Nuorilla on oikeus itsenäistyä

Kohtuuhintaisista asunnoista on puutetta. Alle 25-vuotiaita asunnottomia löytyy Suomesta noin 1400.

Asunnottomuus koskettaa yllättävän montaa nuorta.
Asunnottomuus koskettaa yllättävän montaa nuorta.

"Oman elämän haaveet törmäävät pääkaupunkiseudulla ja muissa kasvukeskuksissa asuntopulaan, koviin vuokriin ja omistusasuntojen hurjiin hintoihin", kirjoittaa kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki nuorten asunto-oppaan tervehdyksessä.

Jos pakka on muutenkin sekaisin ja tilanne haastava, on perustietojen hyvä olla kunnossa. Tätä tarkoitusta varten Nuorisasuntoliitto on julkaissut jälleen nuorten asunto-oppaan. Ideana on auttaa itsenäistyvää, alle 30-vuotiasta nuorta tekemään itse päätöksiä elämänsä suhteen.

Moni nuori viettää makuupussinsa ja tavaroidensa kanssa pitkiäkin aikoja kavereidensa nurkissa, kun kohtuuhintaista kämppää ei tahdo löytyä, kerrotaan Nuorisoasuntoliiton viime syksyisessä tiedotteessa.

"Suomessa oli vuoden 2010 lopussa lähes 1 400 alle 25-vuotiasta asunnotonta. Ja tässä luvussa ovat vain tilastoidut tapaukset, todellisuudessa määrä on vieläkin suurempi", toteaa Nuorisoasuntoliiton pääsihteeri Olli Joensuu.

Helsingissä kohtuuton hintataso hidastaa nuorten itsenäistymistä. Nuorilla ei ole kertakaikkiaan varaa lähteä vanhempiensa helmoista, vaikka halua olisi. Tämä yhdistettynä nuorisotyöttömyyteen, matalapalkkaisiin pätkätöihin ja vaativiin opiskeluihin asettaa monet nuoret vaikeaan tilanteeseen asuntomarkkinoilla.

1 kommentti

Honey90

16.5.2012 13:06

Asunnottomuuteen yhdistyy sitten vielä tällainen: Asunnottoman opiskelijan, jonka vanhemmat asuvat samalla paikkakunnalla, kuin minne opiskelija on laittanut postinsa tulemaan postikonttoriin, katsotaan KELAn silmissä asuvan vanhempiensa luona. Itsenäisesti asuvan opiskelijan opintotuki on 299 euroa kuussa. Vanhempien luona asuvan opiskelijan opintotuki on 122 euroa kuussa. Näin meitä rangaistaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi