New York, New York

Iso omena. Gotham City. Kansojen sulatusuuni. New Yorkilla riittää lempinimiä.

Pravda Barin listalla on yli 70 votkamerkkiä.
Pravda Barin listalla on yli 70 votkamerkkiä.
Pilvenpiirtäjät, pilvenpiirtäjät
Näistä New York tunnetaan. Vaikka maailman korkeimmat rakennukset ovat nykyisin Kaakkois-Aasiassa, maailman sadasta suurimmasta pilvenpiirtäjästä yli 20 löytyy yhä Manhattanilta. Tunnetuin on Empire State Building. Kuuluisa on myös Nykin vanhin säilynyt pilvenpiirtäjä, silitysraudan muotoinen Flatiron Building, jossa on päätä huimaavat 22 kerrosta.

Happihyppy Central Parkissa
Manhattanin keskikohdan täyttävä Central Park on paikoin melkein hiljainen puistojättiläinen, jossa parveilee hölkkääjiä, rullaluistelijoita, kävelijöitä ja koiran ulkoiluttajia varsinkin sunnuntaisin. Puiston eteläreunan luistinrata houkuttaa väkeä lokakuusta toukokuuhun, Metropolitan-oopperan ja New Yorkin filharmonikkojen ilmaiskonsertit kesäisin ja puiston itäreunan massiivinen The Met -museo ympäri vuoden. Jackie O. -fanit tsekkaavat puiston keskiosan Jacqueline Kennedy Onassis -tekojärven, mutta kukaan terve ei mene Central Parkiin pimeällä, tai terveys vaarantuu New Yorkin siistiytyneistä rikostilastoista huolimatta.

Park Avenuen hienosto
Gatesin Bill voi olla maailman rikkain, mutta USA:n vanhin raha asuu yhä Park Avenuella New Yorkin Upper East Sidessa. Carnegiet, Morganit, Vanderbiltit ja muut rikkaat asuvat 1900-luvun alkupuolen art deco -kerrostaloissa, joiden ovia vartioivat univormupukuiset lakeijat. Hienoimmillaan Park Avenue on East 70th ja 90th Streetien välillä, jossa naiset näyttävät Tiffanyn jalokiviliikkeestä ja miehet Amerikan Psyko -leffasta karanneilta. Täältä kolmion saa New York Timesin mukaan nyt 4,5 miljoonalla markalla ja 300 neliön edustuskämpän 17 miljoonalla. Maksullisiin lisäpalveluihin kuuluvat autotallipalvelut limusiineille ja sisäköt, eikä tosirikkaan sovi olla omistamatta alppimajaa Aspenissa ja kesähuvilaa Long Islandilla. Park Avenuen köyhä kansa asuu yksiöissä, joiden vuokra on 17 000 -45 000 mk/kk.

Nykytaiteen mekka
New York on nykytaiteelle samaa kuin Firenze vanhalle taiteelle: kulttuurilaitokset pyörivät rikkaiden antamien (verovähennyskelpoisten) lahjoitusten varassa. Kuuluisimmat taidemuseot ovat Museum of Modern Art eli MoMA, spiraalinmuotoinen Guggenheim ja Whitney Museum of American Art. Jos Kiasma ei säväytä sinua nyt, se ei säväytä sinua näiden museoiden jälkeenkään! New Yorkin kuuluisin elävä taiteilija, John Lennonin leski Yoko Ono asuu Central Parkin länsilaidan Dakota Buildingin kokonaisessa kerroksessa, jonka hoitomaksu on 150 000 mk/kk. Kuolleista taiteilijoista kuuluisin on Andy Warhol, jonka museota on turha etsiä Nykistä. Se on hänen synnyinkaupungissaan Pittsburghissa.

Maailman sadasta suurimmasta pilvenpiirtäjästä yli 20 löytyy Manhattanilta.
Maailman sadasta suurimmasta pilvenpiirtäjästä yli 20 löytyy Manhattanilta.
Wall Street – rahan ja vallan katu
Pieni katu, joka pyörittää maailmantaloutta. Manhattanin eteläkärjessä sijaitseva Wall Streetin alue pitää sisällään maailman merkittävimmän osakepörssin ja kymmenien pankkien pääkonttorit, mutta Nasdaq-teknologiapörssin tv:stä tuttu valotaulu pyörii 10 kilometriä pohjoisempana Times Squarella. Wall Streetillä osakevälittäjät tienaavat vuodessa miljoonien provisiot ja tietokoneohjelmoijat jopa 10 000 mk/h, mutta aamukahdeksasta iltakahdeksaan kestävä työpäivä on juppipiireissä tavallinen. Kun siihen lisätään useiden tuntien työmatkat, monet ottavat miljoonat ja vaihtavat alaa jo kolmekymppisinä. Wall Streetin alueen kymmenet kuntosalit, pikaruokalat ja take away -kahvilat muistuttavat ammattilaisten ajan kalleudesta.

Merkkimania
Logohulluus on vallannut muodin parina viime vuonna, mutta New Yorkissa merkkitavara on aina muodissa. Hiphoppareiden Nike-tossut ja Eckö-rotsit erottuvat kadun vastakkaiselle puolelle. Varakkaiden vaatteissa merkit saattaa olla ommeltu vain kauluksen sisäpuolelle, mutta design-fanit tunnistavat Calvin Kleinin ja Ralph Laurenin hillitynkalliit luomukset muutenkin: osta mitä väriä vaan, niin kauan kuin väri on musta. Keskivertonykkiläisen vaatettaa kuitenkin Gap-ketju tai 5th Avenuen megasuosittu Hennes & Mauritz.

Bagel! Pretzel! Cappuccino! Sushi!
Kansojen sulatusuuni sulattaa ruokaa maailman joka puolelta. Newyorkilaisen halpaa perussapuskaa ovat juutalaisperäiset, viipurinrinkelin muotoiset pretzelit, joita saa sekä taikinasta tehtyinä että suolatikkuina. Täytettyjä vesirinkeleitä on Suomessa alettu myydä bageleina, mutta aito bagel on rapeampi, sen taikinassa voi olla kanelia ja rusinoita ja päällä unikon- tai seesaminsiemeniä. Täytteistä autenttisimmat ovat tuorejuustoa ja savulohi, ja kyytipojaksi maistuu cappuccino: jenkkikahvi on nykyisin kahvia, ei ruskeaa tiskivettä. Kevyet ja edulliset sushit rantautuivat Nykkiin 80-luvulla, ja terveystietoiset pitävät huolen, etteivät ne koskaan lähde pois.

DKNY-megastore Madison Avenuella.
DKNY-megastore Madison Avenuella.
Shop Til You Drop Madison Avenue
Manhattanin kahdesta tärkeimmästä ostoskadusta hienompi, jota hienompaa on ehkä mahdoton löytää. East 60th ja 80th Streetien välillä Madisonilla majailevat huippumuodin kaikki: Armani, Versace, Dior, Givenchy, Dolce & Gabbana, Prada ja muut. Täällä jokaisella on varaa ainakin ikkunaostoksiin. Erikoismaininta Polo Ralph Laurenille (Madisonin ja 72nd Streetin kulmassa, kaikenvärisiä miestenpaitoja noin tonnilla), nelikerroksiselle design-tavaratalo Barney’sille (Madison/60th Street) ja saman kadunkulman DKNY-megastorelle (käytännöllistä Nykki-stailia siedettävään hintaan).

SoHo
Teatterikaduksi mielletty Broadway on SoHon kohdalla se edullisempi ostoskatu. Broadwayn ja Prince Streetin kulmassa on täyden palvelun herkkukauppa Dean & Deluca, jonka valmisaterioita herkkusuutohtori Lecter suosii Hannibal-elokuvassa. Samassa kulmassa myös Hollywood-henkinen naisten alusasujen ketjuliike Victoria’s Secrets ja Armani Exchange (halvin tapa saada uusi armani on ostaa täältä t-paita, 160 mk). Kävelymatkan päässä sijaitsee Urban Outfitters, jenkkilän nuorisomuotiketjuista paras (Broadway/Houston Street; Diesel, Stussy, trendiroinaa ja kodinsisustusta). SoHon sivukadut tarjoavat Madisonia vaihtoehtoisempaa design-vaatetusta, kuten Greene Streetin Helmut Lang, Anna Sui ja Vivienne Westwood.

Kallista halvalla
Merkki- ja hintatietoisuus yhdistyvät newyorkilaisittain design-aletavarataloissa, jotka myyvät vain merkkituotteiden jäännöskappaleita ja aina alehintaan. Merkittävimpiä Century 21 (22 Cortland Street lähellä Wall Streetiä) ja Loehmann’s (7th Avenue/16th Street). Edulliset ostokset onnistuvat myös tavaratalojen aleissa, jotka käyvät kuumimmillaan tammi–helmikuun ja heinä-elokuun vaihteessa. Suurimmat tavaratalot Macy’s (West 34th Street/Herald Square), Blooming-dale’s (East 59th/Lexington Avenue) ja Saks Fifth Avenue (50th Street/Fifth Avenue).

New York -leffat

1. Woody Allenin elokuvat
Erityisesti Manhattanin murhamysteerio, Alice, Annie Hall.

2. Amerikan Psyko
Wall Street -pankkiiri murhaa naisia.

3. Taksikuski
Robert De Niro ajaa taksilla öisen New Yorkin katuja.

4. Wall Street – rahan ja vallan katu
Michael Douglas Wall Street -pankkiirina.

5. Naisen tuoksu
Al Pacino ja Chris O’Donnell lomailevat Manhattanilla.

Vitutus Top 3

1. Kalliit hinnat
Enkö olekaan Versacen arvoinen? Miksi Martini maksaa kymmenen taalaa? Dollarin nykykurssilla loma Nykissä on kallista lystiä.

2. Kännykkäongelmat
Vain kolmitaajuuspuhelimet toimivat. Paikalliset kännykänomistajat pitävät luurin usein kiinni, koska puhelun vastaanottaminen maksaa.

3. Jonotus
Jonota passintarkastukseen. Jonota in-baariin. Jonota liikenneruuhkassa. Jonon lopussa tapaat elämäänsä kyllästyneen tullivirkailijan ja portsarin, josta piti tulla isona vanginvartija. Nykistä palattuasi Länsiväylän aamuruuhka saa hymyn huulille.

Kuumat klubit ja kahvilat (etelästä pohjoiseen)

Hannibal Lecterin suosima Dean & Deluca.
Hannibal Lecterin suosima Dean & Deluca.
Wall St Kitchen & Bar
70 Broad Street/Beaver Street
Wall Street -ammattilaisten lounaspaikka, jossa pörssikurssit nähtävillä reaaliajassa. Illalla pukuporukka ottaa täällä olutta, jos ehtii.

Vinyl
6 Hubert Street/Hudson Street
House-musiikin megaklubi, jossa gayt ja heterot bilettävät perjantaisin Danny Tenaglian ja sunnuntaipäivisin Body & Soul -klubin tahtiin.

Bari
Broadway/Spring Street
Klassisen tyylikäs mustiin pukeutuneiden nykkiläisten lounaskahvila, jonka wrapit lyömättömiä ja yläkerrassa paljon istumapaikkoja.

Pravda Bar
281 Lafayette/Houston Street
Bisnesväen viihtyisä baari, jonka listalla yli 70 votkamerkkiä.

Riverside Lounge
187 Orchard Street/East Houston Street
Viihtyisä, avaranhämyisä baari East Villagen edullisella (=tuoppi alle 40 mk) taiteilija- ja baarialueella. Houston Streetin ja Avenue A:n nurkilla on kymmeniä erikoisia baareja, mutta älä harhaudu Avenue C:n itäpuolen ghettoihin.

The Coffee Shop
29 Union Square
Baari, jossa kauniit tarjoilijat ja hyvää yösnackiä. Sarah Jessica Parkerin ja Jon Bon Jovin Sinkkuelämää-sarjan deittikohtaus kuvattiin täällä, joten tilaa drinkiksi sarjasta tuttu Cosmopolitan.

The Park
118 10th Avenue/18th Street
Helmikuun lopussa avattu huipputyylikäs ruoka- ja drinkkiravintola, jossa seitsemän erilaista, 50 -70-luvun tyyliin sisustettua loungea.

Serena
222 West 23rd Street/7th Avenue
Rokkareiden ja taiteilijoiden suosiman legendaarisen Chelsea Hotelin marokkolaistyylinen kellaribaari, jossa Liz Hurley nähty.

Twilo
530 West 23rd Street/10th & 11th Avenues
USA:n kuuluisin superklubi tarjoaa maailman parasta äänentoistoa ja supertähtidj:tä, jotka ovat liian kalliita Suomeen. Alkuvuonna Twilossa ovat soittaneet Sasha, John Digweed, Timo Maas, Paul van Dyk, Junior Vasquez ja Carl Cox, varaudu jonoihin!

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi