Paavo Westerberg

Paavo suomalainen

Paavo Westerbergin julkinen ensiesiintyminen tapahtui Susikoira Roi -sarjassa.
Paavo Westerbergin julkinen ensiesiintyminen tapahtui Susikoira Roi -sarjassa.

Käsikirjoittaja vaikuttaa taustalla. Kliseinen lause muuttuu todeksi Paavo Westerbergin ilmestyessä italialaisen ravintolan terassille. Miestä ei meinaa millään tunnistaa tummien aurinkolasien takaa. Mustan t-paidan rinnuksessa lukee AE, hihan mukaan lyhennys Akseli Ensemblesta. Kynä käy kiivaaseen tahtiin.

Terve Pawe.

"Moi. Sori, että olen myöhässä. Sekoilin, ja menin jostain syystä vahingossa Maxilliin. Ehkä siksi kun nähtiin siellä viimeksi."

Tosiaan. Aku pyysi sinua tuomaan Irtiottojen videokasettia. Olet muuttunut vähemmän eteeriseksi. Silloin näytit etsivän rauhaa.

"Ehkä etsinkin."

Nyt näytät kuin olisit löytänyt pienen rauhan palan. Onneksi olkoon, täytit 33 viime sunnuntaina.

"Kiitos. Tässä iässä synttärit tulevat ja menevät."

Miten vietit kolmekymppisiä?

"Niitä vietettiin ihan juhlallisin menoin. Pidimme ystävän kanssa yhteisbileet. Hauskaa, ja vähän koomista. Ai mikä? Se, että olisi iso asia täyttää kolmekymmentä. Tässä iässä alkaa saada ensimmäisiä etiäisiä siitä, ettei elämä jatku loputtomiin."

Hyvä. Kymmenen vuoden päästä Exit-merkki tulee ihan kunnolla näkyviin.

"Okei. Tähän sopii Beckettin lause Krabin viimeisestä ääninauhasta. ´Perhaps my best years are gone, but I would not want them back. Not with the fire in me now.´ En tiedä, ehkä kipinä on nyt tarpeeksi suuri elättelemään toivoa tulevista vuosista. Toisaalta ihmisellä on monta eri ikää. On fyysinen ikä, kokemus matkasta, jonka on kulkenut."

Minkä ikäinen olet henkisesti?

"En tiedä. Fyysinen ikä tuntuu olevan välillä 75. Elän ruuhkavuosia. On lapsia, töitä, perhettä ja asuntolainaa, eikä ikäasioita ole juuri aikaa ajatella. Lasten kautta ne tulevat jollain tavalla vastaan."

Tulit isäksi jo 16-vuotiaana. Kaduttaako, että teit ensimmäisen lapsen niin nuorena?

"Kuten Edith Piaf laulaa, je ne regrette rien. Olen omille lapsilleni yrittänyt toitottaa, ettei kannata kiirehtiä. Vanhin tytär on jo 16. Aloittaa pian lukion."

Oletko jo löytänyt hänet pusikosta juomasta bisseä tai polttamasta pilveä? No, tytölle on upeaa omata hyvät välit isän kanssa. Isä on tytön elämän ensimmäinen mies.

"Olen lukenut jostain, että tyttärelle olisi tärkeää isän viestittävän hänen olevan kaunis. Ajatus on kiinnostava, koska seksuaalisesti ylivärittyneessä länsimaisessa kulttuurissa, tai ainakin täällä pohjoisessa, isän rakkaus tytärtään kohtaan on jotenkin tabu. Rakkauden ohella myös läheisyys on kielletty. Isänä joutuu pohtimaan tuollaisia asioita. Olisiko hämmennys seurausta sekaisin menneistä sukupuolirooleista? Tasa-arvokeskustelussa on unohtunut todellisen tasa-arvon syntyvän erilaisuudesta. Feministinen tasa-arvokeskusteluhan on lähtenyt siitä, että naiset ovat tasa-arvoa tavoitellessaan yrittäneet käyttäytyä kuin miehet, eli pyrkineet saavuttamaan rahaa ja valtaa, siis ulkoisia asioita. Rahan ja vallan kaltaisten jyllätessä ihmisyyteen perustuva tasa-arvo on unohtunut. Rakkaudessa on todellinen tasa-arvo, koska rakkaus perustuu kontaktiin!"

Tasa-arvo on ihanne. Todellisuudessa toinen on niskan päällä ja toinen kärsii "ihanan" masokistisesti.

"Vakka valitsee kantensa. Jotkuthan ovat sitä mieltä, että rakastuessa kaksi traumaa rakastuvat toisiinsa. Voidakseni rakastua sinuun sinun traumasi täytyy sopia omaan traumaani, jotta ne voisivat kommunikoida keskenään. Olettaen, että traumamme yhä ohjaavat meitä, ettemme ole päässeet niiden herroiksi."

Loppuuko rakkaus, jos jompikumpi selättää traumansa?

"Kyllä. Ideaalit ovat kiinnostavia, niiden kautta yritämme ymmärtää elämäämme. Tosiasia on kai se, että paratiisin laidalla on helvetti. Jos pääsisimme ideaaliin, kärsimys tuskin lakkaisi. Tässä on paradoksi. Miksi pyrimme mahdottomuuteen? Me olemme evoluution vankeina. On käsittämätön ihme, että olemme tässä. Kuulin eräästä yritysjohtajasta, joka kuulemma aloittaa palaverinsa sanomalla: sovitaanko, että kuvittelemme, että tämän tapaamisen jälkeen emme näe enää koskaan."

Jari Sarasvuo?

"Ei, ei, mutta voisi toki olla."

Tuosta tulee tuputtamisen maku. Ostakaa nyt, koska kohta olemme kaikki kuolleet.

"Ehkä mittaaminen tekee jollain kummallisella tavalla ihmiset ainakin näennäisen levollisiksi? Mutta on olemassa asioita, joita ei voi mitata. Miten voisi mitata rahassa esimerkiksi äitisi ja sinun välistä etäisyyttä?"

Kvartaalitalous raksuttaa ihmisten välisissä suhteissa. Omalle tunnepanostukselle halutaan lisää tuottoa.

"Ha. Me kaikki tiedämme miten ahneelle käy. Luopumisen ajatuksessa on järkeä."

Sinäkin vaan lisäännyt. Aikamoisen lauman olet saanut aikaan.

"Parven. Tunnen välillä olevani jonkinlainen retkenjohtaja, välillä parven jäsen. Parven, jossa on kaksi tyttöä ja kolme poikaa ja avovaimo, näyttelijä Emmi Pesonen."

Miten tytöt ja pojat eroavat toisistaan?

"En tiedä. Kai siinä on kysymys siitä, mihin rooleihin kulttuurissa halutaan heitä kasvattaa. Koululla ja opettajilla on myös iso merkitys. Poikia rohkaistaan, tytöt kesytetään. En tiedä onko enää näin, toivottavasti ei. Meillä on sentään naispresidentti. Vähän reilun vuoden ikäinen tyttö on todella villi. Häntä luullaan jatkuvasti pojaksi."

Irtiottojen henkilöhahmoissa oli kunnianhimoinen ajatus luopua kokonaan sukupuolirooleista.

"Kyllä. Aika myöhäisessä vaiheessa pyöriteltiin, voisiko roolit kääntää vielä kerran päälaelleen. Sarjassa nainen löi ja mies nalkutti siivoamisesta. Moni koki, että Oton hahmo oli kirjoitettu naiseksi."

Molemmat ovat yleisempiä ilmiöitä kuin luullaan.

"Lähdimme kuvaamaan ihmisiä, mutta silti sukupuoliroolit heijastuivat vastaanotossa. Kiinnostavaa, ettei rooleja pystytty ohittamaan."

Täytyy olla aika kireät sukupuoliroolikäsitykset, elleivät ne tuon enempää veny. Irtiottojen syrjäytyneen isän, eli Velimatin tarinasta syntyi Valkoinen kaupunki, hiljattain kolme palkintoa Tšekeissä voittanut elokuva. Millaisia reaktioita se herätti?

"He olivat aika vaikuttuneita elokuvan jälkeen. Kansanvälinen lehdistö kyseli, miksi Suomessa tehdään niin synkkiä elokuvia. Kyllähän meillä tehdään komedioitakin, ne eivät vaan jostain syystä mene ulkomaille."

Kirjoittamasi ihmiset elävät tiukasti tässä ajassa.

"Ei voi kirjoittaa muusta kuin siitä, mistä on kokemusta."

Onko sinulla kokemusta elämän varjopuolista, viinasta, kaipuusta vaimon "kidnappaamien" lasten luo?

"En ole tietääkseni tappanut ketään. Kirjoitan kolmesta henkilökohtaisesta syystä: retrospektiivisesti eli omaelämäkerrallisesti, sekä käsittelen pelkojani ja haaveilen haaveitani. Tuossa Meccan edessä seisoo vanhempi mies. En osaisi ehkä kertoa hänestä, koska en tiedä hänestä mitään."

Olet käsikirjoittanut ja puhunut isien asemasta avioerojen yhteydessä. Äitejä pidetään usein automaattisesti parempina huoltajina.

"Se istuu lujassa. Äiti saa ottaa imeväisikäisen lapsen jopa vankilaan mukaan. Isän ei tarvitse paljoa tötöillä, niin se ei saa edes lähestyä lasta. Isän oikeuksien vieminen on naisen fallistisin tapa käyttää valtaa. Täytyy toki muistaa, että äideiltä vaaditaan yhteiskunnassa äärettömän paljon. Avioerotilanteet kärjistävät valta-asetelman. Aika paljon pitää tapahtua, että lapset määrättäisiin tai heitä suositeltaisiin isälle."

Pedofiilit ovat aina miehiä. Miehet tekevät rikokset, äidit korjaavat jäljet. Oprah jahtaa pedofiileja miljoonan dollarin palkkiolla. Äidit itkevät sankareina televisiossa. "Muistakaa, pedofiili voi olla ihan kuka tahansa!" Tuollainen vasta pelottavaa onkin.

"On helppo tuomita. Paljon vaikeampi olisi ottaa yhteisönä vastuu siitä miksi pahaa tapahtuu. Kuka meistä on syntyessään paha? Kuka äiti voisi kuvitella ottaessaan vastasyntyneen rinnalleen, että tuo on paha? Käsikirjoittajana kiinnostaa se, miksi ihminen päätyy toimimaan pimeän alueella, tekemään äärimmäisiä tekoja."

Pedofiilejä on kuulemma joka paikassa. Ehkä onkin, onhan esipuberteettinen vartalo, juuri se sama, jota ei ehdottomasti saa katsoa tai varsinkaan koskea, lopullisesti korvannut mallimaailmassa aikuisen naisen.

"Olisiko niin, että oman navan tuijottamisen individualismi on johtanut tilanteeseen, jossa ainoa ongelma on se, miten säilyä nuorena. Sääli, että lapsuus on nuoruuden ihannoinnin mukana unohdettu. YK:n lastenoikeuksien julistus on aika hurja teksti. Kuinkakohan moni lapsi edes länsimaisessa hyvinvointiyhteiskunnassa elää niin suojassa, että saa ne asiat, joita tekstissä lapselle luvataan? Ei ole näkymättömiä markkinavoimia, jotka olisivat lapselle vastuussa. Me kaikki olemme yhdessä vastuussa. Parhaimmillaan vastuu on toimintaa. Syyllisyydestä ei ole mitään iloa. Se on potkaistava pois, ellei sitä saa valjastettua toiminnaksi."

Käsikirjoittaja pystyy toimimaan. Pahassa maassa tarjolla oli monenlaista suomalaisen miehen muotokuvaa. Muutenkin kuvaat ennemmin Maailmanlopun kuin Jouluaaton ihmisiä. Heillä on ongelmia. Sinkkuelämän ongelmat ovat valtavia, tyyliin dildostani ovat patterit lopussa.

"Vaistomaisesti alan miettiä vastausta tuohon ongelmaan..."

Pahan maan käsikirjoituksessa kiität lapsiasi, joiden olemassaolo ja hyvyys innoittivat kertomaan tarinan.

"Kirjoitin muistion asioista, joita haluaisin ihmisten kokevan nähtyään elokuvan. Toivoin, että he pitäisivät lapsistaan parempaa huolta. Joku kertoikin soittaneensa heti lapsilleen ja menneensä kotiin. Jättäneensä viinilasillisen juomatta."

Käsikirjoittaja on helppo unohtaa palkintoja jaettaessa. Valtion elokuvapalkinnotkin rapsahtivat muille kuin kynämiehelle.

"Monet kirjoittajat haluavat pysytellä taustalla. Olemme Akun kanssa jo aikaa sitten luopuneet sellaisesta ajattelusta, jossa jaotellaan kuka teki mitä. Molemmat paikkaavat toisen puuttuvia osia."

Kirjoitat parhaillaan Kansallisteatteriin näytelmää nimeltä Kotiin ennen pimeää. Onko tiedossa vähemmän armotonta menoa?

"En tiedä. Homma on vielä kesken. Kyseessä on perhekuvaus, jonka aiheena ovat sukupolvelta toiselle siirtyvät ongelmat. Miten olemme samaan aikaan vanhempia ja lapsia. En osaa oikein vielä puhua näytelmästä."

Varmaan kuitenkin mukava palata teatteriin?

"Erittäin mukava."

File: Westerberg

 • Ikä: 33
 • Pituus: 182 cm
 • Paino: 85 kg
 • Tuoksu: vauvan tuoksu
 • Juoma: tuoremehu
 • Parisuhde: avoliitossa

JAA/EI/POISSA

Paljastamme Paavo Westerbergin yhteiskunnallisen vakaumuksen.

 • Homoille adoptio-oikeus JAA
 • Ravintoloiden ovet auki aamukuuteen EI
 • Isyysloma pakolliseksi EI
 • Äänestysikä 16 ikävuoteen EI
 • Kannabis laillistettava POISSA
 • Lapsen tukistus sallittava EI
 • Suomalaismisseille sallittava silikonit EI
 • Valtio ja kirkko erotettava POISSA
 • Kuolemantuomio palautettava EI
 • Yleinen asevelvollisuus poistettava POISSA
 • Turkistarhaus kiellettävä POISSA
 • Ravintolatupakointi vapaaksi EI
 • Kuukautissuojat verovähennyskelpoisiksi JAA

City Talk Show -vieraskirja

Jätä terveisesi Paavo Westerbergille osoitteessa www.city.fi/vieraskirja

3 kommenttia

Samuelxxx

8.8.2006 14:16

Paavo on fiksu mies joka on vaivautunut hieman pohtimaan elämää eikä pelkästään elämään kulutusjuhlaa siinä tyhjiössä jossa useimmat meistä nykypäivänä elämänsä viettävät.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

advanced

9.8.2006 08:15

Fiksuja kommentteja, syvempää ajattelua. Jutun perusteella nostan Paavolle lippalakkia. Jäi toimittaja hieman jalkoihin..

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Fadir

16.9.2012 21:23

District offices here are insane

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi