Pekka Himanen

Filosofi, jonka parhaaseen a-ryhmään kuuluvat Norjan prinssi ja Obaman apulainen.

Pekka Himanen ei halunnut täyttää fileä.
Pekka Himanen ei halunnut täyttää fileä.

Terve Pekka. Toimit professorina Taideteollisessa korkeakoulussa ja vierailevana professorina Oxfordin yliopistossa. Mikä lennättää Himerosta joka päivä eri maahan?

"Luentokutsut, tutkimus ja Dignity-hanke. Käyn vähintään kerran vuodessa, tai oikeastaan keväisin ja syksyisin, kaikki maanosat läpi. Silloin matkustan pari kuukautta putkeen. Tarjoilija hei. Pääseekö tässä Kämpin tai Yumen wlaniin? Vakioannokseni koostuu sashimista ja spicy tuna makista. Tänään ajattelin kokeilla myös punajuurella värjättyä lohinigiriä ja tonnikalaa. Mun on saatava Kluuvi-maki."

Okei. Global Dignity on Norjan prinssi Haakonin ja sosiaalisen investointipankin perustaneen Operation Hopen John Bryantin kanssa perustamasi hanke. Puhutaan siitä.

"Dignity on kansainvälinen hanke, jolla on tukijoita Desmond Tutusta Jordanian kuningatar Raniaan, Michael Douglasista Peter Gabrieliin. Dignityn tukeminen tarkoittaa aktiivista mukana olemista, eli kun olimme eilen Genevessä puhumassa, paikalla oli myös kirjailija Paulo Coelho. Dignity mahdollistaa paitsi ihmisten arvokkuudesta puhumisen, myös kohtaamisia erilaisten ihmisten kanssa."

Miten pohjoishaagalainen kundi päätyi juttelemaan Norjan prinssin kanssa?

"Pokkana. Samantyyliset kohtaamiset ovat kuuluneet elämääni opiskeluajoista lähtien. Nähdessäni 18-vuotiaana yliopistolla melkein 80-vuotiaan Wittgensteinin ja Russellin tunteneen akateemikko Georg von Wrightin päätin lähestyä häntä. Sanoin ensimmäisen syksyn opiskelijan pokalla, että yhteisiä tutkimuskohteita omaavien kollegoiden olisi hyvä tutustua. Von Wrightin ilme oli näkemisen arvoinen. Elämän suhteen utelias filosofi päätti, että ehkä kohtaamisesta voisi avautua jotakin, ja kuunteli minua."

Elämä taideteoksena -luentosarjassa on mukana Ville Valon filosofia, jossa pokalla on merkittävä rooli. Pokka kuuluu myös filosofin varustukseen?

"Kyllä. Heittäydyn herkästi kohtaamisiin ja koen oloni luontevaksi erilaisissa maailmoissa. Kirjojani on käännetty yli 20 kielelle, ja sen jälkeen kun Hakkerietiikka ja informaatioajan henki nousi bestseller-listalle Yhdysvalloissa aloin saada luentokutsuja kansainvälisille forumeille. Kerran puhuin samalla forumilla Haakonin ja Johnin kanssa. Puhuin siitä, ettei kehitykselle riitä pelkkä taloudellinen päämäärä. Ajatellaan, että jos Martin Luther Kingin unelma olisi ollut Amerikan tuottavuuden kasvattaminen kolmella prosentilla, niin jengi ei olisi ehkä jaksanut kuunnella häntä. Haakon tarttui siihen ja jatkoi kertomalla Afrikan matkan kokemuksestaan, ja John Bryant komppasi. Päädyimme jatkamaan keskusteluja.Yhteen päätymisemme on sen verran outo juttu, että kutsumme itseämme välillä Odd Coupleksi. John on Comptonista, Los Angelesin jengien hallitsemista hoodeista, Haakon kuninkaallisesta perheestä ja minä Suomesta, eli ei ole itsestään selvää, että päädyimme tekemään jotain yhdessä."

Teidän outo kimppanne todistaa, että eliitillä ei ole sosiaaliluokkaa.

"John on lähtenyt aika äärimmäisistä oloista, enkä minäkään ole kotoisin akateemisista tai rikkaista oloista."

Mielenkiintoista. Esa Saarisen sanoin: Poika on kotoisin Pohjois-Haagasta, tämä on innostavaa. Tässä on räjähdysvoimaa.

"Olen kotoisin Pohjois-Haagasta. Hyvin köyhissä oloissa kasvanut mummoni lähti 16-vuotiaana piiaksi ja elätti itsensä myöhemmin siivoojana. Hän halusi antaa lapsilleen ja lapsenlapsilleen paremmat lähtökohdat kuin itselleen, ja antoi. Vanhempani eivät päätyneet akateemiselle uralle, vaikka isäni oli sukumme ensimmäinen korkeakoulututkinnon suorittaja. Mä olen ensimmäinen akateeminen ihminen."

Urasi käynnistyi vauhdikkaasti: opiskelit vuodessa maisteriksi ja väittelit Suomen nuorimpana tohtoriksi Bertrand Russellin filosofiakäsityksestä. Läpimurtoteoksessasi Himeroksessa Sokrates seikkailee stadissa kolmen päivän ajan ja juttelee Cyborgin, paavin, Madonnan ja Unabomberin kanssa. Oliko mediassa 20-vuotiaan Himasen kokoinen aukko?

"Ei. Minua on ajanut murrosiästä asti vimma filosofiaa kohtaan. Aloin jo 14-vuotiaana lukea valtavasti aihetta käsitteleviä kirjoja. Platonin sanoin: filosofia on kuin kipinästä leimahtava liekki, joka ravitsee itse itseään. Yliopistolle mennessäni en ollut suunnitellut väitteleväni nopeasti enkä ajatellut kansainvälisiä kuvioita, mutta englanniksi julkaistut teokseni herättivät keskustelua. Suomesta on tavallisesti lähdetty viemään jotain, esimerkiksi musiikkia maailmalle, mutta olen aina ajatellut kansainvälisesti ja julkaissut ensin ulkomailla. Pääyleisöni on Suomen ulkopuolella. Täällä teen asioita rakkaudesta."

Mikä velvoittaa?

"Lapsille ja lapsenlapsille arvokkaampaa maailmaa rakentaneen mummoni perintö. Hänen työnsä jatkuu Dignity-projektissa, joka poikii mielenkiintoisia hankkeita. Mua pyydettiin puheenjohtajaksi arvomaailman ja henkisen maailman murrosta kartoittavaan Global Redesign -analyysiin, jossa on mukana nobelisteja ja maailman johtavia tiede- ja taidetyyppejä."

Miltä puheenvuorojen jakaminen maailman viisaimmille tuntuu?

"Aistin tilanteessa tiettyä absurdiutta, varsinkin jos paikalla on useita nobelisteja! Toisaalta olen aina ollut kiinnostunut puhumistani asioista niin, että esiintyessäni kaikki muu katoaa. Olen täysillä läsnä."

Sinut on helppo mitätöidä elitistiseksi höpöttäjäksi, mutta hymyäsi ja valoisuuttasi ei halua vastustaa. Olet tosissasi.

"Arvokkaan elämän teema ja elämä taideteoksena ovat hyvin henkilökohtaisia teemoja. Se, miksi päädyin filosofiaan, liittyy läheisen ihmisen kuolemaan. Se oli rankka juttu, ja jätti ikuiset kysymykset pysyviksi. Minulle ne eivät ole teoreettisia kysymyksiä, eikä arvokas elämä tai elämä taideteoksena ajatusleikkejä, vaan asioita, joiden vastapainona tai mittakaavana on kuolema. Murrosiässä omaksumani mittakaava on koko ajan läsnä, ja siksi en hätkähdä vastoinkäymisistä tai tunne epävarmuutta kohdatessani esimerkiksi Hillary Clintonin. Elämäni fokus on niin selvä, etteivät sitä koske normaalisäännöt. On antoisaa olla kosketuksissa laajan skaalan kanssa. Losissa saatan olla päivällä akateemisen maailman keskiössä ja illalla rock-maailmassa Ville Valon kanssa."

On hienoa, että hieno mies on vaihtanut kemiallista olomuotoa. Rockmyytti tappaa liian usein rocktaiteen.

"Olemme käyneet keskusteluja runoudesta ja filosofiasta. Jokaiselle alalle muodostuu sääntöjä, miten elää moitteetonta elämää. Rockmyytti voi tappaa rocktaiteen, ja filosofimyytti merkityksellisen filosofian. En ole koskaan suostunut rajoittamaan itseäni. En päättänyt murrosikäisenä ryhtyä filosofiksi, vaan isot kysymykset ajoivat minua."

Jep. Viime viikolla tapasit Amerikan ulkoministerin. Millainen Hillary on?

"Hillaryssa minut yllätti hauskuus. Bill ja Hillary ovat tosissaan liikkeellä paremman maailman puolesta. Se ei ole helppoa, koska vastavoimia riittää, mutta eivät he aio antaa periksi. Palaan vielä Dignityyn. Hankkeessa on mukana kaikki tasot. Iso, globaalien, todella isojen kysymysten taso, jossa liikutaan esimerkiksi ilmastonmuutoksessa ja maailmassa vallitsevassa arvonannon kuilussa. Jos länsimaissa kuolisi joka päivä 50 000 ihmistä, täällä julistettaisiin hätätila, ja maailma mobilisoitaisiin estämään katastrofi. Ongelma on siinä, ettemme anna samaa arvoa kaikille ihmisille vaan annamme noiden 50 000:n kuolla kaikessa hiljaisuudessa. Globaalitason ohella yhtä tärkeä on mikrotaso, missä jokainen ihminen voi toimia. Hienoimmat kokemani arvonannon osoitukset eivät liity julkkiksiin, vaan tavallisiin ihmisiin. Mummoni on minulle esimerkki."

Keräättekö Dignity-projektilla rahaa konkreettiseen? Bill Gates malariarokotteineen on hyvä esimerkki käytännön idealismista.

"Olemme keskustelleet säätiöiden kanssa ja rakennamme yhteistyötä, mutta tässä vaiheessa keskitymme tietoisuuden edistämiseen. Koulukäynneillä korostamme ihmisen potentiaalia ja uskoa. Ettei luovutettaisi, kun kosmos koettelee. Aina kun ollaan innostuneita jostain asiasta, kosmos lähettää paikalle epäinnostavia ja lannistavia tyyppejä."

Hallitus tilasi sulta Kukoistuksen käsikirjoituksen 2010-vuosikymmenelle. Mitä mieltä olet eduskunnan korruptiomeiningistä?

"Se on vastakohta sille, mitä haluan edistää. Hallituksella ei ole puuttumisvapautta filosofin oikeuksiin. Aion kirjoittaa ravistelevan näkymän siitä, miten rämmitään eteenpäin. Ihmiset, ottakaa osaa keskusteluun www.digni.fi:n kautta."

Filosofinen keskustelu saattaa olla hidasta, mutta se on hyvästä. Suomalaisten sankarit ovat mykkiä ja nopeita. Mitä mieltä olet nykyisistä sankareista?

"Ajassamme outoa on se, että monet esikuvamme ovat narsistisia sankareita, jotka tyydyttävät itseään ja esittävät masturbaatiofantasioitaan mediassa. Elämä esitetään pitkänä masturbaationa tai tuotteena, josta voi tehdä kuluttajavalituksen. Klassinen sankari on toista maata. Historian hahmoista arvostamme eniten niitä, jotka tekevät jotain ison asian puolesta. Kuka pystyy luettelemaan 1200-luvun Euroopan rikkaimmat ihmiset tai suosituimmat pop-muusikot? Arvokas maailma on muistamisen arvoinen. Jokainen ihminen, joka arvostaa itseään, arvostaa muita. Korkea omanarvontunto mahdollistaa loukkaamattomuuden rajat, joita ei rikota."

Tästä pitää puhua tytöille Rakkauden Akatemiassa.

"Ja sukupuolirooleista! Elämä taideteoksena liittyy myös siihen, kirjoitatko itse oman elämäsi käsikirjoitusta vai kirjoittavatko muut sitä. Jos et uskalla itse kirjoittaa omaa rooliasi ,elämäsi on vanginvartija, jota karkuun luikit. Häpeäkerros peittää sitä, minkä olet itsestäsi tukahduttanut. Olet rakentanut pr-minän, ja silloin et uskalla kohdata ihmistä, josta olet kiinnostunut, vaan kohtaamisen pelossasi valitset mahdollisen rakkauden sijaan pelon kautta sinussa piilevän kuoleman."

Himanen luennoi 12.11. klo 17–20 Helsingin yliopiston juhlasalissa aiheesta Elämä taideteoksena .

Jaa/ei/poissa

Paljastamme Pekka Himasen yhteiskunnallisen vakaumuksen.

 • Kondomit verovapaiksi: JAA
 • Tupakointi kiellettävä kaikissa yleisötapahtumissa: EI
 • Homoadoptio sallittava: JAA
 • Pakolaiskiintiötä nostettava: JAA
 • Doping urheilun arvokisoissa sallittava: EI
 • Eutanasia sallittava : POISSA
 • Toisesta maisterintutkinnosta maksullinen: EI
 • Naiskiintiöt pörssiyhtiöiden hallituksiin: EI
 • Perustulomalli Suomeen: POISSA
 • Metro Turkuun: POISSA
 • Pääkaupunkiseudulle tietullit: JAA
 • EU:n maataloustuet lopetettava: JAA

11 kommenttia

O sancta simplicitas

29.10.2009 16:43

Täysi tyhjäntoimittaja, jonka puheentuottaminenkin on selkeästi vajavaista!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Hrafnagaldur

2.11.2009 22:47

"Olet rakentanut pr-minän, ja silloin et uskalla kohdata ihmistä, josta olet kiinnostunut, vaan kohtaamisen pelossasi valitset mahdollisen rakkauden sijaan pelon kautta sinussa piilevän kuoleman."

Minä sanoisin tuon vähän toisin. Minä sanoisin sen näin:

"Olet rakentanut pr-minän, ja silloin et uskalla kohdata orgasmia, hulluutta ja kuolemaa, josta olet kiinnostunut yhtä paljon kuin niitä pelkäät. Olemassaolon negaatioon uhkapelurin lailla heittäytymisen sijasta valitset oman markkina-arvosi peilaamisen pikkuporvarillisissa rakkaus- ja ihmissuhdeverkostoissa, ja niihin olennaisesti kuuluvan tyhjänpäiväisen lörpöttelyn ja puuhakkuuden - kokeaksesi olevasi elossa, äärilaidalla, huipulla, ja siten paossa orgasmia, hulluutta ja kuolemaa, jotka sijaitsevat tässä, keskellä, nyt, mitään tapahtumattomassa nykyhetkessä."

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

JukkaPaulin

10.11.2009 14:32

Kiva että olet mukana yhteiskunnallisessa keskustelussa ja myös sanansaattajana tällä henkilökohtaisemmalla alueella. Varmasti työkiireet monesti rajoittavat esiintymistiheyttä. Odotan paljon tilaisuudelta; en ole edes nobelisti ;) Hakkerietiikka oli kiinnostava, samoin nyt lukemisen alla oleva Hautomo.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

vanha jäärä

10.11.2009 16:25

Voi voi, Himanen selvästi brassailee kontakteillaan ja harrastaa Jyräys tyylistä julkkispönötystä ja name droppingia. No, pointsit hänelle - ei kaikki pääse rouva Clintonin kaveriksi. Huomaattehan, että kuninkaallisista ja presidentillisistä tuttavuuksista huolimatta kaveri on myös erittäin Rock! Nuoresta iästään huolimatta Himanen on selvästi myös Kekkosen ajan kasvatti muistaessaan alleviivata mistä Lepikon torpasta onkaan lähtöisin. Pitää muistaa ottaa aurinkolasit mukaan jos kun menen hänen luennollee

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Adolf Napoleon

21.12.2009 22:01

AHHH Saako ketjussa haukkia Himasta?? JESH!!

Himanen on hyvä keulakuva Suomelle, koska himanen on pelkkää tyhjää ilmaa.Himanen on hyvä Suomen tulevaisuudelle, koska sekin on tyhjää ilmaa.

Suomi muodostuu tälläisistä sosiaalisesti hyväksyttävistä tyhäntoimittajista.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

loppua_odotellessa

10.3.2010 18:44

Himanen: höttöprofessori, joka osaa taivutella kielellään itsestäänselviä kliseitä muotoon, joka tyydyttää hetkellisesti sisällön tarpeen, muttei sitä täytä, koska ei tarjoa mitään uutta. Tällaisia retorisia tyhjänpuhujia yhteiskuntamme oksentaa henkiseen kulutustarpeeseensa Sarasvuosta Obamaan. Mutta Himanenkin varmaan nauraa makeasti kävellessään pankkiin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

AN66

22.5.2010 11:55

Olen itsekin asunut Pohjois-Haagassa 80-luvun alusta vuoteen 2004. Himasta en henkilökohtaisesti tunne, mutta isäni, Helsingin yliopiston nykyinen kansleri, tuntee kyllä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

RAPIDEYEMOVEMENT

7.12.2011 09:41

Himanen puhuu oikein hienosti ihmisarvosta, toiselle arvon antamista ja niin edespäin. Harva tietää, mitä tämä ihminen on todellisuudessa. Hänen läheisyydestään kärsineenä voin todeta, että tämä itseään täynnä oleva henkilö on kaikkea muuta kuin terveellinen Suomen imagolle tai kanssaihmisille. Itse suosittelisin hänelle elinkautista. Uskokaa, etta halua tietää kaikkea.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

ikuinen_opiskelija

26.12.2011 22:31

Tässä artikkelissa toimittaja kirjoittaa seuraavaa:

"Urasi käynnistyi vauhdikkaasti: opiskelit vuodessa maisteriksi ja ..."

Pekka Himanen EI OLE filosofian maisteri tai edes filosofian kandi.

Hänestä kertoo aika paljon se, ettei hän mitenkään korjaa toimittajan täysin väärää tietoa.

Pekka Himanen EI myöskään koskaan ole julkaissut yhtään oikeaa, vertaisarvioitua tieteellistä tutkimusta.

Esimerkiksi Helsingin yliopiston matemaattis-luonnontieteellisessä tiedekunnassa ketään ei hyväksyttäisi väittelemään (tai edes jatko-opiskelijaksi) noin täysin olemattomilla krediiteillä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kemppainen

8.9.2012 21:37

Kateelliset pienet ihmiset täällä panettelee.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

KoKoSaNa

16.4.2013 02:01

Ainakin itse nauran ja pidän Himasta täysin pellenä

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi