Olli-PA aka Tommi Torvikoski

Kielimies.

Olli-PA:lle oma murre on rakas.
Olli-PA:lle oma murre on rakas.

Olli-PA & Funksons on yksi Oulun lupaavimmista nuorista yhtyeistä. Oulun murretta, hiphoppia ja erikoista instrumentaalista taustaa yhdistelevä bändi esiintyi kesällä Suomen suurimmilla hiphop-festivaaleilla Pipefestissä. Tällä hetkellä bändi puuhaa toista levyään. Nyt puhuu Tommi Olli-PA Torvikoski.

Miksi murteella?

"Murre on tullut kappaleisiin luonnostaan. Ei ajateltu sitä ennen kuin toimittajat alkoivat kysellä, miksi käytämme murretta sanoituksissamme. Hiphoppiin sopii murre, koska se on puhemusiikkia. Sitä vetää niin kuin sen puhuu."

Paras Oulun murteen piirre?

"Vokaaleja viljelemällä voi venyttää sanoja siten, että ne sopivat runomittaan. Kolome kuulostaa kauniimmalta kuin kolme."

Tykkäät siis kikkailla kielellä?

"Kyllä. Tämä musiikki pääpiirteissään on puheella leikittelyä."

Kumpi on oikein, alakko nää mua vai voikko nää alakaa?

"Voikko nää alakaa. Hiekkalaatikolla leikkiessä pienenä kaikki kaverit sanoivat niin. Harvoin kuulee kenenkään sanovan alakko nää mua."

Oletko tullut väärinymmärretyksi Oulun murteen takia?

"En oikeastaan, mutta Helsingissä jengi kysyy heti, mistä päin olen. Olen huomannut radiohaastattelujakin kuunnellessa, että murteeni on vahva. Mutta se on hyvä, sillä oma murre on rakas. Tykkään muutenkin murteista, koska ne rikastuttavat kieltä. Asioita voi sanoa niin monilla eri tavoin."

Jos et Oulun murretta, niin mitä murretta puhuisit mieluiten?

"Varmasti Lapin murretta. Mikhä perkhele. Jänkhän murretta."

Jännintä musiikissanne?

"Bänditouhumme on rokahtavaa ja vähän progehtavaa. Mukana on pari vanhaa rokkijätkää. Musiikistamme löytyy kaikille jotakin. Lisäksi musiikkimme on melodista eikä ehkä niin monotonista puhetta."

Mikä on sun plääni?

"Aion vetää vähemmän keikkaa ja enemmän musiikkia. Kesällä oli niin paljon keikkaa, ettei ehtinyt keskittyä paljoa musiikkiin. Aion tehdä omaa soolokonetaustalevyä ja uutta bändilevyä. Uutta putkeen vaan. Myöhemmin voi vetää sekä bändikeikkaa että soolokeikkaa, ehkä jopa samoina iltoina."

Ovatko sanoituksenne oikeasti yhteiskunnallisesti kantaaottavia?

"Ei siihen ole yritetty mitään suuria totuuksia saada. En pidä itseäni mitenkään fiksumpana kuin muita, joten ei voi alakaa sellaista harrastaa. Ehkä ne ovat yhden ihmisen mielipiteitä, yhteiskunnallisesti kantaaottavia ruohonjuuritasolla."

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi