Paljon melua tyhjästä

Saariahon kolumni

Missä olivat itkijänaiset, kun Fazerin salmiakkien valmistus siirrettiin Norjaan? Kuka nousi barrikadeille, kun Fazerin keksit löivät hynttyyt yhteen LU:n kanssa? Kuka alkoi valmistaa kilpailevaa tuotetta Fazerin siniselle, kun fuusio Cloettan kanssa oli totta?

Ei kukaan. Eipä tietenkään. Salmiakki maistuu edelleen salmiakilta, keksit kekseiltä ja suklaa suklaalta. Ja kissa vieköön, jokainen niistä on edelleenkin suomalaisille rakkaita tuotteita ja suomalaisen suun mukaisia. No fuzz. No buzz.

Mutta turkulaisetpa ovatkin ihan oma lukunsa. Viime vuoden loppupuolella piti kovasti keinotekoisesti ja iltapäivälehtivetoisesti alkaa keittää kasaan oikein kunnon sinappisotaa, kun Turun Sinappi valmistetaan jatkossa Ruotsissa.

“Suomalaiset makkaran ja sinapin ystävät ovat kauhistuneena ottaneet vastaan tiedon Unileverin päätöksestä siirtää Suomen kansallissinapin, Turun Sinapin, valmistus Ruotsiin”, Pro Sinappi messuaa.

Eivät ole. Pikemminkin asia hetkautti niitä, joille “suomalaisuus” on keppihevonen palstamilleihin. Näitä ruonansuitahan riittää.

“Jokaiselle on selvää, ettei Turun Sinappi voi olla enää Suomen kansallissinappi, jos sitä ei valmisteta suomalaisella maaperällä”, Pro Sinappi laskettelee.

So not. Onneksi eivät sanoneet “turkulaisella”. Tuotehan on mitä mainioin. Ja siitä suomalaiset ovat pitäneet. Valmistuspaikasta huolimatta.

“Turkulaiset voivat oikeutetusti kysyä, onko korrektia nimittää sinappia turkulaiseksi ja varustaa Turun symbolin, Turun Linnan, kuvalla, kun sinappia aletaan valmistaa Upsalassa”, Pro Sinappi vakuuttelee.

Toki. Ja voivat saman tien kysyä myös, mistä ja miksi tuli Turku, mistä ja miksi tupsahti Turun linna.

“Voiko yli viisikymmentä vuotta kukoistanut tietotaito siirtyä sellaisenaan, yhdellä mahtikäskyllä lahden yli? Pysyykö Turun Sinappi Turun sinappina?” Pro Sinappi vaatii vastaamaan.

Ikävä kyllä, kyllä voi ja kyllä pysyy. Kuluttajat, edes intohimoisimmat Turun Sinapin kannattajat, eivät pysty maistamaan eroa. Ja jos pystyvät, niin sitten on aika itkeä. Mutta vasta sitten.

“Turun Sinappia valmisti 90-luvun alkuun asti Huhtamäki-yhtymään kuulunut Jalostaja, joka 90-luvun alussa myytiin Unileverille”, Pro Sinappi mainitsee ohimennen.

Jäljet johtavatkin sylttytehtaaseen. Kansallisaarteen myikin monikansalliselle Unileverille superturkulainen yritys.

3 kommenttia

Kanadanhanhi

24.1.2003 10:05

Meizin mielipide on se, etta jos sull on valittamista, tee jotakin! Suomess ei ihmiset ole tottuneet vaikuttamaan yksilotasolla, koska sitahan voi nolata itsensa-tyyliin ja pah, mita valia mita muut ajattelee. Jos joku asia ei miellyta tee jotakin sen muuttamiseksi ja lopettakaa se turhista valittaminen. Meidan suvussa sanotaan, muut tekee, mita ne osaa, mutta mina teen mita haluan. aktiivisuutta hyvat ihmiset. Jos yksi uskaltaa avata sen suomi-olen-ujo kuoren, ehka muutkin seuraa perassa. Ma asun kanadas ja hitto, naa on kadulla mielenosoituksessa heti kun halari kay. tosi aktiivisia, oli se aihe nyt sitten MIKA tahansa, uskomatonta. Suomi on identiteeti kriisissa ja olisi syyta pitaa perinteita ylla ( esim. vanhukset vie hautaan paljon hyodyllista tietoa, jota kenellakaan ei ole aikaa kuunnella.) Ulkomaiset yritykset ostavat :suomen ulos" pikkuhilajaa". ja vaikka mita muut olis sanottavaa. paaasia on kuitenkin, etta me viela saadaan suomlaaista ruisliepaa ja hapankorppuja, hitto, etta ne maistuu hyvalta, kun niita aina joskus saa paketissa sielta suomesta. Elli nauttikaa sita mita teilla on. Ei mulla muuuta sanottavaa ole.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Peku9

27.2.2008 13:48

Sinapin maku muuten muuttui täysin sietämättömäksi, en itse edes tienny että se oli muuttanut maata, mutta maun maistettuani tutkin asiaa ja huomasin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

juukaa

17.3.2008 01:27

Ei ollut eroa ennen, mutta nyt maku on muuttunut aivan kamalaksi. Heitin viikko sitten juuri ostamani tuubin pois, kun epäilin pilaantuneeksi. Vanhan tuubin jämät oli ihan eri tavaraa. Ostin eilen uuden (eri kaupasta) ja sama vika. Kitkerää mössöä ja kummalinen sivumaku.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi