Pari kysymystä Kari Aihiselle, joka selittää, miksi ravintolakokeissa on niin vähän naisia

Kuten, mitä helvettiä nyt, Kari?

Aika monet huippukokit on miehiä, ainakin telkkarissa, ihmetteli Ylen TV 1:n Puoli seitsemän -ohjelman juontajapari ja kysyi Savoyn Kari Aihiselta miksi näin.

“Siinä tulee mukaan fysiikan lait”, Aihinen totesi.

“Mimmit synnyttää ja on kotona 1–2 vuotta.”

“Kyllä se vaikuttaa. Tämä on niin raju ala.”

“Ala menee eteenpäin. Tulee laitteita ja raaka-aineita. Kun tulet takaisin äitiyslomalta, täytyy tehdä entistä kovemmin duunia.”

Aihisen selitys antaa aihetta parille jatkokysymykselle.

1. Mitä helvettiä nyt, Kari?

2. Sanot, että kokit vaihtavat parin vuoden välein työpaikkaa? Miksi? Onko sillä mitään tekemistä asian kanssa, että muutamat huippukokit saavat jättimäisen huomion ja ansiot ja sitä kautta mahdollisuuden jatkaa samassa paikassa esim. 13 vuoden ajan, niin että peruskokeille jää vain murusia, vaikka ns. “huippukokit” eivät olisi yhtään taitavampia?

3. Mitä tarkoitat sillä, että äitiysloman aikana “tulee laitteita ja raaka-aineita”? Mitkä ovat ne keittiöinnovaatiot ja uudet raaka-aineet, joiden oppiminen on naiselle hankalaa? Miten naiset pystyvät palaamaan työelämään muille aloille, joissa muutos on vähintään yhtä nopeaa?

4. Mikset hae itse lapsiasi päiväkodista?

Aihisen näkökulmaa voi ymmärtää hänen henkilöhistoriastaan käsin. Me Naisten paljon kertovassa artikkelissa Aihinen kertoo, kuinka hän ei tee kotonaan muita hommia kuin vie roskat, kun taas vaimolle, "kodin hengettärelle", jää "ruoanlaitto, siivoaminen, aikataulut ja oikeastaan kaikki muukin". Onneksi Henriikka Aihiselle oli Me Naisten mukaan itsestäänselvää, että jos lapsia tulee, niistä huolehtiminen jää hänen kontolleen.

4 kommenttia

NAIStarjoilija

27.10.2017 11:49

Menikö feministillä herne nenään? Aihinen yrittää perustella, että miksi huippunaiskokkeja on vähemmän, ei sanoa, etteikö huippukokkeja voisi syntyä naisistakin. Vaatii vaan enemmän duunia ja sitä, että myös äitiyslomansa aikana pysyy alasta ja sen muutoksista kärryillä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

frobozz

29.10.2017 16:49

Yritys voi olla ihan hyvä, mutta jos lopputulos on tämä kannattaisi ehkä suosiolla pysyä keittiössä eikä tulla munaamaan itseään julkisuuteen.

Feministi

27.10.2017 15:18

Tottahan se on, että perheellisen on vaikeampi luoda uraa huipulla kuin lapsettoman-oli sitten nainen tai mies. Huipulle pääsemiseen vaaditaan todella paljon aikaa ja panostusta, jota perheellisellä ei yksinkertaisesti ole. Näihin fysikkan lakeihin varmaan tämä kokki viittaa.

Harmi, että usein perheestä huolehtiminen lankeaa äidin harteille. Jos omalle kohdalle lapsia sattuisi, hoitaisi isä niitä yhtä åajon kuin minäkin. En suostuisi perinteisen äidin rooliin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

jennimaijahelena

28.10.2017 17:12

No näistä samoista syistähän sairaanhoitajat ovat käytännössä lähes kaikki miehiä. Eiku...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi