Miehen työ

Nyt voimme tarkastella Sauli Niinistön saavutuksia.

Kirjoittaja kuuluu kirkkoon hiljaisuuden aikaan (22–07).
Kirjoittaja kuuluu kirkkoon hiljaisuuden aikaan (22–07).

Presidentti Sauli Niinistö kertoi vaalikampanjassaan olevansa Suomella töissä. Nyt kun virkaanastujaisista on kulunut jo jonkin aikaa, voimme tarkastella hänen saavutuksiaan.

Tilastokeskuksen maaliskuun 15. julkaisemien tietojen mukaan väestö on entistä koulutetumpaa, mikä todistaa presidentti Niinistön käärineen hihat välittömästi.

Koulutustaso nousi eniten Oulunsalossa ja Kiimingissä, mikä puolestaan osoittaa, että uusi presidenttimme ei unohtanut haja-asutusa­lueidenkaan asukkaita. On kiusallista, että alueelliset erot pääsivät karkaamaan käsistä presidentti Halosen kaudella, minkä seurauksena kaikki kunnat eivät yltäneet kärkikaksikon tasolle.

Muita Halosen virheitä ovat teollisuuden tuotannon väheneminen vuoden 2011 viimeisellä neljänneksellä. Sama trendi näyttäisi jatkuneen myös tänä vuonna, mutta sen täytyy olla tilastoharha.

Kriitikot sanovat, etteivät presidentin toimet ole voineet vaikuttaa näin nopeasti, etenkin kun koulutustilasto koskee vuosia 1970–2010. Heille vastaan, että kyse on tietenkin itsensä toteuttavasta ennusteesta: kansakunta tiesi jo pitkään, kenestä tulee seuraava presidentti, mikä kannusti heitä opinnoissaan.

Talous­oppineet ovat todistaneet, että samoin kävi myös osakemarkkinoilla, jotka reagoivat positiivisesti Niinistön valintaan. En ole vielä nähnyt tällaista tutkimusta enkä tiedä, että sellaista olisi tehty, mutta tieteen tekeminen vie aikansa.

Sama tulos osoittaa myös sen, että Niinistön vastustajat halveksuvat sekä markkinataloutta että kansanvaltaa. Heille ei riittänyt, että vähemmän ääniä saanut ehdokas olisi valittu virkaan, vaan lisäksi Suomen talouden olisi pitänyt romahtaa.

En koskaan mene henkilökohtaisuuksiin arvioidessani ihmisiä, joiden historia on osoittanut olevan väärässä, mutta tämä on pöyristyttävä pohjanoteeraus jopa näiltä vajaaälyisiltä nuorukaisilta.

Odotan innolla Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen seuraavaa kolmikuukausennustetta. Silloin viimeistään näemme, että Niinistö on myös hyvä ympäristöpresidentti.

On kuitenkin syytä muistaa, että aina ennusteet eivät pidä paikkaansa. Sitä ei sovi vyöryttää presidentin niskoille, sillä tilastotkin voivat erehtyä.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi