä ulos kulkuvälineestä.”

Sinipukuisten tarkastajien kuikuilu ei aina riitä.

“Teemme tarkastuksia kausiluontoisesti siviilivaatteissa. Niitä vähennettiin, sillä asiakkaat olivat usein kiukkuisia, kun eivät ennättäneet lähteä karkuun”, toteaa Hirvi.

Liputtoman selitykset

“Sanon luulleeni, että lippu leimataan lähtiessä.”

“Kerron koiran syöneen lipun.”

“Ilmoitan tarkastajalle pikkusiskoni nimen, joka on 13 vuotias. Häntä ei voida sakottaa.”

“Vältän sakot kertomalla liikuttavan tarinan siitä, kuinka äitini on joutunut kolariin. Pari kyyneltä ei ole pahitteeksi.”

“Lontoossa toimii: ‘Me no English’.”

“Sanon olevani Mikkelistä.”

“Olen selvinnyt kolme kertaa tarkastajan kynsistä puhumalla. Kerran savolaismurteella ja kaksi kertaa puolan kielellä.”

Lähteet: HKL:n tarkastajat ja Cityn lukijat

Cityn pummitesti

Hyppään Hietalahdesta kutosen ratikkaan taskussani pari päivää sitten vanhaksi mennyt matkakortti. Jäänköhän kiinni? Rike ei liene synneistä suurin, sillä kukapa meistä ei olisi joskus ajanut paria pysäkinväliä liputta. Mutta pummi on aina pummi, b-luokan kansalainen.

Tunnelma aamuruuhkaisessa ratikassa on seesteinen. Kukaan ei päivystä kortinlukijan vieressä tai pälyile oviaukossa valmiina hyppäämään ulos. Bulevardilta nousee ihmisiä kyytiin ja joku huutaa kovaääniset huomenet. Ehdin jo pelästyä, mutta kuulutus tuleekin pirteältä laitapuolen kulkijalta.

Kellon lähetessä kymmentä vaihdan keskustassa 3T:hen. Hahaa, keski-ikäinen tuulipukurouva norkoilee kortinlukijan vieressä, vaikka istumatilaa olisi muille jakaa. Selvä tapaus. Lauma ala-asteikäisiä pikkupoikia riehuu keskiosassa: “Vitsit hei jos tulee smurffei!” Ja kaikki roikkuvat hihitellen ikkunassa. Paatuneita rikollisenalkuja.

Viereeni istuu siistin oloinen salkkumies, joka puhuu aamupalaveria kännykkäänsä. Hakaniemen torin pysäkillä odottaa sinipukuinen ja koppalakkinen hahmo, ja äkkiä alkaa tapahtua. Salkkumies ponkaisee pystyyn ja painelee takaovesta ulos. Pitkän sillan väärällä puolella, arvelen. Pari penkkiriviä edempänä istunut romaninainen valtavine hameineen nousee äkisti ylös ja kuikuilee estoitta vaunun etuovelle. Kun käy ilmi, että sisään astunut sinitakki onkin vain toinen kuski, nainen istuu alas.

Iltapäivän ratikat ovat puolityhjiä, ja suuri osa sisääntulijoista käy kuuliaisesti piipauttamassa sinistä lätyskäänsä. Neljä tuntia ympäriajelua eikä yhtään tarkastuspartiota. Joko HKL luottaa suomalaisten rehellisyyteen tai kaupunki säästää isoveliosastolla. Oloni on silti orpo ja mietin, mitä sanoisin, jos käy ohraisesti. Katseeni nauliutuu aina seuraavalle pysäkille: tulevatkohan ne sieltä?

Unelias tunnelma seiskassa muuttuu draamaksi Kisahallin edustalla. Edellämme pysähtyneeseen neloseen nousee kaksi tarkastajaa, ja samaan aikaan kolme hysteeristä teinityttöä loikkaa takaovesta ulos. He räkättävät helpottuneina kadulla ja huomaavat perässä olevan toisen ratikan. Ylitiukkoihin MissSixtyihin ja mustaan kajaliin sonnustautunut kolmikko ryntää keskiovesta sisään. Tytöt eivät kuitenkaan tajua, että äskeisen näytelmän on nähnyt koko vaunu:

“Onkos tytöillä matkalippuja”, kuski huutaa jämäkästi.

Tirskunta hiljenee hetkeksi.

“Tämä ratikka ei liiku minnekään ennen kuin te olette ulkona”, kuski jatkaa. Tytöt räjähtävät uuteen nauruun, hyppäävät ulos ja huutelevat painokelvotonta tekstiä.

Ruuhka-aika on pahimmillaan, ja kymppiin lappaa enemmän tai vähemmän epäilyttävää joukkoa. Smurffit vain puuttuvat. Ehkä tungoksessa lippujen tarkastus olisikin toivoton tehtävä.

Kahdeksan tuntia sporassa, eikä yhtään tarkastajaa. Päiväni pummina päättyy ilman noloa paljastumista. Illemmalla hyvä tuurini saa selityksen: autossa odottavat parkkisakot ja kotona pahaenteinen kirjaston kirje. Kaupunki ottaa kyllä omansa.

Maria Kivimaa

27 kommenttia

PinkieG

26.4.2003 22:48

Pummilla matkustaminen on nykyajan opintotuella ainoa ratkaisu, paitsi tietenkin etuoikeutetuille Espoolaisille. Veikkaisimpa suuren osan pummeista kuuluvan ko ryhmään ja järkevänä selityksenä on naurettava 75% alennus lipun hinnasta. Ei tule kesää ei. Onneksi itse paatuneena pummina olen kehittänyt smurffitutkan, enkä koskaan jää kiinni!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

M.A.P

26.4.2003 23:33

Hei PinkieG kertoisitko lisää tästä sun smurffitutkasta..? ;)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Hus

27.4.2003 01:39

Miten niin "nykyajan opintotuella"? Kävele, jos ei ole varaa vaivaiseen lippuun!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

nectarin

27.4.2003 02:02

Hus:lla ei ilmeisesti sitten ole puutetta pikkurahasta, no vaan meillä opiskelijoilla on ja aina ei ole edes sitä pari euroa :P

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Riikka H

27.4.2003 04:32

tää viesti on suunnattu erityisesti kyseisen asian kirjoittajalle...

Tekstissä sanottiin, että keski-ikäinen TUULIPUKUrouva on "selvä tapaus", sekä viitattiin selkeästi että siistin oloinen salkkumies JOKA PUHUU AAMUPALAVERIA KÄNNYKKÄÄNSÄ ovat pummilla matkustajia...

Mä harrastan urheilua. Mä olen useasti niin ajatuksissani kun puhun kännykässä, että bussissa ollessani tulee helposti ajettua pysäkin ohi.

Toivon ja oletan teidän ottavan yhteyttä muhun, koska olisi kiva tietää mitä ajatuksia tää teissä herätti... Teillähän on siis mun sähköpostiosoite, tiedän kyllä...

;)

Riikka

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

ben z

27.4.2003 22:27

Hiton köyhät!
Ajakaa taxilla jås ei åå varaa
bussilippuun!?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

ilja

27.4.2003 22:28

ymmärrän kyllä nectarin, tottahan on ettei opintotuella kukaan vielä rikastunut ole ,ainakaan helsingissä,
tiedän useitakin ihmisiä jotka ajaa pummilla aina kun voi ihan periaattesta, syntyy helposti yhtälö: pari kk ilman lippua on edullisempa vaikka saiskin sakot,
toisaalta ei se lipun hinta mitenkään ylivoimainen ole opiskelijallekkaan, olen itsekkin opiskelija ja 28 e uhraus kerran kuussa ei vielä konkurssiin aja:)

sitten vielä riikka. h´lle
artikkeli ei varmaankaan ole tarkoitettu haudanvakavaksi syytökseksi kaikkia tuulipukuisia vastaan, tarkoituksena oli kai rikkoa käsitystä stereotypioista kuten: vain köyhtä opiskelijat ja muut pitkätukka-kasvissyöjät ajaa pummilla,
turha vetää herneä nenään pikkuasioista;)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

seriffi

28.4.2003 13:33

voi voi koulukiusatut! kaise teidän mielestä on kapinaa koneistoa vastaan kun ei osta matka lippua! ja vaikka sanoisitkin pikkusikon nimen jasotun niin poliisi tarvittaessa tarkastaa henkilöllisyyden! joten turha rypistää kun paskat on jo housussa!!! :)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Jenny*

28.4.2003 14:11

No pyh! Kuka idiootti muka pelkää tai säikkyy matkalipuntarkastajia?! Huh huh.. Itse olen matkustanut ja tulen aina matkustamaan ilman lippua aina kun mahdollista! Lippujen hinnat ovat nykyään älyttömät eikä sakkoja ole pakko maksaa!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Karkki-69

28.4.2003 19:44

No kyllä ne sakot vaan on pakko maksaa. Jos niitä ei maksa itse vapaaehtoisesti, HKL toimittaa velan eteenpäin ulosottovirastoon ja ennemmin tai myöhemmin maksat sakon palkka- tai muista tuloistasi ja tietysti korkoineen. Poikkeuksia ovat tietysti ulosotossa varattomaksi todetut ihmiset, jotka ovat loppuikänsä ilman palkkatuloja.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

opiskelija_

28.4.2003 20:09

Välillä vois päästä halvemmallakin, jos vaan kulkis ilman lippuu ja maksat sakot sillon tällön, mut sit tulee myös putkia jolloin lippu tarkastetaan esim. 7 kertaa viikossa (kokemusta on -lippu tosin oli).
Taloudellisen riskin lisäks kokisin myös nöyryyttävänä sen tilanteen, jossa jengin pääsis putoilee, kun ei ookaan matkalippua mukana. Jos ei oo varaa maksaa sitä lippua voi vaikka kävellä! Vetää sen 5 stobee vähemmän kuussa ja lippurahat on kasassa. Vituttaa maksaa korotettuja lipun hintoja sen takia, että jotkut ei viitti maksaa omia lippujaan!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

MikkoAN1

29.4.2003 17:46

Helsingin (ja kait koko pk-seudunkin) joukkoliikenne on niin *helvetin* hyvin ja hienosti toimiva jarjestelma etta ihan mielellani ostan kk-lipun ja tuen toimivaa palvelua!

(Vaikka tunnustettava onkin etta muutamaa metron/sporan pysakinvalia varten en kylla osta kertalippua...)

Yodosia sais toki olla enemman. Ja mahdollisesti heratyspalvelu; tarra pysakinnimella rintaan/otsaan/perseeseen (mika ruumiinosa parhaiten nakyy kanssamatkustajille) ja naapuriapua muilta kaupunkilaisilta herattelyssa!

Vaput!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

---Teemu----

29.4.2003 23:28

Jumalauta on myös ihmisiä joilla ei ole varaa ostaa lippuja siinä vaan 3 euroa suutaan ja takaisin 3 euroa. Per matkat edes-takas 6 €. Järkyttävän kalliit lippujen hinnat ja niiden jatkuvat vuosittaiset hintojen korotukset saivat minut finaaliin päätökseen olla ja mennä pummilla niin paljon kuin mahdollista.

Kuukausikortin hankin vasta sitten kun tulee käytettyä julkisia joka päivä. Mutta armeija aikana lippujen hinnat olivat todella kalliit kertalippuina matkustaakseen vain kahdesti viikossa Helsingistä Korsoon ja Korsosta Helsinkiin.

Olen mennyt pummilla varmaan jo 290 kertaa ja viimeksi kärähdin Syyskuussa 2002 ja se oli vasta ensimmäinen kerta elämässä. Olen kyllä hyötynyt siitä taloudellisesti. Aivan kuin YTV/HKL tienaa ylimääräisiä miljardeja euroja vuodessa niillä törkeillä lippujen korotuksilla joka vuosi enemmän. Joka vuosi on pakko nostaa hintoja ja varsinkin kun siirryttiin € valuuttaan niin silloin törkeästi nostettiin oikein urakalla hintoja.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

729cc8bo

2.5.2003 03:46

Teemu:

Kummallista etta noin ajattelemattomasti vouhotat lippujen hintojen korotuksista - jos olet jo vuodenkin ajanut pummilla niin hinnoillahan ei pitaisi olla mitaan merkitysta kun sulle matkanteko on edelleenkin ilmaista. Kannattaisikin ehka olla akaisempi siita etta kehtasivat jopa korottaa tarkastusmaksuja!
PS. Julkisia kulkuneuvoja kaytetaan yleisesti joka paiva silloin kun kaydaan saannollisesti ja taysaikaisesti tyossa - ja silloin on myos varaa matkalippuihin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

leenu_

2.5.2003 15:09

Kuulostaa hassulta, kun valitatte korkeista lipun hinnoista siellä pääkaupunkiseudulla. mielummin matkustaisin siellä, koska täällä lahdessa on kaksinkertaiset hinnat helsinkiin verrattuna. mielellään ei uhraisi opintotuistaan 50e kuussa pelkkään bussilla matkustamiseen. mutta pakko mikä pakko. täällä ei oikeastaan ole mahdollisuuksia pahemmin harrastaa pummilla kulkemista. sakot kiinnijäämisestä olisivat liian suuret. siksi kai kiltisti ostan lipun- kuljin sitten missä kaupungissa tahaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

ostin vuosilipun vaikka söin ostokuukauden riisivelliä

3.5.2003 08:09

ehkä niitä lippujen hintoja ei tarvitsisi korotella, jos kaikki ne aina hankkisivat. kävikö milessä moinen? tai jos HKL/YTV:n vempeleitä ei sotkettaisi ja rikottaisi siksi, että jännityksen hakeminen lintsillä ei vielä onnistu.

ja suurin syy minun lippuuni: kas oletteko lukeneet/kuulleet helsingin rahaongelmista? mieluummin maksan lippuni hinnan kuin matkustan kauemmaksi kirjastoon tai terveyskeskukseen, kas kun lähimmäisiä lopetellaan raha-vaikeuksien alla. ja vielä mieluummin maksan ajoittaiset seutumatkani kolikkopossuni vaikka ryöstäen, sillä rahallahan vaikka joku mummo saa pullaakin seuraavana sunnuntaina kirkkokahveillaan vanhainkodissa.
tiedän, ettei kaupunki siirtele rahoja yksiköiltä toisille kovin helposti, ei lippurahani oikeasti mene mummon pullaan, mutta valitettava totuus on, että varmempaa on ratikkan ja metron liikkuminen kuin se, että vanhainkodissa on tarpeeksi henkilökuntaa! jos esimerkiksi sosiaaliviraston vaje on vain n.100€ per helsinkiläinen, miettikää montako pummimatkaa voisi koko sen kaaoksen pelastaa?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Tre83

4.5.2003 03:28

On niin erilainen systeemi eri paikoissa. Tääl Tampereella ei olis mahdollista mennä bussiin ilman korttia (tai maksua) koska se leimataan kuskin valvonnassa kun astuu sisään. Mielestäni on vastuutonta matkustaa pummilla. Varastamista siinä missä muukin!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Ladybirdy

4.5.2003 14:38

Ma ainakin matkustan pummilla aina kun vain mahdollista. Olen matkustanut n.12 vuotta ja saanut sina aikana kuudet sakot. Olen kylla nainollen voiton puolella. Mua ei haittaa jos muita ihmisia ottaa paahan mun liputon matkustelu. GET A LIFE. Elama on joka tapauksessa epareilua.

Olen kuullut pummiporukasta, johon jokaisen pitaa maksaa vuosittain yhden tarkastusmaksun maara. Sitten jos jaa kiinni, niin tarkastusmaksu maksetaan naista rahoista. Kuulemma homma toimii ja rahat riittaa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

baadermeinhof

6.5.2003 12:04

"en ainakaan muutamaa sporanväliä varten osta lippua" Voi jumalauta jos kilometri on ylivoimainen matka kävellä niin ei mene hyvin. Siinä ajassa ku odotat kyytiä olisit jo kävellyt perille.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Paula aus Deutschland

6.5.2003 15:07

Täällä Saksassa edes "Ich spreche keine deutsch, Ich komme aus Poland" ei auta. Kokemusta on. Kaksi tuntia pidätettynä ja 40 euron sakot. Ei kannata yrittää jos on taipuvaisuutta huonoon tuuriin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

laskupalvelu

6.5.2003 15:10

Mitä teen sain tarkastusmaksun, ja siit on tullu jo karhu.... olen köyhä kuin mummo ennen vanhaan tansseissa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

andeena

7.5.2003 10:13

No ei Paula varmaan autakaan, puolalaisista kun ei Saksassa liiemmin tykätä ;) Kokeilepa samaa ja aus Finnlandilla, niin saattaa jo toimiakin... nimim. kokemusta on ja monta kertaa päästy kuin koira veräjästä. Mukana kannattaa varmuuden vuoksi pitää leimaamatonta lippua ja hämmentyneenä selittää myös, että "aber ich habe eine Fahrkarte, hier, sehen Sie!" Tarkastaja näyttää että lippu pitää leimata ja siihen reagoit yllättyneenä, että "ach! das wusste ich gar nicht! danke! Että onnea vain matkaan...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

BudaNotBest

7.5.2003 13:56

Tulipa juuri puolison kanssa jouduttua tarkastajien kynsiin Budapestissä. Liput oli, mutta me ei ihan oikeasti osattu (=tajuttu) leimata niitä vanhassa mekaanisessa leimauslaitteessa. Eikä varmasti puhuta unkaria, saksaakin vain hiukan mutta se ei saanut tarkastajaa heltymään. 1500 rämpylää tuli sakkoa nokkaa päälle.
Tosin jälkikäteen rakkaimpani esitti ajatuksen, että ehkäpä meitä vain kusetettiin ....

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

andeena

8.5.2003 11:15

Budapestin tarkastajat on kuuluisia siitä, että ne kyttää turisteja ja aivan takuuvarmasti repii niiltä niin paljon rahaa kuin irti saa... luultavasti teitä vähän kusetettiinkin, vaikka en tarkalleen tiedäkään mikä on käypä summa. Sama ongelma esim. Prahassa eli näissä paikoissa ei auta mikään virsi, eli pitäkää huolta että liput ja leimat on kondiksessa kun sinne päin matkaatte.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

nilberto

8.5.2003 12:41

älkää apinat valittako, pääkaupunkiseudulla liput halpoja verrattuna esim. jyväskylään jossa opiskelija alennuksen kanssa kuukausi lärpykälle tulee hintaa 43krediittiä ja kerta maksu on 2.3krediittiä, mutta onneksi joku viisas insinööri on keksinyt aikoinaan munamankelin...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

läää

27.12.2005 20:47

lisätkää tarkistajia ! ja varsinkin siviilipukeisia

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Seppo Salonen

6.11.2013 17:41

Olen nyt ratikalla ja metrolla pari kuukautta Helsinkiin muutettuani ajellut enkä ole kärynnyt pummilla menosta

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi