Michael Flatley

50 miljoonan dollarin jalat

Hotelli Kämpin Mannerheim-sviitissä istuu irlantilais-aksentilla puhuva mies. Hänen vasemmassa korvassaan roikkuu suuri timanttirengas. Pöydällä on hopeakuorinen Nokian 6210 -puhelin ja lasi viiniä, vuoden 1982 Château Latouria.

Mies on maailman parhaiten palkattu tanssija, Riverdance-tanssin kehittäjä ja irlantilaisen tanssin mestari Michael Flatley.

“En ajattele ulkonäköäni juuri lainkaan", väittää Flatley. Hän on tänään pukeutunut puolihuolimattomasti harmaaseen Brionin pukuun, tummanruskeisiin Berlutin nahkakenkiin ja keltaiseen silkkipaitaan, jonka kolme ylintä nappia ovat auki paljastaen karvaisen rintakehän.

Väitätkö olevasi maailman paras tanssija?

“Kyllä, ja myös menestynein. Kuka muu myy 20 000-30 000 lippua esityksiinsä joka ilta, tienaa miljoona dollaria esityksestä, kopauttaa jalkojaan 35 kertaa yhden sekunnin aikana ja saa illassa viidet aplodit seisten?" kysyy Flatley.

“Vuosia olen tehnyt työtä unelmani eteen. Alussa olin niin köyhä, että jouduin kuvittelemaan neljänkymmenen hengen show’n päässäni ennen kuin oli varaa palkata ensimmäistäkään tanssijaa. Kävelin öitä asunnossani miettien koreografioita. Vihdoinkin voin katsoa peiliin ja todeta olevani se mitä haluan."

44-vuotias Flatley tanssii ja nostaa painoja edelleen 8-10 tuntia päivässä pysyäkseen kunnossa.

“Promootiokiertueilla en ennätä tanssia, joten harjoitan ylävartaloni niin, että se näyttää sopusuhtaiselta jalkoihini nähden", kertoo Flatley ja vertaa käsillään hartialinjaansa reisien paksuuteen.

Flatleylla on Le Maison Masquarade -huvila Ranskan Rivieralla, linna Irlannissa ja kartano Lontoossa. Hän pitää vuoden 1961 Château Petrus -viinistä, jonka pullohinta kohoaa noin 8 000 euroon. Tanssija on vakuuttanut jalkansa Lontoon Lloyd-vakuutusyhtiössä 50 miljoonasta dollarista. Omaisuutta on kahdeksassa vuodessa kertynyt 500 miljoonaa euroa. Helsinkiin hän lensi yksityiskoneella, mukanaan tusinan verran avustajia, oma kokki ja hovimestari.

Kallis maku? No, Michael Flatleylla on lupa olla turhamainen. Onhan hän Lord of the Dance.

Michael Flatleyn Lord of the Dance 27.-28.9. Espoon LänsiAuto Areenalla. Liput 47,50- 55 euroa Lippupalvelusta.

5 kommenttia

eri mieltä

24.9.2002 17:53

Kaikki kunnia Micheal Flatleyn saavutuksille ja tavalle, jolla irlantilainen tanssi on hänen myötävaikutuksestaan runnottu markkinakoneiston läpi kaikille kelpaavaksi viihteeksi. Vaikka en itse tätä saavutusta arvosta, on minunkin myönettävä, että viihteen tekeminen voi olla hyvinkin raskasta ja kuluttavaa työtä.
Tämänkin toteamuksen jälkeen on kuitenkin mahdotonta olla puuttumatta Faltleyn itsetyytyväisyyttä ja arroganssia uhkuviin puheisiin.
Vastaamalla kysymykseen siitä, onko hän maailman paras tanssija "kyllä, ja myös menestynein" hän jättää itsestään erittäin yksiuloitteisen kuvan. Flatley perustelee vastaustaan steppaus-ennätyksillään, encorien määrillä esiintymisen jälkeen ja muilla numeroita pursuavilla syillä. Haastattelusta jää kuva miehestä, joka rintakarvat röyhisten sanoo olevansa maailman paras tanssija koska tienaa eniten rahaa!
Micheal Flatley suurin ongelma lienee, ettei hän erota taidetta viihteestä. Siinä missä erilaisten viihdeproduktioiden paremuutta voi verrata niiden keräämällä yleisö- tai rahamäärällä ei taide salli tämäntyyppistä kategorisointia. Taide vaati katsojaltaan ajatelua ja tulkintaa kun taas viihde tarjoilee kaiken valmiiksi siististi pureskeltuna. Tämän luokittelun ja Flatleyn perustelujen mukaan hänen Lord of the dance - produktiotaan voi tuskin kutsua taiteeksi.
Tehdään Flatleylle reiluuden nimissä kuitenkin yksi myönnytys, onhan hänen elämänsä suola mitä ilmeisimmin erilaiset tittelit ja menestys. Olkoon hän ihan rauhassa maailman paras viihdetanssija (sanan parhaassa merkityksessä)!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

IrishDancer

29.11.2002 18:22

Pakko korjata äijän kommenttia mestaruudestaan ja parhaimmuudestaan:
Menestynein TANSSIJA on tähän mennessä Colin Dunne (Rivarin lead dancer M.F:n jälkeen), sillä hän on yhdeksänkertainen irkkutansin mestari sekä World Championchipissä, All Britanneissa ja All Irelandseissa.
Flatleyn menstystä voi mitata parhaiten rahassa, jota on hän ansainnut tuputtamalla ällöamerikkalaista irkkutanssi-porno-showdance konseptiaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Satu2

24.10.2003 13:07

-
Voin toisin olla puolueellinen tosin mutta mies osaa todellakin tanssia.
Mitäs sitten jos hän on tienannut muutaman ylimääräisen euron tanssillaan suotakoon hänelle kaiken kunnian siitä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Lottpotta

10.3.2004 21:42

Tohon täytyy korjata, että M.F ei kyllä oikeestaan tanssi irkkua kauheen hyvin... sillä hän tanssii steppikengillä, jotka on ihan erilaiset kun irkkukengät ja tekee ennemminkin steppi- kun irkkuaskeleita! Tanssin itse irlantilaista puoliammattilaisena ja tiedän mistä puhun!
Flatley on tottakai ollut tosi hyvä nuorena, mutta nykyäänhän hän ei enää edes tanssi itse show´ssaan, on jo yli 40-v ja aika tuhdissa kunnossakin... Kaikki kunnia silti hänelle, sillä hän on aivan mahtava koreografi!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Viulistibarbi

8.2.2009 17:24

Jep, itsekin olen sillä kannalla, että Colin Dunne on paaaaaljon parempi. Flatleyn tanssi on enemmän steppiä, eikä siinä ole ollut koskaan samanlaista irlantilaista arvokkuutta, mitä Colin Dunnen tanssissa on.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi