Pää pois puskasta

Suomalainen nuori mies on epäkelpo. Tähän ajatukseen tiivistyy se, mikä Puolustusvoimien mielestä intissä tökkii. Armeijan käy enää 77 prosenttia asevelvollisista, ja sekin saattaa olla liioiteltu arvio. Viidennes jättää asepalveluksen kesken. Jos vain nuorten miesten maanpuolustustahto olisi suurempi, motivaatio parempi ja kunto kovempi, ongelmia ei olisi. 

Mitäkö Puolustusvoimat sitten aikoo tehdä? Ei mitään. Sen sijaan se toivoo, että koulut lisäisivät liikuntatunteja, ja että tulevat ikäluokat jotenkin maagisesti olisivat motivoituneempia. 

Pää pois puskasta, Puolustusvoimat! Nuoret aikuiset eivät ole samanlaisia kuin 1950-luvulla. Kenties fyysinen kunto on huonompi, mutta kielitaito ja kyky itsenäiseen ajatteluun paremmat. Eikö näille uusille ominaisuuksille ole käyttöä?

Ihmeen toivominen ei auta mitään. Puolustusvoimat ei voi muuttaa kuin itseään. Tämän lehden artikkelissa Armeija 2.0 annetaan esimerkkejä muutoksista, jotka tekisivät intin käymisestä fiksumpaa touhua.

Mutta jollei Puolustusvoimat ole tyytyväinen nuoriin aikuisiin, emme mekään ole tyytyväisiä armeijaan. Kriittisimpiä ovat armeijaiän juuri ohittaneet, 25–35-vuotiaat, joista vain puolet pitää nykyjärjestelmää hyvänä. Nyt on jo kiire, mikäli inttiin halutaan ihmisiä vielä 2020-luvullakin.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi