Pamplonan härkähölkkä

Tuomas Vimma juoksi härkiä pakoon ja tästä lähtien hän tyytyy vain syömään niitä.

Sehän on Vimma, joka juoksee vimmatusti. Mutta missä ovät härät?
Sehän on Vimma, joka juoksee vimmatusti. Mutta missä ovät härät?

Joka vuosi heinäkuussa espanjalainen vajaan 200 000 asukkaan kaupunki Pamplona muuttuu yhdeksän päivää kestäväksi veren ja viinin juhlan päänäyttämöksi. Sanferminiksi kutsutuissa festivaaleilla juhlitaan virallisesti 200-luvulla elänyttä Pyhää Fermíniä, mutta suurimalla osalla baskikaupunkiin saapuneista 1,5 miljoonasta vierailijasta on mielessään ainoastaan yksi asia; kokea kuuluisa Pamplonan härkäjuoksu.

Heinäkuun seitsemännen päivän aamuna päästetään ensimmäisen kerran kaupungin kapeille kaduille irti lauma härkiä, jotka sitten juoksutetaan 830 metrin pituista aidattua reittiä härkätaisteluareenalle. Kaduilla härkien seassa toikkaroi tuhansia viinintahrimiin valkoisiin vaatteisiin ja punaisiin liinoihin sonnustautuneita paikallisia ja turisteja, jotka pyrkivät väistelemään 600-kiloisia aamuäreitä taisteluhärkiä. Osa porukasta on ryypännyt koko yön, ja viinantuomassa rohkeuden puuskassa tehty päätös leikkiä onttosarvisten kanssa muuttuukin silmittömäksi pakokauhuksi härkälauman rynniessä päin.

Vaikka aidat on suunniteltu niin, että ketterä juoksija pystyy monessa paikkaa heittäytymään härän alta turvaan, saattaa humalainen katsojajoukko tukkia reitin jättäen onnettoman sarvien tielle. Aitojen turvallisemmalle puolelle on pakkautunut suunnaton määrä ihmisiä, jotka tappelevat näköalapaikoista. Hurjapäisimmät ja humalaisimmat kiipeilevät talojen parvekkeille, joiden omistajat pyrkivät estämään heitä valelemalla rännejä oliiviöljyllä ja tallomalla sormia.

Niin kauan kun härät pysyvät laumassa ja kulkevat suoraan kohti areenaa, on suurimpana vaarana viinistä ja virtsasta märällä mukulakivetyksellä liukastuminen ja väkijoukon tallomaksi joutuminen. Hauska massatapahtuma muuttuu kuitenkin verikekkereiksi silmänräpäyksessä, kun yksi häristä ajautuu erilleen laumasta ärsyynnyttyään sen ympärillä koikkelehtivasta väkijoukosta. Kuuteen sekuntiin satasen pistelevä taisteluhärkä tekee 180 asteen äkkikäännöksen ja upottaa terävät sarvensa huono-onniseen juoksijaan, joka kuvittelee vaaran olevan jo ohitse. Veren makuun päässyt härkä ei tyydy yhteen puskuun, vaan tanssii ripaskaa maahan paiskaamansa uhrin selkärangalla. Loukkaantumiset ovatkin arkipäivää; härkälauman jäljiltä kadulla makaa miestä kuin Raatteen tiellä. Pamplonassa on kuitenkin yksi maailman parhaista härkäonnettomuuksiin erikoistuneista sairaaloista (?!), ja kuolemaan johtavia tapaturmia sattuu vain noin kymmenen vuoden välein...

Itse juoksu on ohi muutamassa minuutissa, ja sen vaiheista tiedotetaan juoksijoille ja katsojille taivaalle ammutuilla raketeilla. Ensiapujoukot ryntäävät kadulle hoitamaan pahiten haavoittuneita, säikähdyksellä tai mustelmilla selvinneiden suunnatessa lähimpään baariin leuhkimaan suorituksellaan. Härät taas kohtaavat illalla corridassa terävällä miekalla ja piukilla pöksyillä varustetun matadorin, joka pyrkii yleisön suureksi riemuksi tappamaan heidät mahdollisimman tyylikkäästi. Koko yön ryypännyt väkijoukko hajaantuu vahvistamaan itseään viinillä seuraavana aamuna tapahtuvaa uutta juoksua varten.

Näin käy härkäjuoksu

  1. Varaa hotellisi hyvissä ajoin. Vuosi etukäteen ei ole liioittelua.
  2. Parhaat näkymät juoksuun aukeavat reitin varrella olevien talojen parvekkeilta. Useat paikalliset vuokraavat asuntojaan turisteille. Lisätietoja löydät mm. osoitteesta www.erreka.net.
  3. Saavu paikalle viimeistään kuudelta aamulla, jos mielit juosta tai nähdä mitään. Ensimmäisenä aamuna ja viikonloppuisin on eniten tungosta.
  4. Seuraa vähintään yksi juoksu aidan suojista ennen osallistumista.
  5. Älä edes harkitse juoksevasi humalassa tai kamoissa.
  6. Varaa kunnon kengät; mukulakivikatu on usein liukas ja katsomo lasinsirpaleiden peitossa.
  7. Päätä juoksemasi reitti etukäteen ja selvitä mistä pääsee ulos. Älä yritä juosta koko matkaa, vaan esimerkiksi 50–200 metrin pätkä. Vaarallisimpia osuuksia ovat reitin alku- ja erityisesti loppupää, jossa suurin osa kuolemantapauksista sattuu.
  8. Taita mutkat sisäreunan puolelta, ettet jää härän ja seinän väliin. Jos kaadut, älä yritä ylös maasta vaan suojaa päätäsi käsilläsi. Härkä pyrkii hevosen lailla hyppäämään maassa makaavan yli, mutta saattaa hyökätä, jos yrität kohottautua.
  9. Älä yritä koskettaa härkää, kiinnittää sen huomiota tai juosta sen perässä. Et pelkästään vaaranna itseäsi, vaan kaikki muutkin juoksijat, jotka saattavat piestä sinut suutuksissaan.
  10. Varo taskuvarkaita, joita Pamplonaan saapuu bussilasteittain.

14 kommenttia

tunteetonta

13.8.2007 12:11

argh, mikä juttu. miksei toimittajan voinut edes sanalla mainita, että härkäjuoksu on eläinrääkkäystä? härät on kidutettu jo ennen juoksua, jotta ne olisivat mahdollisimman aggressivisia. Lisäksi vielä itse härkätaistelu on todella tuskainen eläimelle.
Monessa espanjalaisessa kaupungissa härkätaistelut ovatkin jo kiellettyjä, mutta sepä ei tunteetonta toimittajaa näemme kiinnosta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

elikko

13.8.2007 12:48

ihan karmeeta. tästä kyllä tosi iso miinus citylle. >:(

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

i <3 tofu

13.8.2007 14:22

voi ei, miten inhottava juttu. olisi tosiaan ollut aihetta huomata härkien puoli asiasta, nehän tässä surullista pääosaa esittävät ilman suostumustaan. hirveän kidutuksen hirveä loppuhuipennushan tämä on ja vielä otsikointi siitä, että jatkossa tuomas vimma "vain" syö härkiä, unohtaa lihantuotantoon liittyvät ongelmat. vain vimmalta voi odottaa tällaista eettistä pohjanoteerausta. en voi kuin ihmetellä, miten hänen juttujaan yhä city-lehteen otetaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

CallunaV

13.8.2007 14:44

Esitteleekö City härkäjuoksua hauskana turistinähtävyytenä? Tsot tsot, siellä toimituksessa luulisi olevan hieman sivistyneempää porukkaa töissä.

Miellyttävämpiäkin tapahtumia Espanjasta löytyy, kuin paniikissa ryntäilevien, loukkaantuneiden tai loukattujen ja myöhemmin taisteluareenalla kaikkien eläinsuojelusäädösten vastaisesti teurastettavien härkien seuraaminen.

Ja täällä on taatusti hauskempaa, osallistujilla ja katsojilla: http://www.runningofthenudes.com

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

meikäpoika

14.8.2007 15:10

Äh, mitä ihmettä jengi vikisee? Ok ok, ei ehkä kaikista eettisintä harrastusta. Mutta on tossa nyt mun mielestä paljo enempi ideaa ku peruskarjan tehotuotannossa. Jos oisin härkä ja mut syötäs, ni mielummin saisin tsäänssin rynnii ne ihmiset hengiltä ketkä mut aikoo poskeensa pistää :D. Ja muutenki tossa hommassa on pitkät kulttuurilliset perinteet. Ei ehkä kaikista reiluinta härille, mutta silti.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Lihaonhyvää

14.8.2007 16:41

En myöskään käsitä mikä tässä nyt aiheuttaa niin suurta metelin aihetta. Lihakarjaan verrattuna taisteluhärät elävät todella mukavan elämän. Ne saavat liikkua vapaasti (aidatulla alueellaan), syödä kunnon sapuskaa paskarehun sijasta ja nussia sielunsa kyllyydestä. Viimeisenä päivänään niillä on vielä mahdollisuus ottaa mukaansa mahdollisimman monta kusipäätä. Lisäksi teloitus tapahtuu kunniakkaasti areenalla, ja jos kaikki menee nappiin, yhdellä miekaniskulla. Taisteluhärkiä ei juurikaan kiduteta (esim. kaikki jutut siitä kuinka niiden kiveksien ympärille kiedotaan rautalankaa ja sen sellaista on pelkkää vegaanipropagandaa). Ainoa kidutus tulee siitä, että niiden selkään isketään keihäitä, ettei härkä kykene iskemään sarvillaan niin helposti sivuttain (se on kaikista vaarallisinta matadorille). Aina silloin tällöin joku oikein hyvin taistellut härkä jätetään yleisön pyynnöstä tappamatta, jolloin se sa viettää lopun elämäänsä siitoshärkänä.

Toisin on lihakarjalla, joka asuu pienessä boksissa koko elämänsä kunnes se ohjataan jonossa naulapyssyn eteen ja siitä burgerin väliin.

Itse en tosin menisi härkien kanssa juoksemaan, niin paljoa jännitystä en elämääni kaipaa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Pirjosi

17.8.2007 12:15

Tyypillinen ilmiö: keskimäärin ihmiset eivät ymmärrä monen tempauksen/tapahtuman kulttuurista taustaa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Uskomatonta minun mielestä

21.8.2007 05:21

Että tätä ei ole vielä EU-kieltänyt.. Tarkoitan lähinnä härkätaisteluja. Eläinrääkkäystähän se on, perustelee sitä miten tahansa. Jos siellä sattuu taistelussa joskus joku taistelija heittämään lusikan nurkkaan. Niin hirvee häly heti. Kukaan ei hälise vaikka härkiä tapetaan monin verroin enempi. Ei ne varmasti tasoihin kuitenkaan pääse siihen nähden, mitä ihmiset tappaa niitä. Puhumattakaan lihatuotannosta. Mitä härkäjuoksuun tulee, musta se on erinomainen osoitus siitä.. että ei ihminen aseettomana olekkaan ruokaketjun huipulla. Herätkää todellisuuten ihmisen luomakunnan herruudesta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

miura

21.8.2007 13:43

Taisteluhärät ovat tuhansien vuosien aikana jalostettuja lajikkeita, joilla ei ole oikeastaan mitään tekemistä tavallisen mansikin kanssa. Taisteluhärkä haluaa tappaa; se on oikeastaan ainoa asia mikä motivoi sitä syömisen, nukkumisen ja nussimisen lisäksi. Uskon että taisteluhärkä on onnellisimmillaan, kun se pääsee upottamaan sarvensa lihavan jenkkituristin vatsaan. Jos härkätaisteluista ja -juoksuista luovuttaisiin, niin silloin kyseinen härkälaji pitäisi mielestäni tuhota sukupuuttoon; mitään muuta riemua niistä ei ihmiselle ole, ja vapaaksi niitä ei voi päästää.

Härkätaistelut ja -juoksut taas ovat Espanjassa, Ranskassa, Portugalissa sekä monissa Keski- ja Etelä-Amerikan maissa satoja tai tuhansia vuosia vanha tapa. Suomessa metsästys on laillista, vaikka aiheuttaa tuhatkertaisesti enemmän kärsimystä eläimille (määrällisesti) kuin muutama hassu härkätaistelu. Jos jätetään hirvestys pois laskuista (joka on osittain kannanrajoittamista auto-onnettomuuksien ehkäisyksi), niin samoin perustein pitäisi koko metsästys kieltää Suomessa. Harva eläin kuolee siististi laaki ja vainaa -periaatteella, ja monet haavoittuneet eläimet pääsevät pakoon kituakseen kuoliaaksi. Kukaan ei kuitenkaan vakavasti esitä metsästyksen kieltämistä Suomessa, koska se on vahva osa kulttuuriamme.

Hiukan avarakatseisuutta, pyydän.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

mitsi

12.10.2007 02:59

Tuomas Vimmalle fudut. Jos se diggaa näitä eläinrääkkäysjuttuja, voi mennä vaikka turkistarhalle töihin. Siellä ne muutkin teurastajat ovat.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

huiop

5.7.2012 14:18

1. "Härkätaistelut ovat vanha kulttuuritapahtuma"
-niin ovat mm. tyttöjen ympärileikkaus, tyttöjen jalkojen sitominen kiinalaiseen tapaan tai vaikka ihmisuhrit. Monesta kulttuurimuodosta on hyvä päästä eroon huolimatta sen iästä.

2. Metsästäjät tappavat elikoita ruuaksi. Ne eivät töki ja kiusaa eläimiä tuntikausia "kulttuurin" nimissä vaan ampuvat vapaana luonnossa koko elämänsä eläneen eläimen kuoliaaksi mahdollisimman nopeasti. Härkätaistelussa ei tapeta mahdollisimman nopeasti vaan mehustellaan härän kärsimyksen pitkittämisellä. Metsästyksessä suurin osa eläimistä kuolee saman tien ja se on aina tarkoitus. Metsästäjät eivät myöskään tapa show'n ja "kunnian" (kunnian, jota kerätään rääkkäämällä isolla porukalla aina alakynnessä olevaa eläintä...) vaan ruuan vuoksi, vaikka varmasti suurin osa siitäkin porukasta ihan oikeasti tykkää metsästyksestä.

3. Siinä mielessä olen kyllä täysin samaa mieltä, että kyllä mä mielummin taisteluhärän elämän ottaisin kuin perus joulukinkun elämän, ja eläinrääkkäystähän tuo tehotuotanto pääosin on. Ensin revitään kivekset irti ja loppu"elämä" kuluukin ihanassa minikarsinassa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Huhuijaa...

8.7.2013 14:51

Taas täällä vikisee punavihreät oikeasta elämästä vieraantuneet piiperöt.
Hankkikaa oikee duuni niin huomaatte että raskaan duunipäivän jälkeen kunnon pihvi on jees.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

hihuijaa

9.7.2013 02:20

Kokeile joskus syödä muuta kuin paskaa. Huomaat, että se on jees.

VeliSkeptinen

9.7.2013 15:01

City.fi nousuun laittamalla etusivulle 5 vuotta vanhoja artikkeleita ajalta jolloin kirjoittajilla oli vielä muutakin sanottavaa kuin keskinkertaisten festareiden ja siiderin maksettu kritiikitön piilomainonta?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi