Moottoritie on kuuma

Lukijoiden 13 tarinaa tienposkesta.

“Olimme kaverin kanssa ala-asteella suunnistamassa, ja eksyimme. Kävelimme, kunnes löysimme tien. Päätimme liftatata päästäksemme takaisin. Eräs mies otti meidät kyytiin, ajoi noin pari sataa metriä, kunnes tunnistimme paikan. Voimistelunopettaja ihmetteli saapumistamme, ja äitikin piti pitkän saarnan. Tosin se ei tiennyt, että meillä oli aseet hihoissa: toisella hiusspray ja toisella keppi.”
Nainen, 19

“Kylmänä ja lumisena uuden vuoden päivänä heräsin kaverini vanhempien mökiltä keskeltä korpea. Ei sisävessaa, ei sähköä, ei suihkua, ei tietoakaan kännykästä. Paikalle olimme saapuneet yöllä taksilla humalatilan tyhmyysvaiheessa. Pois oli päästävä ja pian! Kahlasmme lumihangessa tien varteen ja toivoimme lämmintä autoa kohdalle. Aikaa kuluin ainakin tunti. Seisoimme peukalot kohmeessa keskellä talvimaisemaa. Vihdoin mutkan takaa ilmestyy lumiaura ja kiltti kuski ottaa kyytiin. Ahdasta oli, mutta lämmintä. Bonarina saimme katsella, kun lumi lensi hienosti tien oheen.”
Nainen, 26

Kaveri haistatti paskat kuskille ja kävelimme muutaman tunnin moottoritien reunaa myöten. Enpä ole liftannut enää.”
Mies, 17

“Olin matkalla Keski-Afrikassa ja oli päästävä pois eräästä luonnonpuistosta. Julkisia liikennevälineitä ei ollut. Liftasin maan suurimmalla huoratienpätkällä pakettiauton kyytiin. Sain kyydin kotiovelle palestiinalaiselta kauppamieheltä. Jälkeenpäin kuulin, että sillä tienpätkällä asuvista yli 40 prosentilla on hiv.”
Nainen, 25

“Liftasin illalla Helsingistä Tampereelle. Tuntematon mies otti minut kyytiin Töölöstä. Poikkesimme Linnatuulen kohdalla vanhalle Kolmostielle ja pysähdyimme. Rakastelimme. Erosimme Tampereella Linja-autoasemalla. Fiilis oli kuin Tukholman yössä.”
Mies, 26

“Olen liftannut 17-vuotiaasta saakka. Ruotsissa ei kannata liftiä. Pahin kokemukseni oli kolmen humalaisen miehen kyyti. Onneksi pääsin pois autosta ja soitin kytät. Jos naisena ajattelee, ettei mene miesten kyytiin saa tienpenkalla viettää jonkin aikaa. Pysähtyneessä autossa istuu yleensä keski-ikäinen, yksinajava mies. Rekat ovat parhaita, turvallisia ja kuskit usein mukavia.”
Nainen, 23

“Olen liftannut jo 15 vuotta, ja pisin matka on Tukholmasta Milanoon. Mitään ei ole sattunut. Olen tietysti varovainen, ja menen vain kyyteihin, joissa on enintään yksi mies. Kaikkialla muualla Suomessa, paitsi Helsingissä pääsee vartissa kyytiin.”
Nainen, 35
“Veljen kanssa Helsingistä Sodankylään yhdessä päivässä. Yksi kuski tarjosi kahvit ja sämpylät kahvilassa, toinen kertoi rauhanturvaaja-ajoistaan lähi-idässä, kolmas selitti koko matkan pehmoleluharrastuksestaan ja neljäs jätti keskelle metsää. Toisella reissulla ei saatu kyytiä, joten legendaarinen ‘veli puskaan ja pikkusisko rullaa hameenhelmaa ylöspäin’ auttoi. Venäläinen kuski otti kyytiin molemmat eikä ollut moksiskaan tempusta. Pidän liftaamisesta. Tapaa mielenkiintoisia ihmisiä .”
Nainen, 19

“Jouduin liftaamaan tullessani Nummirockista. Sain kyydin parin tunnin odottelun jälkeen. Kuski haisi hielle ja kertoi tosi huonoja vitsejä. Kun minun piti lähteä kyydistä, kuski ehdotti, että lähtisin hänen kotiinsa tyhjentämään viskipullon. Nyt olemme naimisissa.”
Nainen, 26
“Liftasin rakkauteni perässä opiskelu- ja kotikaupungin väliä joka viikonloppu yhteensä noin 6000 kilometriä kaikkina vuorokauden aikoina. Muutimme yhteen tammikuussa 2000, joten liftaaminen kannatti. Liftasin öisin, sateessa ja -20 asteen pakkasessa, pankinjohtajan kyydissä ylinopeutta tutkaan, mustanmaijan kyydissä moottoritien ohi, joskus nukahtaneena upouuteen paperikonetehtaan pomon saabiin... Minulla oli kolme aaltopahviin kontaktimuovitettua A4-kokoista kylttiä, joissa oli kaupunkien nimet.
Mies, 24

“Olin juuri muuttanut Lontoon ulkopuolelle. Työskentelin au pairina ja lähdin Lontoon yöelämään perheen äidin kanssa. Hän lähti junalla kotiin ennen minua. Aamuyöllä en osannut juna-asemalle. Poika, joka oli tarjonnut viimeisen paukun lupasi ajaa minut Waterloolle. 5 minuutin jälkeen tajusin, että kundi oli ajanut slummialueelle. Otin hatkat autosta ja juoksin lähimmälle turvalliselle kadulle. Liftasin sieltä itku kurkussa juna-asemalle. Mies joka otti kyytiin, päivitteli kuinka vaarallista alueella oli. Pääsin lopulta turvallisesti kotiin odotettuani kolme tuntia junaa.”
Nainen, 23

Olin jäänyt läheiseen kaupunkiin jatkoille. Aamulla olin aivan pihalla. Rivitaloasuntojen parkkipaikalla oli ystävällinen mies, joka tarjoutui heittämään minut kotiin. 15 minuutin ajon jälkeen mies tarjosi 50 markkaa ja kysyi, mitä sillä tekisin. Jättäydyin nopeasti kyydistä pois. Olin silloin 14vuotias, mies ehkä 40v.”
Nainen, 20

Peukaloisen 10 käskyä

 1. Varaa aikaa
  Jos on sinulla on kiire, et ehdi ajoissa perille.
 2. Tee kyltti
  Kirjoita määränpää suurin kirjaimin, jos olet pitkällä matkalla.
 3. Muista heijastin
  Yöllä paras henkivakuutus.
 4. Valitse oikea paikka
  Kuskin tulee nähdä sinut ajoissa ja pientareella on oltava tilaa pysähtymiseen. Unohda moottoritie ja risteysalueet. Ulosmenoteiden alkupäiden bussipysäkit ovat erinomaisia paikkoja. Autojen hidas vauhti parantaa kyytiennustetta.
 5. Valitse kuski
  Jos kuski on epäilyttävä, odota seuraavaa.
 6. Kysy kyytiä bensa-asemakahviloissa
  Kahvilassa on aikaa selittää asiansa. Myös keski-ikäisiltä pariskunnilta, jotka muuten eivät ikimaailmassa pysähtyisi tienvarsiliftarin takia, voi herua kyyti.
 7. Asetu kuskin asemaan
  Miksi hän ottaisi sinut kyytiin? Muista asiallinen pukeutuminen. Älä liftaa päihtyneenä.
 8. Jakaudu
  Kukaan ei ota viittätoista festarilta palaavaa kyytiin.
 9. Peukalo pystyyn
  Liikuta kättäsi, sinut huomataan paremmin.
 10. Hyväksy tosiasiat
  Taolainen näkökulma helpottaa rankkasateessa autiolla tietaipaleella.

Koottu liftari.org-sivustolta.

Tsurraa – Timo Vartiaisen liftausinstallaatio Kiasmassa 8.8. asti.

10 kommenttia

tytska_75

20.7.2004 09:00

Juu, liftaaminen on kyllä aika jännittävää, mutta en ole koskaan liftannut yksin. Aina on ollut kaveri tai sisko mukana. Ihan vaan varan vuoksi. Rekkakuskit ovat kyllä maailman parasta matkaseuraa. Niiltä lähtee juttua ja matka menee leppoisasti.

[SIGNATURE]

_______________________
Ei aina ole helppoa olla sinä.. Olisit kuin minä *hih*[/SIGNATURE]

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Mies24_

20.7.2004 12:35

mä olen tämä "Mies, 24". Cityn toimitukselle oli sattunut editoinnissa pieni moka. Mulla oli siis kaksi kappaletta kylttejä, jotka olivat kolmen A4 arkin kokoisia, eli n. 30cm x 63cm. ja näille siis tietokoneella tulostettuna niin isolla fontilla kuin kolmelle paperille yhteensä mahtui. eihän yksi A4 näy minnekään kun ajaa autolla ohi 100km/h. mut joo liftatkaa ihmiset.. siinä tosiaan tapaa kaikenlaisia tyyppejä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

dulla

22.7.2004 21:12

No vähänkö vituttaa et taas oli näistäkin tarinoista puolet tollasta hitch-hiking kills -tyylistä pelottelua :/

Tokihan sitä voi tien päällä voi monenlaista sattua, mutta toisaalta sama jengi joka pitää liftausta vaarallisena ja ajattelemattomana ongelmien kerjäämisenä konttailee huoletta 3 promillen jurrissa baarista kotio viikonlopusta toiseen.

Jumalauta ihmiset - nastaa se on tien varressa seisoskella, mennä katsoon paikkoja ja tavata siinä matkalla monenlaista ihmistä. TJEU.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Dmon

26.7.2004 10:37

Liftarit ovat kuin loisia: Käyttävät toisia itsensä toteuttamiseen

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

steponit

26.7.2004 14:51

armeija-aikoina tuli liftattua säännöllisesti. 80-luvulla ainakin sai harmaissa hyvin kyydin. tien päällä on tullut työajossa vedettyä semmoinen puoli miljonaa kilsaa. Varusmiehet ovat aina tervetulleita vähän isommallakin joukolla, mutta ns. elämäntapaintiaanit saavat jäädä odottelemaan kleinbussia.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

dulla

29.7.2004 23:36

[LAINAUS]Dmon kirjoitti 26.07.2004 klo 10:37:

Liftarit ovat kuin loisia: Käyttävät toisia itsensä toteuttamiseen[/LAINAUS]

Ne jotka liftareita kuljettavat, tekevät sen pääsääntöisesti mielellään.

Ne jotka ajattelevat kuten sinä, eivät liftaria kyytiinsä ota ja sekin on ihan ok. Ketään ei ole velvoitettu pysähtymään liftarin kohdalla.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

hohhohhoijaa

3.8.2004 00:56

Voi tota yhtä ressukkaa, joka oli joutunu suihkuttomaan, sähköttömään ja ulkovessattomaan paikkaan. On se varmaan ollu kauhea kokemus ja niinku tollai.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Hiitolainen

27.8.2004 17:49

Liftaan paljon ja kokoajan. Paras tapa matkustaa ja tavata ihmisia. On minilla autokin ja itsekin poimin mukaan, jos sattuu. Koiran kanssa liftaaminen on haaste, muttei mahdotonta sekaan. Myos Englannista voi liftata mantereelle. Jouluaikaan jopa lauttavirkailijoilla riitti huumoria, kun menein nayttamaan peukaloa ja kolmea puntaani tiskille.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

GoofR

10.9.2004 21:57

Itse liftasin inttiaikana, pohjanmaalla lyhyitä matkoja. Viimeistään kolmas auto otti aina kyytiin, inttikuteilla saa säälipisteitä. Pari kertaa kuskit poikkesivat reitiltään 10km viedäkseen kotiovelle asti. Kannattaa vaan muistaa sijoittautua paikkaan jossa autot ajaa hiljaa tai on muuten hyvin tilaa jarruttaa.
Olen yrittänyt "laittaa hyvän kiertämään" ottamalla kyytiin liftareita, mutta otan vain yksinäisiä, tulee usein paremmat keskustelut.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

JSDX

1.11.2009 19:28

Tuolle Lontoon ulkopuolella asustaneelle au-pair tytolle voisi kertoa sen itsestaan selvyyden, etta olisi syyta hieman tutustua mika on yksin matkustaneiden naispuolisten liftareiden ja mini cab kayttajien todennakoisyys joutua raiskatuksi.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi