Paratiisit Top 20

Markus Lehtipuu on valtakunnan virallinen travelleri. Nyt Lehtipuu listaa paratiiseista parhaat kunniakkaalta sijalta 20 aina kirkkaimpaan kärkeen asti.

20. Atlas-vuorten takainen Marokko

Kirkas taivas ja hiekkakivi, jonka laskeva aurinko punaa. Täällä voi kokea miksi keidas on koko subtrooppisen vyöhykkeen Iso Juttu. Atlas-vuorten massiivin takana avautuu ihmemaailma Saharan porteilla. Kuivasta maisemasta erottuu keitaan palmupuita ja eksoottisia hiekkalinnoja, jotka ovat eduskuntatalon kokoisia ja osin rapistuneita. Joet luikertelevat hiekkaerämaahan vihreitä nauhoja. Hiljaista, uhkeaa, kaunista.

Paras aika: Syksy tai kevät.
Kuinka mennä: Interraililla suoraan Espanjan kautta ellei lennä Agadiriin lomamatkalle. Bussilla vuorten yli. Perillä kannattaa vuokrata auto.

19. Interlaken, Sveitsi

Pieni sveitsiläinen kylä ei sellaisenaan eroa Toijalasta tai muista pikkukaupungeista, mutta se on portti läheisen alppilaakson huikeisiin maisemiin.
Nouse junalla vuorille ja astut satumaisemaan, joka olisi silkkaa kitschiä ellei se olisi totta!

Paras aika: Kesä.
Kuinka mennä: Interaililla Sveitsiin. Päiväretkiä junalla vuorille.

18. Malesia

Vaikka Malesia jää jälkeen Singaporen vauraudesta ja Thaimaan rentoudesta, se tarjoaa ainutlaatuisen yhdistelmän halpoja hintoja ja korkeaa laatua. Kuala Lumpurin pilvenpiirtäjien joukossa on kymmeniä luksushotelleja halvemmalla kuin missään muussa pääkaupungissa. Ylisuurten investointien takia maa on pullollaan halpoja ostoskeskuksia, golf-kenttiä ja vesipuistoja. Valikoima on laaja: Cameron-ylängön metsäalueet, Langkawin verovapaat myymälät, Perhentian-saarten hiekkarannat, Tioman-saari, Penangin herkut. Malesia on shoppailijan ja nautiskelijan paratiisi.

Paras aika: Milloin vain.
Kuinka mennä: Valmismatkalla tai tarjouslento Kuala Lumpuriin ja busseilla eteenpäin.

17. Lesotho

Keskellä Etelä-Afrikan angloamerikkalaista kulttuuria (ja räjähdysherkkää sisäpoliittista tilannetta) on anomalia, erikoinen vuoristovaltio Lesotho, joka elää osittain jossakin kivikauden ja taivaankannen puolivälissä. Jos auto kestää nousun parin kilometrin korkeuteen, voi ajella autiossa maisemassa, törmätä satunnaiseen ratsastajaan ja pysähtyä hiljaisten vuoristopurojen äärelle. Lesothon koskematon luonto ja aito afrikkalaisuus lasketaan paratiisin tunnusmerkkeihin. Seikkailunhaluisille laskeutuminen Sani Passista kahdesta kilometristä Drakenvuorilta alas merenpinnan tasolle Durbanin suuntaan.

Paras aika: Suomen talvi.
Kuinka mennä: Tarjouslento Johannesburgiin, josta vuokrataan auto.

16. Fiji, Etelämeri

Oikeastaan on sama mikä saari on kysymyksessä, kun ollaan Tyynellä valtamerellä. Siellä on erikoisinta taivas ja meri. Taivas on sininen, kirkas ja kuulas, samoin meri. Saaret ovat pieniä, meri suuri. Joillakin saarilla on alkoholismia, liikalihavuutta ja ympäristöongelmia. Mutta taivas ja meri ovat ainutlaatuista. Fijillä puolet väestä on jehovantodistajia, loput hinduja, mutta korallien ääreen parkkeerattuaan tietää löytäneensä Sen. Paratiisin.

Paras aika: Milloin tahansa.
Kuinka mennä: Maailmanympärilento.

15. Panajachel, Guatemala

Guatemalan vuoriston intiaaniheimojen värikkyys on sellaisenaan jo kiehtovaa, mutta rankkojen bussimatkojen ja matkapahoinvointia aiheuttavien vuoristo-osuuksien jälkeen on rauhoittavaa jäädä lepäämään Panajachelin pikkukylään järven rannalle. Se on tulivuorten ympäröimä kuvankaunis järvi, itsekin tulivuoren kraatteriin muodostunut vesiallas, jossa voi rauhassa uidapulikoida. Gringoja varten on kymmeniä halpoja majapaikkoja.

Paras aika: Suomen talvi.
Kuinka mennä: Tarjouslento Guatemala Cityyn tai jonkin isomman kiertomatkan aikana ”lepoloma”.

14. Norjan vuonoalue

Norjan uskomattomat vuoristot alkavat heti kun raja on ylitetty Enontekiöstä. Kapeat tiet luikertelevat jyrkkien vuorenrinteiden ja kirkkaan meriveden välisellä kapealla vyöhykkeellä. Maailman kalleinta bensaa palaa, mutta paratiisimaisilla maisemilla on hintansa! Parhaat ovat jossakin Geirangerinvuonon suunnalla, missä meri, vuoristo ja vihreä luonto yhdistyvät vapauteen.

Paras aika: Kesä.
Kuinka mennä: Tukholmasta Oslon kautta Bergeniin ja sieltä läntisintä reittiä pohjoiseen tai sitten Uumajasta Mo-i-Ranaan ja pohjoisesta takaisin Suomen Lappiin. Kaikkialla on yhtä upeaa.

13. Karjalan kunnaat, Venäjän hallinnoima alue

Hiljainen kolkka Laatokan rannalla, Vuoksen virran vierellä tai jossakin Suistamon niittymaisemassa antaa suuntaa kesänvietolle Karjalassa: se on ehdottomasti Suomen kauneinta maisemaa! Paratiisissa ei tarvitse pelätä, niinpä ei Karjalassakaan. Mukaan oma auto, oma teltta ja retkimieltä. Täysi vapaus tulla ja mennä: syrjäisillä seuduilla auto rannalle, teltta pystyyn, nuotio palamaan ja nauttimaan kesäyöstä ilman kännykän piipitystä ja ihmisten tulvaa. Käki kukkuu kesäkuussakin!

Paras aika: Kesä.
Kuinka mennä: Omalla autolla Vaalimaalta tai Pohjois-Karjalan Niiralasta yli. Kaikkialle saa ajaa. Viisumi ilman ehtoja esimerkiksi Lähialuematkoilta, p. (09) 6689570.

12. Keski-Euroopan viiniseudut

Ranskan Elsassin alueen pittoreskit pikkukaupungit, niiden kodikkaat majatalot, viiniään tyrkyttävät “caves” ja rento nousuhumalainen meininki kilpailee saksalaisen ”romanttisen reitin” vastaavien pikkukylien, maisemien ja hiprakan olon kanssa. Heti kun Autobahn jää taakse, Keski-Eurooppa tarjoaa maalaismaiseman, joka vuotaa mettä ja hunajata. Ota aikasi etkä voi olla viihtymättä eurolandiassa. Mutta kuka suostuu ajamaan?

Paras aika: Kesä.
Kuinka mennä: Omalla autolla. Tarkka maantiekartta on ehdottoman välttämätön!

11. Central Park, New York

Puisto ei sinänsä ole kaksinen, vaikka siellä voikin soudella ja suudella, lenkkeillä tai vetää lonkkaa. But the location, man! Kun ympärillä on maapallon kutkuttavin metropoli, keskuspuisto onkin paikallinen paratiisi. Itse näin siellä Geena Davisin filmaamassa uutta hittielokuvaa. Meinasivat jo järjestää audienssin, kun selitin jotakin Rennyn vanhasta rakkaudesta ja Suomenmaasta. Kansallissankari pormestari Giulianin ansiosta Keskuspuisto on turvallinen idylli.

Paras aika: Kesä.
Kuinka mennä: Erittäin halpoja lentoja. Metrolla uskaltaa liikkua, ja perille kävellen.

10. Paganin tasanko, Burma

Hylätty, hiljainen tasanko Irrawaddy-joen rantamilla on unohtunut keskiaikaansa. Kuivan alangon keskellä leviää vanhan kuningaskunnan aikaisia buddhalaistemppeliä. Niitä on pari tuhatta: kaikkia kokoja ja näköjä, osa pystyssä sojottaen, osa rauniokasana. Joskus auringonlaskun aikaan voi kavuta korkean temppelin harjalle ihailemaan punaista palloa samalla, kun illan hämärä herättää trooppiset tuoksut ja eläinkunnan äänet.

Paras aika: Suomen talvi.
Kuinka mennä: Bangkokista viisumi ja menopaluulento Rangooniin, josta junalla ja bussilla perille.

9. Aostan laakso, Italia

Nouse Sveitsin Montreuxista etelään Italian suuntaan. Huikeiden vuoristomaisemien jälkeen maa vaihtuu ja pieni kivestä rakennettu alppikylä houkuttelee pysähtymään. Talojen keskellä on intiimi pikkuhotelli, josta saa kohtuuhinnalla huoneen. Sinne kannattaa jäädä. Raikkaassa aamuisessa vuoristoilmastossa tehty happihyppely tekee gutaa.

Paras aika: Kesä.
Kuinka mennä: Autolla. Kannattaa katsella ”piilopaikkaa” vuoristokylistä pikemminkin ylempää kuin alempaa.

8. Kanadan Rocky Mountains

Huikeat vuoret, synkät havumetsät, kirkkaansiniset vuoristojärvet ja brittiläisamerikkalainen yhdistelmä jenkkiaksenttia ja ekoajattelua tekevät Kanadan Kalliovuorista syvän kokemuksen. Luonnolla on huikeat mittasuhteet: lääniä riittää.

Paras aika: Kesä.
Kuinka mennä: Lento Calgaryyn (tai Vancouveriin) ja Greyhoundilla perille. Auto vuokrataan luottokortilla.

7. Värikäs Rajasthan, Intia

Intialainen suurkaupunki on helvetti, mutta keskikokoista pienempi paikkakunta tarjoaa portin paratiisiin. Otetaan legendaarinen hippikeskittymä Pushkar. Pienen järven ympärillä on valkeaksi kalkittuja temppeleitä, pikkuhotelleja ja ravintoloita, joista saa kaiken haluamansa pannukakuista päihteisiin. Unelias tunnelma houkuttelee mystiikaan. Koko osavaltio on ihmemaa. Udaipurin järven ympärillä on useita palatsihotelleja ja kapeiden kujien sokkeloon eksyy helposti. Miehillä ennätysviikset, naisten vaatteista löytyvät kaikki sateenkaaren värit plus kultabrodeeraukset.

Paras aika: Suomen talvi
Kuinka mennä: Tarjouslento Delhiin ja perille junalla ja busseilla.

6. Singapore

Shoppailijan paratiisi on nyt rikkaan nautiskelijan paratiisi ja trooppisen vyöhykkeen ylivoimaisesti puhtain miljoonakaupunki. Lähes päiväntasaajalle on kasvanut maailman siistein, vihrein ja monipuolisin metropoli. Ilmastoituja kahviloita, puiden siimekseen maisemoituja kulinaariravintoloita, uima-altaita ja kiihottavia ostoskeskuksia riittää kokeiltavaksi viikoiksi eteenpäin. Viimeisen 10 vuoden aikana on remontoitu useita alueita pelkästään laiskottelua, nautiskelua ja elämistä varten. Ainoa käärme paratiisissa: lähes kaikki hinnat ovat kalliimpia kuin Suomessa.

Paras aika: Milloin vain.
Kuinka mennä: Suora lento sinne tai muun Aasian-ryynäyksen ”lepopaikka”.

5. Keralan trooppinen Intia

Kovalam-hiekkaranta joskus 20 vuoden takaa: hiekkaa varpaiden välissä, auringonlaskun aikaa kaulaa myöten lämpöisessä merivedessä. Illalla pestiin hiet kaivovedellä ennen painumista hyttysverkon suojaan. Nyt sielläkin on ruotsalaisia tätejä fritidsreessaamassa, mutta hiekkarannalle tuodaan yhä tuoreita merikaloja joka ilta valittavaksi,voi pyytää grillauksen, höyrytyksen tai friteerauksen. Paratiisi on jo muualla: takavesien veneretkillä palmut kaareutuvat joen ylle ja taas yksi kuningaskalastaja lentää yli. Kerala on Intian ainoa kosteantrooppinen osavaltio.

Paras aika: Suomen talvi.
Kuinka mennä: Lento Mumbaihin ja jatkolento Kochiin, josta backwaters-retkiä.

4. Phra Nang, Thaimaa

Koh PangPang tai Ao BumBum on ”uusin juttu”, ja vain juntit käy näissä vanhoissa paikoissa, mutta Thaimaassa on loputtomasti paratiiseja ja uusia keksitään koko ajan. Suosikkini on korkeiden karstivuorien eristämä niemimaa: valitaan tunnelmallinen majapaikka halvemmalta puolelta ja lotrataan hiekkarannalla. Phra Nang löytyy vain venekyydillä, ja paras ranta kuuluu Thaimaan kalleimmalle hotellille. Mutta myös prole-reppurille löytyy kaikki kujeet: herkut, ravintolan elokuvaesitykset ja kuumat tunteet kun trooppinen yö on laskeutunut.

Paras aika: Suomen talvi.
Kuinka mennä: Valmismatkojen Phuket-lento. Krabin kautta veneellä perille.

3. Tuktuk, Tobajärvi, Sumatra, Indonesia

Kirkasvetinen järvi kraaterissa, ja tässä kylässä ei ole koskaan liian kuuma, ei koskaan liian kylmä. Hiljainen, ystävällinen mutta huumorintajuinen batakkikansa ylläpitää vanhoja perinteitä ellei sitten ratkea ryyppäämään riisiviinaa. Turistit ovat kaikonneet, mutta reppumatkailijat voivat rentoutua, uiskennella ja ihailla tuliperäisen maan työntämää trooppista rehevyyttä. Oma mökki järven rannalla yhdellä eurolla!

Paras aika: Milloin vain.
Kuinka mennä: Tarjouslento Malesiaan, Penangin saarelta nopeita laivayhteyksiä tai suora lento Medaniin. Perille bussilla ja laivalla.

2. Maenam Beach, Koh Samui, Thaimaa

Juuri Maenam Beach on se matkaesitteiden (turhaan?) lupaama hiekkaranta, jonka yläpuolella kaartuvat palmupuut. Tänne ei pääse ollenkaan aurinko-, fritids- tai tjäre-vaihtoehdoilla, vaan autio hiekkaranta on todella autio. Majapaikat hinnoitellaan alkaen muutamasta eurosta ylöspäin ja asukkaat ovat satunnaisia reppumatkailijoita. Päätielle on useita kilometrejä kapeaa hiekkatietä pitkin. Se jos mikään takaa paratiisin.

Paras aika: Suomen talvi.
Kuinka mennä: Tarjouslento Bangkokiin ja sieltä potkurikoneella tai juna-laivasysteemillä perille.

1. Bali, Indonesia

Bali oli jo 1920-luvulla paratiisin stereotyyppi: kaartuvien palmupuiden siimeksessä luikertelee riisipenkereitä, joiden reunoilla suklaanruskeat balittaret astelivat rinnat paljaana kantaen päänsä päällä satumaisia uhrilahjoja kylätemppeliin. Vain kaksi asiaa on muuttunut: paita on päällä ja turistilaumat ovat löytäneet paratiisin, mutta vahva kulttuuri ei ole kadonnut. Balin sadekaudella voi unohtua trooppisen kosteuden dekadenttiin tunnelmaan, missä tuulikellojen vaimea kilkutus sekoittuu sirkkojen sirinään ja lintujen ääniin.

Paras aika: Milloin vain. Eniten turisteja elokuussa, eniten sateita tammi-helmikuussa.
Kuinka mennä: Valmismatka/tarjouslento perille/stop-over matka Australiaan.

Paratiisit, jotka turismi tuhosi

Kuta Beach, Bali, Indonesia
Vanha Lonely Planet kehui vielä auringonnousuja. Nyt ranta kuhisee jaavalaisia katukaupustelijoita ja huoria.

Viipurin tori, Karjala
Vietnamilaiset ex-kommunistit myyvät väärennettyjä adidaksia suomeksi ja mafia kontrolloi CD-piraattibisneksiä, joka vie suomalaisartisteilta royaltit.

Tallinna
Miten äännetään uskottavasti: ma räägin eesti keelt, en ole poro!

Rimini, Italia
Munistaan lipputankoon matkatoimistot, joiden esitteissä näkyy tyhjää hiekkarantaa, kun Riminillä ei sitä ole, ainakaan italialaisten lomien aikana.

Patong Beach, Thaimaa
Suomessa ei ole yhtään niin korkeata pilvenpiirtäjää, kuin Phuketin suosituimmalla hiekkarannalla.

Sri Lanka
Ei tamilisissit, terroristi-iskut tai sikamaiset pääsymaksut. Sri Lankan pilasivat pedofiilit, jotka valloittivat hiekkarannat. Sinänsä kaunista rotua nuo sinhaleesit!

Sveitsi
Alppimaassa on ihan vääränlaisia ”turisteja”: mukapakolaisia, Venäjän mafiapäälliköitä, huumediilereitä ja tunneleissa törttöileviä autoilijoita.

12 kommenttia

piipero

6.1.2002 16:39

Viikon päästä joutuu lähtee kattoo pitääkö Patongista tarina paikkaansa ;)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

aloe

12.2.2002 21:59

Kumma juttu et Malesian perhentian-saaret oli listan häntäpäässä ja ja Koh Samui kärjessä. Jos ei olla hienojen hotellien ja palvelujen perään, niin perhentian saaret voittavat ylivoimaisesti eksotiikallaan ja alkukantaisuudellaan. saarelle mentiin lähes aikansa eläneellä purtilolla,joka hajos kesken matkan. Kuski huhuili rannalle ja sieltä tultiin hakemaan paremmalla veneellä. Yö maksoi dormissa 3 mk ja taivaallinen ruoka laskettiin myös markoissa. Vesi oli kirkkaampaa ja löytyi myös autioita rantoja. Luxushotelleista ei tietoakaan. Porukka oli ihan easy going-henkistä ja lauloivat bob marleyta. oih mikä hippisaari se olikaan..

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

CaptainPlanet

15.2.2002 08:06

Mitakohan se Lehtipuu on oikein poltellut Samuilla vieraillessaan... Olen parhaillaan talla kyseisella rannalla ja voi damn, kylla ehdottomasti suurimman ihmisjoukon muodostavat juuri nama aurinkotuoleissa itseaan grillaavat fritidsreessaajat! Rannalle on monta tieta ja taksit vievat perille saakka, jottei tatien tarvitsisi turhaan nostatattaa pulssia helteessa. Rannalla jokottavat luksus-resortit ovat seisseet paikallaan kasittaakseni jo ainakin vuodesta 1996 asti, joten kyllapa olisikin kiva kuulla jotta milloin se Markus-seta taalla oikein on vieraillut.

Halvempiakin majoitusmuotoja on toki saatavilla, oma bungalowini ihan rannassa kustantaa noin 3.5 Euroa per paiva, mutta ei se poista sita tosiasiaa etta Mae Namin parhaat paivat ovat kaukana kaukana takanapain. Olen puhunut.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Häiskä

1.3.2002 14:49

Onko kenelläkään omakohtaisia kokemuksia ko. paikasta? Onko sekin jo täysin turistien/kaupustelijoiden täyttämä "paratiisi"?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

PHU CHAI

24.3.2002 13:38

On totta että turistit pilaavat useita paikkoja. Mutta suurimmat paikkojen pilaajat ovat hippi-tyyliset reppumatkaajat. Ne luulevat tietävänsä kaiken kaikista paikoista, mutta 90% takataskussa on lonely planet tuorein painos. Ainakin thaimaassa paikalliset ovat sitä mieltä että jos pitäisi valita kummat jää turistit vai reppureissaajat, vastaus on turistit. Turistit viipyvät vain muutaman viikon ja yrittävät käyttäytyä niin kuin maan tavat vaatii, mutta ovat silti samoja ihmisiä kuin omissa maissaan. Mutta kun näitä reppu ihmisiä näkee, niin ne luulee sulautuvansa kansaan ja sit kun ne tulee esim. Bangkokiin ne menee suoraan kaosan roadille. joka on täynnä eurooppalaisia reppumatkaajia ja kiskuri hinnat useissa ravintoloissa.
No mut ei toki kaikki reissaajista ole samanlaisia. Enkä mä väitä itse olevani yhtään sen parempi ihminen kuin he. Mutta miksi muutua toiseksi ihmiseksi kun laittaa repunselkään.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

oujeeee

17.4.2002 13:19

Niin että kumpi vaiko molemmat???

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Eero-von-Viro

19.4.2002 00:37

Tallinna paranee paranemistaan eikä ole suinkaan pilaantunut... hintataso on hieman nousuut, mutta mitä voi sanoa seuraavasta:

-Herkullista ruokaa, kohtuu hintaan.

-Tallinnassa naiset osaavat pukeutua = lyhyet hameet ja korkeat korot. Kaikkialla - liikkeissä, kahviloissa, kadulla.

-Yöelämää riittää, jokaiselle jotain - rankkaa tai kevyttä.

-Jos olet sattunut menettämään luottotietosi, suomessa pankit sylkevät päällesi - Tallinnassa olet tervetullut minkä pankin asiakkaaksi tahansa, eikä jonottaa tarvitse.

-Toiset kertovat kauhutarinoita... mutta Tallinna on täynnä poliiseja ja vartiointiliikkeiden autoja, joten turvallisuudestaan ei tarvitse olla huolissaan sen enempää kuin Helsingissä. Täällä poliisit ovat ikäloppuja kehäraakkeja tai vastavalmistuneita paskapäitä, joille täytyy suomentaa poliisilain sisältö, mutta ah Tallinnassa kaduilla kiertelee poliiseina kauniimman sukupuolen edustajia...

Joten, terve menoa Tallinnaan. Mihin muualle voi lentää hetken mielijohteesta kopterilla 17 minuutissa? Missä muualla saat täysipäiväisen kodinhoitajan 250 €:lla / 1500mk:lla kuussa ja siten, että kokkikoulun käynyt neito on vielä tyytyväinen palkkaansa? Ehkä Etelä-Afrikassa... ja molemmissa maissa ulosottomies on hieman heikoilla... hahaa!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

rakuraku

15.2.2003 13:58

Kyllä ton listan kärkipäähän kuuluisi Uusi-Seelanti.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Netty

2.1.2004 08:25

Australia? Ei mainintaa? Ei ihana paikka?!?!?!Hoh, taallahan sita hilluttelisi vaikka maailmanloppuun asti, sanoo taa..

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

SP_travellaaja

29.7.2005 15:43

Singaporesta hieman korjausta.. Singaporen hintataso ei suinkaan ole kalliimpi kuin Suomen. Kaikissa suurkaupungeissa on kalliita paikkoja, mutta miksi maksaa liikaa kun pääsee oikeasti paljon halvemmalla tinkimättä laadusta. Singapore on todellisuudessa huomattavasti edullisempi kuin Suomi, kyse on vain siitä, että uskaltaa poistua turisti keskittymästä ja siirtyä hieman syrjempään. Oma kokemus Singaporesta rajoittuu vuoden vaihto-opiskeluun ja voin sanoa, että 5 eurolla päivässä saa paljon aikaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Natassja

14.3.2006 05:34

Heei, kyllä mäkin edes jonkun kohteen Australiasta lisäisin tuohon listaan! Upeita kansallispuistoja ja UNESCO:n maailmanperintökohteita, kuten Fraser Island, Whitsundays, Suuri valliriutta, kilometritolkulla hiekkarantaa ja loistavia surffispotteja, uskomattomia maisemia sisämaassa... ja lista jatkuu. Mulle paratiisin Australiasta tekee näiden lisäksi ja ennen kaikkea rento meininki ja elämäntapa. No worries, mates!!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Aussie1

29.7.2006 18:25

Kyllä Australia kuuluu ehdottomasti listalle -ja sen lisäksi en huomannut siellä Uutta Seelantia (vai luinko liian nopeasti?). Molemmissa tuli käytyä ihan jokunen viikko sitten ja voin sanoa että jos paratiisi on olemassa, se on kyllä Uudessa Seelannissa :) Australiassa taas jo mainitut koralliriutat lukuisine muine Unescon perintölistoineen ja sademetsineen, unohtamatta Urulua....

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi