Mustan Barbaarin mielenilmauksen jälkipyykki muuttui taisteluksi rasismia vastaan

Cityn haastattelema Barbaari sanoo, ettei pelkää väkivaltaa vihapuheista huolimatta.

Kuva: Musta Barbaari / Twitter

“Mua ärsytti niin kovaa, että mietin vaan, miten saan omat takaisin. Jotenkin oli osoitettava mieltä”, Musta Barbaari kertoo päätöksestään rynnätä Megadethin lavalle. Barbaarin oma keikka oli juuri katkaistu tökerösti Qstockin järjestäjien toimesta.

“Mietin, että hitto juoksen lavalle ja annan paidan sille Mustainelle. Turvamiehet esti aikeeni ja hetken yritin jammailla siinä. Ei ne saaneet kiinni, ennen kuin luovutin”, Barbaari, oikealta nimeltään James Nikander kertoo.

Pitkän uran tehnyt Megadeth kaipasi huomion keskipisteeseen kuin huomiota kerjäävä lapsi, eikä festarijärjestäjillä ollut pokkaa vastustaa heitä. Ei, vaikka rantalava, jolla Mustan Barbaarin keikka järjestettiin oli niin kaukana päälavasta, etteivät musiikit häirinneet toisiaan.

Mustan Barbaarin tempaus oli alun perin spontaani, omasta vitutuksesta kumpuava yksittäinen mielenilmaus. Sunnuntai-iltapäivään mennessä siitä oli tullut kannanotto pienempien artistien puolesta ja maanantaina tilanne oli eskaloitunut keskusteluksi rasismista.

Käydyn keskustelun absurdeimmat kommentit ovat vertailevia. Niissä haetaan Barbaarin lavalle ryntäykselle oikeutusta tai tuomiota vertailemalla Mustan Barbaarin ja Dave Mustainen uria, sitä kumpi on kusipäisempi tai sitä, onko hevi vai räppi parempaa.

“Koko päivän olen somessa selvitellyt ja päivitellyt asioita. Olen ehtinyt myös rakentamaan Ruudolfin ja Karri Koiran uutta studiota”, maanantai-iltana Aurinkolahden rannalta puhelimeen tavoitettu Musta Barbaari kertoo.

Musta Barbaari on musta ja taistelu rasismia vastaan hänen tekemistensä ytimessä – oli homma sitten lähtenyt alun perin mistä aiheesta tahansa. Suomalaissyntyistä James Nikanderia syytetään mamuksi samalla kun puolustetaan jenkkirokkarin oikeutta olla kusipää. Twitterissä kysyttiinkin aiheellisesti, millainen keskustelu olisi syntynyt, jos lavalle olisi juossut esimerkiksi Duudsoni-Jukka?

“En yhtään ihmetellyt, että keskustelu johti tähän. Se on niin helppo viedä rasistiseksi. Se on kyllä hämmästyttävää, että jengi postaa omilla nimillään ja kuvillaan sellaista”, Musta Barbaari sanoo.

Maanantain aikana Nikander alkoi julkaista eri keskusteluihin tulleita kommentteja ruutukaappauksina Twitter-tilillään #rasismi2014-hashtagilla varustettuna.

“Uskon, että kun paljastan noita tekstejä, jengi sisäistää sen, kuinka turhaa, ällöttävää ja hirveää paskaa toi on ja osaavat itsekin tehdä asialle jotain. Jos esimerkiksi on kaveriporukka, jossa on yksi rasisti, niin muu porukka voi kuitata sille siitä.”

Juuri näin. Yksittäiselle rasistille voi antaa porukassa hiljaisen hyväksynnän tai selkeän signaalin siitä, ettei sellainen läppä tässä porukassa lennä.

Musta Barbaari sanoo, että totta kai häntä harmittaa, jos tällainen tempaus vie häneltä faneja. Uhkausten ja sanojen muuttuminen konkreettiseksi väkivallaksi ei kuitenkaan pelota.

“Ei mua pelota turvallisuuden puolesta. Väkivaltaisimmat rasistit taisivat elää ysärillä ja se meininki taitaa olla lähes kuollut sukupuuttoon. Niitä on, jotka yrittää loukata kunniaa, mutta sen tän taistelun hinta. Ja on ihan sama mitä teen, vaikka tekisin maailman positiivisimman asian, niin on jengiä, jotka vihaa mua.”

Barbaarin kesään on kuulunut paljon myös keikkoja, jotka ovat jatkuneet loppuun asti. Vaikka Megadethin lavalle ryntääminen oli suunnittelematon kiukun purkaus, palvelee se mainiosti Nikanderin uran jatkoa. Seuraava biisi on nimittäin lähes valmis.

“Ensimmäinen biisi rikkoi sen ison jäävuoren. En usko, että päästään ihan samoille mitoille, mutta jotain ruutia siinäkin on, eikä se tuu jäämään perusbiisiksi. Enempää en pysty tässä vaiheessa vielä paljastamaan", hän sanoo elokuun aikana julkaistavaksi suunnitellusta biisistä.

28 kommenttia

jeppuli

29.7.2014 15:50

ei se et on erivärinen oikeute perseileen. ei se et on vähä tummempi myöskään tee kaikesta läpästä "läppää". kelas eka, kelas vika ku on nii vaikee duuni, olla musta. mä en diggaa rasisteist, mut viel vähemmä tummista jotka on törkeit, kohtelee naisii ku karjaa ja pakit saatuaan huutaa perää Rassisti. suurin osa mun kokemuksist mamuista (tai mamujen näkösist) on tommosii, nii se vaan o. ja jos kyseessä olis ollu 50 cent esittämäs Megadethin osaa ja Nicole (hakusanoil kuhmo ja metalli, ni tää oli eka bändi) Barbaarin roolis nii rasisteiks olis silti leimattu ne keitä vitutti et Nicolen keikka keskeytettii.

se et mä joudun puolustelee itteeni ei-rasistiks koska mun mielest MB on paskaa, on paskaa. panu on paskaa muuten vaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kolikon toinen puoli

30.7.2014 16:41

>>ei se et on erivärinen oikeute perseileen. ei se et on vähä vaaleempi myöskään tee kaikesta läpästä "läppää".>> Mitä näit nyt on, Lehto, Halla-Aho, Hakkarainen, you name it. "Hei se oli vaan huumoria"_TM

Lukisit säkin jotain muutakin kuin Iltalehden keskustelufoorumia.

lasse l.

2.8.2014 00:25

Hyvin sanottu Kolikon toinen puoli. Jeppulin tekstitkin on kuin sieltä keskeltä lähiömetsikköä. Opisi ensin olemaan teineilemättä.

shiwan8

4.8.2014 07:16

Kun argumentit loppuu, ruvetaan käymään henkilöön. Lasse ja Kolikko tässä demoavat sitä loistavasti.

Jeppulin viesti on selvä, järkevä ja moraalisesti yksiselitteisesti niin kestävä kuin olla ja voi: Hipiän pigmentti ei ole oikeutus perseilylle. Rasismi on rasismia täysin riippumatta siitä minkä ryhmän edustaja sitä harjoittaa ja minkä ryhmän edustajaan se kohdistuu. Huono käytös on huonoa käytöstä käyttäytyjän ja käytöksen kohteen ominaisuuksista huolimatta. Se, ettei pidä jonkun toisen värisen artistin tuotoksista, ei ole rasismia.

Thisjustsucks

29.7.2014 16:46

Huhu kuin urpoo jengii voiki olla, tulee melkee yrjö. Toi oli vaa nii väärin miten musta barbaarii kohdeltii tuol keikal. Siis musta barbaariltahan tässä anteeks pitäis pyyttää. Toivottvasti saa korvausta qstockilta, jos ei nii kaikki räppärit vois ainaki boikotoida noit festareita. Ei tommost voi vaa tehä ihmiselle, iha sama kuka siel esiintyy, vähän sitä tasa-arvoo ja kunnioitusta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

shiwan8

4.8.2014 07:18

Eikö olisi helpompi järjestää vain omat kekkerit niille joiden lippis ei pysy päässä oikein päin eikä housut nilkkoja ylempänä? Homma tuppaa menemään aina paremmin kuin hengenheimolaiset ovat keskenään.

Pastamurjaani

29.7.2014 16:50

Höpsis kyse ole mistään rasisminvastaisuudesta saati taistelusta. Nikanderia vitutti ja hän kosti, Megadeth-faneja vitutti, sitten huudellaan. Jos tiedetään, että jotakuta ärsyttää jonkin ulkonäköpiirteensä haukkuminen, ärsyttämään pyrkivä tietysti vetää siitä narusta, oli kyseessä sitten ihonväri, ylipaino, näppylät, pituus tai mikä ikinä.

Muuten olen sitä mieltä, että Qstock hoiti tilanteen huonosti. Ja voi hyvin olla, että Megadethin jäsenet eivät tienneet sähköjenkatkaisusta mitään. Ennenkin on festareilla virkaintoiset apupojat isotelleet starojen nimissä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

rasismi

29.7.2014 17:25

Musta Barbaari rakentaa barbaari-imagoaan.

Musta Barbaari on rasisti. Hänelle nimeä myöten on rotu erittäin tärkeä asia. Hän ei taistele rasismia vastaan vaan pyrkii lisäämään sitä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Ihanko oikeesti?

30.7.2014 13:52

Tosi hyvin perusteltu väite hei, tsempii vaa ton kanssa!

Salmine

30.7.2014 15:12

Ei. Ei ei ei ei ei. Outsie kuullu MB:n kappaleita? Ootsie lukenu sen haastatteluja? Seurannut twiittejä? Koska jos olisit, et voisi ajatella enää noin.

Musta Barbaari on hahmo siinä missä Borat tai Petri Nygård. Uskotsie että Petri Nygård ja Stig on misogynistejä ja alkoholisteja? Uskotsie että Slayerin jäsenet ovat sarjamurhaajia ja uskonnonvihaajia, koska ne laulaa siitä? Valoja tauluun nyt.

Musta Barbaari on kantaaottava huumoriartisti.

Barbaari ja Viikinki

3.8.2014 04:13

29.7.2014 17:25
"Musta Barbaari rakentaa barbaari-imagoaan."

30.7.2014 15:12
"Ei. Ei ei ei ei ei. Outsie kuullu MB:n kappaleita? Ootsie lukenu sen haastatteluja? Seurannut twiittejä? Koska jos olisit, et voisi ajatella enää noin. Musta Barbaari on hahmo siinä missä Borat tai Petri Nygård."

Öö... Olette siis samaa mieltä Mustan Barbaari -hahmon imagonrakennuksesta...

"Musta Barbaari on kantaaottava huumoriartisti."
Seppo Lehtoakin on luonnehdittu absurdistihumoristiseksi kansantaiteilijaksi. Se, mitä Seppo itse julistuksestaan ajattelee, on mysteeri, mutta hänen holtittomia nettivouhotuksiaan ei kukaan taida lukea vakavissaan. Tampereella Sepon jorinat tulivat tutuksi jo 1990-alussa julkisille paikoille liimailluista mielipidejulisteista.

Katsokaa minua!

29.7.2014 18:16

"Megadeth kaipasi huomion keskipisteeseen kuin huomiota kerjäävä lapsi."

Jos seurasi millä volyymilla Barbaari tuli julkisuuteen esittelemään "tempaustaan" ja vielä nyt monen päivän jälkeenkin jatkaa asian kommentointia, voisi kyllä kuvitella, että joku muu kuin Megadeth sinne huomion keskipisteeseen halusi.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

jeppuli

30.7.2014 08:47

jep, provoilevii lyriikoit ja tällasii tempauksii. ei tääl ny vaa oo asiat nii huonosti, ei oo ghettoi niinku on jo sveduis tai vaik ranskas, iha vaa siks et ei oo nii paljo mamui. eniten lisämamuist kärsis vanhat mamut, joilla on iha vitu hyvi ny pullat uunis. rasismii lisää rasismi, rotujen väline erottelu jota mb haluaa lisää. samaa tekee femakot miehil.

mustaine36

30.7.2014 07:14

Miten Stadin Revityin Laku voi vetää rasismikortin pöytään?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kelassikafattasvika

30.7.2014 10:10

Koomista, että Musta Barbie kerjää huomiota ja vetäs rasisti kortin hihasta. Tempauksena oli älyllisesti pikku lapsen itkupotkuraivarin tasoa, kun ei saa huomioita isukilta ja äidiltä. Herra Barbie ylpeili vähän aikaa sitten saaneen uuden sponssorin eli KELAn tai toisin sanoen suomalaiset veronmaksajat.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Joeifnsu

3.8.2014 18:52

En arvioisi toisten älykkyytä, jos itse käyttäisin noita "isämmmaanmiesten" kortti-löpinöitä...

Hauska nähdä, että olit ottanut myös sen Kela-vitsin tosissasi :). Itseasiassa, tarkemmin miettien alkaa pelottaa ajatella millaista porukkaa täällä keskuudessamme pyörii.

Al Ghettoh

30.7.2014 12:15

"- Auttaako ottaa vastaan 20 pakolaista, kun miljoona jää jäljelle? Ei, ei lainkaan. Ja aivan erityisesti ei pakolaisten ottaminen Paraisten kaltaiseen kaupunkiin. Me 1997 saapuneet olemme kaikki muuttaneet sieltä pois.

- Parhaiten leireillä menee niillä, jotka ovat onnistuneet lahjomaan leirin johdon. He saavat kylmiä juomia ja ruokaa ensimmäisinä. Ja arvaapa ketkä valitaan pakolaisleireiltä pääsemään Suomeen tai muihin länsimaihin? Aivan oikein, ne samat, joilla menee tosi hyvin. Olisi toinen juttu, jos Suomeen tulisivat sairaat ja vammautuneet, mutta nykytilanteessa sanon tasan tarkkaan ei lisäpakolaisille, sanoo Mohammad "Muhis" Azizi (kok, Turku)."
http://svenska.yle.fi/artikel/2014/07/11/muhis-azizi-finland-ska-inte-ta-emot-fler-flyktingar

"Egyptissä syntynyt Abdel-Samad, 42, on kirjoittanut Saksassa vastikään julkaistun kirjan nimeltä "Islamilainen fasismi" (Der islamische Faschismus, 2014).
Abdel-Samadin tilinteko islamista on herättänyt vihaa islamin fundamentalistisissa piireissä ja tämän johdosta hänelle on langetettu "fatwa", kuolemantuomio."

"- Haloo! Että Iranin mullahit ovat ymmärtäneet islaminuskon väärin, samoin talebanit Afganistanissa, muslimiveljeskunta, salafistit! Osama bin Laden on ymmärtänyt islaminuskon väärin, Boko Haram Nigeriassa, al-Shabaab-joukot Somaliassa, islamistit Libyassa, Syyriassa, Irakissa, Pakistanissa sekä Sudanissa, ne kaikkiko ovat ymmärtäneet islaminuskon väärin? Ehkä vika on sittenkin teoriassa. Tätä yritän väittää kirjassani, Abdel-Samad selittää."
http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2014070118434811_ul.shtml

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Lukutaito

30.7.2014 18:43

Ja miten tämä liittyy artikkeliin? Musta Barbaari ei ole maahanmuuttaja vaan syntynyt Suomessa.

Käytä lukutaitoasi

1.8.2014 06:52

"Ja miten tämä liittyy artikkeliin?"
Se liittyy nimimerkki "jeppulin" kirjoitukseen 30.7.2014 08:47, joka on osa tätä artikkelin herättämää keskustelua, sekä yleisesti razzizmikitinään.

Musta Barbaari ei ole maahanmuuttaja vaan syntynyt Suomessa."
Tiedän. Onnea musiikki- ja bodausuralleen!

rollabout

30.7.2014 12:37

En tiedä mikä Mustan Barbaran todellinen ajatus tämän juoksu tempauksen takana oli, mutta todennäköisesti Megadeth tarvitsi sen pari minuuttia äänien säätöön, eli soundcheckiin. Osoittaakseni vielä että on myös meitä jotka pitävät, ja jotka saavat todella paljon eri musiikkigenreistä: Symphony of destruction ja Cypresshillin Rock superstar. Rock parempi versio kuin rap superstar.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

One Dollar

30.7.2014 18:15

Tähän astisista kommenteista päätellen Cityn nettiä lukevat vain skutsissa asuvat pienimunaiset landespedet, jotka ovat käyneet pari kertaa Kreetalla ja kerran kesässä hesassa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Tekopyhä Dollar

31.7.2014 14:26

Tästä kommentista päätellen Cityn nettiä lukee myös vain stadissa asuva mikromunainen kaupunkilaistollo, joka on käynyt pari kertaa Tallinnassa ja nolla kertaa kehä kolmosen ulkopuolella.

Nuo stadi paras vs. muu maa paskaa -vouhottajat on ihan samanlaisia (ellei pahempia) älykääpiöitä, kuin rasisti-idiootit, joita itse parjaavat. Pata kattilaa soimaa.

Ps. En asu skutsissa, enkä puolusta idiootteja.

PPS. Tuo dollari taisikin olla trolli. Noo, jaetaan viisautta silti maailmalle.

Ihmiset hei

30.7.2014 18:49

Oli temppu typerä tai ei, tässä jutussa on aika keskeisenä pointtina herjat, joita twitterissä ja facebookissa on julkaistu. Käykäähän katsomassa itse, todella lapsellisia ja erityisest rasistisia. Ihan ok sanoa, että tempaus oli typerä, mutta miks helvetissä pitää ottaa esille kaverin ihonväri? Sillä ei oo mitään tekemistä asian kanssa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

shiwan8

4.8.2014 07:27

Niin siis tyyppihän itse rakentaa imagonsa sen ihonsa pigmentin varaan. Ketään ei kiinnostaisi jos samat biisit olisi vääntänyt valkoinen heteromies. Jos kerran tyyppi haluaa promota olemistaan optimaalisena tapana olla tumma tässä maassa niin eikö silloin ole ihan ok ottaa kantaa siihen, onko hänen näkemyksensä optimaalisesta tavasta olla tumma Suomessa sellainen tapa joka soveltuu maan yleiseen ilmapiiriin?

rassimi rassimi

3.8.2014 17:33

Säälittävää huomionhakuisuutta tältä yhden hitin ihmeeltä. Kannattaa keikkailla jatkossa Itä- Helsingin lähiöiden lökäpöksy porukoissa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Makkeliskukkelis

3.8.2014 21:03

Eräs eteläafrikkalainen tumma täti tokaisi minulle kerran että suomalaiset on vielä kaukana rasisteista kun vertaa tummiin kavereihin. Uskoin tämän väittämän helposti.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

shiwan8

4.8.2014 07:28

It's funny 'cause it's true.

Harri22

13.11.2014 17:54

Eihän tuo olekaan rasismia. Nykyään liian usein nostetaan rasismikortti. Valkoihoinen ei saa sanoa mielipidettänsä, mutta tummaihoinen saa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi