Muslimien suurmufti

Olisitko uskonut tätä: muslimien myspace-youtube syntyy Suomessa.

Hän on 22 vuotta, asuu Suomessa ja johtaa verkon muslimiyhteisöä. Mohamed El-Fatatryn Muxlim.com-palvelu on sekoitus YouTubea ja MySpacea, mutta trollausta ei suvaita, postaukset alkavat ­­As-Sal mu ’Alaykum -tervehdyksellä, ja naiset kääriytyvät kuvissa huiveihin. Tuomas Vimma lähti risti­retkelle muxlimien päämajaan.

Olen kolme varttia myöhässä. Kahvilassa istuva tummaan pukuun sekä hillittyyn solmioon sonnustautunut nettiguru Mohamed El-Fatatry ei tunnu välittävän. Mutta kyllä hymy vielä hyytyy, kun avaan sanallisen arkkuni.

Perustit islamilaisia arvoja kunnioittavan Muxlim.com-verkkosivuston kyllästyttyäsi verkkosaastaan. Minkä sorttisesta saastasta on kyse? Joudun usein etsimään kauan löytääkseni saastaa verkosta.

“MySpacen kaltaisten verkkoyhteisöjen tärkeimmät rahanlähteet ovat mainostajat. Mainokset ovat näissä muuten personoitavissa palveluissa lähes ainoa asia, mihin käyttäjä ei pysty vaikuttamaan. Käyttäjän profiilisivulla saattaa olla mainoksia, jotka ovat ristiriidassa hänen arvojensa kanssa. Kyse voi olla ideologisesta ristiriidasta tai siitä, että sivuilla on valokuva, joka on hänen mielestään loukkaava. En halua, että minun MySpace-sivullani on kuvia ihmisistä, jotka eivät ole asianmukaisesti pukeutuneita. Mutta kyse on paljon syvällisemmästä asiasta kuin pukeutumisesta. Minulla on paljon tuttuja, jotka käyttävät YouTubea ja MySpacea, mutta he saavat jatkuvasti vihamielisiä kommentteja uskontonsa takia. Tämä on monille muslimeille ongelma. Etsipä You­Tubesta hakusanalla muslim videoita, ja lue käyttäjien kommentteja, niin ymmärrät mitä tarkoitan. En halua, että lapseni joutuvat lukemaan sellaista. Muxlim.com ei ole ainoastaan muslimeille tarkoitettu kapeakatseinen yhteisö, vaan kuka tahansa sivustolle rekisteröitynyt on vapaa osallistumaan keskusteluun ja olemaan eri mieltä niin kauan, kun kirjoitukset ovat ystävällismielisiä. Me uskomme sananvapauteen siinä mielessä. Mutta emme hyväksy ilkeämielisiä tai hyökkääviä kirjoituksia. Muxlim.com ei ole uskonnollinen sivusto, sillä emme tuota uskonnollista sisältöä. Me olemme verkkoyhteisö, jota muslimit tai heidän arvomaailmansa jakavat ihmiset voivat käyttää ja tuntea olonsa mukavaksi.”

Mikä sai Yhdistyneissä Arabiemiirikunnissa opiskelleen nuoren sunnimiehen muuttamaan Suomeen?

“Suomella ei koskaan ole ollut konflikteja muslimien kanssa. Se, että Nokia on täältä, luo kuvan Suomesta kor­kean teknologian maana. Tulin Suomeen kolme ja puoli vuotta sitten kahdeksi kuukaudeksi tutkimusmatkalle ennen kuin päätin hakea opiskelemaan. Tiesin että Suomi on todella mukava maa, mutta halusin ottaa selville, pystyisinkö asumaan täällä. Pidin Suomesta, vaikka saavuinkin tänne ensimmäistä kertaa talvella. Päätin jäädä; hain EVTEKiin opiskelemaan mediateknologiaa ja minut hyväksyttiin. Vaimoni on muslimiksi kääntynyt suomalainen. Tapasin hänet käydessäni ensimmäistä kertaa Suomessa, ja menimme naimisiin pian sen jälkeen.”

Eikö Suomi ole outo vaihtoehto uskovaiselle miehelle? Täällä on alle 30 000 islaminuskoista ja huomattavasti enemmän ateisteja. Jo pikkutytöt pukeutuvat kuin ilolinnut ja väestö on päissään aamusta iltaan.

“Uskon vakaasti yhteistyöhön sekä siihen, että jokaisen yksilön tulisi antaa jotain yhteisölle, oli heidän taustansa tai uskontonsa millainen tahansa. Maailmassa tulee aina olemaan erilaisia ihmisiä, mutta kaikkien pitäisi voida vapaasti elää, ilman että kukaan pyrkii väkisin pakottamaan heille mielipiteitään tai arvojaan. Sen takia minulla ei ole mitään ongelmia asua yhteiskunnassa, jossa on kaikenlaisia ihmisiä. Uskon, että monet arvoistamme ovat itse asiassa hyvin samanlaisia. Aika harva suomalainen äiti on varmaankaan kovinkaan innoissaan siitä, että heidän teini-ikäiset tyttärensä julkaisevat kuviaan verkkosivuilla, jossa vanhemmat miehet voivat niitä katsella. En usko että kukaan myöskään pitää siitä, että verkkosivuilla kirjoitetaan törkeitä kirjoituksia toisista ihmisistä. Minua ei haittaa se, että ihmiset elävät omaa elämäänsä hyväksi katsomallaan tavalla. Pidän itseäni hyvin avarakatseisena muslimina.”

Muxlim.comin sensuuri toimii käyttäjälähtöisesti. Sanaa crap käyttänyt sai väliaikaisen porttikiellon. Sivustolta löytyy tekstejä, jotka tuntuvat antisemitistisiltä. Juutalaisten kutsuminen torakoiksi tai ehdotus tappaa heidät kaikki nosti karvat pystyyn. Koskeeko sensuurinne myös muuta kuin muslimeja arvostelevia kirjoituksia?

“Kun verkkoyhteisö kasvaa tietyn kokoiseksi, on kaiken sisällön valvominen mahdotonta. Takaan, että jos tällaisia kirjoituksia ilmoitetaan ylläpitäjille, ne poistetaan välittömästi. On syytä pitää mielessä, että muslimeista puhuttaessa puhutaan 1,5 miljardista ihmisestä, ja siihen mahtuu kaikenlaisia ihmisiä liberaaleista konservatiivisiin. Suurin osa käyttäjistämme sijoittuu keskivaiheille. Käyttäjämme ilmoittavat erittäin nopeasti väärinkäytöksistä. Mitä crap-sanan käyttöön ja siitä seuranneeseen väliaikaiseen porttikieltoon tulee, niin kyse ei ollut sanasta, vaan yhteydestä, jossa sanaa käytettiin; westerners are crap.”

Muxlim-sivuston kuvissa naisten täytyy olla hunnutettuja.

“Hunnutettu ei ole oikea sana, vaan asianmukaisesti pukeutunut. Muxlimissa on käyttäjille suunnattu äänestys, jossa kysytään millaisia kuvia sivustolla pitää hyväksyä. Tuloksen perusteella päätämme politiikkamme asian suhteen. Käyttäjät päättävät.”

Nyt 59 prosenttia vastanneista oli sitä mieltä, että vain asianmukaisesti pukeutuneiden naisten kuvia tulisi näyttää sivustolla. Millä perusteella valitsette mainostajat? Onko yrityksiä, joita ette hyväksy mainostajiksenne? Israel Aircraft Industries?

“Kaikki mainostajat, joiden arvot ovat linjassa omiemme kanssa ovat tervetulleita. Meillä ei ole ongelmia yritysten, kuten Coca-Colan tai Islamic Bank of Britainin, kanssa. Epäilen, etteivät mainitsemasi kaltaiset yritykset ole kiinnostuneita mainostamaan sivuillamme.”

Mihin olette Muxlim.comia viemässä?

“Tiedostonjakopalvelullamme on noin neljännesmiljoona käyttäjää kuukaudessa. 38 % käyttäjistämme on Yhdysvalloista. Kaikki palvelumme ovat tällä hetkellä englanniksi, mutta kun saamme arabiankielisen sivuston toimimaan, uskomme saavamme paljon uusia käyttäjiä. Ensimmäinen rahoituskierroksemme on kesken. Muxlim eroaa muista verkkoyhteisöistä, ja sijoittajien löytäminen on ollut ehkä hankalampaa. Tarvitsemme rahaa ja uutta väkeä pystyäksemme muodostamaan kaikista palveluista yhtenäisen Muxlimin, joka brändätään globaalisti. Teknologiayhtiöt tarvitsevat perinteisesti muutaman vuoden tullakseen tuottaviksi; Amazonilla kesti kuusi vuotta. Muslimeista verkossa on noin 150 miljoonaa, mutta pyrimme laajentamaan käyttäjäpohjaamme myös ei-muslimeihin mm. Askamuslim-palvelun avulla, jossa kuka tahansa voi kysyä askarruttavaa asiaa käyttäjiltämme. Työskentelemme myös paraikaa digitaalisen musiikkikaupan, peliportaalin sekä nettiradion parissa. Videonjakopalvelumme pitäisi aueta piakkoin.”

Muxlim.comissa on menossa vaalit, jossa valitsette yhteisöllenne presidentin.

“Olin ehdolla, mutta päätin luopua kilvasta, koska monet olivat sitä mieltä, että sivuston ylläpitäjän roolista oli minulle hyötyä vaalikampanjassa. Kampanjan ideana on se, että monilla muslimikäyttäjistä ei ole ollut mahdollisuutta osallistua demokraattiseen vaaliprosessiin. Me annamme heille mahdollisuuden nähdä, mistä demokratiassa on kyse.”

En osaa päättää, kuulostatko enemmän liikemieheltä vai aatteen mieheltä.

“Yksi Googlen perustajista, Larry Page, sanoi osuvasti, että tiede tarvitsee yrittäjiä, sillä he – usein rahan perässä – puskevat myös tiedettä eteenpäin.”

Samaa voi sanoa nettipornosta, joka toimii verkon veturina.

“Aivan. Kyse on rahan tekemisestä, mutta samalla viedään kehitystä eteenpäin. Emme tee tätä pelkästään rahan takia, vaan meillä on suurempi visio. Mutta sen toteuttamiseen tarvitaan paljon rahaa. Olisi hienoa jos suurin osa verkkoa käyttävistä muslimeista käyttäisi Muxlimia viiden vuoden päästä. Vuonna 2006 aloittamani tiedostonjakopalvelu IslamicTorrents alkoi pian tuottaa sen verran, että pystyin perustamaan seuraavan palveluni. Sillä rahalla perustin sitten taas seuraavan. Nykyiset suunnitelmani vaativat niin suuria pääomia, että malli ei enää toimi. ”

Olet 22-vuotias, opiskelet ja pyörität start up -yhtiötä. Samanikäisten ajatukset ja toimet pyörivät yleensä mirrien ympärillä.

“Kaiken sen ajan, joka ei kulu koulussa, perheen parissa tai nukkuessa, olen valmis laittamaan tähän projektiin. Opiskelen mediateknologiaa EVTEKissä ja minun pitäisi valmistua 1,5 vuoden päästä. Olen ollut aina kiinnostunut suuremmista kuvioista kuin ikätoverini. Opetin Arabiemiraateissa opiskellessani yliopistolla web-suunnittelua koulun nuorimpana opettajana. Olin myös opiskelijahallituksen puheenjohtaja. Sen jälkeen suunnittelin työkaluja sateliittikuvayritykselle. Minulla oli mahdollisuus tutustua Internetiin jo vuonna 1997, jolloin se ei ollut Arabiemiraateissa tavallisille ihmisille mahdollista, sillä isäni oli paikallisen sanomalehden päätoimittaja. Se avasi silmäni aikaisin Internetin mahdille ja sai minut rakastumaan teknologiaan. Olen jossain määrin nörtti.”

Rahaa, rahaa, rahaa

Muxlim.comin eri palveluilla on vuosittain yhteensä kuusi ja puoli miljoonaa uniikkia käyttäjää, joka on hieman alle viisi prosenttia kaikista Internetiä käyttävistä muslimeista. Mikäli Mohamed El-Fatatryn ja hänen liikekumppaninsa Pietari Päiväsen arviot nettimuslimien määrän kasvusta osoittautuvat oikeiksi, näyttää nuorten supermuxlimien taloudellinen tulevaisuus valoisalta. Todellisen hillon tahkominen ei sijoitusalan ammattilaisten mukaan Muxlim.comille ole pelkillä mainostuloilla kuitenkaan todennäköistä. Muxlim.comin vuosittaisten mainostulojen voidaan arvioida nykyisen kävijämäärän perusteella pyörivän noin 200 000 euron paikkeilla. Tästä on pitkä matka yhdysvaltalaiseen videoidenjakopalveluun YouTubeen, joka kasvoi vuodessa kolmen nörtin startupista maailman neljänneksi käytetyimmäksi verkkosivustoksi. Kahdella rahoituskierroksella hankitut 11,5 miljoonaa dollaria 143-kertaistuivat vuoden aikana, Googlen ostettua YouTuben viime marraskuussa 1,65 miljardin dollarin kauppahinnalla.

Oikolukija

Islamintutkimuksen professori Jaakko Hämeen-Anttila esiluki artikkelin.

“Aika kesy artikkeli, olin odottanut vimmaisempaa otetta. Mutta hyvä näin, aihe on tärkeä, ja nostaa esille niin sananvapauden kuin erilaisuuden hyväksymisen teemat. Onko meillä kanttia hyväksyä se, etteivät kaikki halua lukea netistä kaikkea? Jos sivustoilta saadaan karsituksi turhat ylilyönnit, niistä voi tulla ihan toimiva ja tärkeä tiedonvälityskanava. Kauhukuvana tietysti on juutalais-/länsivastainen propagandasivusto, joka ei palvele kenenkään etua, vaan leventää kuilua entisestään. Suurmuftia sivustojen ylläpitäjästä ei oikein saa leivotuksi. Tunnen pari ihan oikeaa suurmuftia. Tuppaavat olemaan puolen vuosisataa vanhempia.”

16 kommenttia

damien22

7.6.2007 14:50

Oikolukija?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

tyttökulta

8.6.2007 12:40

City-lehdellä on tapana luettaa joka numeron yksi artikkeli jollakulla aiheeseen perehtyneellä, mutta esim. jotenkin vastakkaisen kannan edustajalla. Tämän "oikolukijan" kommentit tulevat sitten näkyviin lehteen jutun yhteyteen.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Muxlim

8.6.2007 16:13

Kiinnostava tyyppi. Muutti käsityksiäni paljon muslimeista.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

ristikäsi

10.6.2007 12:21

Ai miten niin suomessa paljon ateisteja??? hah, täällähän on erittäin vahva kristinusko. Herätys cityn toimitus, voisitteko avata silmänne??

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

tsiuhh

11.6.2007 11:29

Kuinka moni kirkkoon kuuluva on oikesti kristinuskossa eikä vain tavan vuoksi?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

ateisti__

11.6.2007 14:07

Mielestäni artikkelissa sanottiin, että Suomessa on enemmän kuin 30 000 ateistia. Se pitää varmasti paikkansa. Mikäköhän siinä on kun jengi ei jaksa lukea edes lauseita kunnolla, vaan ovat heti valittamassa?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

No ei

12.6.2007 10:31

"Vahva kristinusko" ja ateismi ovat vastakohtia. Suurin osa on siltä väliltä. Lähinnä tapakristittyjä jotka eivät käy koskaan kirkossa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

palleriina

12.6.2007 22:09

"Eikö Suomi ole outo vaihtoehto uskovaiselle miehelle? Täällä on alle 30 000 islaminuskoista ja huomattavasti enemmän ateisteja. Jo pikkutytöt pukeutuvat kuin ilolinnut ja väestö on päissään aamusta iltaan."

Siinä lauseessa lietsotaan länsimaita suohon. Tuolla lauseella saatetaan tapattaa joku viaton nainen tai pahentaa muslimien vihaa meidän kulttuuriamme kohtaan.
Toimittaja voisi hieman harkita puheitaan? Sananvapaus on myös vastuu sanasta!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

palleriinalle

13.6.2007 10:54

Tosikkous se maailman suohon vie.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

palloriina_oikeasti

13.6.2007 11:54

Ensinnäkään kyse ei ole lauseesta, vaan kolmesta virkkeestä. Jos olisit käynyt peruskoulun loppuun, tietäisit sen. Toiseksi, ei ole olemassa mitään muslimien vihaa Suomea tai suomalaisia kohtaan. Tämänkin olisit oppinut jos et olisi käyttänyt oppivelvollisuusaikaasi impaten.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Alisah

13.6.2007 15:57

Hyvä, että City otti asian esille. Mielenkiintoista tietää muistakin ilmiöistä kuin niistä tavanomaisista omaa elämää hieman enemmän koskettavista.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

nappi ottaan

18.6.2007 17:02

Onpas mahtavaa. Mitä idioottimaisinta touhua.
Nykyteknologiaa valjastetaan sekopäisien muslimien temmellyskentäksi. Ei vittu hei. Kuinka helppo jonkun verkostoituneen yhteisön on oikeasti tehdä pahaa - välittää informaatiota ja punoa kaikenlaista länsimaisten ihmisten päänmenoksi. Ei ei ja ei. Eikö riitä, että ne alistavat, silpovat, tappavat ja häpäisevät naisia paikallisesti?
Täytyykö niitten työntää limaisia lobnkeroitaan kaikkialle?
Ja että koko juttua organisoidaan Suomesta käsin? APUA

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

doktor

22.6.2007 18:12

APUA sina totisesti tarvitsetkin, ystavaiseni. Ehdotan, etta haet sita pikimmiten!!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Ihan tavallinen suomalainen

8.11.2008 01:07

No just ja joo. Taasen hävettää olla suomalainen kristitty.
Mitäköhän pahaa muslimit ovat näille sammakoita suustaan päästeleville tehneet? Islam on uskontona kauniimpi ja sallivampi kuin kristinusko.
Suosittelen "sammakkosuille" asiaan perehtymistä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Ihan tavallinen suomalainen

8.11.2008 01:13

nappi ottaan

Onpas mahtavaa. Mitä idioottimaisinta touhua.
Nykyteknologiaa valjastetaan sekopäisien muslimien temmellyskentäksi. Ei vittu hei.

Ihan vaan ittelles, nappi otsaan tollaselle pimennossa eläneelle!
Sulla on varmaan kalsaritkin samanlaiset kuin koko kylän pojilla :D
Vittu hei, vedä alahuuli yli, ja anna erilaisuuden olla rikkautenamme.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Prkle

18.3.2012 16:50

Taisi olla muxlimi huijari koko jäppinen. Toivottavasti karkotetaan Suomesta mokoma rasistipelle,

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi