Odotettu “maailman hienoin kirjasto” avaa ovensa kaupunkilaisille

Itsenäisyyspäivän tienoilla vietetään keskustakirjasto Oodin kaksipäiväisiä avajaisia.

Kuva: Arkkitehtitoimisto ALA

Suomalaisen sivistyksen symboli, Helsingin uusi keskustakirjasto Oodi viettää avajaisiaan 5. ja 6. joulukuuta.

Torstaina 5. joulukuuta Oodi avaa ovensa kahdeksalta aamulla ja ohjelma alkaa klo 14. Avajaisiiin saapuu paikalle valtakunnan kerma, kun oman tervehdyksensä antavat niin tasavallan presidentti Sauli Niinistö, Helsingin pormestari Jan Vapaavuori ja apulaispormestari Nasima Razmyar sekä Oodin johtaja Anna-Maria Soininvaara.

Lisäksi avajaisissa pääsevät ääneen tuoreet Finlandia-voittajat sekä viime vuoden kaunokirjallisuuden Finlandia-voittaja Juha Hurme. Mukaan tulee myös iso joukko muita eturivin kirjailijoita kuten Anja Snellman, Juha Itkonen, Jari Tervo sekä Sinikka ja Tiina Nopola.

Musiikkipuolesta avajaisissa vastaavat Helsingin kaupunginorkesteri ja Radion sinfoniaorkesteri, jotka tervehtivät Oodia Musiikkitalosta. Ulkolavalla kuullaan saamelaiskulttuurista ammentavaa Solju-yhtyettä ja trubaduuriduo Kalevauvaa. Kahtena avajaisten tilausteoksena koetaan koreografi Hanna Brotheruksen Oodi metsälle -teos sekä harmonikkataiteilija Kimmo Pohjosen sävellys Ultra Organ Oodille.

Itsenäisyyspäivänä ohjelma keskittyy lapsiin ja perheisiin. Oodi on avoinna aamukymmenestä iltakuuteen.

Lapsia viihdyttävät päivän aikana muun muassa Oodin yhteyteen avautuva leikkipuisto Loru, Teater Tapir sekä Helsingin Sanomien Lasten uutiset. Luvassa on myös satujoogaa, työpajoja ja sukellus improtangon maailmaan.

Lisäksi Oodissa kuullaan lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-voittajan tervehdys, ja kirjankustantamot tuovat Oodiin suosikkikirjailijoita ja -hahmoja. Oodissa seikkailevat myös Herra Hakkarainen sekä Tatu ja Patu!

Kuva: Arkkitehtitoimisto ALA

Näyttävä maamerkki

Helsinki kehittyy ja Oodi on yksi keskeisimpiä kehityksen maamerkkejä. Vasta avattu Amos Rex -taidemuseo herätti innostusta sekä arkkitehtuurillaan että sisällöllään ja saman tulee tekemään Oodi. Sen kaareva pinta ja lippamallinen katto tuovat Helsingin ytimeen upeaa ihmeteltävää ja kirjaston merkitys kaupunkikuvallisesti keskeneräiselle Töölönlahdelle on iso.

Julkinen kirjasto on Suomessa vahva ilmiö, jota ihastellaan eri puolilla maailmaa. Uusi ja näyttävä keskustakirjastokin on herättänyt paljon kiinnostusta ja muun muassa The Guardian kuvaili paikkaa “taivaaksi kirjastojen rakastajille”. Lehti nosti esiin suomalaisten pitkän ja vahvan suhteen lukemiseen ja kirjastoihin ja huomioi myös, ettei Oodin ole tarkoitus olla paikka vain kirjojen lukemiselle tai lainaamiselle.

Sitä se ei todellakaan ole. Oodi on valmistuessaan yksi maailman hienoimpia kirjastoja. Se pitää sisällään työ- ja tapahtumatiloja, lukukeitaita, musiikki-, äänitys- ja videostudioita, kaupunkiverstaita, tekemistä perheille, kahvilan, ravintolan ja elokuvateatterin.

Sen toivotaan houkuttelevan 10 000 käyttäjää päivässä, tarjoavan kaupunkilaiselle julkisen olohuoneen sekä turisteille toiminnallisen nähtävyyden.

Kuva: Arkkitehtitoimisto ALA

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi