Minkälainen Helsingin kansallinen kaupunkipuisto voisi olla? Sinä päätät!

Kaupunki toivoo asukkaita esittämään mielipiteensä nettikyselyssä, jolla kartoitetaan mahdollisen kaupunkipuiston perustamismahdollisuuksia.

Kuva: Bart van Poll / Flickr

Helsingin kaupunki tekee selvitystyötä, jolla konkretisoidaan mahdollista kansallista kaupunkipuistoa Helsinkiin. Kyselyllä halutaan kuulla Helsingin asukkaiden mielipiteitä siitä, missä sijaitsevat "Helsingin virkistävimmät, kauneimmat ja parhaiten helsinkiläisyyttä ilmentävät paikat."

Ensimmäiseksi herää kysymys, että mikä kansallinen kaupunkipuisto oikein on? Se on kaupunkikulttuuria ja arvohistoriaa että luontoa ilmentävä alue, jonka tavoitteena olisi säilyttää kaupunkiluontoa ja sen ympärillä olevaa kulttuuriympäristöä. Eli kansalliseen kaupunkipuistoon tultaisiin liittämään Helsingille kulttuuriperillisesti arvokkaat paikat, jotka halutaan säilyttää nykyisille ja tuleville asukkaille, mikäli kaupunki uudistetaan ja rakennetaan uudelleen.

Kokonaisuus alkaisi ydinkeskustasta, tai sen läheisyydestä sekä alue olisi jatkuva, joten selkeää rajaa viher- ja kaupunkirakenteilla ei olisi. Kaupunkipuistoa pitkin täytyy pystyä liikkumaan kaupunginosasta toiseen.

Yleisesti kaupunkipuistosta voisi olla hyötyä turistien houkuttelemisessa sekä Helsingin yleiskuvassa ja tunnettavuudessa. Toistaiseksi ympäristöministeriö on myöntänyt kansallisen kaupunkipuiston statuksen kahdeksalle kaupungille: Forssalle, Hangolle, Heinolalle, Hämeenlinnalle, Kotkalle, Porille, Porvoolle ja Turulle.

Kaikilla on mahdollisuus ilmaista mielipiteensä rakkaista paikoistaan, jotka halutaan säilyttää myös tulevaisuudessa. Kyselyssä voi myös merkitä kartalle kehittämisen arvoisia kulkureittejä ja paikkoja, joissa on potentiaalia. Kyseessä on kuitenkin vasta selvitystyö, jonka jälkeen Helsinki voisi hakea statusta itselleen. Hankkeen etenemisestä tullaan kuulemaan myöhemmin.

Nettikyselyyn voi vastata 17. joulukuuta asti.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi