Mikael Jungner

Ylen yksinäinen

Mikael Jungner kertoo aina maksaneensa tv-lupansa.
Mikael Jungner kertoo aina maksaneensa tv-lupansa.

Insertti: Kaikki menee pieleen. Mikael Jungnerilla ei ole kravattia, eikä vanhanajan magnetofoni lähde pyörimään. Olen varma, ettei Ylestä löydy pattereita. Olen väärässä.

Lähetys alkaa:

Olet Vaasasta kotoisin. Miten kaupungin suomenruotsalaisuus ja akateemisuus vaikuttivat sinuun?

“Akateemisuus ei mitenkään, koska se tuli laajemmin Vaasaan vasta 90-luvulla. Mun nuoruuteen liittyy paljon hyvää, mutta paljon myös sisäänpäinkääntyneisyyttä. Sen jälkeen kun muutin Helsinkiin, Vaasa on kasvanut henkisesti ja sulkeutuneisuus on karissut.”

Miten sulkeutuneisuus vaikutti sinuun?

“Se vaikutti muutoksen tasolla. Tullessani Helsinkiin opiskelemaan oikeustiedettä kaikki ihmiset tuntuivat välittömiltä ja lämpimiltä. Tämä voi kuulostaa julmalta, mutta Vaasassa oli hirveän tärkeätä kuka oli. Tyypilliseen pienen kaupungin hierarkiaan liittyi jännällä tavalla moderneja piirteitä: uusimmat trendit tulivat Ruotsin kautta Vaasaan tosi nopeasti.”

Kuka oli Vaasan pääkadun nakkikioskin kingi?

“Vanhempien asema ratkaisi nokkimisjärjestyksen. Kaupungin korkeat virkamiehet, yritysten toimitusjohtajat, paikalliset huippujuristit ja niiden lapset olivat kärjessä.”

Älykkyysosamääräsi on 163. Liityitkö Mensaan jo Vaasassa?

“En, se oli myöhemmin, 1980-luvun lopussa tai 1990-luvun alussa.”

Mensan jäsenyys on pelottava asia. Miksi pitää olla jäsen? Eikö riitä, että tietää olevansa terävä?

“Menimme kaveriporukalla testeihin, koska halusimme tietää kuka on meidän jengin dummy. Se meni pieleen, koska kaikki pääsivät sisään. Tai ehkä Mensa on kaikkien aikojen kupla, jossa jokainen pääsymaksun maksaja on fiksu. No, ei se tietenkään ole feikkiä... Sori, mä vastaan kännykkään.”

Oho, sulla on puhelimessa Yle-tune.

“(Mä soitan kohta. Moi)... Oikeasti mä innostuin nähtyäni Mensan jäsenmateriaalia. Älykkyys voi olla traumaattinen kohtalo. Se voi johtaa koulukiusaamiseen ja syrjäytymiseen. Olen ollut mukana tukemassa älykkäitä nuoria, mutta en ole koskaan ollut Mensan tilaisuudessa. Vähän samaan tyyliin olen tukemassa kaikenlaisia syöpäjärjestöjä. Älykkyyteen pätee sama kuin pituuteen. Sen pitää olla sopiva. Ei ole kauheasti hyötyä olla älyltään yli kaksimetrinen.”

Tyhmä ihminen tuskin nauttii lukiessaan negatiivisia juttuja itsestään. Sinä nautit?

“Joo. Vittuilu on aitoa. Ihmiset kehuvat toisiaan muodon vuoksi, mutta haukuissa on totuuden siemen. Kritiikki on usein jäävuoren huippu, jonka alla muhii suuri näkymätön inho. Kehumisessa on toisinpäin. Otetaan mitättömän pieni asia, jota yritetään paisutella kehumisella. Tämän vuoksi kritiikkiä on herkullisempi lukea.”

Media on irvaillut avautumisillesi. Ylen iso pomo ei saisi mennä sekaisin rakkaudesta. Kekkonen ei seonnut edes silloin kun sekosi todella. Sehän on vaan sympaattista, kun valta sekoaa.

“Rakkaus on armoton ja iskee myös pääjohtajiin. Syöpä otettiin muuten paljon paremmin mediassa vastaan kuin rakkaus... Rakastuneella ja syöpäpotilaalle on olemassa valmiit roolit, joiden mukaan heidän on käyttäydyttävä. Muuten tulee turbulenssia. Syöpäpotilas saa päälleen uhrin kaavun, joka määrittelee käyttäytymisen. Kuolemalla ei vitsailla. Joka hetki on oltava valmis kuolemaan ja kerta kaikkiaan lopetettava normaali eläminen. Rakastuneena haluaa ehkä halata jokaista vastaantulijaa eikä tajua miksi ne huutavat: häivy!”

Tuo on siis sitä kuuluisaa Jungner -möläyttelyä, mutta elekielellä.

“Teen usein päätöksiä tunteella. Tämä on selkeässä ristiriidassa yleisen järkipäätösten ylikorostamisen kanssa. Tämäkin on varmaan ongelma, vaikka hanskaan järkipäätöksen ihan hyvin. Uskon, että jos tunteet puristetaan irti arkisesta päätöksenteosta, lopputulos ei ole hirveän hyvä.”

Ihminen, jonka mielestä vittuilu on hauskaa, olisi virkistävä poikkeus eduskunnassa. Miksi Erkki Tuomioja puhuu kirkon turmiollisuudesta vasta nyt? On vaikea arvostaa poliitikkoa, joka ei uskalla paljastaa arvojaan silloin kun hän on vallassa.

“Tuomioja sikseen, mutta yleisellä tasolla tuohon kiteytyy viisaus. Minkä takia seuraisin poliitikkoa, joka tarjoilee samoja latteuksia, jotka olen itse keksinyt jo viisi vuotta sitten? Päinvastoin, poliitikon pitäisi osata kertoa jotain sellaista, jota en ole osannut odottaa tai edes kuvitella. Silloin voisin olla täysillä mukana ja uskoa, että maailmaan syntyy jotain uutta. Johtaja miettii, minne pitää mennä, ottaa lipun ja lähtee menemään ja luottaa, että muut tulevat perässä. Yleisempää on se, että otetaan lippu kun saadaan, katsotaan mihin jengi menee ja juostaan sen perässä...”

Olet työskennellyt Paavo Lipposen erityisavustajana. Sairastuiko Lipponen valtaan?

“Lehdistö sai sen näyttämään siltä. No joo, ehkä mä korjaan: muutama journalisti sai sen näyttämään siltä. Kun sitä Paavoa tapaa, ja mä olen häntä matkan varrella tavannut, voi sanoa, ettei pääministeriys ole häntä henkisesti muuttanut.”

Olet itse kunnostautunut järjestämällä anarkistisia happeningeja, esimerkiksi tervannut ja koristellut höyhenillä maailmanrauhapatsaan. Kerro joku huonotapainen jekku, jota muut eivät vielä tiedä.

“Tämä tapahtui koulussa. Mä ideoin, mutta en toteuttanut tätä. Luokassa oli harjoiteltu ahkerasti tunnille tulevaa tarkastajaa varten. Kuviot olivat valmiina, ja kaiken piti sujua nuottien mukaan. Tarkastaja tuli, ja opettaja kysyi pääkaupunkia Itä-Euroopasta. Oli sovittu, että oppilas vastaa Varsova, mutta hän vastasikin Krakova. Opettaja näytti hämmentyneeltä. Silloin joku huusi takarivistä “Luunappi!” Siinä haastettiin valta yhdellä ainoalla sanalla. “Luunappi” avasi silmiä ja paljasti tuolloisen opetusjärjestelmän tyhjyyden ja onttouden.”

Puhutaan sinusta ja Ylen brändistä. Ykkösen draamasarja Harvoin tarjolla naureskelee Käpylän vihreille ja Viimeiset sanani yrittää poistaa pönötystä kuoleman ympäriltä. Etsitään sana, joka kuvaa brändiä, jota Ylen ohjelmisto omassa päässäsi edustaa. Miten olisi poliittinen epäkorrektius?

”Ehdottomasti. ‘Älä katso televisiota, joka pitää sua tyhmänä’ – on edelleen hyvä slogan. Romaneista tehty Manne-TV sai paljon kuraa, mutta siinä oli myös paljon hyvää. Rajoja voi rikkoa fiksulla tavalla.”

Ähläm Sähläm oli samalla asialla.

“Ja jo pitkän aikaa sitten Sisko ja sen veli... Ylessä on osaamisen historiaa.”

Kuka vihaa sinua Ylessä eniten?

“Ihmiset, jotka tuntevat tuskaa vanhan maailman väistyessä ja kuvittelevat, että minä olen syyllinen muutokseen. Ei Yleisradio ole kriisissä. Meiltä sanottiin viime vuonna irti kaksi ihmistä. Heille molemmille tarjottiin korvaavaa työpaikkaa. Se ei kelvannut. Hymyilyttää jo etukäteen se hetki, kun kilpailijat, työntekijät ja toivottavasti myös muut suomalaiset näkevät uuden uljaan Ylen.”

Oletko rakentamassa Ylestä seksikästä brändiä?

“Yle on seksikäs brändi.”

Yle tekee älykästä ja laadukasta ohjelmaa, mutta seksikäs? Ei!

“Okei, mä korjaan, sä olet oikeassa. Ylessä on kaikki potentiaali seksikkääksi, ehkä mieluummin hyväksi, brändiksi. Vielä se ei sitä ole, mutta siinä on valmiina hyvän brändin rakennusaineet: linkit suomalaisuuteen, avoimeen tiedonvälitykseen ja jaloihin aatteisiin. Yle ei ole riippuvainen mainostajista eikä valtiosta.”

Eikö tv-luvan urkkimisjärjestelmä, tämä varsinainen vanhan vallan symboli, ole jo aikansa elänyt?

“Ensi kuussa sitä aletaan purkaa. Suvi Lindénin asettama työryhmä miettii, mikä on Ylen rahoitus vuonna 2010. Mä en lähde niitä neuvomaan. Valtiohan on halunnut tieten tahtoen ottaa lupajärjestelmän irti Yleisradiosta.

Tuleeko Yleen mainoksia?

“Yleen ei tule mainoksia.”

Oletko koskaan jättänyt tv-lupaa maksamatta?

“En ole.”

Katsoitko Big Brotheria?

“Katsoin ensimmäisen tuotantokauden melkein täysin. Fanitettiin sitä yhdessä Ruben Stillerin kanssa. Big Brotherin ymmärtäminen vaatii heittäytymistä ja päivittäistä seuraamista. Yhden jakson perusteella ei ymmärrä ohjelman ideaa.”

Suurin osa älykkäinä itseään pitävistä ihmisistä halveksii Big Brotheria. Mitä mieltä sinä olet?

“Big Brotherissa ei ole sanomaa, ei jaloutta, ei järkeä. Se nostaa peilin eteemme ja senkin se tekee rahasta. Ymmärrän halvennuksen, mutta suositan suvaitsevaisuutta.”

Big Brother muistuttaa liian paljon arkielämää ja liian vähän mainosta. Tilanne on sama kuin Thaimaan matkalla. Ei haluta nähdä ketään etäisestikään omaa peilikuvaa muistuttavaa.

“Jos ulkomailla näkee ravintolajonossa törpösti käyttäytyvän suomalaisen, se on juntti, mutta jos itse käyttäytyy törpösti, kolikot ovat väärässä taskussa tai ruokalista on väärin päin... Ihmisellä on julma tapa arvioida muita halventavaan sävyyn.”

Olet pelannut World of Warcraftia ja nyt viet Elävää arkistoa nettiin. Se on loistopalvelu, mutta media näyttää vihertävän kateudesta?

“Elävä arkisto on ikuinen projekti. Siellä on vasta prosentti olemassa olevasta sisällöstä. Sinne on tulossa satojatuhansia toimitettuja artikkeleita. Eivätkä ne ole pelkkiä pätkiä, vaan tarinoita... Tarkoituksena olisi saada nettiin kaikki se, mikä televisiosta on katsottavissa. Nyt siellä on jo yli puolet. Sitten kun netti tulee televisioon laadukkaana on demand -vaihtoehtona, palvelut mullistuvat lopullisesti.”

Onko sinulla jo Saunavisio?

“Ei. En tunne.”

Se on aika vallankumouksellinen systeemi...

“Netissä pelataan liian usein näyttävyydellä ja mielikuvilla. Ylen nettipalveluissa pihvi ei ole etusivu vaan sisältö. Meillä on 3 500 ihmistä, joista 2 000 tekee vain ja ainoastaan sisältöä. Meillä on myös kilpailuvaltti, joka löytyy aika harvalta mediatalolta: miehet ja naiset saavat samaa palkkaa...”

Se on seksikästä! Annatko tyttärellesi mediakasvatusta?

“Kolme ja puolivuotias katsoo vasta muumeja, mutta yksi asia on varma. Murrosikäisenä hän tulee katsomaan sellaisia ohjelmia, jotka turmelevat isän mielestä hänen mielensä, hahaa.”

4 kommenttia

TikkaB

1.2.2008 11:39

Jaa että ei ole jättänyt tv-lupaa maksamatta? Eikö se muka jäänyt siitä kinnikin jossakin vaiheessa? Uskomaton valehtelija, mutta sopii varmaan senkin ominaisuutensa puolesta hyvin Ylen johtoon.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Asiaa tunteva

1.2.2008 12:42

Tuo väite vaatii korjauksen. En ole jäänyt kiinni luvattomasta katselusta. Johtuu ehken siitä että olen luvan maksanut.

Mikael

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Atro66

1.2.2008 13:37

Sinä olet pomo. Olet näkynyt kerran televisiossa myös Bettina Sågbomin keralla. En itse ole ollut YLE:ssä kahdeksaan vuoteen.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

phphph

19.3.2009 09:16

l11eipä muuta kuin pärjäilyä,ja poliittinen suhdetoiminta kuntoon jotta tv lupa halpenisi!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi