Miika Nousiainen

Paskakirjailijasta Paasilinnaksi.

Kaksi ja puoli vuotta sitten toimittaja Miika Nousiainen kirjoitti tietokirjan paskasta ja viimeisteli samalla esikoisromaaniaan Vadelmavenepakolainen. Romaani oli niin hauska, että sitä on myyty tähän mennessä lähes 40 000 kappaletta. Elokuussa 2009 ilmestynyt toinen romaani Maaninkavaara todisti Nousiaisen todella olevan nuorten aikuisten Paasilinna. Miksi siis Jaana Rinne valittaa Nousiaisen olevan tylsä?

Café Kafkassa soiva Metallican Fade to black tuo Miika Nousiaisen mieleen nuoruuden ja 1980-luvun.

"Myöhemmin sain tietää, ettei hidas ja romanttinen kappale kerrokaan päättyneestä rakkaudesta, vaan bändikamojen varastamisen aiheuttamasta tuskasta. Metallican alkutaipaleella tytöt olivat varmasti bändikamoja vähäpätöisempi murheen aihe."

Mitä muuta mietit Säynätsalossa, Päijänteen Lehtisaaressa, rivitalossa?

"Haaveilin kerrostalossa asumisesta. Lehtisaaren ainoa kerrostalo oli vanhustentalo."

Vanhempasi olivat tehdastyöläisiä. Isä työskenteli tehtaalla, äiti tehtaan ruokalassa. Sinä juoksit satasta ja pituushyppäsit. Kuka kiritti?

"Kylän pojat ja omat vanhemmat. Urheiluharrastus oli vireää Säynätsalon Riennon edesmenneen Kari Virtasen ansiosta. Hän vei eteenpäin koripalloa, jalkapalloa ja yleisurheilua, ja patisti meitä peleihin. Pienessä kylässä oli vähän porukkaa, mutta riittävästi yleisurheilu- ja jalkapallojoukkueen tarpeisiin. Urheiluseurat ovat tärkeitä pienellä paikkakunnalla. Ne yhdistävät ja erottavat. Jälkeenpäin olen kuullut kommareiden ja demareiden välisistä taisteluista urheiluseuran sisällä.

Onneksi kähinät eivät ulottuneet lapsiin asti. Me keskityimme heittelemään ja potkimaan esineitä."

Vanhempiesi erottua muutit äitisi kanssa Heinolan kautta Helsinkiin, Herttoniemeen ja Laajasaloon. Miltä Helsinki maistui?

"Kotiuduin heti. Kävin lukiota Itä-Helsingissä ja myin kesäisin ja talvisinkin Kluuvin McDonald’sissa hampurilaisia. Se oli hyvä juttu sosiaalisen elämän kannalta. Hyvät ajat jatkuivat valtiotieteellisessä opiskellessani. Mennessäni Huomenta Suomeen kolmeksi kuukaudeksi, paikkani oli syksyllä yhä auki. Jäin ja viihdyin. Työurastani olen ollut 95 prosenttia uutistoimittajana. Se oli vähiten huono vaihtoehto. Kirjoittaminen olisi onnistunut myös Säynätsalossa, mutta uutistoimittaminen ei."

Miten tarinoiden kertomisen tarpeesi ilmeni?

"Ei mitenkään. Ainekirjoitus koulussa oli ihan ok, mutta ei mikään intohimo, enkä olisi ikinä voinut kuvitella kirjoittavani romaania. Jossain vaiheessa kyllästyin toimittamiseen ja ajattelin tehdä jotain muuta. Kirjoittamisesta ei saa palkkaa, mutta jotenkin kirjallisuus on inhimillinen ja kaunis ala. Kirjoittaminen on yrittämistä. Voi olla, että vasta viides kirja lyö kunnolla läpi."

Koitko nuoruudessasi ristiriitaa taide - ja sportti-imagon välillä?

"En ollut nuoruudessani sekuntiakaan taidepiireissä. Nykyän kirjallisuuspiireissä olen urheilijajätkä ja urheilupiireissä kulttuuritreenaaja."

Olet kirjoittanut kaksi romaania, Vadelmavenepakolaisen ja Maaninkavaaran. Niitä ennen halusit kertoa tarinoita paskasta. Taro Korhosen kanssa kokoamasi Paskakirja paljastaa, että olet kuljettanut koirankakkaa bussi numero 85:n tuulettimeen. Mitä tapahtui?

"Kyseessä ei ollut kepponen vaan vahinko. Kengänpohjassa kulkeutunut kakka joutui tuulettimen ritilään ja sai aikaan hajun, jonka vuoksi ihmiset pakkautuivat bussin etuosaan. Minä odotin paniikissa bussin pysähtymistä."

Mikä on hääpökäle?

"Se on pökäle, jolla Taro Korhonen tukki vessan omissa häissään."

Pohditte myös paskaa tabuna, ja sen kansantaloudellisia vaikutuksia. Olen joskus miettinyt miten avaruudessa ulostetaan. Sinulla on ehkä tietoa asiasta?

"Avaruusaluksen vessassa on hihnat, jotka kiinnittävät ihmisen pöntölle. Pöntön voimakkaat imurit estävät ulosteen lentämistä ympäriinsä. Avaruudessa leijaileva paska on hengenvaarallista, koska avaruudessa mikrobit leviävät nopeammin."

Paska on vakava asia. Ulosteiden levittämiin sairauksiin kuolee enemmän ihmisiä kuin aidsiin ja malariaan yhteensä.

"Suomalainen Huussi ry tekee arvokasta työtä viemällä Afrikkaan tyttöjen koulunkäynnin mahdollistavia kuivakäymälöitä. Tästä tuskin kukaan yllättyy, mutta Hitlerin suhde paskaan oli fetissinen. Kirja lähti läppänä, mutta muuttui matkan varrella vakavaksi."

Me puhumme kakasta, mutta sinä olet vakava kuin Lady Gagan Pokerface. Milloin sinä naurat?

"En juuri koskaan. Kuullessani hauskan jutun televisiosta en naura, vaan huomioin komiikan tason."

Hauskaksi mieheksi olet tylsä. Onneksi kirjasi ovat naurettavia.Vadelmavenepakolaisen Mikko Virtanen ei ole tarpeeksi juntti suomalaiseksi, joten hän ryhtyy intomieliseksi ruotsalaiseksi. Maaninkavaaran isä Martti on urheiluhullu, joka pakottaa tyttärensä juoksemaan tavoitteenaan suomalaisen kestävyysjuoksun maineen palautus. Molempien kirjojen päähenkilöt ovat tragikoomisia maanikoita. Mistä moiset antisankarit löytyivät?

"Suomessa liikkuu jonkin verran pakkomielteisiä yhden asian ihmisiä. Naiset saattavat hurahtaa Kreikkaan tai Portugaliin, mutta päämäärätietoiset maanikot ovat yleensä miehiä. Arto Paasilinnan, Veikko Huovisen ja Heikki Turusen Kivenpyörittäjät ja ulvovat myllärit ovat tyypillisiä maalaisia kylähulluja. Heidän veijariromaanejaan olen lukenut, ihaillut ja niille olen nauranut. En ole keksinyt mitään uutta. Päähenkilöni ovat kaupunkiin siirrettyjä kylähulluja."

Voiko kylähullu olla nainen tai naisen luoma? Luetko naiskirjailijoiden teoksia?

"Tietenkin voi, mutta lajityyppi on miehinen ja lukemani kirjailijat ovat tupanneet olemaan miehiä."

Urheiluhullu on maanisen nykyihmisen kuva?

"Kyllä. Suomi juoksee enemmän kuin koskaan saadakseen kokoon hyvännäköisen cv:n. Ulkoministeri ravaa ja Sarasvuo tappelee, ja kaikki juoksevat maratoneja. Olen varmaan Suomen ainoa yli kolmikymppinen ratajuoksun harrastaja. Kyllä, käyn yhä juoksemassa Eläintarhassa. Toivon, ettei kukaan juoksisi pelkästään pitääkseen työnantajaa tyytyväisenä vaan siksi, että on kiva laittaa tossua toisen eteen. Urheilu on kivaa, mutta minulla ei ole minkäänlaista mielenkiintoa pitkän matkan juoksua kohtaan. Pelaan aina mieluimmin sählyä tai korista tai futista kuin juoksen kympin."

Juha Itkonen kertoi sairastuneensa nuorena anoreksiaan liiasta urheilemisesta. Liikutko itse ulkonäön takia?

"En. Olen urheillut aina. Toivoisin ettei kenenkään tarvitsisi liikkua pelkästään ulkonäön takia. Tammikuun neljäntenä päivänä jokaisella kuntosalilla näkyy piikki, joka rauhoittuu pikkuhiljaa. En olisi voinut kaksikymmentäkaksivuotiaana kuvitella, että jonain päivänä sanon niin kuin nyt: Tunnin reipas kävely on tosi kova juttu."

Maaninkavaaran Martin mielessä urheilusaavutukset heijastavat maan yhteiskunnallisia tapahtumia. Mikä on rankin itsepetos, jolla kansallista itsetuntoa on kohotettu?

"On ihan hyvä valehdella itselleen jääkiekkomitalista, vaikka 90 prosenttia mailman väestöstä ei olisi koskaan nähnyt jäätä. Ihmeellisempää on se, miten Suomi pystyi vuoteen 1988 asti välttämään jääkiekon arvokisamitalin..."

Yleisurheilukin on aika masentavassa kuosissa. Mitä ajattelet Usain Boltiin kohdistuvista epäilyistä?

"Olen seurannut hänen tuloksiaan, ja lapsesta saakka jatkuneen kehityskäyrän perusteella Bolt on puhdas. En halua uskoa, että maailma olisi niin paha, että Bolt olisi ollut viisitoistavuotiaasta asti dopingkuurilla. Boltin mahdollinen käry tuhoaisi yleisurheilun. Sadan metrin juoksu on kuningas laji ja inhimillisyyden rajat on nyt asetettu Boltin mukaan."

Laukaisepa jotain rohkaisevaa suomalaisesta jalkapallosta.

"A-maajoukkueen tila on niin huono, ettei olisi terveellistä olla siitä niin huolestunut kuin pitäisi olla. Tällä hetkellä uusi ikäluokka ei pysty korvaamaan vanhentuvia pelaajia. Tahko Pihkala vastusti jalkapalloa, koska kaikki ajatteluun liittyvät lajit olivat yhteydessä käsiin. Suomalainen jalkapalloväki sahaa omaa oksaansa valehtelemalla tilanteen paremmaksi kuin se on. Ei kannata kuitenkaan heittää toivoa. Monia pieniä maita, esimerkiksi Latvia, on jo päässyt arvokisoihin."

Palataan kirjallisuuteen. Sinun piti kirjoittaa trilogia Ruotsista, juoksusta ja viinasta. Dokaatko?

"Dokaan säälittävän vähän. En jaksa ylläpitää taiteilijamyyttiä. Tuskinpa viinakirjaa tulee. Mulla oli idea säästöpankin rannassa juoppoja ikkunasta katselevasta valtion virkamiehestä, joka olisi halunnut olla yksi heistä. Se kantoi 20 sivua."

Älä nyt. Asut Hakaniemessä, jonka torin laitoja asuttavat juuri ne pyhät miehet, joilla on täydellinen vapaus. Niillä riittäisi hauskoja tarinoita.

"On makea ajatus, että niissä porukoissa pyörivä 45- vuotias mies on voinut olla jonkin lajin piirimestari, Antti Hammarbergin kaveri ja Remun bändikaveri. Olisi mahtavaa varata stadion ja kutsua sinne kaikki Irwinin ja Remun kaverit. Paikka täyttyisi varmasti 10 minuutissa ja monet jäisivät ulkopuolelle. Paria pummaavaa spurgua lukuun ottamatta Kalliossa saa olla rauhassa. Kallio on rauhallinen paikka. Vain Hesarin ympäristö on väärällä tavalla paha."

Eiraan livahdetaan niin, ettei sanota missä asutaan. Ei kehdata.

"Kontulan kehtaa sanoa. Ihan hyvä. Tykkään tuollaisesta ajattelutavasta. Uusrikkaita on meillä kymmenen ja Venäjällä viisi miljoonaa…"

File: Miika

 • Syntynyt: 23.9.1973
 • Pituus: 182 cm
 • Paino: 80 kg
 • Juoma: Coke zero
 • Auto: pyörä
 • Siviilisääty: naimisissa

Jaa/ei/poissa

Paljastamme Miika Nousiaisen yhteiskunnallisen vakaumuksen.

 • Pääkaupunkiseudun kaupungit yhdistettävä: JAA
 • Väkevien alkoholien mainonta sallittava: JAA
 • Perintövero poistettava: EI
 • Turkistarhaus kiellettävä: JAA
 • Skientologialle annettava uskonnon asema: EI
 • Alkoholiveroa korotettava: EI
 • Seksin alaikärajaa laskettava (nyt 16 vuotta): EI
 • Nuuskan myynti sallittava: EI
 • Kirjojen alv:tä poistettava: EI
 • Subjektiivinen päivähoito-oikeus poistettava: EI
 • Kaupunkijoukkoliikenne ilmaiseksi: JAA
 • Televisiolupamaksu poistettava: JAA

4 kommenttia

haterhater

1.10.2009 15:07

""Myöhemmin sain tietää, ettei hidas ja romanttinen kappale kerrokaan päättyneestä rakkaudesta, vaan bändikamojen varastamisen aiheuttamasta tuskasta. Metallican alkutaipaleella tytöt olivat varmasti bändikamoja vähäpätöisempi murheen aihe.""

Miten kirjailija voi olla noin dorka? Vai onko tämäkin teksti editoitu ihan tarkoitushakuisesti ala Cityn parhaa paskajutut? Nuorison pää-äänenkannattajasta paskalehdeksi muutamassa vuodessa...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

confused one

14.10.2009 22:32

haterhater, olen yrittänyt tulkita viestiäsi, mutta en vieläkään ymmärrä miksi tuo lausahdus tekee dorkan? Voihan se olla että en osaa tässä tapauksessa ajatella laatikon ulkopuolella, joten voitko selittää näinkin mielikuvituksettomalle henkilölle mitä tarkoitat.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

paakki

12.7.2011 13:28

niin,eihän se naurata,jos saa enemmän kotona keppiä,kuin porkkanaa ja sitten osat vaihtuu,kuten Herttoniemessä kävi.
toinen otti kossua ja sai tappo uhkauksia ex:ltä,toinen teki töitä,haki koko porukalle toimeentuloon "sossu avustuksen"2 kertaa,mutta sai syytettä tästä tuki toiminnasta,vaikka lopputulos on nyt nähtävissä!
JA TÄMÄ TARINA ON TOTTA!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

sammal lusta

29.8.2018 21:50

Litra kossu sain ja omilla porkkanapussin en tiedä kunpi antaa tai vie.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi