Olen rikas, mitä sitten?

Kolumni.

Kirjoittaja on noteerattu julkisesti pörssissä.
Kirjoittaja on noteerattu julkisesti pörssissä.

Ehdin hädin tuskin tiputtaa Continental Flying Spurin avaimet ovimiehen kouraan, kun ensimmäinen toimittaja soitti ja tivasi selitystä verokalenterisijoitukselleni. Vastasin kuten olen aina vastannut: veroista puhuvat julkisesti vain köyhät, moukat ja köyhät moukat.

Tässä maassa ei vieläkään ymmärretä, miksi toiset ansaitsevat enemmän kuin toiset. Huomatkaa sanavalinta: ansaita. Se jo todistaa, ettei kyse ole riistämisestä tai vääryydellä kahmitusta rahasta.

Roskalehdistö julkaisee listoja eniten ansainneista – huomatkaa jälleen sana! – vaikka niiden selailu synnyttää ainoastaan kateutta. Miksei Helsingin Sanomat voisi pikemmin listata 100 tai 1000 vähiten rahaa saanutta suomalaista? Sitä luetteloa lukisi ilomielin niin akateeminen pätkätyöläinen kuin irtisanottu hitsarikin, kun huomaisi, että asiat voisivat olla paljon huonomminkin. Tämä olisi todellista läpinäkyvyyttä ja demokratian edistämistä.

Samoin varmasti ajatteli Koneen toimitusjohtaja Matti Alahuhta ehdottaessaan palkkojen alentamista. Normaalisti työntekijä puurtaa vailla tietoa palkankorotuksen todennäköisyydestä. Mutta kun tekee samaa hommaa entistä pienemmällä palkalla, voi olla varma, että siitä maksettaisiin enemmänkin. Motivaatio kasvaa ja yhtiön kate paranee, eli kaikki voittavat.

Meitä yrittäjiä alennukset eivät tietenkään koskisi, sillä emmehän me saa palkkaa, vaan osinkoja. Sitä paitsi kannamme jo keskivertoa suuremman vastuun maamme talouskehityksestä asumalla täällä. Lähellä oli, etten minäkin olisi muuttanut kirjoja Lichtensteiniin, jossa sentään suomalaista yrittäjää vielä arvostetaan. Olen kuitenkin liian isänmaallinen tehdäkseni niin nykyisen porvarihallituksen aikana.

Koko verokeskustelu on muutenkin vinoutunut. Itse asiassa tuloerojen kasvattaminen nimittäin ainoastaan parantaa tulojakauman alapään asemaa. Käytännön esimerkki: kun minulle jää enemmän talousrahaa, saatan Strindbergillä piipahtaessani tarjota pöytäseurueelle toisetkin doppio ristretot. Kuka siitä hyötyy eniten, yhtiökumppanini vai pienituloinen tarjoilijatyttönen? Aivan.

21 kommenttia

Tinnittäjä

12.11.2009 16:29

Olet myös hauska

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

jugular

12.11.2009 19:14

Kyse ei ole siitä, etteikö satunnainen tarjoilijatyttönen voisikin saada ylimääräisen tipin joskus, vaan siitä, että ns. trickle down economics ei ole lainkaan tehokas tapa köyhimpien aseman parantamiseen. Lisäksi köyhempi kansanosa käyttää tuloistaan suuremman osan suoraan kulutukseen, varakkaampi väki tekee sijoituksia ja laittaa rahaa säästöön, mikä on helposti poissa kansantalouden kulutuskierrosta.

Ei pidä myöskään unohtaa, että pienituloisten verotuksen vähentäminen parantaa yksilön kannalta elämänlaatua suhteellisesti enemmän: Ylimääräisellä satasella voi keskituloinen tilata vaikka ylimääräisen sanomalehden tai riekkua baarissa pari iltaa, mutta köyhimmälle kansanosalle se sama satanen tarkoittaa, että saa leivän päälle juustoa ja että on varaa matkalippuun, jolla pääsee kirjastoon lukemaan sen päivän lehden, johon ei ole muuten varaa. Monikaan ihminen, joka on syntynyt kultalusikka suussa vähintään keskituloiseen perheeseen, ja jolla ei ole ollut koskaan oikeita vastoinkäymisiä, ei ymmärrä tätä tai voi samaistua siihen. On mukavampaa olla ajattelematta moisia asioita ja sen sijaan äänestää Kokoomusta, kehua itseään ja tuntea itsensä hyväksi ihmiseksi, kun pääsee antamaan kunnon tipin köyhälle tarjoilijaa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

valkokaulustäti

12.11.2009 20:54

"Ansaita" on kiva verbi. Tämä kirjoittaja näköjään ajattelee, että hän on tehnyt niin paljon enemmän tai tärkeämpiä töitä kuin pienituloiset, että hän ansaitsee tulonsa. Mutta miten todella määritellään, kuka tekee raskaampaa tai tärkeämpää työtä tai joutuu näkemään enemmän vaivaa palkkaansa nähden?

Itse olen ollut naisammateissa koko ikäni ja harvoin olen päässyt niissä helpolla, vaikka olenkin nuori ja tavallista vahvempi ja terveempi. Mitenkähän helposti luulette palkkansa ansaitsevan esim. hoitajan, joka on töissä kuolevien kroonikoiden osastolla ja nostelee yli satakiloisia vanhuksia, joiden raajat ovat joko jäykistyneet johonkin asentoon tai sätkivät pakonomaisesti?

"Naisten ammateissa" palkkaus on yleensä pientä, koska niitä pidetään vähemmän vaativina - yli kyse sitten ruumiillisesti raskaista ammateista tai viroista, joihin päästäkseen pitää olla korkeasti koulutettu, monipuolisesti kielitaitoinen ja sinut tietokoneiden kanssa. Olisi kiva nähdä, pystyisikö pörssissä listattu kirjoittaja tekemään minun työtäni - ja tekisikö sitä kahdella tonnilla kuussa miinus verot ja kaupungin pidättämä "vapaaehtoinen palkaton loma" säästötoimien vuoksi. Ylityöt ovat tietysti pakollisia ja ilmaisia, koska ne saa lomana. Sitten kun henkilökunnan puutteelta ehtii.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

valt Heikki

12.11.2009 20:57

"varakkaampi väki tekee sijoituksia ja laittaa rahaa säästöön, mikä on helposti poissa kansantalouden kulutuskierrosta"

En ole makrotalouden asiantuntija, mutta eikö esim. pörssiosakkaiden osto muka ole kulutusta? Siinähän yksi myy ja toinen ostaa, vaikka fyysisesti ostos onkin varsin abstrakti (jossain BB-äänestyksen ja kännykkäikonin välissä). Ja eiväthän ne rahat pankinkaan tilille jää, vaan joku niitä tarvitseva "ostaa" ne käyttöönsä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Tietotyöläinen

12.11.2009 22:04

Osakekauppa on kuitenkin pelkkää keinottelua, suoranaista loisimista joka ei synnytä uutta vaurautta, vaan vain höylää työtätekevien selkänahasta lisää siivuja pois. Se ei todellakaan ole "ansaittua" lisätuloa vaikka se vaatisikin tekijältään paljon työtä ja pörssitietojen tarkkaa seuraamista.

Osakekauppatulot ovat kaikilta muilta pois.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Entinen suomalainen

12.11.2009 23:01

Mjaa, minun mielestäni varakkuuden ansainti tarvitsee tekijältään ennenkaikkea älyä ja sitä ei kaikilta löydy.
Jos on jäänyt duunariksi ja kokee itseänsä riistettävän siinä, niin mitä se kertoo älykkyyden tasosta?
Toki on tyytyväisiä duunareitakin, mutta jos kokee jonkun toisen menestyksen olevan itseltä pois, niin eikö olisi fiksumpaa yrittää itse tehdä vaikka sama paremmin?
Minua vtuttaa suunnattomasti, vaikka en (tällä hetkellä) suunnattoman rikas olekaan, että kun olen kovalla työllä ja omilla aivoillani pärjännyt ja menestynyt, niin aina on joku vtun suomalainen punaniska marisemassa, siitä ja hah.. pyytämässä rahaa, koska minulla (hänen mielestään) sitä on ja hänellä ei.

Kolumnin kirjoittajalle; Minä lähdin, koska en ole masokisti, vaan varsin mukavuudenhaluinen ja en tykkää kroonisista ongelmista.
Kyllä sitä ei voi rahalla mitata elämisen laadukkuutta maassa
ja kulttuurissa, jossa ihmiset ovat ystävällisiä ja korrekteja,
työntekoa ja yrittämistä arvostetaan.
Mielummin kai sitä kaikin puolin miellyttävämpään maahan veronsa maksaa?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Ihme ja kumma

13.11.2009 07:00

Koyhat kyykkyyn ja rutikoyhat polvilleen.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Opettajanne

13.11.2009 11:08

Hei hyvät ihmiset, kolumni on huumoria, kehäpäätelmäläppää. Got it?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

weetzer

13.11.2009 11:20

Unohdit yhden tärkeän asian. Kaikki eivät ole valmiita myymään arvojaan ja moraaliaan päästääksen huipulle. Kaikki, jotka ovat huipulle päässeet omalla työllään ovat enemmän tai vähemmän egoisteja ja röyhkeitä ihmisiä. Puhumattakaan epärehellisyydestä!

Kaikki business perustuu kusetukseen. Jos vain uskaltaa arvioda sitä omaa käytöstään niin sen kyllä huomaa.

Katsokaa nyt vaikka poliitikkoja. Ei tämä hyväveli vaalirahapelleily ole korruptiota, eihän ole, eihän.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

älä käännä veistä haavassa

13.11.2009 13:29

Ero, jos 100-1000 "huonoiten ansaitsevaa" julkistettaisiin,on että heidät nöyryytettäisiin ihmisinä ja itsemurhatilastot saisivat tulta alleen. Älä käännä veistä ihmisen vuotavassa haavassa. Jotenkin sairaalloinen tuo ajatus kääntää asia toisinpäin.Jokainen ihminen haluaisi tulla toimeen, elättää perheensä ja mieluummin hyvin. Julkistetut "eniten ansaitsevat" "nostetaan kultatuoliin" ja heidän itsetuntonsa kasvaa korkeuksiin ja huom.heikoista sellaisista, jotka eivät ole ehtineet etsiä itseään tässä elämässä ts. ovat ihmisinä hukassa.. niin he oat entistä röyhkeämpiä, yleensä kaikkitietäviä,elämän arvot kiinnittyvät aina jotenkin rahaan, selviä persoonallisuushäiriöitä huomattavissa käytöksessä. Tällaisen ihmisen keskustelu tavallisen kansanmiehen kanssa sen paljastaa.Niin se hierarkia jo itsessään nostaa hänet muiden yläpuolelle ihmisenä. Surullista. Kunnioitan ihmisiä jotka ovat rehellisellä työllä/persoonalla ansainneet miljoonansa..Onnellista elämää kaikille "rikkaille ja köyhille", ihmisille..niitähän me kaikki tyynni.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Tuskis

14.11.2009 00:08

Mikähän tässä nyt sitten ihan tarkalleen perustuu kusetukseen?

Henkilöllä A on suolaa. Hän on yrittäjä, joka käy joko itse kuivattamassa sen merestä tai maksaa jollekin, joka tekee sen hänen puolestaan. Hän tarjoaa suolaa joukolle ihmisiä, joista tietty osa kiinnostuu suolasta. Näin henkilö A voi määrittää hinnan sellaiseksi, että ryhmästä riittävä määrä ostaa suolaa. Henkilö A ei väitä suolaansa pippuriksi. Missä se kusetus oli?

Ostava henkilö joutuu vain tarjoamaan vastineen, joka kelpaa myyjälle. Tän takia ehkä ostaja joutuu tekemään töitä. Ei tää voi olla näin vaikeeta tajuta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Groucho Marxin Kootut teokset

14.11.2009 16:23

""Naisten ammateissa" palkkaus on yleensä pientä, koska niitä pidetään vähemmän vaativina"
Ei, vaan koska niiden alojen ammattiliitot eivät pysty nostamaan jäsentensä palkkaa. Tämä ei johdu liittojen tahtotilan puutteesta tai osaamattomuudesta, vaan työn luonteesta esim. sosiaalialoilla. (Muitakin "naisten ammatteja" on, mutta kun nyt mainitsit tuon alan.)

Hyvinvointivaltiossa tiettyjä palveluita tuotetaan siksi, että ihmiset tarvitsevat niitä, ei siksi, että he pystyvät maksamaan niistä. Sana "kysyntä" on eri merkityksessä puhuttaessa köyhän sairaan hoidontarpeesta ja rikkaan ostamasta ylellisyystuotteesta. Ilman tiettyjä verotuloilla tuotettuja palveluita osa väestöstä kuolisi kadulle. Rikkailla ei ole koskaan puutetta mistään myynnissä olevasta, ellei sitten vaikkapa luonnonkatastrofi romahduta yhteiskuntaa, mutta silloin raha muuttuukin arvottomaksi eivätkä rikkaat ole enää rikkaita. Käytännön anarkiassa tyyliin Somalia "rikkaita" ovat aseistautuneet ja häikäilemättömät, sopivan kokoiset ryhmät.

"miesten aloilla" teollisuudessa, kuljetusalalla jne. ammattiliitot voivat lakoilla ja vastaavilla painostaen saada työntekijöille isomman osuuden työnantajayrityksen tuloista. Seuraus ei ole kadulle kuolevat varattomat, vaan pienempi voitto työnantajayrityksen osakkaille (tai per osake). Globalisaation aikana tämä on muuttunut, sillä yritys voi usein muuttaa tuotantoyksikön halvemman työvoiman maahan ja raaka-aineiden ja tuotteiden siirtäminen mm. konttilaivoilla on halpaa.

"Olisi kiva nähdä, pystyisikö pörssissä listattu kirjoittaja tekemään minun työtäni."
Varmaankin pystyisi, mutta ei tee, ellei hänellä ole siihen tarvetta tai kutsumusta. Kuinka hyvin hän selviytyisi kyseisessä työssä tai palkattaisiinko häntä edes, onkin sitten toinen asia.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

miizzle

14.11.2009 17:40

Huvittavaa miten ihmiset lukee tätä ihan tosissaan vaikka kyseessä on tyylipuhdas pakina. Älkää ottako niin tosissaan kaikkea mitä luette ;)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Perseauki

16.11.2009 02:46

Ei mene edes kahtakymmentä vuotta, kun suurin osa teistä ja typeristä kersoistanne on kuollut nälkään.

Ja uskokaa huviksenne. Olette täysin ansainneet sen.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Köyhille pernavoita

17.11.2009 09:00

Kolumni osoitti kauheen ihanasti, ettei rahan haaliminen vaadi suuria älyn lahjoja.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

ZOMQNET

17.11.2009 11:43

hyvää textiä asiasta joka on just näin....perkele ku en poo itte kirjoittanur -en...kuka tämä herra lieneekään...hyvä aihe. ihmisem kateydella on kanssa hyvä tehdä rahaa lue sana TEHDÄ:D

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

ZOMQNET

17.11.2009 11:47

kukaan ei annaq mitään ellei sit joku jumala tai alkuräjähdys uskostanne riippuen, mutr uskominenkin kannattaa ja tuo rahaa kun osaa ajatella ja suunnitella asiat silleen, et ne tapahtuu oikeella ajoituksella niinkq tää alkava globaali talouden romahtaminen -ei ole vielä' ees oikee aika kaikkien valittajien itkeä....tääl on VIELÄ kaikki hyvin, mut ku kapitaali vaihtaa maisemaa jäää vaan jäljet:)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

ExFinn

22.11.2009 03:54

Hetkinen, kuka oikeasti omalla työllään ja innovaatioillaan tienaava voisi muka enää olla kokoomuslainen, noitahan on jo monta vuotta kutsuttu sinidemareiksi aiheestakin.

Kirjoittaja paljasti itsensä kättelyssä feikiksi, harva oikeasti tiliä tekevä on enää Suomessa elleivät juuret ole suvun savupiipuissa. Se että onko pääoma enää kansantaloutta pyörittämässä muutamien vuosien päästä riippuu siitä mikä verotuskohtelu on. Suoraansanottuna vtuttaa kun veroina on maksanut 48% tekemästään pääomatulosta (laskekaa huviksenne, pääomatulo on jo kertaalleen yritysverotettua, palkat eivät) vuosikausia, tukenut tätä maata miljoonilla vain nähdäkseen että löysä sosiaalidemokraattinen fiskaalipolitiikka kylvää rahaa almuina. Jengi kuvittelee äänestävänsä itselleen etuuksia, se mistä ne etuudet otetaan alkaa olla sietokyvyn loppumetreillä ja kun se lähtee lopullisesti, naama menee äkkiä vakavaksi.

Kiinteistövero ja heräteostosten ALVit. Pitäkää ne, loput ovat vaihtaneet maisemaa verottajan tavoittamattomiin ja niin vaihtavat sijoituksetkin jos valtiovallan ahneudelle ei ala näkyä loppua. Kateuspolitiikalla on nopea loppu kun ei ole enää mistä lypsää. Niitä savupiippujakaan ei välttämättä enää kohta ole sossumaksujen noustessa ja kuka väittää ulkomaalaisomistuksessa olevan Nokian pitävän pääkonttoriaan Suomessa maailman tappiin?

Jos ei kaali säteile riittävästi bisneksen tekemiseen niin onko nyt oikeasti suoraselkäistä valittaa ettei muilta lypsetä tarpeeksi jaettavaksi? Only in Finland.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Okun

22.11.2009 08:50

Ei tod. varakas, koska Bentleyllä ei ikinä ajeta itse! ;)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

JOku Vaan

24.11.2009 12:32

Kyllä kaikki minun tuntevani (3 kappaletta) ajavat ihan itse.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kasvaisit

20.11.2019 07:07

Vain moukat ja ylimieliset moukat käyttää ihmisistä halventavaa tarjoilijatyttönen sanaa. Sinulla on vielä paljon ansaittavaa jotta olisit muutakin kuin numeroita tilillä. Itse opin ensin arvostamaan ihmisiä ja sitten aloin tienaamaan. En tosin arvosta toisia halventavia ihmisiä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi